sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Talvi tuli

En ole saanut viime aikoina otettua paljoa kuvia koirista, kun kamera on ollut kadoksissa (mun laukussa näköjään), mutta se sitten löytyi eilen.

Joulu meni hyvin, ja uusi vuosi meni hyvin. Käytiin itse Kotkassa katsomassa isompaa ilotulitusta kuuden aikaan, ja koirat oli kotona. Jätin niille kyllä radion päälle varmuuden vuoksi, ja ikkunoiden sälekaihtimet kiinni. En siis tiedä mitä ensimmäisten paukahdusten aikana tapahtui, todennäköisesti Halti on vahtihaukkunut niille.

Kun tultiin kotiin kahdeksan aikoihin, niin ihan rauhallisia olivat. Siis ainahan ne riehuu kun tullaan kotiin, mutta eivät olleet mitenkään enempää kierroksilla kuin yleensä. Käytiin pihallakin silloin, ja jossain kuului pientä pauketta. Halti nyt ei niihin reagoinut kun sillä oli mukana lelu, jonka kanssa se riekkui. Pyry kuunteli kyllä, mutta teki asiansa normaalisti. Sisällä Halti saattoi makuuasennosta pöhähdellä suuremmille paukkumisille (kun rajanaapuri paukutteli), mutta muuten ei välittänyt. Pyry oli muuten aika tyyni, mitä nyt huomasin, että korvat kyllä kuulosteli kokoajan mitä tapahtuu ja toki oli mun lähellä koko illan. Keskiyön aikaan kun naapurit paukutteli enemmänkin ja yhdestä ikkunasta näki ulos. Pyry katseli aikansa ilotulituksia, ja silmin nähden rentoutui, ja kävi sikeään uneen nukkumaan. Hassu koira.

Vähän ajattelin että Halti saattaisi toi vahtihaukkuminen voimistua, mutta onneksi ei enää reagoinut juuri ollenkaan. 

Nyt vuoden vaihteen jälkeen satoi luntakin, mikä on tosi kiva juttu kun on valoisampaa illallakin käydä lenkillä. Meillä on myös naapurin nartulla juoksut, mikä tekee erityisesti vapaanapidon omallakin tontilla haastavammaksi, nimittäin Pyry saattaa yrittää lähteä jolkottelemaan hyvin itsevarmasti naapurin suuntaan, ja jos joku koira menee ohi, niin täytyy katsoa että etenkin Pyry on kiinni (ettei lähde tarkastamaan onko se juoksuinen narttu vai kilpailija). Haltillahan on myös näitä impulsseja, että se saattaa lähteä juoksemaan tiettyyn kohteeseen, niin senkin kanssa saa olla tarkkana. 

Pyry on nyt taas juoksuaikana ollut resursseista tarkempi, haluaa ulos kokoajan, jumittaa joka ikisessä pissassa, ja välillä saa kantaakin sitä eteenpäin, kun jalat ei kanna naapurin portilta eteenpäin.  Pyry on myös varsin hellyydenkipeä, ja sitä saisi silittää ihan jatkuvasti, ja se pesee Haltiakin aika antaumuksella, ja Halti pesee sitä. Vähän ärhäkämpi se taas on leikeissä, joten joutuu olemaan tarkkana ettei tule riitaa. Ja suurimman osan ajasta Pyry ei edes halua leikkiä vaan näyttää vain hampaita. Haltissa ei näy suuri mitään reagointia juoksuihin. Pyry on monta viikkoa jo nuollut pissoja josta tietää että juoksut on tulossa, mutta Halti on alkanut vasta nyt taas kiinnostumaan, ja yleensä reagoikin vain "tärppipäivinä". Mikä on ihan kiva. Halti on vaan toimeliaampi tärppipäivinä, eli saattaa lähteä juoksemaan ilman suurempaa ärsykettä juoksunartun alueelle, tai purra hihnan poikki lenkillä jos juoksunarttu tulee vastaan, joka ei ole niin kiva.

Haltihan on hirveän kiltti ja kontaktia ottava, ja ulkona aina ihmisen mukana. Yksi ärsyttävä piirre siinä on, kun sillä on tylsää..... mikä tapahtui taas pitkästä aikaa tänään.

Oltiin pihalla, ja Halti yritti saada Pyryä leikkimään, mutta ei saanut, joten Halti lähti sitten juoksemaan aivan täysiä haukkuen meidän pihasta viereiselle pellolle suoraan eteenpäin (siellä kaukana pellon toisessa päässä on taloja, ja tiekin tietty), Pyry lähti perään, kun meinasi että Halti lähti jonkun riistan perään. Mä en nähnyt kyllä mitään!! Aloin huutamaan, ja Halti vaan juoksee haukkuen eteenpäin, ja Pyry tajusi ettei siellä mitään elukoita ole, ja pysähtyi kääntyäkseen. Pyry haukkuikin Haltille, että nyt takasin. Mutta Halti pysähtyi ja jatkoi taas juoksemista ja Pyry lähti taas perään (vaikka kovasti yritti kuunnella minuakin). Sitten sain huutamalla Haltin pysähtymään ja sitten se lähti takaisin kotiin juoksemaan ja Pyry kun sain Haltin kiinni, niin se vähän rähisikin sille. Ihan hyvä. Tai ei hyvä, että lähtivät. Mutta hyvä ettei siellä suunnassa oikeasti ollut mitään, eikä ketään vastassa. Ainakaan koiraa tai mitään. 

Halti sai äksöninsä taas jälleen, ja mä taas pidän koiria tarkemmin silmällä. Tätä on niin vaikea ennakoida, kun ei Halti tee tätä kovin usein. Yleensä on tehnyt tätä lenkillä jos olen pitänyt molempia vapaana ja Haltilla on tylsää. Jos Halti on vapaana, ja Pyry kytkettynä, ei tee tätä ikinä. Harmittavaa että keksi tehdä sen omasta pihasta karkaamalla, koska autoteitä on lähellä, ja Pyry ei tee ikinä tuollaista, jos sillä ei ole ärsykettä (jänis, koira, hevonen). Tämä nyt taas tarkoittaa, että Haltille vähän enemmän aktiviteettia siis. Oltiin eilen agilityssä, mutta muuten viikolla olleiden pakkasten (-18-25 astetta) takia ei ole itse tarjennut tehdä mitään kummempaa Haltin kanssa. Ollaan leluja sisällä piiloteltu Haltille, ja se on tehnyt älypelejä ja temppuja, mutta niitä pitäisi tehdä aika monta kertaa päivässä, että toi energian tarve täyttyisi. Ensi viikolla mennään onneksi kaksi kertaa aksatreeneihin, ja viikonloppuna agikisoihin, ja toivon mukaan keksitään vielä jotain lisäksi, niin saataisiin Haltille enempi aktiviteettiä..

Tänään otettuja kuvia, Onkohan pieni kokoero Haltissa ja Pyryssä, lapinporokoiraurokset 49 cm ja 55 cm


Halti vahtii tiluksia..


Suurin osa kuvista oli tällaisia, porokoirat pää lumessa..Ota nyt näistä kuvia, Halti poseeraa aina, Pyry ilmeilee..
PyryHalti pöllöilee


Ja vähän leikittiin, vaikka Pyry tälleen juoksujen aikana ei hirveästi lähdekään leikkimään.
Nekkukin pääsi vähän ulos valvotusti.. nyt sentään oli sopiva ilmasto Nekullekin, kun oli vajaa aste pakkasta.


Haltille on jossain välissä tullut vekkikin kuonoon, varmaan metsästäessä hiiriä pellolta tai jostain.. kuva on vähän pimeä, mutta jos tarkasti katsoo, niin ihan lähellä kirsua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti