sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Tokoilua häiriössä

Nyt ollaan sitten keskitytty pelkästään häiriössä toimimiseen, ja leikkimiseen erityisesti tokoillessa.

Keskiviikkona käytiin lappalaiskoiraporukassa reenailemassa Kotkassa tokoa. Huomaa että on kevät ulkonaliikkujien suuresta määrästä. Oli monessa suunnassa lapsia leikkimässä, pyöräilijöitä, kävelijöitä, koirakoita. Eli häiriötä oli ja paljon. Niin paljon että oli kyllä työn takana saada Pyry keskittymään, ja vielä vähemmän leikkimään. Jonkin verran saatiin leikittyäkin.

Tokoiltiin lapinkoirauroksen ja porokoirauroksen kanssa, joista Pyry ei minun iloksi välittänyt oikeastaan ollenkaan. Olinhan pelännyt, että Pyry rupeaa nyt kyttäämään laajastikin sen mielestä uhkaavia uroksia. Tosin, ehkä sen mielestä näistä lappalaisista ei ole sitten todellista uhkaa. Käytiin lopulta pienellä lenkillä, ja se meni aika rauhallisesti ja rennosti. Tosin muita koirakoita tuli lähimmillään toisella puolella katua vastaan, joten ei tullut läheltä yhteisohittamisia.

Lauantaina käytiin sitten reenaamassa Loviisassa sitten sen koiran (ja sen omistajan) kanssa, jonka luo Pyry viimeeksi lähti rähisemään. Aluksi annoin Pyryn haistella kenttää, ja kun toinen koirakko tuli, niin Pyry alkoi heti kyttäämään toista koiraa. Kyllä se kieltäessä lopetti, mutta kyllä nopeesti siirtyi kyttäämiseen jos toinen liikkui, kun ilmeisesti jostain syystä pitää koiraa uhkana, vaikka se ei edes provosoi ainakaan näkyvästi. Muutaman kerran siinä jutellessa yritti kesken kaiken hyökätä hihnassa, mutta tottakai sen sai keskeytettyä, ja sitten herra oli taas pieni kiltti porokoira.

Tehtiin sitten ihan kunnolla häiriö- ja siedätystreeniä tuon toisen uroksen kanssa. Tehtiin löysällä hihnalla kävelyä ympäriinsä ja välillä ohitettiin toisiamme, ja naksutin aina Pyryn kontaktista. Myöskin pyörittiin toisen koirakon ohi kun ne olivat paikallaan, sekä itse oltiin paikallamme, kun toiset meni ohi. Ja naksuttamalla kontaktista sain lopulta todella hyvän kontaktin Pyryltä, eikä sitä lopulta oikeastaan kiinnostanut sen toisen uroksen kyttäily. Tästä tuli kyllä tosi hyvä kontaktiharjoitus.

Tehtiin omia treenejä sitten välissä, seuraamista, jääviä ja estehyppyä. Leikittiin välillä, ja Pyry innoistui hyvin leikkimään. Saatiin ohjeena monipuolistaa seuraamista esim. hypyllä kesken kaiken tai pujottelemalla jalkojen välistä jne. Itse asiassa tää oli hauskaa Pyrystä, että seurautin, ja yhtäkkiä hyppy, ja heti hypyn jälkeen takaisin seuraamaan (toivottavasti ei vaan rupea agissa seuraamaan hyppyjen jälkeen :) ). Jäävät meni hienosti, varsinkin seisomaan jääminen, jossa Pyry on ennen meinannu mennä makaamaan.

Jostain syystä hypyssä jouduin antamaan pienen käsimerkin, jotta meni yli. No tehdään jonkin verran enemmän helpotettuna käsimerkillä, ja sitten aletaan taas häivyttämään kättä pois. Sisähallitreeneissä ei ole tarvinut käsimerkkiä antaakaan. Pitää tosin muistaa pistää merkille että minne katson käskiessä. Jos vaikka en katsonutkaan suoraan eteen selkeästi, mistä Pyry on yleensä lähtenyt hypylle.

Sitten tehtiin yhdessä vielä paikallamakuu, jossa itse olin hihnan pituuden päässä (jalka hihnan päällä) ja kävin välillä palkkaamassa ja välillä kävelemässä ympäri tai yli. Nyt se ei kertaakaan vilkaissut toista koiraa, vaan kontakti oli aivan mahtava. Tehtiin myös siten, että olin selkä Pyryyn päin, siitä se nousi lopulta seisomaan ja alkoi vinkua, joten sitä treenataan sitten lisää. Aika positiivista että ei kokenut ollenkaan tarvetta katsoa edes toiseen koiraan. Mutta itse en voinut luottaa kyllä niin paljon Pyryn että olisin pitänyt Pyryä enempää vapaana kuin jonkun kerran leikkiessä ja jäävissä. Se on nuo hyökkäykset/hyökkäysyritykset tehnyt niin nopeasti, että en ole kerinnyt huomata edes sen eleitä, se lähinnä vaan vilkaisee toista koiraa ja ampaisee luokse.

Lopuksi tehtiin vielä suoraan kohti seuraamisia, joissa kontakti oli ihan hyvä, paitsi kohdalla kontakti tippui ja alkoi hidastaa, mutta ohi mennessä jälleen kontakti löytyi. Nää oli mahtavat kontaktitreenit, ja huomenna treenataan vähän isommalla porukalla, niin jatkan kyllä kontaktista naksuttelua heti alusta, ja sitten vasta tehdään tokoa, kun olen saanut keskittymisen ja kontaktin selkeästi itseeni.

Tästä on hyvä jatkaa! Ja ensi viikolla onkin ohjelmassa myös keskiviikkona arkitottistreenit eri porukassa sekä torstaina alkaa taas ohjatut agitreenit, JEEE!!

Ps. Pyry kävi eilen lauantaina taas hierojalla, ja saatiin taas jäykkiä kohtia pehmiteltyä. Nyt on toimintavalmis agikoira mulla ainakin lihasten osalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti