maanantai 9. lokakuuta 2017

Pyryn kanssa eläinlääkärissä

Kävin sitten viime viikon tiistana Pyryn kanssa eläinlääkärillä varmuuden vuoksi. Pyry on ollut yllättävän ärhäkkä, ja viimeisimmäksi maanantaiaamuna päätti käydä Haltin päälle puolustaessaan jotain kuivanappulaa sohvan alla.

Olin lähellä, joten pääsin nopeasti erottamaan koiria. Onneksi oli paksu huppari päällä, koska jomman kumman hammas osui pahasti käteen, ja iho vähän rikkoontui tai oli sinipunainen viikon. Pyry oli jokseenkin tosissaan koska vielä erotuksen jälkeen meinasi uudestaan käydä päälle, mutta nopeasti sitten rauhoittuikin lopulta ja uskalsin jättää pojat keskenään kotiin töihin lähtiessä.

Ajattelin että onkohan se jumissa, ja pitäisikö hieronta-aikaa aikaistaa. Tai toinen vaihtoehto on yleensä juoksut, mitkä aiheuttaa resurssien vahtimista, mutta ei ne mun mielestä ole niin paljoa intoilleet nyt juoksuista ainakaan kotona (jälkeenpäin ajateltuna edellisenä lauantaina Sporttikoirahallillahan oli joku voimakas juoksuhaju, niin onhan sekin voinut vaikuttaa tähän maanantaiseen.

Kuitenkin varmuuden vuoksi lääkäriin, jos sillä joku eturauhastulehdus tms vaikuttaisin. Noh, eläinlääkäri on tunnetusti herkästi lääkitsevä ja diagnooseja on löytynyt roppakaupalla mun kaikille eläimille, vaikka ei oireitakaan ole kuin yksi, ja johtuu selkeästi jostain muusta, joten vähän joutuu aina suodattamaan sen ulosantia, ja useimmiten olen jättänyt puolet sen diagnooseista huomioimatta.

Eturauhanen ja sisäelimet ultrattiin, eikä ole suurentunut rauhanen, eikä anaalitkaan olleet tukossa. Virtsakokeessa todettiin, että Pyryn virtsassa on siittiöitä, ja eläinlääkärin sanojen mukaan "kova äijä", eli veikkasi että on korkea testosteronitaso. Ehdotti siis ensimmäisenä feromonipantaa, ja kastrointia (erityisesti molempien urosten kastrointia kun kaksi leikkaamatonta urosta talossa ja toinen juuri aikuistumassa). Ja ehdotuksena oli myös hormoni-implantti, mutta se nyt ei ole anti-doping-sääntöjen vuoksi mahdollisuus.

Pyryn peräaukko oli myös vähän likainen (sitä nyt ei usein näe, kun kantaa häntää sen verran alhaalla), joten se on voinut myös kutista. Pesin sen kotona, eikä ollut kyllä mitään punoitusta tai muuta.

Sitten eläinlääkärin diagnooseihin; sillä voi olla kapi (joka ei oireile), jos käy metsässä, sillä voi olla ulko- tai sisäloisia ja siihen Stronghold, sillä voi olla ihan vaan jomotusta, johon kipulääkettä, sillä voi olla atopia, kun nuolee jalkoväliään (hmmmm..) eli sieltä selkeästi kutkuttaa, ja siihen vaikka mitä troppia ja pitäisi alkaa pesemään sitä. Katsos, kun atopian oireena on ärtyisyys, ja atopia todetaan eliminaatiolla. Eli jos se ei ole mitään muuta, niin se on atopiaa..justjoo.. Taisi olla pari muutakin diagnoosia, mutta kun tietää kuin tuo eläinlääkäri vähän innostuu, ja sen enempää tutkimatta juuri niitä sairauksia, niin en osaa ottaa kovin vakavasti. Toki voin tarkkailla, jos sillä on jotain atooppisia oireita (muita kuin tuo jalkovälin nuoleminen), ja voin kyllä madottaa kaikki, koska viimeeksi taisin madottaa alkuvuodesta, mutta en lähde hoitamaan atopiana tms lääkitsemään kipulääkkeellä, etenkin kun koira ei ole vaisu tai apaattinen, eli vastetta ei kipulääkkeelle pysty näkemään, kun koira on energinen ja pirteä.

Punnitsin myös Pyryn ja se oli jopa 24,85 kg, joten sitä täytyy kyllä vähän keventää, olisi parempi että olisi ehkä kilon hoikempi tai lähemmäs 24 kg.

Mitattavien diagnoosien perusteella ei siis mitään muuta ongelmaa, kuin että Pyry on UROS. Kastroimaan en nyt lähde, vaan ollaan vähän tiukempia tuon resurssiaggression kanssa, ja käytän sen hieronnassa. Voihan se olla, että se peräpää kutisi, ja johtui siitä. Mistä sitä tietää.  Resurssiaggressiivinen ja terävähän Pyry on jo perusluonteeltaan, että se ei ole uutta.

On ne nyt kyllä molemmat pojat intoilleet jotain lenkillä, joten voi siellä joku juoksu sitten ollakin. Pyry on tosin ollut kuin herran enkeli nyt viimeisen viikon, että tiedä sitten onko mitään vialla, vai onko vaan välillä kiristänyt päätä ja mahdollisesti toi Haltin aikuistuminen vetää pinnan kireämmälle.

Tarkkaillaan tilannetta.. koirat ovat olleet heti maanantaiaamuna ihan kavereita, Pyry onneksi ei koskaan ole tappeluista jäänyt kyräilemään, vaan nollaa hyvin tilanteet. Halti oli samana päivänä vähän kierroksilla myöhemmin, joten on voinut jännittää tilannetta enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti