sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Halti 12 vk

Haltin kasvu:
23.8.2014 synt. = 173 g
9 vk 4,8 kg, 32 cm (vrt. Pyry 6,2 kg/32 cm)
10 vk 5,8 kg, 33 cm (vrt. Pyry 7,3 kg/36 cm)
11 vk 6,2 kg, 33 cm (vrt. Pyry 8,1 kg/37 cm)
12 vk 7,1 kg, 36 cm (vrt, Pyry 8,4 kg/ - )

Perjantaina käytiin rokotuksillakin eläinlääkärillä Haltin kanssa, ja hirveän hyvin jaksoi olla. Painoa oli 7,05 kg. Hampaat näytti koko puruvoimallansa. Saatiin eläinlääkäriltä ilmaiseksi penturuokaa ja ruokakuppi. 





















Käytiin myös mun työpaikalla Pyryn ja Haltin kanssa samalla, ja sitten käytiin Loviisassa kaupungilla pienestä kävelemässä. Saatiin koirien ohittamisiakin silleen että Pyry oli normaali rauhallinen itsensä, ja pentukin pysyi rauhallisena. Ei suoraan kohti niitä ohitettu, mutta sivusta mentiin.

Lauantaina meillä kävikin sitten Vertti kylässä. Aluksi pidettiin Verttiä kytkettynä ja Haltia vapaana, lopulta saatiin Vertti rauhoittumaan, ja se osasi näyttää Haltille rauhoittavia eleitäkin, eikä mennyt enää kierroksilla. Tämän jälkeen vaihdettiin Pyryyn ja saivat riehua ulkona keskenään Vertin kanssa. Sitten kokeiltiin sisätiloissa. Sisätiloissa meni itseasiassa tosi hyvin. Vertti vältteli pentua/antoi tehdä sen ihan mitä vaan, ja Pyry meinasi pari kertaa mennä kierroksille (kun sen pentu oli vaarassa) , mutta saatiin pidettyä sekin rauhallisena.





Tästä saatiin varmuutta kokeilla, että onnistuisko Vertin ja Haltin pito ulkona vapaana. No, eihän se onnistunut. Vertti meni täysin jahtaus/saalistusmoodiin, ja jahtasi pelkästään Haltia, ja Halti paniikissa. Ei saatu Verttiä kiinni (nopea prkleen belgi kun on), mutta sain Haltin kiinni (joka mun otteessakin huusi kuin syötävä kunnes tajusi että minä pidän kiinni). Sitten saatiin Vertti takaisin hihnaan, ja mentiin kävelemään Haltin ja Vertin kanssa, että Haltille ei jäisi muistiin tuo jahtausepisodi. Otettiin molemmat vielä sisälle. Halti vähän väisti Verttiä sisälläkin, mutta ei näyttänyt niinkään enää pelkäävän. Sisällä Vertti taas väisti Haltia (varmasti Pyryn antaman paineen vuoksi). Että näin. En ymmärrä oikeastaan miksi Vertti menee näin jahtaavaksi Haltin kanssa, kun Pyryn ollessa pentu, Vertti osasi todella hyvin leikkiä Pyryn kanssa ja huomioida sen pentuna.

Meillä kävi vielä samana päivänä 1,5v. tyttö kylässä, joten saatiin lapsistakin kokemuksia. Sai kyllä olla tarkkana, kun tytön sukat ja lelut yms meinasi aika vauhdilla lähteä parempaan käyttöön, Haltin mielestä ainakin. Tän kaiken jälkeen Halti nukkuikin koko illan.




Tänään käytiin pentutreffeillä Kotkassa Tyyne-nimisen 8vk collieneidin luona. Halti oli aika hallitseva alussa, ja saikin useampaan otteeseen palautetta, kun Tyyne rähähti takaisin. Yksi pikku riita näille tuli, mutta se unohtui heti kun nostin Haltin pois riidasta. Jonkin aikaa leikkivät ihan nätistikin.








Tyyneä alkoi sitten väsyttämään, ja vaihdettiin Tyynen isoveljeen, vajaa 3v. Jalo-collieen. Tämä oli ihan hyvä kokemus, ja sai Halti taas vähän itsevarmuutta Vertin jahtaamiskokemuksen jälkeen. Alussa Halti vähän jännitti Jaloa, mutta lopulta paljonkin kävi haistelemassa Jalon kanssa.

Käytiin äitillä vielä Ruonalassa, ja siellä Halti tapasi hurjimman ja isoimman kissan ikinä, Rambon. Huomasi Haltikin, että tätä kissaa kannattaa varoa (varmaan kissan koko teki vaikutuksen), ja väisti toiseen huoneeseen Ramboa kun se sähisi. Rambo laitettiin tosin toiseen huoneeseen lepäämään, koska se toipuu vielä leikkauksesta (polven nivelsiteet uusittu), eikä haluttu rasittaa sitä liikaa. Halti sai ruoan siellä, ja sai vähän aikaa nukkuakin.

Nyt tämä meidän pieni ihana pentu nukkuu rauhallisena. Se saa nyt tästä viikonlopusta lähtien 3 kertaa päivässä ruoan, tähän mennessä on saanut 4 kertaa päivässä.

Edistystä on tullut myös hampaiden käytöstä. Halti ei ole nyt muutamaan päivään enää näykkinyt nilkoista/pohkeista/lahkeista, ja muutenkin kuuntelee hyvin nätisti. Halti osaa myös odottaa sisällä välioven edessä nätisti istuen, kun tullaan Pyryn kanssa pitkältä lenkiltä (eikä pompi ovea vasten).  Halti on hyvin oppinut irti-käskyn, istu-käskyn, maahan-käskyn käsimerkillä, ja odota-käskyn ovea avattaessa.. Ruokaa odottaessa on paljon vaikeampaa, ja kun ei saa tulla kuppia päin, niin on liikuttava taaksepäin...



Harjoitellaan vielä hampaiden katsomista ilman hampaita kädessä, ja muuta käsittelyä. Kynnet olen lähinnä leikannut kun pentu on ollut väsynyt. Tänään puntarilla Halti oli 7,2 kg, kyllä se siitä kasvaa.

Pyry sai olla tänään Myrskylässä Vertin seurana koko päivän, kyllä on sekin väsynyt ja onnellinen koira (ja vähän mutainen).

1 kommentti:

  1. Höh, me ei saatu kuin pelkkä ruokakuppi ilmasiksi eläinlääkäristä...

    VastaaPoista