lauantai 26. elokuuta 2017

Lammaspaimennusta..

Käytiin keskiviikkona taas paimentelemassa lampaita molempien koirien kanssa Vantaalla. Kuvia ei ole, mutta kuvailuja löytyy..

Molempien kanssa käytiin kaksi kertaa lampailla, ja molempien kanssa isossa aitauksessa. 

Ekalla kierroksella mä taas pidin Pyryä liian tiukassa kontrollissa (kun sille joutuu heti aluksi varmistamaan ettei sillä mee kuppi nurin), mutta tokalla kerralla oli ihan mahtava. Molemmilla kerroilla oli vapaana (ekalla kerralla alussa vähän aikaa liinassa varmuuden vuoksi). Etenkin tokalla kerralla piti hyvin laumaa koossa, kävi hyvin tarmokkaasti itsenäisesti hakemassa kauempaa laumasta irtoilevat lampaat takaisin laumaan. Mun piti osata olla vaan puuttumatta, ja antaa Pyryn hoitaa tilanteet. Ainoastaan kun Pyry toi laumaan lampaat, niin piti jarruttaa sitä jonkin verran paimensauvalla, ettei liian voimalla tuo loppuun asti. Kerran yksi irronnut lammas jäi aidan viereen jumittamaan, ja Pyry ei oikein tiennyt miten se saa sen liikkeelle siitä, yritti työntää monella tavalla, ja sai sen irti vasta siinä vaiheessa kun toin lauman lähemmäs lammasta. 

Aika kovaa tahtia saa Pyryn kanssa lauman liikuttamisessa pitää, jotta Pyry katsoo, että sen kannattaa hommia tehdä. Mutta kun se tekee hommia, niin on se vaan hieno ja toimii niin itsenäisesti. Ja tosiaan toimii parhaiten, kun mä en ole puuttumassa sen hommiin ja se saa hoitaa itse. Oli erittäin hienoa ja innokasta menoa. Kouluttajakin kehui Pyryn paimennusta.

Haltin kanssa aloitettiin myös siten, että kouluttaja oli varmuuden vuoksi liinan päässä, ja mä lampailla. Halti oli TODELLA innokas, sillä on taas sellaista virtaa, että kouluttajakin vähän yllättyi liinan päässä.. Aika nopeasti Haltiltakin otettiin liina irti. Vähän hirvitti, kun se on niin innokas, mutta hyvä siitä tuli. Aluksi meinasi liian innokkaasti liikuttaa lampaita, mutta saatiin siihenkin tasapainoa. Jonkin verran joutui kieltämään ettei ole lampaiden takapuolessa kiinni, kun siellä tuoksui niin hyvältä, mutta papanoita ei syönyt juurikaan. Haltilla oli kokoajan kiinnostus lampaisiin ja Halti myös haki karanneita lampaita tosi pätevästi takaisin laumaan. Hyvin innokkaasti taas, mutta siitä se tasapaino lähteekin. Tokalla kerralla tehtiin sitten jo tasapainokuljetuksen alkeita, Halti kuuntelee hyvin ohjeita, ja luonnostaan vaihtaa ohjauksen mukaan puolta. Halti siis kuunteli hyvin myös kouluttajan ohjeita. Lopussa alkoi rankasta ajatustyöstä johtuen väsymään, ja alkoi vähän vastustamaan ohjeita haukkumalla, mutta jatkoi vielä pyynnöstä. Kouluttaja tykkäsi myös Haltista

Mun pitää vaan nyt opetella vähän enemmän lukemaan koiraa ja lampaita, ja oppia liikkumaan alta pois paremmin ja opetella sitä tasapainokuljetusta. Lisäksi pitää osata antaa koiran tehdä hommat, eikä yrittää rajoittaa liikaa. Vaistomaisesti tulee vaan kielto kun lähtevät irtoilevan lampaan perään, vaikka niinhän kuuluu tehdäkin.  

Molemmat koirat oli aivan mahtavia ja tekivät tosi hienosti hommia. Pyry ottaa vaan painetta enemmän ihmisestä, kun Halti ei ota.  Pyry myös tekee töitä mieluummin itsenäisemmin, ja Halti ottaa paremmin ohjeita vastaan. Molemmat ovat syttyneet aika hyvin hommaan, ja olivat erittäin innokkaita ja keskittyneitä. Mutta ihan upeeta, mahtavaa. Mä otin 5 kerran paimennuskortin, joten 3 paimennusta pitäisi tälle vuodelle yrittää ottaa. Ensi viikolla tiistaina mennään Haltin kanssa yhteen paimennukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti