perjantai 6. tammikuuta 2017

Vuoden ekat agitreenit 2.1.2017

Parempi myöhään kun ei milloinkaan.. eli parempi yrittää saada tää päivitys ulos, ennen kuin seuraavaa pukkaa.

Teemana oli ansaesteet, mutta kun treenaajia oli yhteensä kaksi, niin tehtiin vaan siitä radasta pätkiä mikä siellä oli valmiina, jotain ansaesteitäkin saatiin tehtyä ehkä...

Eniten harjoiteltiin keppien jälkeistä pimeätä putkikulmaa. Haltin kanssa meni hetki, että opin menemään selkeästi putken keskilinjalle heti keppien jälkeen, ja sain siitä lähetettyä putkeen (oma kroppa ja käsi selkeästi eteenpäin putken keskiväliin, eikä yhtään sivuun, koska muuten oltiin hyppyesteellä. Saatiin se toimimaan, ja Pyryllä se lähettäminen putkelle toimi heti ekalla kerralla. Pyry on vaan niin pro! Muuten ei ollut mitään ongelmaa, Pyryn kanssa tein 7-putken jälkeen persjätön ja Haltilla vaan linjasin oikeaan päähän. Molempien kanssa harjoittelin myös takaaleikkauksia (tosin kohtiin joissa se perjättö vaan olisi toiminut paremmin),

Päästiin treenaamaan myös ihan treenilistalla olevia asioita:

Halti
 • Takaakiertoihin lähetykset
 • Takaaleikkauksia
 • Pimeitä putkikulmia
 • Kontakteja (keinulla Halti jotenkin päätti kääntyä ympäri kun ei tullut palkkaakaan, ja lennähti sieltä alas, mutta rohkeasti vain uudestaan)
 • Keinulla taakse jääminen
 • Keppien lopussa valssi ja persjättö, sekä vedätys pakkovalssiin putkelle
 • Lähtöharjoituksia, valeohjaukset yms, palkaten pysyessä hienosti pysyy!
 • Ansoja

Pyry
 • Takaaleikkaukset
 • Takaakiertoihin lähetykset (aika tärkeä treeni)
 • Kepeillä valssi/persjättö
 • Keinulla palkka edessä, kun itse jään taakse
 • Puomin kontakti "uudella projektilla"
 • Ansoja (peace of cake)
Puomin kontakti uudella projektilla

Tämä nyt ei ole sinänsä projekti, koska luovun koiran opettamisesta itsenäiseen puomiin toistaiseksi (mikä voi tietty tarkoittaa mun tapauksessa yhdestä päivästä Pyryn loppuaksauraan).  Olen siis päättänyt alkaa näyttämään Pyrylle kädellä osoittaen puomin kontaktia vauhdissa samalla kun annan käskyn. Lähinnä että sen huomio kiinnittyy juuri siihen puomin kontaktiin, sen katse on alhaalla kontaktille. Vauhti ei hirveästi vähene, mutta tietenkin koiran omatoimisuus vähenee, ja varmaan valmentajat on näreissään. Ongelma tietty oli heti, että en pysty irtoamaan esim. seuraavan hyppyesteen toiselle puolelle (ellei sitten käsimerkin häivytys onnistu lopulta). Eli ohjaukset joutuu suunnittelemaan sen mukaan. Kuitenkin tällä tavalla esim. persjättö toimii kontaktilla, koska pystyn käskyttämään siinäkin ja käsi voi osoittaa kontaktille. 

Syyt miksi nyt päädyin tähän:

1. Pyry on vaikea saada tarjoamaan (edelleenkään en saa sitä tarjoamaan esim. 2on2offia vadin päälle vaikka se tarjoaa sitä joskus puomilla ja keinulla edelleen)
2. Pyry ei pysty tekemään toistoja, koska se kyseenalaistaa toiston jo toisella kerralla, että pitääkö tehdä toisin (kun palkka ei ole tarpeeksi hyvä), ei saada siis tarpeeksi toistoja palkattua että käytöksestä tulisi automaatio
3. Ei pääse treenaamaan tarpeeksi usein ja johdonmukaisesti (tarvii olla aina treenikaveri)
4. Pysäytyskontakteja ei tehdä enää (vaikka Pyry osaa ne), koska kisaradalla kontaktilta kiihdyttämisessä menee Pyryllä aikaa (kaikki pysähtely hidastaa radan kokonaisvauhtia seuraavat 5 estettä eteenpäin)
5. Rannikon treeni (palkkapallo tulee puomin sivusta näkymättömistä) ei oikein toimi jos kun Pyry tietää ihmisen asennosta ja paikasta että palkka on edessä (pitäisi varioida jotenkin ihmisen asettelua)
6. Ehdin suurimmaksi osaksi aina juoksemaan kontaktin kohdalle Pyryn kanssa samaan aikaan

On mahdollista että toisaalta pystyn jossain vaiheessa häivyttämään käsimerkkiä, kun vain muistan aina vahvistaa myös suullisella käskyllä.

Menetelmän plussat ja miinukset

+ virheetön suoritus
+ ns. juoksemalla silti ei menetetä aikaa
- täytyy varmasti aina ehtiä
- epäitsenäinen suoritus
- ei ole mahdollista vedättää, tai irrota puomista (koira ei tee itsenäisesti)

Pyryn kontaktiprojekteista tai muustakaan aksaan liittyvästi en aio stressata, koska Pyryllä on kaikki muut esteet varmoja ja itsenäisiä (no kepeillä se välillä ei malta mutta se on hyvä asia, siis se malttamattomuus) tai vauhti tippuu vaihtoehtoisesti. Lisäksi Pyryn A-esteen kontakti on ihan täydellinen ja itsenäinen (en edes muista koska se olisi hypännyt liian korkealta) ja keinu on hyvin toimiva (kouluttajakin ihmetteli nyt maanantaina että miten se on noin nopea, kun eikö se jossain vaiheessa ollut aika hidas). Toki vähän harmittaa luovuttaa, ja lisäksi kun itse en kannata hirveästi epäitsenäisempiä autettuja kontakteja, niin henkisesti olen tätä vähän vastaankin, mutta toisaalta tämä poistaa itseltä tällä hetkellä paineet saada joskus kontaktit toimimaan eikä tarvitse harmitella agiradoille osallistumista, kun tietää että puomin kontakti ei skulaa.

Lisäksi mulla on kuitenkin Halti, jonka kanssa on tällä hetkellä enemmän tavoitteita, ja sillä on sentään täydelliset ja varmat kontaktit. Olen osannut ne kontaktit siis jollekin opettaa. Juoksarit puomille olisi kiva opettaa kyllä jollekin koiralle vielä. Haltille ihan varmasti ne pystyisi opettamaan, mutta en halua pilata hyviä 2on2offeja, mutta ehkä sitten joskus jollekin lainakoiralle, tai sitten seuraavalle aksakoiralle, jos satun onnistumaan opettamaan sillekin yhtä hyvin tarjoamisen kuin Haltille.

Huomenna sitten eka Kylliäisen agivalmennus Haltin kanssa, ja tämä vuosi opetellaan taas paljon uutta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti