sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Halti 19 vk ja uusi vuosi

23.8.2014 synt. = 173 g
9 vk 4,8 kg, 32 cm (vrt. Pyry 6,2 kg/32 cm)
10 vk 5,8 kg, 33 cm (vrt. Pyry 7,3 kg/36 cm)
11 vk 6,2 kg, 33 cm (vrt. Pyry 8,1 kg/37 cm)
12 vk 7,1 kg, 36 cm (vrt, Pyry 8,4 kg/ - )

13 vk 7,5 kg, 38 cm (vrt. Pyry 8,8 kg/39,5 cm)

14 vk 8,1 kg, 38-39 cm (vrt. Pyry 9,6 kg/41 cm)
15 vk 8,5 kg 38 cm (vrt. Pyry 11 kg/ - )

16 vk 9 kg, 38-39 cm (vrt. Pyry -)

17 vk 9,7 kg, 40 cm (vrt. Pyry -)
18 vk 10,3 kg, 42 cm (vrt. Pyry -)
19 vk 10,5 kg, 43 cm (vrt. Pyry -)

19 viikkoiskuvia muutama (ja Pyry ottaa vaan ilmavainua jos haistaisi naapurin juoksunartun):















Halti on vähän kuin ilmaa Pyrylle, kun on tärkeämpääkin tekemistä - nartut

Halti oli joulun aikoihin kehittänyt itselleen pidätyskyvyn, ja aina vaan paremmin pidättää. Enää ei tarvitse mennä heti heräämisen tai syömisen jälkeen ulos. Välillä saattaa tulla kuitenkin sisällä pissat, mutta yleensä Halti on näyttänyt pienesti haluavansa ulos, ja olen ajatellut että ehkä se jaksaa vielä vähän aikaa odottaa, ja sitten se tekeekin johonkin keskelle lattiaa. Mutta muuten on edistynyt.


Tuntuu että Halti ei kyllä kasva millään, tämä on sinänsä ihan hyvä, ettei kasva liian nopeasti ainakaan. Sillä on kuitenkin vähän etutassut kääntyneet ulospäin, mikä yleensä kai viittaa kasvuhäiriöihin (tai siis liian nopeaan kasvuun), mutta ei se kyllä liian nopeasti kasva, ehkä liian hitaasti mieluummin. Yleensä tuohon kasvuhäiriöön suositellaan, että vaihdetaan vähempi proteiinisempaan ruokaan/aikuisruokaan, mutta kun tuntuu että kun se ei kasva ollenkaan, niin mieluummin olisin vaihtanut vaan suurempiproteiinisempaan ruokaan.. noh, kahtotaan mitä tehdään, mutta en taida ihan vielä kyllä aikuisruokaan vaihtaa. Halti on kuitenkin ihan vähän korkeutta kasvanut, ei ole enää sellainen pentupyöreä, vaan alkaa olla jalkaa ja on aika sutkakkaassa kunnossa.


Maanantaina 

Vaisto-porokoiranpentu kävi kylässä, ja oli hieman altavastaajana aluksi, ja Haltia sai vähän aina rajoittaa. Sisällä sitten vähän paremmin leikki ja sitten sen jälkeen ulkona leikkivät aika tasavertaisesti. Pyrykin pärjäsi ihan hyvin kahden pennun kanssa, ja leikki myös vähän Vaiston kanssa hammasteluleikkejä.

Tiistaina

Käytiin Pyryn kanssa Porvoossa Riina Kellmanilla fyssarihoidossa. Hän hoitaa enemmänkin osteopaattisin menetelmin, ja on ihan hyvä saada taas uutta näkökantaa. Olin aikaisemmin katsonut että Pyry olisi laukannut vähän hassusti, laittaen takajalkoja yhteen, ja fyssari sanoikin, että olin ihan oikeassa, Pyryllä oli takaosa SI-nivelten kohtaa jotenkin jumissa, ja jäkitti niissä ja tämän vuoksi Pyryn takaosa oli vinossa. Lisäksi rintakehän ja ensimmäisten kylkiluiden kohdalla oli kireyttä, minkä vuoksi Pyry ei ojentanut kunnolla etujalkoja eteen (vaikka on venytellyt suht normaalisti viime aikoina). Hoidon jälkeen jumit oli saatu avattua, ja näkyi jo ulkona liikkeessä muutos, vaikka en huomannut että varsinkin takaosaa Pyry oli liikuttanut vähän pienellä teholla.

Keskiviikkona, uusi vuosi

Uusi vuosi meni molempien koirien osalta hyvin, Pyry vähän aluksi huolestui pamauksista, mutta siihen se jäi, ja oli aika rentokin vaikka paukkui. Käytiin ulkonakin Pyryn kanssa illalla, niin ei se kauempana kuuluviin paukkuihin edes reagoinut mitenkään. Ensimmäisen kerran kun Halti kuuli paukkuja ulkona, se murisi ja pöhisi niille, mutta myöhemmin nosti sisällä vaan päätään vähäisen, ja jatkoi uniaan. Käytin Pyryä ja Haltia varmuuden vuoksi eri aikaan ulkona, ettei Pyry vahingossakaan opeta varomaan raketteja.


Uuden vuoden aattona kävi naapurin juoksuinen labbisnarttu Demi myös kylässä riiureissulla, Jani onneksi ehti ottamaan Pyryn kiinni ennen kuin mitään tapahtui, onneksi Pyry yritti olla herrasmies ja vähän olisi halunnut liehitellä Demiä ennen tositoimia. Jani joutui kantamaan Pyryn sisälle, koska sen jalat meni ihan veteliksi kun Jani yritti saada Pyryn kodin suuntaan. Haltikin pääsi vähän jyvälle narttukoiran tuoksuista, ja sen jälkeen on nostanut lähes joka pissalla jalkaa. 


Pyry on ollut ihan sekaisin noista juoksuista taas. Se oli oksentanut maanantaina kolmeen paikkaan ennen kuin tultiin töistä kotiin, ja kun Vaisto-poropentu oli kylässä, niin Pyry meni jotenkin niin sekaisin, että yritti merkata Janin jalan sisällä, kaksi kertaa. Se ei ole siis ikinä tehnyt mitään tuollaista, ei edes ulkona! 


Ja nythän se on vaan vahtinut ikkunoista, ja menee ihan sekaisin jos Halti pääsee ulos ja Pyry ei, ja ulisee täällä sisällä (varsinkin kun Halti oli mun kanssa ulkona, ja Pyry näki Demin lenkillä ikkunasta - voi itku mikä huuto). Yrittää joka välissä päästä naapuriin, lenkille, vinkuu yms.. Yöt on nyt vinkunut, ja ekan kerran kun vinkui, niin ajattelin että voi olla mahakin sekaisin. Epäilin kyllä että taitaa olla vaan lemmenkipeyttä, ja sitä se olikin, kun kävin ulkona, niin pari tippaa päästi meidän pihalle, ja sitten olisi pitänyt päästä vaan riiulle. 


Näiden juoksujen aikaanhan se alkaa aina aggressiviiseksi uroksille, ja Lahden agikisoissahan kun katselin viimeisiä ratoja, niin se yhtäkkiä yritti yhden huskyuroksen kimppuun, ei tietty päässyt kun hihnasta loppui matka kesken. Ilmeisesti oli huskykin vähän silmäillyt Pyryä ennen tätä. Ja nyt kun on meilläpäin tullut koiria vastaan, niin Pyry menee ihan sekaisin, että voiko se olla se juoksunarttu vai kilpaileva uros, ja on ihan kierroksilla. Yritä siinä sitten opettaa pentua ohittamaan nätisti.. Haltia Pyry ei ole ehtinyt oikein edes huomioimaan, koska Pyryllä on kokoajan kiire ulos, ja etsimään narttua. Noh, vähiten haittaava ominaisuus Pyryssä juoksujen aikana on sen hellyydenkipeys, jos se ei halua ulos etsimään narttua, niin se tarvitsee haleja ja rapsutuksia ihan nonstoppina..

Olen ajatellut kastroivani Pyryn, mutta se melkein pitäisi tehdä heti, tai parin vuoden päästä, etten tekisi sitä ihan pahimpaan Haltin murkkuikään. Paljon olen miettinyt miten se muuttaa Pyryn ja Haltin suhteita, ja miten se muuttaa Pyryn suhtautumista muihin koiriin. Voi olla että se ei olekaan enää niin suopea vaikka rähiseviä narttuja kohtaan, kuin mitä se nyt on. Tai mitä jos siitä tuleekin epävarma muita uroksia kohtaan. Ajattelin että ajoittaisin seuraavien juoksujen kohdalle kemiallisen kastraation. Implantti ei tule kyseeseen, koska siitä tulee elinikäinen kilpailukielto. Tardak olisi toinen vaihtoehto, jonka vaikutus on aika lyhyt, ja olen paljon kuullut, ettei sen vaikutukset oikein näy.


Tänään sunnuntaina

Käytiin Myrskylässä. Vähän arvasinkin, Pyrystä ei oikein ollut Vertille leikkikaveria, sen piti jäykistellä jatkuvasti, eikä sietänyt yhtään niskaan tai selkään kohdistuvaa riehumista Vertiltä. Pari kertaa juoksentelivat keskenään, mutta muuten leikit meinasivat mennä liian rajuiksi.





Kuitenkin Halti pääsi leikkimään myös Vertin kanssa (vähän karkasi ovesta ulos kun laitoin Pyryn sisään), ja nyt Halti on ilmeisesti niin rohkea ja tarpeeksi iso, että Verttikään ei alkanut kurmuuttaa Haltia, vaan leikkivät tosi kivasti pitkään, ja painivat paljon. Sai Verttikin vähän painiseuraa, ja Haltikin tosiaan, kun Pyrystä ei oikein ole leikkiseuraksi nyt.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti