lauantai 15. kesäkuuta 2013

Karhutesti Trollebossa, Myrskylässä 12.6.2013

Käytiin tuossa karhu- ja susitestissä viime keskiviikkona. Tämä ei ollut siis sellainen metsästyskoiratesti, että ei saatu mitään kirjallista arvostelua toiminnasta. Olin ajatellut että Pyry lähtee vauhdilla yleisön joukkoon pakoon, ja ilmoittaisi sieltä että siellä on karhu älköö menkö.

Alunperinhän oltiin ilmoittauduttu susitestiin, mutta testaaja oli sitä mieltä että saadaan paremmin reaktiot esiin karhulla, ja aloitettiin sillä. Mentiin aluksi karhun hajujäljelle ja siitä edettiin sitten karhua kohti. Liina piti pitää lyhyellä, kunnes sain luvan päästää liina löysälle. Siinähän Pyry sitten meuhkasi karhulle, eikä lähtenyt ainakaan pois tilanteesta.

Kuulemma testaajan mukaan palikat oli oikein päässä, ja toimi itsenäisesti ja tiesi mitä teki. Pyry piti sopivaa turvaväliä kokoajan karhuun, eikä mennyt liian lähelle. Ihan mielenkiintoinen testi on tämä. 


Varsinkin kun edellisenä päivänä oli ollut karhulla leonberginkoira, joka oli vaan kääntänyt selän karhulle ja jähmettynyt siihen, ja toivonut että tilanne ratkeaa siten. Eli toimintakykyä ei sillä koiralla ilmeisesti ollut. Parempi olisi siis ollut että koira olisi edes juossut karkuun. Toinen huono toimintatapa olisi koiralle ollut, että se olisi mennyt liian lähelle karhua, jolloin se olisi voinut päästä hengestään. Suden kohdalla jotkut koirat voivat alkaa mielistelemään ja kaveeraamaan suden kanssa, tai jopa pyytämään sutta leikkiin, mikä siis johtuu siitä, että koira alistuu voimakkaasti sudelle. Ja tiedetäänhän se, mitä siinä kävisi, siinäkin koira pääsisi hengestään, joten selviytymisvaistoa se ei ole. 

Tässä siis testattiin, miten koiran alkukantaiset vaistot toimivat, ja pysyykö koira toimintakykyisenä vielä "todellisen" vaaran uhatessa. Sekin on hyvä ottaa huomioon, että harvoin koira puolustaa ihmistään pedoilta, kuten karhulta tai sudelta, mutta toiselta ihmiseltä koira voi puolustaa. Tämän vuoksi tämä testi on ehkäpä hyvä tehdä myös, kun palveluskoirien luonnetesti ei ehkä kerro kuitenkaan kaikkea.

Lopuksi saatiin veloituksetta käydä tauon jälkeen myös sudella, ja testi tehtiin kevyesti ja lyhyesti, ihan vaan sen takia että nähtiin että miten käyttäytyi suden kanssa (ja kun kerran susitestiin oltiin ilmoittauduttu). Pyryllä oli sen verran hyvä hermorakenne, että pystyi susitestin tekemään myös samana päivänä.

Tässä video karhutestistä:




Olihan sitten siellä reportteritkin, ja Pyry pääsi ihan paikallisen Uusimaa-lehden sunnuntaipainokseen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti