sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Agitreenit ja Korrien tokopäivä

Pyry alkoi tiistaina siristämään oikeaa silmää, ja jatkui vielä keskiviikkoaamuna. Käytiin heti keskiviikkona aamupäivällä eläinlääkärissä, ja ilmeisesti silmä oli kipuinen, johtuen jostain vierasesineestä silmässä. Silmää huuhdeltiin, ja sieltä tuli jonkin verran limaa pois. Pyry sai kipulääkettä, ja silmätipat sekä yöksi ja yksinoloiksi silmävoiteen, jossa oli kortisonia. Lisäksi silmää piti huuhdella päivittäin. Silmätippoja piti laittaa ekana vuorokautena tunnin välein, joten meillä olikin sitten töissä toimistokoira keskiviikon.



Pyryä kehuttiin todella kiltiksi ja rauhalliseksi koiraksi, ja sitähän Pyry onkin. Onneksi pystyin ottamaan Pyryn töihin mukaan. Pyryn mielestä tosin tuo silmätippojen laittaminen oli tosi kökköä.

Maanantaina ei käyty muutenkaan tokotreeneissä kun olin kissatalolla vuorossa, ja keskiviikkona jäi väliin tuon silmätulehduksen vuoksi. Torstaina mietin kovasti että kannattaa agitreeneihin mennä, kun pupilli on laajentuneena, ja valo/aurinko kuitenkin ärsyttää silmää silloin. Ja kuinka hyvin Pyry sitten näkisi sillä silmällä.

No meillä on tuo Porvoo-Loviisa kaupunkiottelu tiistaina, ja luvassa oli mölliratoja, ja lisäksi Pyryllä oli älyttömästi torstaina energiaa kun ei koko viikkona oltu mitään tehty. Kokeilin eka kotona esteillä että miten menee, ja kun ei näyttänyt vaikealta niin päätin lähteä treeneihin, ja että osallistuttiin viimeisenä, että aurinko ainakin ehti laskea. Myös tehtiin varmuuden vuoksi matalammilla esteillä, ja vähän sen mukaan miten Pyry esteitä meni.

Agitreenit torstaina

Tehtiin siis tällaiset mölliagiradat torstaina. Me tehtiin eka rata miniesteillä ja toka rata mediesteillä. Rengas oli molemmissa maxitasolla, ja muuri sekä pituus oli molemmissa mininä. Rengas oli ekassa radassa 1-este ja 2-radassa vika este (kun hyppyesteet loppuivat kesken).

Tässä eka rata:


Eka rata meni vauhdikkaasti (yllättäen miniesteillä!), ohjaus 11-putkeenkin meni hyvin. Pussissa Pyry jälleen teki sellaisen pienen hyppäisyn ylöspäin loppuvaiheessa pussia. Sitä tehtiin pari kertaa sitten pelkästään palkkaamalla alas pussin suulle, että Pyry laittaisi sitä päätä alaspäin. Vähän Pyry saisi myös pussin jälkeisillä esteille ohjautua eteenpäin, kun tokan hyppyesteen jälkeen alkoi kattelemaan mua, että tuleeko sitä palkkaa jo.


Ja tässä toinen rata:



Tokassa radassa putki oli kuten 1-radassa. Tämäkin meni muuten hyvin, paitsi että 8-putkelle Pyry meni oikeasta päästä, mutta tuli sieltä myös takaisin todennäköisesti huomatessaan että lähdin liikkumaan eteenpäin. Itse en huomannut mitään, olin vain tyytyväinen että Pyry tuli mun perässä niin nopeasti :) Muuten meni ihan hyvin varmaan, itse pitäisi juosta aika paljon nopeammin, kun Pyry alkaa hidastamaan kun itse liikun niin hitaasti. Tai siis Pyryn pitäisi saada ohjautumaan paremmin esteille, ettei se olisi niin tarkka mun liikkeestä.

Tokasta radasta sain videota, ja siinä näkee varsin hyvin pussissa pienen hyppäsyn:


Hyvin kuitenkin meni huolimatta siitä laajentuneesta silmästä, ei kyllä hirveästi eroa huomannut, ja Pyry sai vähän purkaa energiaansa johonkin.

Korrien tokokoulutuspäivä 31.8.2013 10-15.30

  • Kouluttajat Riitta Jantunen-Korri ja Pekka Korri

Aamupäivä oltiin Riitan opissa, ja Pyry jaksoi tosi hyvin aamupäivän, varsinkin kun oli aika pilvistä aamulla.

Sain neuvoja siis paikkamakuuseen, jossa Pyryllä on tapana vilkuilla sivuille. Aluksi Riitta halusi nähdä mitä tapahtui, mutta ei päässyt näkemään mitään hälyttävää, kun eihän vieressä maannut muita koiria, joista Pyry ottaisi häiriötä. Riitta vähän itse lisäsi häiriötä ja meni Pyryn viereen heittelemään kiviä, ja mun piti kieltää vilkaisusta.

Saatiin neuvoksi ensinnäkin tehdä häiriötreeniä kun muut tekee noutojuttuja jne, mitä nyt tehdäänkin jo muutenkin.

Lisäksi kun Pyry hienosti katsoo eteenpäin vilkuilematta, mun pitää mennä kehumaan sitä, ja silittelemään Pyryä sen viereen, (antamatta mitään namipalkkaa) ja jättää uudelleen Pyry makaamaan. Toistaa tätä aina kun on hienosti rauhassa paikallaan vilkuilematta.

Tämän lisäksi vielä namialustan kanssa treeniä. Aluksi jätän Pyryn paikkamakuuseen, sitten menen paikalleni, ja laitan namialustan jalkojeni väliin. Paikkamakuun lopussa siis palaan Pyryn viereen, käsken sivulle, ja sitten vapautan namialustalle. Sitten kun tämä menee hyvin, niin sitten tehdään siten, että se namialusta on mun jalkojeni takana. Sivulle käskiessä alussa käytän heti kädessä namipalkkaa, kun Pyry lukitsee sen namialustan aika tehokkaasti. Tällä tavoin ainakin nyt se paikkamakuu oli aika hieno ja valpas.

Sitten mietittiin Pyryn joskus hitaaseen maahanmenoon vinkkejä. Tässä voi jalalla polkemalla tehostaa maahanmenoa, ja palkata nopeasti alas. Kuitenkaan Riitan mielestä nyt se maahanmeno oli ihan hyvä. Myöskin takapalkalla voisi saada nopeutta maahanmenoon.

Tehtiin seuraamista, ja seuraaminen oli Riitan mielestä ihan hieno ja oikeapaikkainen. Tokalla seuraamiskerralla kontakti vähän tippui, mutta Pyry korjasi hyvin kontaktia sen jälkeen. Ei ollut korjattavaa tähän. Ajoittain seuraamisen kontaktin tippuminenhan riippuu täysin Pyryn vireestä. Riitta ehdotti kyllä, että voisin opettaa käsikosketuksen seuraamisessa. Eli kesken seuraamisen pyydän käsikosketuksen kuonolla, ja palkkaan siitä. Siitä saisi sitten koetilanteeseen hyvän tavan saada koiraan liikettä. Ja sitä voisi tehdä myös liikkeiden alussa ja lopussa. Kosketuksenhan Pyry osaa vaikka unissaan, joten se sopii aika hyvin meille.

kuva: Pamela Abrahamsson
Tehtiin myös jäävät. Molemmat olivat kuulemmat hienot, maahanmenossa hivenen hidas siten, että tiukka tuomari saattaisi siitä ottaa pisteen pois. Pyry vähän aloitti löysästi näiden seuraamiset, tai ainakin seisomisen, ja jätätti ihan vähän. Riitta tuumasi, että liikkeiden erotteluun voi tehdä ihan vaan takaperin kävelyä ja heittää sille käskyjä, ja palkka voi lentää siitä ihan minne vaan, jotta saadaan varsinkin maahanmenoon nopeutta. Myöskin jäävien erotteluun auttaa erilliset virittelysanat, joita en ole tähän mennessä käyttänyt.

Saatiin myös neuvo käyttää mielikuvitusta treeneissä, ja käyttää eri tapoja treenata liikkeiden osia.

Pekan kanssa Pyry alkoi olemaan jo aika hyytynyt, ja aurinko paistoi iltapäivällä, joten vähän saattoi vaikuttaa laajentuneella silmällä näkemiseen. Ja siis minäkin aloin olemaan aika hyytynyt, en olis kyllä millään jaksanut.

Pekan kanssa katsottiin taas sitä meidän hyppyä, ja Pekka meinasi että ei kannata juuttua siihen ALO-luokan tai AVO-luokan hyppyyn, vaan korkeamman luokan hyppyihin (mä kyllä meinasin, että päästäänköhän me nyt ikinä pidemmälle...). Meidän hyppyliikkeellä kuulemma saa kuitenkin 10, vaikka se hyppäisi miten päin.

Eli nyt Pyry hyppäsi yllättäen turhan sivulle pitkästä aikaa, vaikka viime aikoina on ollut ongelmana liian lähelle hyppääminen. Tähän keksittiin sitten sellainen ratkaisu, että Pyry opetetaan kiertämään esteen takana oleva tuoli tms. Eli Pyry ensi hyppää esteen yli kääntyen minua kohti, ja sitten voin käskeä sen kiertämään vaikka takana olevan tuoli, jolloin se lopulta oppii irtoamaan vähän esteestä enemmän. Tää vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, ja Pyrykin varmaan tykkää. Lisäksi kannattaa opettaa noudot yms hypyssä siten, että ihan sama minne sivulle sen noutokapulan heittää, niin koiran pitää osata koukata esteen kautta. Eli voi treenata sitä sivuun heittämistä ja opettaa koira tulemaan esteen kautta aina.

kuva: Pamela Abrahamsson
Lisäksi lopulta tehtiin kehään tulemisia siten, että kehään tullessa jätin Pyryn kouluttajalle ja juoksin niin kovaa kuin pääsin metsään, ja Pyry päästettiin perään ja sitten palkkailin sitä siellä metsässä. Lisäksi tehtiin sitä, että kehään tullessa tehtiin parin askeleen seuraus, ja liike loppui siihen, ja palkkaa sateli. Ja siis ennen kehään menoa, niin kuin yleensäkin meillä on, virittelysana "nyt hommiin".

Pekka valaisi sen verran omasta koulutuksestaan, että hän menee treenaamaan usein taskut tyhjinä, eli ilman leluja ja nameja, ja vetää kisaliikkeet kuten kisoissakin, palkkaamatta leluilla tai nameilla. Parempi se, että koira oppii tekemään pelkästään sosiaalisella palkalla ja vähän huonommin, ja pikkuhiljaa pystyy siten parantamaan suoritustaan, kuin että tehdään aina ne täydelliset suoritukset joka liikkeen jälkeen palkkaamalla, kun sitten taas siinä tulee todella suuri ero kisasuoritukseen, jolloin koira ei ole tottunut ollenkaan tekemään ilman palkkaa.

Paljon hvyiä vinkkejä saatiin, ja sitten vaan toivon että osataan soveltaa niitä omiin treeneihin. Varsinkin paikkamakuuta pitää harjoitella paljon jos vaikka päästäisiin Porvooseen tokokokeeseen 21.9.2013. Paikkamakuuhan on ollut yksi meidän varmimmista suorituksista, mutta tässäkään ei voi olla turhan varovainen, varsinkin siinä tilanteessa jos viereen sattuu yhtä provosoiva uros kuin Pyry on, ja sitä silmäpeliä heikkopäiset uskalla katsella.

Tässä lisäystä meidän treeniohjelmaan:

  • käsikosketus seuraamisessa ja liikkeiden alussa & lopussa
  • paikkamakuun namialustatreeni ja silittely kun tekee oikein
  • jäävien erottelua ilman seuraamista
  • maahanmenon nopeuttamista jalan polkasulla tehostamalla
  • virittelysanat jääviin
  • takapalkka maahanmenolle
  • estehypyssä esineen kiertäminen
  • paljon kehään tulemisen hauskuusharjoituksia
  • ainakin kerran viikossa kaikki liikkeet palkatta palkkaamattomuustreeninä (muuten tehdään muutaman liikkeen sarjoissa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti