maanantai 12. lokakuuta 2015

Halti, sinkoileva porokoira - Haltin omatoimiagitreenit

Tällainen rata oli ja tehtiin siitä pientä osaa Haltin kanssa. Käytiin siis Loviisan ulkokentällä reenaamasa porukalla.


Ensin tehtiin rata 1-6 ja sitten 8-12. Sen jälkeen tuntui aika pyöritykseltä, että ei Haltin kanssa olisi kannattanut edes miettiä ja tehtiinkin lopuksi ihan 22-26-tyyppistä luukutusta.

Alussa Halti sinkoili. Sinkoili siis ihan muuten vaan kun oli niin kovasti odottanut radalle pääsyä, ja sitten sinkoili aina kun silmä vältti putkiin yms, vähän siis purki paineitakin varmaan samalla. Mulle vähäns sanottiin tuosta "hallitsemattomasta" sinkoilusta, mutta itseäni se ei todellakaan haittaa (varsinkin kun olen sitä vahvistanut), onhan mulla jo yksi perässä vedettävä porokoira jo. Toinen saa ollakin vähän villi ja vapaa, eikä agilityn tarvitse olla hallittua, kunhan ei vaaratilanteita synny. Kyllä se hallinta tulee sitten iän myötä, ja aika paljon voi vaikuttaa ohjausvalinnoilla. Ohjausvalinnoillahan on tarkoitus antaa koiralle aina näkyviin seuraava lukittava este, ettei koiraa tarvitse ottaa aina hallintaan. Ja tosiaan, en ole kuullut porokoirasta joka olisi ihan "out of control" agilityradalla :D

Sitten kun rauhoittui, niin 1-6 oli aika helppo, 3-putken jälkeen piti olla tarkkana että sain Haltin 4-putkeen oikeaan päähän, ja ettei se singonnut putken väärään päähän (en edes ajatellut tätä mahdollisuutta mutta näinkin voi käydä). Puomin kontaktit oli tosi hyvät, ehkä vielä kovempaa saisi mennä kontaktille, mutta ei Halti kyllä anna minkään häiritä sen kontaktin ottoa.

Toisessa radanpätkässä osoittautui hankalaksi 10-esteeltä kääntyminen 11-esteelle päin. En nimittäin edes tajunnut, että Halti voisi 10-esteeltä singota puomille... Mutta ihan loogistahan se on, minun rintamasuunta osoitti puomia kohti, kun Halti oli 10-esteellä, joten tottakai Halti lukitsee puomin ja menee sinne, ja siitä palkkasinkin. Itse kun olen niin tottunut ohjaamaan Pyryä, joka ei lukitse esteitä ja jonka kanssa ohjaukset voi tehdä aika myöhään, niin tulee paljon totuttelemista siihen, että Haltin ohjaukset täytyy tulla jo ennen edellistä estettä ja hartialinjan kanssa täytyy olla tarkkana.

Sitten kun tein 10-esteellä vastakäännöksen, niin Halti kääntyi tosi tiukasti ja hienosti oikeaan suuntaan.

Tein 20-26-radan pätkän vielä ja ennen puomia tein takaaleikkauksen, joka toimi hyvin, ja sitten tein takaaleikkauksen 24-25-esteiden välille, ja Halti ottaa kyllä todella herkästi takaaleikkauksen ohjauksen, ja heti haki oikean putken pään. Huomasin muutenkin, että Halti ottaa kovasta vauhdistakin tosi herkästi mun hartialinjan/rintamasuunnan pienen muutoksen mukaan tietyn putken pään, mutta kuitenkin kerran lukitessaan putken, se sinne menee ilman häiriintymistä, mikä mielestäni on kyllä tosi hieno juttu.

Vähän tein lisäksi putken tarjoamista ja esteen tarjoamista, mutta esteen tarjoaminen siten, että Halti tulisi mun luokse eikä edessä olevaan putkeen, ei oikein toiminut, mutta en jaksanut sitä alkaa miettimään miten sen korjaisin. Haltikin vähän alkoi kyseenalaistaa jo pelkkää hyppyestettä, kun kutsuin sen putken jälkeen takaisin hypylle. Joten täytyy olla tarkkana, että itsellä on tarkka treenisuunnitelma aina, eikä tulisi tuollaisia palkkaamattomia hetkiä, varsinkin kun Halti on niin mustavalkoinen.

Keinua myös treenattiin aluksi siten, että keinun yläpäässä/alasmenokontaktilla oli pöytä. Sitten otettiin minipöytä keinun yläpään alle, mutta siitä tuli niin iso pudotus aikaisempaan verrattuna, että Halti ihan vähän jäi ilmaan kun keinu meni alas. Halti kyllä meni joka kerta samalla ryminällä, että ei se haitannut, mutta itseä haittasi vähän kun se teki pientä ilmalentoa. Lopulta tehtiin siten, että keinun ylöstulokontaktin puolelle laitettiin pöytä, ja Halti sai pöydältä mennä alasmenokontaktille/yläpäähän. Se oli hyvä, ja sitä tehdään nyt myös. Samalla myös edessä palkkaava apuohjaaja häivyttyy.

Mä niin tykkään tosta Haltin draivista, kunhan se saadaan vaan pidettyä ja Halti pysyy omana sinkoilevana itsenään, niin hyvä tulee. Varmaan Haltille tulee vähän paremmin vauhtia Kotkan hallillekin, kun muutaman kerran ollaan siellä käyty ja Halti tottuu uuteen paikkaan. Ja saa keskityttyä myös lelulla leikkimiseen, mikä meinasi olla viimeeksi haasteena. Tuolla Loviisan kentällä leikki kyllä hyvin lelulla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti