maanantai 29. helmikuuta 2016

Halti 1,5v

Halti on nyt sitten agilitytermein kisaiässä, eli siis täytti viime viikolla 1,5 vuotta. Eihän se mikään merkkipäivä ole, mutta kyllä se pienen koiran elämässä on jo paljon.



1,5v. n. 50 cm, n. 19 kg

Halti on kyllä ihana pikkuinen sylieläin, aina toimintaa täynnä, jos ei muuten niin lelu suussa ärrää menemään vaikka monta tuntia yksinään. Haltilla ei edelleenkään ole näkynyt juurikaan terävyyttä toisia koiria, eläimiä tai asioita kohtaan, mikä on vaan niin mahtava juttu. Halti on edelleen ahne, hyvin ahne, mutta kiltti pieni koira ärräilyine kaikkineen.

Halti vas. ja Pyry oik.
Edelleen se haukkuu, tai siis ilmoittaa herkästi epäilyttävistä asioista, mutta alkaa jo luottaa että ihmiset tietää paremmin, tarviiko noteerata. Pureva Saatana - lempinimen saaneesta pennusta on kasvanut varsin ihana nuori uros, joka käyttää nykyään.. vähän vähemmän hampaitaan....

Janin kanssa on Haltilla ollut vähän enemmän rutinaa (dominanssia?), lähinnä käsittelyn yhteydessä, ja se on täysin suhteessa siihen paljon Jani tekee Haltin kanssa yhdessä asioita. Vähemmällä yhdessä tekemisellä Jania ei tarvitse kunnioittaa. Keväämmällä taas Halti pääsee enemmän mukaan pihahommiin, niin varmaan rutinatkin vähenee.

Pyryn kanssa Haltilla menee hyvin. Tasapainoinen Halti täydentää ja tasoittaa hyvin Pyryn resurssiaggressiivista ja varsin terävää luonnetta. Päivittäin leikkivät ja painivat, ja yhdessä kaivavat kuoppia.

Välillä Pyry vähän kiihtyy liikaa jostain leikistä ja saadaan pistää poikki, mutta Haltin varman luonteen vuoksi mitään tilanteita ei oikeastaan kehkeydy, ja Haltilla ei ole mitään resurssien vahtimista, joten se ei mene ollenkaan mukaan niihin riitoihin. Joskus saattaa joku rähähdys käydä, mutta yleensä se loppuu siihen, että Haltilla on tassu Pyryn niskassa, kun Haltille riittää (ennen kuin itse edes ehtii puuttumaan tilanteeseen). Kaikkea ruoan ja lelujen omimista joudutaan kuitenkin varmuuden vuoksi rajoittamaan, varsinkin Pyryltä, ja Haltilta taas selän päälle hyppimistä mitä ilmenee enemmän naapurin nartun juoksuaikoina. Juurikin juoksuaikoina joutuu tarkemmin seuraamaan poikien puuhia, kun Pyry kiihtyy silloin helpommin ja on tosikkomaisempi.

Muiden koirien kanssa tulee aika hyvin toimeen, hirveästi vieraita uroksia ei ole tavannut, mutta ne jotka on valikoidusti tavannut, niin on tykännyt. Treeneissä ei hirveästi välitä muista koirista, tosin kerranhan se murtautui kevythäkistä kesken koulutuksen radalle toisen koiran (berninartun) kanssa, kun Halti tahtoo kanssa.


Haltista on tullut myös aika kujeileva ryökäle.. Se on keksinyt että vahtihaukkumisilla voi saada kaikki muut liikkeelle kun on tylsää, tai voi haukkua saadakseen muhun liikettä. Myöskin vapaana molempien koirien ollessa metsälenkillä se saattaa huomata että Pyry haistelee ilmaa, ja siinä vaiheessa Halti lähteekin juoksemaan siihen suuntaan, ihan vain saadakseen Pyryn mukaan juoksemaan (kun Pyry luulee että Halti näkee eläimen), vaikka siellä ei oikeasti ole edes mitään. Siinä sitten karjun niitten perään ja ne tulee vajaa 5 minsan päästä takaisin, kun Pyry huomaa että ei sieltä mitään riistaa löydy. Tästä johtuen metsässä en viitsi pitää näitä samaan aikaan vapaana, ettei tyhmyys tiivisty laumassa. Haltihan kyllä itsekseen pysyy hyvin vapaana, ja vaikka lähtisikin jollekin jäljelle, tulee heti kutsusta takaisin, mutta Pyryä kun ei pätkääkään kiinnosta kutsut kun se lähtee, niin en halua että ne yhdessä lähtee mihinkään reissuille. Mutta sen näkee tosi selkeästi että Halti käyttää hyväkseen Pyryn riistaintoa, kun haluaa vähän äksöniä lenkille..

Agilityssä ollaan tehty nyt viime aikoina 45-50 cm rimakorkeuksia, mutta ei maksimuuria  eikä siis maksirimoja vielä. Maksipituutta ollaan vähän tehty, ja ihan hyvin menee. Keinu ollaan nyt saatu loppusuoralle, ja pöytäkin otettiin alta pois viime treeneissä, vielä pitäisi tehdä häiriötreenejä yms ohjauksia (sokkareita, valsseja). A-estettä ollaan aloitettu vasta tämän vuoden puolella tekemään, ja sitäkin yksittäisenä kun treenataan vielä juoksareita siihen, eikä olla vielä tehty juurikaan häiriöitä siihen. Vähän viime treeneissä tehtiin osana rataa jopa.

Kujakepit odottaa parempia säitä tai talvilomaa, jos sitten saataisiin suljettua nekin. Niitä ollaan treenattu melkeimpä 1krt/kk nyt talvella, joten edistystä ei ole voinutkaan tapahtua. Puomi ja rengas ovat ihan tosi hyvät molempia hakee aktiivisesti, ja puomin 2on2off on tosi hyvä, välillä kovassa vauhdissa meinaa tipahtaa sieltä, mutta treeniä treeniä.. Treeneissä olisi hyvä kyllä seuraavaksi vain keskittyä vauhtiin ja irtoamiseen.

 Ohjauksia ollaan siinä sivussa jo opeteltu ja valssi, takaaleikkaus, sokkari, päällejuoksu, pakkovalssi ja japanilainen tuntuvat jo ihan luonnollisilta, saksalainen on vielä aika treenivaiheessa, ja sylkkäri ja poispäinkäännös olisivat ainakin kivoja opetella.

Lelupalkkauksen kanssa ollaan saatu tuloksia, siis lähinnä siinä että on saatu se raivokas leikkiminen mukaan agilityynkin, kun on vaihdettu nakit kuivaruokaan. Muutenhan Halti on aina leikkinyt tosi hyvin. Se vaan on niin ahne, että hyvä RUOKApalkka MENEE aina KAIKEN EDELLE.


Tokon puolella ei olla tehty juuri mitään, kotona kapulan (tai siis minkä tahansa esineen) pitoa huonolla menestyksellä (tyyppi ei pysy paikallaan), perusasentoja, paikkamakuita, mutta agility vie niin paljon aikaa, niin Toko jää toiseksi. Osaa Halti sellaisia temppuja, kuin kumarrus, itsensä ympäri pyörähdys, ja osaa tosi hienosti peruuttaa.

Tässä keväällä olisi tarkoitus käyttää Halti silmä- ja polvitarkeissa (ja samalla Pyrykin), luustokuvauksissa, ja MH-luonnekuvauksessa. Ja molemmat erkkarissa esiintymässä. Kaikki muu on vaan plussaa!


Pyry jolkottelee..
Minun pieni hopeanuoleni, Halti






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti