tiistai 6. elokuuta 2013

Pahinta on epätietoisuus..

Pyry kävi viime viikon tiistaina sydänkontrollissa Lahdessa, ja eilen silmälääkärillä Porvoossa.

Sydämen asiat

Sydänkontrolli oli tiistaina ja aika myöhään klo 18:20. Odottaessa meni kuitenkin lähemmäs tunti. Paljon meni koiria ja kissoja ohi, ja samassa odotustilassa olikin useampi koira. Pyry oli vähän levoton, ja yritti mm. tuolien ali päästä haistelemaan muita koiria. Muutenkin oli vaikea rauhoittua, vaan koko ajan piti olla jotain tekemistä. Silti Pyry oli nätisti varsinkin urosten mennessä ohi, vaikka uteliaisuutta olisi ollut tutustua vähän kaikkiin, varsinkin kopassa olevaan kissaan.

Edellisen kerran käytiin tarkistamassa sydän heinäkuussa 2012, jolloin todettiin heikko vingahtava sivuääni, joka johtui vuodosta väliseinässä, ja näytti rasittavan sydämen oikeaa puolta. Ultralla oli jopa hankala löytää tätä vuotokohtaa. Tällöin oletuksena oli, että tuo vuotokohta saattaisi vielä umpeutua kahteen ikävuoteen mennessä.

Seppo Lamberg sitten tutki taas ultralla Pyryn sydämen, ja pehmeä sivuääni edelleen oli havaittavissa. Tällä kertaa vuotokohta löytyi kokemuksesta helposti. Tällä kertaa Seppo oli sitä mieltä, että vuoto ei rasita ollenkaan sydäntä ja mitään rajoituksia ei ole harrastamiselle tai elämiselle. Hyvin epätodennäköistä että yleensäkään mitään oireita tulisi ennen vanhuutta. Sittenkin lämpimillä ilmoilla rasituksensiedon aleneminen. Tämä sivuääni/vuoto ei ole perinnöllinen. Kontrolli on 4-vuoden iässä, jos siis sivuääni edelleen kuuluu silloin.

Mitään estettä ei lääkärin mielestä ole esim. jalostuskäytössä, eli se on siis omistajan ja kasvattajan päätettävissä. Noh, empä itse ottaisi pentua koirasta, jolla on sivuääni sydämessä (olkoon oma koira kuinka ihana tahansa), varsinkin kun täysin terveitä uroksia on tarjolla. Ellei sitten se sivuääni katoa 4-vuoden ikään mennessä tai myöhemmin.

Pyysin Seppoa vilkaisemaan Pyryn silmässä olevaa pistettä, joka on tullut tässä tämän vuoden alkupuolella Pyrylle. Seppo oli sitä mieltä, että ehdottomasti silmälääkärille, kun on melanooman mahdollisuus, vaikka näin nuorella koiralla ei nyt pitäisi olla mitään.

Pilkettä silmässä vai ei..

No, eilen oli sitten silmälääkärin Tarja Kolisojan tapaaminen Porvoossa. Pyryllähän on tällainen piste tullut tässä kevättalven aikana silmään. En siitä ollut huolestunut, ennen kuin muutama tuttu alkoi sitä kummastelemaan ja sydänlääkäri myös kehotti tarkistuttamaan pisteen.


Lääkäri sanoi heti ensimmäiseksi tutkimisen jälkeen, että ei voi sulkea pois melanooman mahdollisuutta. Koska pisteen pinta on aivan sileä, kyseessä voi olla myöskin vain pigmenttiä, varsinkin kun Pyryllä on muutenkin pigmenttiä silmissä paljon (toisaalta luin juuri että melanoomaa on juuri runsaspigmenttisillä koirilla). Kuitenkin lääkäri sanoi, että kannattaa varautua henkisesti että kyseessä on melanooma.

Ainoa tapa varmistua tässä vaiheessa melanoomasta, olisi poistaa koko silmä ja lähettää se patologille. Noh, sehän harmittaisi jos kyseessä olisi vain pigmenttipiste.

Kuitenkin jos tämä piste alkaa muuttumaan ja kohoamaan, niin kyseessä on silloin melanooma (hyvä- tai pahalaatuinen - huonolaatuinen tekee niitä etäpesäkkeitä) ja sitten se silmä pitäisi joka tapauksessa poistaa. Tämän vuoksi aletaan sitten käymään kontrollikäynneillä, seuraavan kerran kahden kuukauden päästä, ja katsotaan onko siinä tapahtunut muutosta. Onneksi on vakuutus. Lääkäri myös sanoi, että sitten jos silmän poistaa, niin esim. agilityä ei enää voi oikein harrastaa. Onneksi se ei haittaisi muita harrastuksia, ja agilityäkin varmaan voisi harrastaa suht suorilla radoilla omatoimisesti. Lääkäri oli sitä mieltä, että vielä tässä vaiheessa ei tehdä mitään, vaan seurataan tilannetta.

Paljon on ajatuksia pyörinyt mielessä, ja täytyy sanoa että tällainen epätietoisuus on aika kamalaa. Pahimmassa tapauksessa siis kyseessä on pahalaatuinen melanooma, ja siinä vaiheessa kun muutoksia silmässä huomataan, niin se on voinut jo lähettää etäpesäkkeitä muualle ruumiiseen. Ja hyvällä onnella kyseessä on siis vain oudosti vajaa 2-vuotiaana ilmestynyt harmiton pigmenttiläiskä, joka ei tuosta enää muutu mihinkään. Kovasti toivon tuota viimeisempää vaihtoehtoa (yllättäen), ja voisi se olla mahdollistakin, kun ehkä sen puolen vuoden ajan mitä tuo piste silmässä on ollut, niin sinä aikana se ei ole vaikuttanut muuttuneen juuri ollenkaan.

Toivoisin vain, että tuosta silmästä pystyisi jotenkin ottamaan koepalan tms, ja pystyisi varmistumaan mikä tuo piste on.


3 kommenttia:

  1. Hei! Onko selvinnyt mikä pyryllä silmässä? Onko vaikuttanut elämään mitenkään?

    VastaaPoista
  2. Hei! Miten tälle kävi? Omalla koiralla tismalleen sama homma nyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silmän osalta oli onneksi vain pigmenttipiste, sitä seurattiin silmälääkärillä vuoden verran. Edelleen on silmässä samankokoisena. Mun toiselle koiralle Haltillehan tuli pannus ja pigmenttiä tuli pitkälle silmän päälle, näyttää vähän erilaiselle.

      Sivuääni taas ollut koko iän Pyryllä samanlaisena, ja kehitti lisäksi läppävian.

      Poista