lauantai 9. huhtikuuta 2016

Haltin MH-luonnekuvaus

Tänään käytiin Haltin kanssa MH-luonnekuvauksessa Mäntsälässä. Paikkana vähän hankala, siis Pyryn luonnekuvaukseen verrattuna kuvaajilla oli aika vähän tilaa kuvata, ja muutenkin oltiin sillä samalla pienellä alueella kokoajan.

Haltin tulokset olivat minulle vähän yllättävät, monelle muulle ei varmaan niinkään, mä varmaan olen elänyt jossain kuplassa tähän mennessä. Suurimmat yllätykset olivat kontaktin otossa ja leikkimisessä vieraan ihmisen kanssa ja ampumiseen reagointi.

Tässä tulokset alueittain:

KONTAKTI JA LEIKKI

Osiossa kuvataan ottaako koira kontaktia vieraaseen ihmiseen, sosiaalisuutta.

Kontakti, Tervehtiminen: 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
Kontakti, Yhteistyö: 3 Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut testiohjaajasta
Kontakti, Käsittely: 2 Väistää tai hakee tukea ohjaajasta

Olisin itse voinut ajatella, että olisi ottanut enemmän kontaktia, kun ottaa meihin niin paljon kontaktia, mutta ei. Ei myöskään tykännyt kun käsiteltiin (korvat luimussa) mutta eipähän ainakaan murissut, jee!

Leikkihalu: 3 Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
Tarttuminen: 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
Puruote ja taisteluhalu: Ei tartu esineeseen



Ei ymmärtänyt ollenkaan leikkiä, otti kyllä lelun kun se lensi maahan. Testinohjaajan kanssa ei lähtenyt leikkimään ollenkaan, katsoi vain hölmistyneenä oudon naisen pomppimista. Olisin itse luullut että Halti olisi lähtenyt leikkimään vieraan kanssa mutta eipä näköjään. Joten puruotetta ja taisteluhalua ei oikein pystynyt kuvaamaan tässä. Vasta myöhemmin tuli mieleen että eipä se agilitytreeneissäkään ole lähtenyt leikkimään, jos joku muu on lelua vetänyt perässä. Testaajienkin mukaan Haltilla kestää vähän pidempään, että suostuu tutustumaan vieraisiin ihmisiin. En olisi uskonut että Halti olisi pidättyväisempi kuin Pyry.

Pyry lähti juoksemaan lelun kanssa.

TAKAA-AJO

Tarkoitus kuvata koiran halua ajaa takaa liikkuvaa esinettä ja tarttua siihen

Takaa-ajo 1. kerta: 3 Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista
Tarttuminen 1. kerta: 2 Ei tartu, nuuskii saalista
Takaa-ajo 2. kerta: 1 Ei aloita
Tarttuminen 2. kerta: 1 Ei kiinnostu saaliista




Yllätyin kun Halti lähti ekaan takaa-ajoon. Mun mielestä Pyryllä on vahvempi saalisvietti, ja sekään ei lähtenyt omassa kuvauksessaan. Haltilla olen olettanut, että sillä ei kovin vahvaa saalisviettiä ole (mikä kyllä olisi olennainen ominaisuus harrastuskoiralle).

AKTIVITEETTITASO

Tarkoitus kuvata koiran reaktioita, jossa odotettu toiminta jääkin tapahtumatta. Tarkkaillaan kuinka aktiivinen tai rauhaton se on.

Aktiviteettitaso: 3 Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja.




Tää meni just niin kuin olinkin ajatellut. Halti oli tarkkaavainen ja rauhallinen, eikä siitä tullut rauhatonta ollenkaan, hengaili vaan. Sanoisin, että aika tasapainoinen yksilö.

Pyry oli tosi rauhaton tässä osiossa, ja teki kokoajan jotain.

ETÄLEIKKI

Kuvataan koiran kykyä yhteistyöhön vieraan henkilön kanssa pienen välimatkan päässä ohjaajasta. Tuleeko etäleikkijän luokse, leikkiikö etäleikkijän kanssa. Entä mitä koira tekee, kun etäleikkijä on passiivinen.

Kiinnostus: 2 Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
Uhka/aggressio: 2 Osoittaa yksittäisiä (1-2) uhkauseleitä ensim. osiossa
Uteliaisuus: 2 Saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo
Leikkihalu: 1 Ei osoita kiinnostusta
Yhteistyö: 3 On kiinnostunut leikkivästä avustajasta



Tämä tuli vähän yllätyksenä, olisin kuvitellut Haltin menevän leikkivän avustajan kanssa leikkimään, mutta Haltin mielestä tämäkin tyyppi oli varsin epäilyttävä.

Pyry lähti tässä osiossa etäleikkijän luo, mutta ei myöskään leikkinyt, oli kyllä kiinnostuneempi.

YLLÄTYS

Tarkoituksena on selvittää koiran valmiutta toimia yllättävässä tilanteessa. Osiossa seurataan pysähtyykö tai pakeneeko koira. Uhkaileeko tai hyökkääkö kohti haalareita. Meneekö haalarin luo uteliaana vai pitääkö houkutella. jääkö jäljelle jäävää pelkoa koirakon kulkiessa laitteen ohi kahteen kertaan.

Pelko: 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
Puolustus/aggressio: 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
Uteliaisuus: 2 Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
Jäljelle jäävä pelko: 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeden vaihtelua tai väistämistä
Jäljelle jäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta haalariin



Tämä ei tullut yllätyksenä, Halti huutelee pitkin kyliä iltaisin muutenkin kuvitelluille möröille, niin kyllä haalarillakin tulee sanomista. Yllättävän lähellä kuitenkin pysyi eikä kovin paljoa haukkunut, eikä osoittanut niin paljoa aggressiota mitä Pyry osoitti. Toimintakyky ei kyllä riittänyt tulla itse katsomaan haalaria, ja tarvitsi multa apua siihen. Näin se on tuntunut olevan arjen tilanteissakin, mikä toisaalta helpottaa koiran kanssa liikkumista, kun koira hakee omistajasta tukea mutta ei ole arka.

Haalariin tutustumisen jälkeen ei ollut mitään ongelmaa, eikä Haltilla ollut mitään jäljelle jäävää pelkoa, tai väistelyä. Pehmeyttä ei siis juurikaan Haltilla näkynyt.

Pyry selvitti nopeammin haalarin, tosin oli aggressiivisempi, ja toisaalta taas Pyry teki joka kerta väistöliikkeitä ohi kävellessä.

ÄÄNIHERKKYYS

Kuvataan koiran reaktiota yllättävään ääneen. Seurataan pysähtyykö koira, väistääkö vai pakeneeko. Meneekö koira laitteen luo vai tarvitseeko siihen tukea. Jäljellejäävää pelkoa seurataan koirakon kulkiessa laitteen ohi kahteen kertaan

Pelko: 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan
Uteliaisuus: 2 Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
Jäljellejäävä pelko: 1 Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
Jäljellejäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan


Videolta ei paljoa näy, koska kuvaaja ei saanut hyvää paikkaa kuvata. Harmittaa koska olisin halunnut nähdä videolta Haltin väistöliikkeet. Ekalla ohituskerralla ei tehty räminää, kun Halti kiinnitti jo valmiiksi huomiota laitteeseen.  Sitten kun räminä tuli, niin oli muuten nopea väistö, ja mulla melkein meni tasapaino, kun se osui muhun väistäessään. Ei tainnut haukkua juurikaan, mutta vaati minulta laitteen luo menemisen ja taas sen kutsumisen, että tuli katsomaan. Ja sittenhän ei taaskaan ollutkaan mitään ongelmaa, kun oli tutustuttu asiaan, eikä minkäänlaista väistöä tai muistijälkeä näkynyt ohi mennessä.

Osasin kyllä aavistaa että Halti reagoi nopeasti, koska se muutenkin reagoi nopeasti yllättäviin ääniin ennen kuin osaa paikallistaa ne.

Pyry meni pidemmälle reagoidessaan ääneen, mutta se tuli nopeammin laitteen luo, ja se taisi väistää molemmilla ohituskerroilla vähäsen.

AAVEET

Kuvataan koiran reaktiota uhkaavien liikkuvien kohteiden edessä, jotka hitaasti lähestyvät koiraa. Kun aaveet ovat pysähtyneet, seurataan hyväksyykö koira aaveiden kontaktinoton vai ottaako koira itse kontaktia aaveisiin.

Puolustus/aggressio: 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
Tarkkaavaisuus:5 Tarkkailee molempia aaveita koko osion ajan
Pelko: 5 Peruuttaa enemmän kuin taluttimen mitan tai lähtee paikalta
Uteliaisuus: 1 Menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois/ei mene ajoissa
Kontaktinotto aaveeseen: 1 Torjuu kontaktia/Ei mene ajoissa



Aaveiden tiesin olevan vaikea juttu Haltille. Se joutui yksin selvittämään oudot uhkaavat tyypit, eikä kukaan ollut suojelemassa pientä koiraa. Otti kyllä etäisyyttä kokoajan niihin, ja piti kyllä niin tiukasti silmällä molempia. Vaikka päästin hihnasta, niin ei se onneksi pidemmälle lähtenyt, piti vain turvavälin.

Oikealla puolella oleva aave, jonka luo menin, tuntui olevan vähän aggressiivinen, ja puhui vähän aggressiivisesti (ei kyllä kuulunut testiin). Sitten tulikin monesta suunnasta ohjetta kun testiohjaaja, aave ja taisi  tuomarikin samaan aikaan alkoivat kiireellä sanomaan että ota se huppu pois, vaikka mulla kesti siinä se pari sekuntia pidempään.

Halti ei oikein halunnut tutustua aaveisiin, vaikka huput oli poissa, tuli kyllä mun luo, mutta liittyyköhän se siihen sosiaalisuuteen, tai siihen että tarvitsee aikaa tutustuakseen vieraisiin ihmisiin. Aaveiden jälkeen Halti taas palautui nopeasti, ja oli kuin ei mitään olisi tapahtunut, rentona.

Pyry tarkkaili vaan toista aavetta, ja pysyi mun vieressä kokoajan, ja meni aaveen luo ennen kuin ehdin sinne. Pyry selvitti aaveet tosi paljon paremmin.

LEIKKI 2 JA AMPUMINEN

Tarkkaillaan esineellä leikin yhteydessä ovatko koiran reaktiot ensimmäisen leikin jälkeen muuttuneet. Testiohjaajan kanssa leikkiminen. Kuvataan koiran reaktiota sen kuullessa laukauksen. Koira testataan sen ollessa aktiivinen (leikkiessä omistajan kanssa) ja passiivinen.

Leikkihalu: 3 Leikkii - aktiivisuus lisääntyy /vähenee
Tarttuminen: 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

Ampuminen: 5 häiriintynyt, pelokas


Ihan samalla tavalla oli leikissä kuin alussa, ei mitään muutosta, eikä näköjään juurikaan kuormittunut, mutta ei edelleenkään lähtenyt tavoittelemaan patukkaa lennosta, kun heittelin sitä testiohjaajan kanssa. Ja ilmeisesti se vähän johtuu siitä pidättyväisyydestä.

Mun kanssa lähti leikkimään, mutta ei ihan silleen kuin normaaleissa oloissa, ja ampumisesta lopetti leikin eikä enää suostunut leikkimään. Mä en saanut pitää ääntä, vaan pelkästään liikkeellä piti saada leikkimään niin ei onnistunut. Ja toisesta ampumisesta myös häiriintyi. Ei kuitenkaan lähtenyt pois, ja palautui siitäkin. Kuitenkin yllätyin todella paljon tästä, koska se ei arjessa välitä ollenkaan ampumisesta, ja meillähän metsästyskaudella ammutaan aika paljon ja ilotulituksia se vahtii mutta ei hermostu. Liekö kuitenkin nuorella koiralla vähän painetta tullut testin aikana.

Pyry lähti leikkiin mukaan, ja ei välittänyt ollenkaan ampumisista (koira joka ei tykkää ampumisesta).

Ja lopuksi loppukommentit testituomarilta:


Jälkeen päin vielä videolta katsoessani ja noiden tulosten perusteella sanoisin, että Halti on varsin kova (ei muistele ikäviä asioita) tai ainakin Pyryä kovempi, vilkas (nopeat väistöliikkeet ja reagoi nopeasti, ja huomaa kaiken), ei ota vieraisiin ihmisiin helposti kontaktia, hyvä hermorakenne, vähän vähemmän toimintakykyä (katsotaan lisääntyykö toimintakyky aikuistumisen myötä, aika pentumainenhan se vielä on), osoittaa uhkaan vähän aggressiota, mutta se häviää nopeasti. Ampumisesta en ota huolta, koska se ei Haltia haittaa arjessa.

Pyryyn verrattuna Pyryllä on enemmän aggressiota/terävyyttä ja sillä riittää toimintakykyä toimia vaikeissa tilanteissa ja se ottaa näköjään enemmän kontaktia vieraisiin, Halti on taas vilkkaampi ja sillä on paljon tasapainoisempi hermorakenne ja se on reilusti kovempi kuin Pyry. Vähän tässä sai viitteitä miten luonnetestissä menee, mutta Halti tarvitsee kyllä reilusti aikaa luonnetestiä varten, saa nähdä riittääkö edes kolmen vuoden ikä siihen.

Oli tästä paljon apua arkeenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti