maanantai 5. elokuuta 2013

Lammaspaimennus Somerolla

Lauantaina 27.7.13 käytiin paimentamassa lampaita Somerolla. Oli sen verran kivaa, että haluan mennä uudelleen (varsinkin sitten kun itse hiffasin että mitä pitää tehdä).

Ei tullut ollenkaan mieleen, kuinka paljon pitää koiran ohjaajankin paimentaessa tehdä, ja siinä pitää osatakin jotain. Olin ajatellut vain, että katsotaan paimentaako koira, mutta itsehän siinä sai olla kovasti liikkeessä ja liikuttaa lampaita siten, että koirakin toimii oikein.

Itse olin ihan pihalla, kun meidän piti aloittaa (aloitettiin ekana koska mulla oli kokomusta lappalaiskoira ja oli tulossa todella kuuma!). Piti liikkua, ja oikeaan suuntaan, enkä ihan pysynyt mukana että mitä piti tehdä ja miten.

Meille oli varattu kaksi kertaa lampaille. Olisi saatu neljäkin kertaa, mutta otin vähemmän kun ei tiennyt miten Pyry tulee reagoimaan.

Aluksi Pyry haukkui karvat pystyssä mokomille lampaille, johtuen varmaan kun ollaan kuukausi takaperin käyty karhu- ja susitestissä. Sitten kun Pyry hokasi, että nää onkin saaliseläimiä eikä saalistajia, niin sitten se oli vaan hirvittävän kiinnostunut, ja meinasi tehdä vähän liian läheistäkin tuttavuutta. Kouluttaja opetti Pyryä väistämään keppiä, jotta kepin kanssa voi sitten kieltää/ohjata koiraa tarvittaessa, jos koira innostuu liikaa. Aluksihan ei se Pyry meinannut millään väistää keppiä, vaikka sillä kuinka sohittiin Pyryn edessä, mutta 'shh'-äänen kanssa löytyi kontrollikin koirassa (ehkä liikaakin).

Kuitenkin Pyry ilmeisesti ymmärsi muutaman kiellon siten, että ei saa haukkuakaan, ja into meni siinä sitten ja Pyryä sai yrittää innostaa takaisin lampaille.

Huomattiin myös että Pyry paineistuu minusta, joten mun pitää olla tarkka, etten kiellä turhaan/sellaisesta mitä Pyry ei ymmärrä ja kehun paljon oikeasta toiminnasta. Pyry paineistuu minusta mielestäni jopa niin että sellainen luontainen itsenäisyys kärsii siitä, kun Pyry ei tiedä ihan mitä saa ja ei saa tehdä. Toisaalta arkielämässä se on hyvä, että Pyry on kuulolla eikä tee omia ratkaisuja hirveästi. Tämä on vaatinut tosin sen, että Pyrylle on selvää mikä on kiellettyä ja mikä sallittua, eikä saa olla epäselvyyttä missään. Sen eteen on jopa tehty paljon töitä, että se ei lähde rallattelemaan omiaan.

Muutaman kerran Pyry pääsi kunnolla paimentamaan, lähinnä silloin kun lammaslauma alkoi hajoamaan. Muuten Pyry jätti minulle vastuun, koska mullahan ne lampaat oli nätisti koossa. Lopussa toisen kerran jälkeen kun oltiin lähdössä aitauksesta ja lampaat lähti hajoamaan, niin siinä vaiheessa Pyry lähti itsekseen kokoamaan lampaat.

Kouluttaja sanoi, että ihan varmasti Pyry lähtee poroja paimentamaan, eri asia on sitten se, että saako sen pois sieltä poroilta tarvittaessa (kun sehän on tärkeää taas poropaimennuksessa) pidemmän matkan päästä. Silti alussa kouluttaja sanoi, että lampaiden ja porojen paimennusta ei voi verrata, koska on lammaspaimennuksessa käynyt lappalaiskoiria, jotka ovat olleet lampaille ihan fleguja, mutta poroille syttyneet ihan kunnolla.

Ja onhan se erilaista paimentamista; lampailla pitää paimentaa hirvittävän läheisessä yhteistyössä ohjaajan kanssa, ja pienillä välimatkoilla, niin ymmärrän kyllä hyvin jos lappalaiskoira ei nää järkeä paimentamisessa. Varsinkin noissa aitauksissa harjoitellessa, kun lampaathan on kontrollissa ja koossa suurimman osan aikaa, ja koiran pitäisi vaan liikutella lampaita siinä. Enemmähän porokoira sitten pitää koossa laumaa, joka rupeaa erkanemaan, ja kuljettaa pidempiä matkoja. Pyrykin itse asiassa heräsi aina siinä vaiheessa kun lammaslauma alkoi erkanemaan toisistaan.

On se työskentely aika erilaista verrattuna bordercollieihin, niillä se saalisvietti on todella voimakas. Ja niin voimakas nykyään, että siinä saa tehdä paljon töitä, ettei koira ole kokoajan hajottamassa laumaa, ja lähde jahtaamaan yksittäisiä saalismielessä.

Tää oli kuitenkin ihan siistiä, ja uskon tämän ekan kerran jälkeen, että osaan itse paremmin seuraavalla kerralla, ja osaan olla paineistamatta koiraa, niin seuraavalla kerralla voi mennä jo ihan eri tavalla. Saa myös miettiä, että voisko tuon paimennuksen tehdä jotenkin eri tavalla, kuin pyöritellä lampaita ympyrää ja jotenkin hyödyntää Pyryn kokoamistaitoja etäämmällä minusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti