lauantai 17. tammikuuta 2015

Halti 21 vk, 5 kuukautta

23.8.2014 synt. = 173 g
9 vk 4,8 kg, 32 cm (vrt. Pyry 6,2 kg/32 cm)
10 vk 5,8 kg, 33 cm (vrt. Pyry 7,3 kg/36 cm)
11 vk 6,2 kg, 33 cm (vrt. Pyry 8,1 kg/37 cm)
12 vk 7,1 kg, 36 cm (vrt, Pyry 8,4 kg/ - )

13 vk 7,5 kg, 38 cm (vrt. Pyry 8,8 kg/39,5 cm)

14 vk 8,1 kg, 38-39 cm (vrt. Pyry 9,6 kg/41 cm)
15 vk 8,5 kg 38 cm (vrt. Pyry 11 kg/ - )

16 vk 9 kg, 38-39 cm (vrt. Pyry -)

17 vk 9,7 kg, 40 cm (vrt. Pyry -)
18 vk 10,3 kg, 42 cm (vrt. Pyry -)
19 vk 10,5 kg, 43 cm (vrt. Pyry -)
20 vk 11,2 kg, 43 cm (vrt, Pyry -)
21 vk 11,6 kg, 44 cm (vrt. Pyry 14,8 kg, 47 cm)

Muutama pimeä kuva tältä päivältä, on taas ollut aika pimeä päivä...
Yritin tuossa kuvata myös näiden kokoeroa nyt kun Halti on 5 kk. Vielä on kasvuvaraa, ainakin muutama sentti. Pyry oli samanikäisenä 3 kiloa painavampi ja 3 senttiä korkeampi.


Katselin entisestä blogista millaisessa kehitysvaiheessa Pyry oli tuon ikäisenä, ja miten sen koirien ohitukset yms meni silloin. Jo 5 kk iässä Pyry kyllä jo "osasi" rähistä kahdella jalalla seisoen muille koirille, haukkua epäilyttäville asioille, ja paljon kävin treenaamassa vastaehdollistamalla kaupungilla vaihtelevalla menestyksellä. Pyry nyt tietty on aina ollut hyvin itsenäinen (verrattuna varsinkin Haltiin) eikä arvostanut juurikaan mitään ruokapalkkaa häiriössä (ja terävä), joten sehän ei koskaan hakenut mun tukea tuollaisissa tilanteissa, ja sen kanssa sai paljon säätää tuon kanssa.


Halti samanikäisenä on hyvin kiinnostunut ennemminkin ihmisistä. Saan ottaa aika lyhyelle jos ihminen tulee vastaan, koska se saattaa helposti olla niitä vastassa. Meillä täällä korvessa päin, Halti lähinnä joka aamu huomaa yllättäen tuon yhden liikennemerkin, jolle pitää puhista, ja jos joku tulee vastaan, niin ottaa joko minusta tai Pyrystä tukea. Pyryllä on nyt ollut kahden nartun juoksut peräjälkeen, ja se ei ole ollut mitä parhainta ohitusseuraa, kun kohkaa kaikista nelijalkaisista. Halti kyllä on näiden muutamien ohitusten aikana aloittanut vähän haukahtelemaan, ja Pyry on alkanut kohkaamaan (soppa valmis), mutta kun saan Haltin rauhoittumaan ja keskittymään namiin, niin Pyry rauhoittuu ja Halti hiljenee. Olen täällä meilläpäin käyttänyt näillä flexejä, koska normaalisti ei tule ketään vastaan kuin kerran kahdessa kuukaudessa, mutta ohitustilanteissa (kerran kahdessa kuukaudessa) ei ole mikään helppo hallita kahta koiraa. Joten nyt olen aamulenkkejä lukuunottamatta vaihtanut normaaleihin hihnoihin... ja ei ketään vielä ole tullut vastaan...


Jos Pyry on jostain syystä alkanut meillä päin murisemaan/haukkumaan (esim. epämääräinen hahmo väärässä paikassa - meilläpäinhän ei vaan liiku normaalisti ketään), niin siinä tilanteessa Halti alkaa joko pomppimaan Pyryä kohti tai pomppaa mun taakse piiloon. Pyry silloin hoitaa tilanteet (tai siis minä, köh..). Yhden tällaisen tilanteen jälkeen Halti oli vähän jäänyt ilmeisesti kierroksille, ja säikähti meidän takaa hölkkäävää miestä ja meni kirjaimellisesti niin kierroksille, että sai kierrettyä hihnan hetkessä kaulansa ympäri, ja Pyrynkin hihnan oli saanut jotenkin sinne väliin.


Kaupungissa Pyryhän ei reagoi millään tavalla vastaan tuleviin koiriin, ei vaikka Halti vähän vähkäisikin. Ei ole Pyryn reviiriä, niin ei sitä kiinnosta (kaupungissa on aina käytössä myös normaalit hihnat). Se helpottaa Haltiin keskittymistä, ja pystyn poimimaan Haltin ensimmäisen kerran kun se huomaa vastaan tulevan koirakon ja ehdin hyvin kehumaan ja palkkaamaan pelkästä katsomisesta ja naksautusääneen reagoimisesta. Porokoirilla olen todennut tämän katsomisesta palkkaamisen hyväksi tavaksi, koska ne helposti alkaa ilmoittamaan tästä äänekkäästi, että joku tulee, vaikka kuinka yrittäisi mennä huomioimatta vastaantulevia. Suurinosa lenkeistä menee silleen, että palkkailen muutaman kerran, ja muuten Halti vain vilkaisee koiria ja jatkaa matkaa. Ja ottaa myöskin Pyryltä mallia tässä. Ihmisille saattaa tosin lenkin alussa vähän haukahdella, mutta tottuu niidenkin liikkumiseen. Halti on joka tapauksessa jo luonteeltaan paljon helpompi ohituksissa kuin Pyry, koska Halti ottaa helpommin kontaktia, eikä mene helposti kierroksille muista koirista.


Olen miettinyt että koskakohan tuo oppii vetämään ja riehumaan hihnassa ja räyhäämään, mutta menee varmaan pidempään kuin Pyryllä. Uskon että sekin vaihe varmasti tulee vaikka kuinka hyvin opetan käyttäytymään nätisti hihnassa tässä vaiheessa. Vielä ei ainakaan vedä tai räyhää juurikaan. Olen pyrkinyt nyt käymään kaupungilla pari kertaa viikossa.


Tänään kävi Vaisto pentu leikkimässä hetken meillä. Pojat ei kyllä rauhoittuneet oleilemaan hetkeksikään vaan kokoajan oli matsi käynnissä. Nyt tulivat kyllä todella hyvin toimeen, paitsi Halti oli ehkä turhan päällekäyvä kokoajan.(tosin jos ei olisi ollut, niin Vaisto olisi taas ollut päällimmäisenä todennäköisesti).


Pyryn kanssa huomenna tokotreeneihin, ja sen jälkeen Kotkaan agivalmennukseen. Halti saa olla kotona sen aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti