torstai 11. kesäkuuta 2015

Nina Mannerin agivalmennus tiistaina

Mun piti mennä tähän koulutukseen Pyryn kanssa, ja sen takia jätin maanantain treenit väliin. No töiden jälkeen huomattiin että Pyryllä oli punkki nivusissa ja oli yrittänyt ilmeisesti koko päivän saada pois sitä. Kohta oli aika tulehtuneen näköinen, mutta kohdan nuoleminen loppui siihen kun saatiin punkki otettua pois. Pyry kuitenkin loppupäivän ulvahteli jos venytteli jalkojaan tai toiseen jalkaan koski huonosta kohtaa. Punnitsin että vienkö eläinlääkärille, mutta ottaen huomioon, että naapurissa on juoksut, niin voi myös olla ylimääräisen herkkä. Päätin siis että katsotaan muutaman päivän, meneekö paremmaksi vai huonommaksi. Pari päivää ulvahteli, mutta nyt torstaina on ollut ihan normaali.

Yritin kovasti myydä paikkaani valmennukseen, mutta en saanut ketään. Haltia en mielelläni olisi ottanut, koska sillä oli ollut viikon sisällä jo kolmet treenit. Lopulta otin Haltin kuitenkin ja saatiinhan me onnistumisiakin treeneissä ja hyviä neuvoja (vaikka ne ei aina aluksi miellytäkään kun kaikkeen puututaan).Aluksi tehtiin rata valkoisilla palloilla. Halti piti jättää todella vinoon ensimmäisen esteen taakse. Halti sujahti ensimmäiset kolme kertaa mun takaa putken väärään päähän. Ja sitten harjoiteltiin palkkaamista että Halti tulee mun käteen putken ensimmäisen pään kohdalla ja sitten pidemmällä, ja sitten kun tehtiin alusta asti, niin toimi hienosti. Haltihan ei tietenkään osaa vielä ohjaukseen tulemisia ja näin, niin se pitää opettaa. Mutta mähän en osaa systemaattisesti opettaa mitään, kuin vasta ne tulee eteen.

Kohta 2-6 meni tosi kivuttomasti. Halti meni hienosti putkeen, ja kääntyi hyvin 5-esteelle kun tein siihen valssin. Ainoa virhe itselläni oli se, että lähetin liian kaukaa Haltin 6-esteen takaakiertoon oikealta puolelta ja aloin sen jäkeen peruuttelemaan kun olisi pitänyt mennä lähelle estettä, jotta saan tiukemman käännöksen kepeille ja siis peruuttelemisen sijaan heti lähetyksen jälkeen käännyn keppien suuntaan. Hyvin saatiin se onnistumaan.

Keppejähän ei tehty, joten jatkettiin keppien jälkeen. Alun perin suunnittelin ohjaavani oikealta puolelta, mutta ohjeiden mukaan kun ohjasin vasemmalta puolelta ja lähdin vaan juoksemaan putkea kohti, niin sinnehän se sujahti. Hieno pieni koira. 10-esteellekin Halti lähti putkelta hyvin ilman että itse tarvi mennä saattamaan. Siinä oli eka kierros. Yllättävän helposti Halti tulee kuitenkin ohjauksiin ja oppii nopeasti. Itse pitää kuitenkin muistaa että Halti on nuori koira, ja pitää opettaa tietyt ohjaukset sille, eikä voi ohjata sinne päin (kuten Pyryn kanssa).

Tokalla kierroksella tehtiin rata mustilla palloilla. Tämä oli vaikeampi meille. Todella paljon ajattelen miten Pyry sen menisi, ja Haltihan ei mene samoin kuten Pyry.

Aloitin ohjeiden mukaan aluksi ohjaamalla läheltä 2-estettä "takaakiertoon" oikealta puolelta, koska Halti ei osaa vielä kauempaa ohjauksia. 3-putkelle meni ekalla kerralla hyvin, mutta seuraavat kerrat tuli ohi/kääntyi takaisin putkesta, johtuen siitä että mä olin perässä ja Halti näki mun menevän ohi. Asia korjaantui, kun juoksin edelle ennen kuin Halti ehti putkeen. Tästä jatkettiinkin vain 6-esteelle ja pidemmälle ei päästykään. 4-esteelle tuli vähän kiire päällejuoksuun, mutta ehdin nipin napin.

Seuraavaksi tehtiin alku toiselta puolelta A-estettä ohjaamalla. Eli olin tässäkin 2-esteen lähellä ohjaamassa pakkovalssilla, ja siitä ehdin todella hyvin 4-esteelle. Kouluttaja halusi sitten vielä vaikeuttaa, että 4-esteen jälkeen teen persjätön tai valssin. Ensin kokeilin persjättöä, mutta oli myöhässä ja Halti meni väärään putken päähän ja persjättöjä se ei muutenkaan lue hyvin vielä. Valssiakin harjoittelin, mutta oli kyllä miljoona kertaa liian myöhässä, ja kerran saatiin siten että 4-esteen kohdalla sain käännyttyä ennen kuin Halti oli esteellä ja sain sen putkeen oikein.

Vähän olin miettinyt että miten Halti jaksaa, mutta jaksoihan se hyvin. Leikki lelullakin hyvin.

Manner neuvoi tuohon kontaktille karkailuun, että kutsun vain pois enkä palkkaa. En tiedä nyt mitä teen, koska toinen kouluttaja neuvoi että käsken silti ottamaan kontaktin, mutta palkkaan vain suullisesti, ettei opi tulemaan kontaktilta vapaasti.

Toinen mistä sain noottia, oli se että lopetin tekemisen kun toinen koira meni ohi. Tai siis laitoin Haltin maahan ja palkkasin siitä. Olen nimittäin useammassa koulutuksessa/ryhmässä ollut missä on ollut ihmisiä, jotka eivät missään nimessä halua koirien tulevan vapaana luokse (no enhän minäkään halua), mutta koska Halti on pentu ja en voi varmaksi sen käytöstä sanoa, etteikö se lähtisi katsomaan, vaikka muutenkin kiltti onkin, niin on ollut pakko sanoa, että kannattaa koiran kanssa olla kauempana, ja itse olen ollut varovaisempi sen takia, kun on arkoja koiria. En ole oikein tiennyt miten näissä tilanteissa pystyn saamaan sitä häiriötreeniä, kun pitää kuitenkin kokoajan katsoa ettei Halti lähde mihinkään. Sehän saattaa lähteä lätkimään treenistä turhautuessaan tai kun ei ymmärrä. Harvemmin enää tosin.

No, nyt kouluttaja sanoi, että en saisi varoa, tai lopettaa agilityä kesken. Eli olisi sitten tehtävä vaikka yhtä estettä missä pystyn palkkaamaan runsaasti, ja tekeminen ei keskeydy. Koska muuten Halti saattaa vaikka lähteä sen vuoksi ajamaan pois vieraita koiria, kun ne keskeyttää treenin. Pitää siis keksiä joku kultainen keskitie etten suututa ketään. Aiemmin en niin paljoa stressannut tuosta lähtemisestä kun se oli aika harvinaista, mutta olen alkanut varovaisemmaksi selkeästi Haltin kanssa, kun on muita koiria paikalla varsinkin kun vauhtia ja etäisyyttä on agilityssä enemmän. Mutta näillä ohjeilla mennään, ja uskallan ehkä sitten tehdä vapaammin taas Haltin kanssa muiden läsnäollessa (sitten kun vielä saisi oikeasti niitä häiriökoiria, jotka on varmoja eikä Haltin vahingossa luoksetuleminen haittaa niin paljoa - niin itsekään ei tarvitsisi asiaa huolehtia).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti