tiistai 22. elokuuta 2017

Haltin luonnetesti Haminassa

Noh, etukäteen jo tiesin, että yllätyksiä voi luonnetestissä tulla, kun en ole osannut yhdistää mistä mikäkin Haltin käytös kumpuaa.. No nyt tiedän.. ja voin sanoa, että melkein kaikki olettamani osa-alueet meni ihan eri pisteytyksellä kuin ajattelin..

Ja siis kummallisin juttu oli se, että Haltin pisteet oli täsmälleen samat kuin Pyryllä, ainoastaan Halti oli avoin ja luoksepäästävä kun Pyry oli pidättyväinen ja Halti laukauskokematon, kun Pyry laukausvarma. Ja molemmat koirat on niin erilaisia, kotikoirina ja harrastuskoirina.

Tässä video ja alla kootut selitykset:
Toimintakyky, Kohtuullinen +1a

Olin siis odottanut että Haltilla ei ole paljoa toimintakykyä, ja huutaisi jossain takavasemmalla kelkalle.. no huusihan se, mutta kun kelkka pysähtyi, Halti meni reippaasti pyörimään kelkkaa ympäri, ja pienillä avuilla meni katsomaan sen, ja hetken päästä kelkan ohituksessa ei mitään niiauksia tai väistöjä. Pimeässä huoneessa se oikeastaan tuli heti parin metrin päähän minusta, ei oikein tajunnut mitä oltiin tekemässä, meni takaisin haistelemaan tuomarin lahjetta, ja sitten kun tuomarit liikkuivat vähän, niin Halti tuli melkeimpä sohvan kautta moikkaamaan.

Näistä tuli toimintakyvyksi Kohtuullinen, tosin joidenkin mielestä (etenkin verrattuna jonkun toisen koiran testiin samana päivänä, olisi Haltin pitänyt saada parempi tulos tästä. Ja jos vertaa Pyryyn, niin joo, kyllä Haltilla oli parempi toimintakyky kuin Pyryllä. Pyry tosin tuli pimeässä huoneessa paljon reippaammin mun luo, mutta sillä kesti kelkalla paljon pidempään, eikä unohtanut sitä samalla tavalla.

Puolustushalu:, Kohtuullinen, hillitty +3

Siis oletin ettei Halti puolusta minua ollenkaan, korkeintaan haukkuu taas jossain takavasemmalla, mutta sehän otti kantaa ihan kunnolla, ja taisi puolustaa vielä tiukemmin kuin Pyry. Halti pysyi kokoajan mun edessä puolustamassa! Ompa se rohkea pikkukoira! Ja vielä hyökkäyksen jälkeen jäi siliteltäväksi tuomarin kainaloon ihan tyytyväisenä.

Terävyys, kohtuullinen ei jäljelle jäävää hyökkäyshalua +3

Tää oli vähän yllätys.. +3 kohtuullinen. Empä olisi uskonut. Videolta katsottuna kyllä tosiaan luovutti aika nopeasti, eikä taistellut loppuun asti seinässä, etenkin verrattuna Pyryyn, joka puolusti itseään loppuun asti. Tuomarit kuitenkin katsoivat että oli terävyyttä kohtuullisen verran, mutta omaan silmään selkeästi paljon vähemmän kuin Pyryllä.

Taisteluhalu, pieni -1

Tämän odotinkin olevan pieni siitä syystä, että Haltihan ei varmasti lähde leikkimään tuomarin kanssa, eikä tuomarin houkuttelun jälkeen etenkään mun kanssa, ja siihenhän pääasiassa luonnetestin taisteluhalu perustuu. Jos ei taistele tuomarin kanssa, niin sitten katsotaan myös kelkalla ja muualla sitä taisteluhalua..

Mutta eikun, Haltihan jopa yritti leikkiä tuomarin kanssa. Mä olin ihan ymmälläni, nimittäin Halti ei ikinä ole suostunut leikkimään kenenkään puolitutunkaan kanssa (agilityssä), eikä edes Janin siskon kanssa juurikaan, vaikka se on siellä hoidossakin ja tuntenut pennusta asti Janin siskon. Ja sit se jopa yritti leikkiä tuomarin kanssa. Ihmeiden aika ei ole ohi! 

Tosi laimeastihan se yritti leikkiä, ja mun kanssa ei suostunut ollenkaan. Sille ei myöskään käynyt mikään muu kuin puukeppi. Mun kanssa normaalistihan Halti vain leikkii, jopa Janin kanssa se taistelu laimenee.

Hermorakenne, hieman rauhaton

Tää oli ehkä vähän yllätys, koska Haltin hermot pitää paremmin kuin Pyryllä, ja Halti ei vingu, eikä muutu rauhattomaksi. Mitä nyt läähätti vähän, mutta kai nyt kaikesta tuosta voimien käytöstä vähän läähättääkin. Kuitenkin se todettiin hieman rauhattomaksi kuten Pyry. Mutta kai nuo ovat tuossa asteikon eri päissä.

Tempperamentti, kohtuullisen vilkas

Tämäkin oli yllätys, olisin veikannut (Pyryyn verrattuna) perusvilkkaaksi. Videolta katsottuna kyllä sanoisin myös kohtuullisen vilkkaaksi. Kai se perusenergisyys hämää vain arkielämässä.

Kovuus, hieman pehmeä

Tämä yllätti todella paljon, ja ilmeisesti myös joitakin katsojia.. Halti ei kyllä pehmeyttä näyttänyt juuri missään osa-alueissa, eikä varsinkaan kelkalla eikä haalarilla. Ihan vähän ehkä tynnyrillä, tosin siinäkin tuli ihan reippaasti katsomaan sitä, enemmänkin oli vähän pihalla mitä tapahtui. Tuomarin mukaan pientä nöyryyttä näkyy ihmistä kohtaan hyökkäysten jälkeen (jonka näki pienenä pehmeytenä), mutta kuulemma sitä kovuutta löytyy etenkin elottomilla esineillä. Olisin itse kyllä tuolla näytöllä pistänyt kohtuullisen kovaksi kuin hieman pehmeäksi. Tosiasiassa se ei ole edes kovin nöyrä ihmisiä kohtaan, mutta näin tuomarit nyt näkivät.

Jos vertaa Pyryä ja Haltia, niin Pyryhän luonnetestissä oli aika kova kaikissa hyökkäyksissä jälkeenpäin eikä muualla näyttänytkään pehmeyttä juurikaan, mutta haalarilla sehän pelästyessään ihan kunnolla muisti pitkään sen haalarin. Jaksoi haukahdella ja ruopi maata, ja merkkaili jonkin verran, ennen kuin mentiin uudelleen haalarille. Ja katsoisin muutenkin että Halti on aika yläpäässä hieman pehmeää ja Pyry hyvin alapäässä asteikkoa.

Luoksepäästävyys, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

Joo oli yllätys. Tai onhan se viime viikkoina ja viime kuukausina alkanut ottaa kontaktia vieraisiin ihmisiin, mutta verrattuna Pyryyn, oletin Haltin olevan vieläkin Pyryä pidättyväisempi, kun Pyry sentään käy moikkailemassa vaikka ketä ihmisiä innolla. Mutta ei, ihan hyökkäysten jälkeenkin sen meni tuomareiden silitettäväksi ja alkuleikissä yritti leikkiä tuomarin kanssa. Mitähän se oikeasti on parin vuoden päästä, jos tästä alkaa muuttumaan sosiaalisemmaksi...

Laukauspelottomuus, laukauskokematon

Tätähän mietin pitkään, kun arjessa se ei reagoi laukauksiin metsästysaikana, uutena vuotena vahtii vähän aikaa, kunnes menee nukkumaan ja MH-luonnekuvauksessa häiriintyi eikä enää lähtenyt leikkimään. No, luonnetestissä se ekaan reagoi, ja toisen kohdalla oli jo tottunut ja vain kuulosteli. Eli tämän perusteella laukauskokematon. Ja tämäkin hauska juttu, kun arjessa Pyry inhoaa metsästysajan ampumista, ja jos paljon ammutaan, se haluaa kääntyä lenkillä takaisin, mutta Halti ei kuule eikä tajua mitään.

Parhaiten siis tästä luonnetestistä saa irti, kun katsoo videon ja loppukommentit, siitä saa parhaiten muodostettua Haltista kuvan, millainen se on. Helppo koira, kuten tuomaritkin sanoivat.


Jäin miettimään vielä, että mikä tekee Pyrystä hankalan koiran arjessa ja harrastuksissa, mutta Haltista samoilla pistemäärillä tosi helpon ja hyvän harrastuskoiran? Pyryssä hankaloittaa sen itsenäisyys ja riistavietti, se on selvä. Pyryä on hankala motivoida, kun se ei leiki, ei ole kovin ahne, ottaa häiriötä, ja ottaa painetta ihmisestä. 

Haltista taas uskon sen tekevän siitä erinomaisen harrastuskoiran, että se on todellakin helppo motivoida noin yleensä, helppo motivoida tekemään ihmisen kanssa, se tosiaan ottaa kontaktia helposti ihmiseen ja on ahne. Se ei ota häiriötä ympäristöstä ja on tosiaan pienessä kuplassa mun kanssa aina kun tehdään jotain yhdessä. Alunperin luulin, että se osittain johtuu toimintakyvyn puutteesta, mutta ei se näköjään ole sitäkään. 

Nää ominaisuudet ihmisen kanssa tekemiseen, ahneuteen ja siihen ettei ota häiriötä ympäristöstä on vaikea ehkä testata missään testissä. Koska kaikki Haltin sisarukset saivat vähän erilaiset testitulokset (kaikki oli samassa testissä samoilla tuomareilla), ja kaikki on helppoja motivoitavissa olevia harrastuskoiria, ja niillä on kaikilla tietyt samat ominaisuudet, jotka tekee niistä erityisen helppoja, motivoitavia, ihmisen kanssa tekeviä, ehkä vähän ohjaajakovia jopa (?) ja eivät ota häiriötä. Ne on aika olennaisia juttuja. 

Erityisesti toi Haltin ohjaajakovuus helpottaa mua, koska ei tarvi miettiä alkaako se hidastamaan, jos mulla menee hermot tai jos jännitän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti