torstai 19. syyskuuta 2013

Pyry sairaslomalla :(

Maanantaiaamuna huomasin, että Pyry siristää oikeaa silmäänsä taas. Vilkkuluomikin taas oli näkyvissä. Laitoin heti aamulla silmävoidetta, jotta silmä rauhoittuisi. Pyryn kanssahan käytiin kolme viikkoa sitten Loviisan kaupungin eläinlääkärillä, kun se siristi silmää. Siellä se huuhdeltiin, ja annettiin silmätippoja ja silmävoidetta sekä kipulääkettä hoidoksi. Lääkäri epäili että siellä olisi jokin vierasesine, ja toivon mukaan se huuhtoutui pois. Ainakin sellaista limaa sieltä silmästä huuhtoutui pois. Pari viikkoa silmä olikin rauhallinen ja nyt taas.

Päätin että varaan nyt suoraan Porvoosta silmälääkäriltä ajan, että saadaan varmasti selvitettyä mikä silmässä on vikana. Jotainhan siellä oli, kun se uudelleen alkoi oirehtimaan.

Maanantaina käytiin sitten illalla lääkärissä, ja syy selvisi; sarveiskalvossa oli haavauma, ja jotain materiaalia jäänyt kiinni sarveiskalvoon. Eläinlääkäri Tarja Kolisoja suositteli silmän kaavintaa mahdollisimman nopeasti, jotta materiaali ei pääse syvemmälle, ja aiheuttamaan enemmän tuhoa. Lääkäri näytti kohdan missä materiaali oli, ja se näkyi värjätyssä silmässä selkeästi. Ihmetteli kyllä kuinka silmä oli näinkin rauhallinen. Kai se johtuu siitä, ettei se edellisen lääkinnän jälkeen ollut vielä ehtinyt menemään pahemmaksi.

Varattiin tiistaiksi aika klo 13, ja otin vapaata töistä tiistaista puolesta päivästä keskiviikko puoleen päivään, että voin rauhassa seuraavana päivänä tehdä tarvittavat toimenpiteet Pyryn kanssa.

Pyryn kanssa eläinlääkärissä, mihin sä taas oot mua viemässä?




Pyry nukutettiin, ja toimenpiteessä meni tunti. Pyry ensimmäistä kertaa vastusti nukahtamista, ja loppuvaiheessa tärisi/nyki ennen kuin nukahti. Mua alkoi hirveästi ahdistaa kun Pyry vietiin toimenpiteeseen, ja menin läheiseen Robbariin lievittämään ahdistusta. Pyrylle tuli mukaan sellainen pehmeä matto ja pussillinen puruluukenkiä.

Kun tulin takaisin, niin lääkäri näytti mikroskoopilla kaavitun materiaalin, ja sen perusteella näytti olevan jotain heinää tai puupalanen.

Saatiin kahta eri silmätippaa. Sellaista pupillia laajentavaa piti laittaa kolmena seuraavana päivänä aamuin ja illoin, ja tiistaina normaalia (mitä meillä jo olikin) silmätippaa aluksi 2 tunnin välein, ja seuraavasta päivästä lähtien 4-6 krt päivässä. Kipulääkettä mulla oli jo valmiiksi kotona, ja sitä sai antaa muutaman päivän kaavinnan jälkeen. Pyryn on pidettävä suojakauluria koko toipumisajan. Ei myöskään suositella lenkkeilyä (eikä ainakaan hiekkatiellä), eikä päiväsaikaan ulkoilua silmän valoherkkyyden vuoksi. Onneksi on luvattu sadetta loppuviikoksi. Maanantaina on kontrolli, jossa saadaan tietää että onko silmä alkanut parantua.

Pyry oli saanut herätettä, ja sain sen suht. hyvin liikkeelle. Tosi levoton Pyry oli autossa, ja nousi monesti pystyyn ja vinkui. Kotona lepäsi kyllä, mutta ei oikeastaan paljoa nukkunut. Silmän avautui aina jos vähänkin liikuin.

Onneksi oli kissat hoivaamassa:
Kasper oli sitä mieltä että Pyryn makuualusta on paras leikkipaikka ikinä!

Nekku vahti Pyryn unta


surkea koiraotus...
Loppuilta meni sitten siihen, että herra vinkui kokoajan ulos, tai vinkui muuten vaan. Käytiin ulkona useaan otteeseen, että sais tehtyä asianta, mutta mitään ei voinut tehdä kauluri päässä. Aina kun kauluri osui johonkin, niin Pyry keskeytti tekemisensä ja alkoi tuijottamaan minua (ihan kuin mä olisin estänyt sitä tekemästä mitään). Vinkui Pyry yölläkin pitkän aikaa elämän surkeutta. Mun mielensäpahoittajaporokoirani.. jos ne jotain osaa niin vinkumisen ja viheltämisen.


Eilen meni jo paremmin, Pyry suostui jopa käymään pissalla sitten kauluri päässä ja alkoi olemaan vähän pirteämpi. Vähän jo juoksentelikin ulkona. Ei hirveästi ulkona olla oltu sen valoherkkyyden vuoksi. Sen verran että saa tehtyä asiansa. Eilen illalla Pyry sai pelata koirapulmapelejä ja sai syödä ilman kauluria yhden puruluun. Tottakai piti katsoa että ei pääse mitenkään sohimaan silmäänsä. Ei se kyllä yrittänytkään. Myös syömisen ajaksi olen ottanut kaulurin pois ja katsonut vierestä ettei muuta tee. Kamalin juttu Pyrylle varmaankin on se, että se ei pääse pesemään jalkoväliään. Herra on niin tarkka puhtaudesta, ja niin ahdistaa kun ei saa sitäkään tehdä. No sen onneksi on päässyt pari kertaa puhdistamaan itsensä syömisen jälkeen. Eilen satoi vettä ihan kaatamalla, mikä oli ihan hyvä. Ei tehnyt mieli mennä uloskaan, ja jos mentiin ulos, niin hiekka ei ainakaan pölissyt.

Tänään aamulla käytiin 15-min aamulenkki, satoi vettä, niin uskalsin mennä tuonne hiekkatielle. Onneksi Pyry on rauhallinen, niin se ei ainakaan vielä ole alkanut purkamaan energiaa mihinkään (no eipä vati päässä pystykään), voihan tuo olla vähän kipeäkin vielä. Selkeästi kylläkin heti kun sille tarjoaa tekemistä, niin olisi niin tarmoa vaikka mihin. No kohta on viikonloppu ja aivan pian maanantai, niin päästään kontrolliin.

Tänään kyllä huomasi, että kauluri ei ole enää este, vain hidaste, ja varsin mahtava suoja. Käytiin kävelemässä (Pyryllä vähän vauhti päällä) ja kauluri päässä on hyvä mennä vaikka mistä läpi, kun ei tunnu missään.. se siitä varovaisuudesta.

Voi haistella mitä tahansa kenenkään häiritsemättä

silmä ei kestä paljoa valoa

lapinPOLOkoira..


Vähän voisit jakaa leipääsi niiden kanssa jotka kärsivät...
No, sen tokokokeenkin jouduin perumaan siis tämän vuoksi. Sekä ollaan toko- ja agilitytauolla muutenkin. Saas nähdä kuinka pitkä agilitytauko tästä tulee..

4 kommenttia:

  1. Se vinkuminen alussa voi muuten olla vaan sitä pahoinvointia, Hiirikin oli tosi kipeänoloinen nukutuksen jälkeen silloin kun sitä kuvattiin ja vinkuvinkui koko ajan.

    VastaaPoista
  2. Niin no Pyry ei taas luustokuvausten jälkeen vinkunut paljoakaan (jos ollenkaan). Voi se olla pahoinvointia, tai sitten kanssa sitä yleistä surkeutta. Tai kipua. Kipulääkkeenkin se sai vasta silloin illalla kun oli ollut jonkin aikaa hereillä.

    VastaaPoista
  3. I`m sad that Pyry is sick ;(. I hope Pyry get well soon. It`s good that cats take care of Pyry.

    VastaaPoista
  4. I would like to ask you for something. Could I use Pyry`s photo (http://nekkupyry.kuvat.fi/kuvat/Pyry+23.8.2012+by+Juha+Sinisalo/DSC_9588.jpg) for post about lapinporokoira? Of course I write under the photo that is yours.

    VastaaPoista