Kisojen valitsemisen vaikeutta. Perjantaina pitäisi viimeistään ilmoittautua kisoihin, jos haluaa 8-9.4. kisoihin ilmoittautua ja en osaa päättää. Samana viikonloppuna on kolmet kisat; Kouvola/Allan Mattsson, Sipoo/Anne Tammiksalu ja Lahti/Hannele Lummeranta. Vai pitäisikö jättää väliin.
Yleensä ilmoittaudun vasta edellisten kisojen jälkeen, että tiedän missä mennään, mutta nyt ei voi.
No Kouvolaan en mene, koska se halli on kasvihuoneen tyyppinen ja tosi lämmin jos aurinko saattaa paistaa. Ei sovi Pyrylle.
Lahteen tekisi mieli mennä, kun on hyvät ulkoilualueet ja iso odottelualue. Mutta just tajusin että siellä on erilainen keinu kuin muissa halleissa, ja Pyry jumitti viimeeksikin siellä keinulla. Tuomarilla vaikuttaisi olevan kivat radat. Ja mulla on lahjakortti sinne.
Sipoossa on virolainen tuomari, enkä löytänyt hänen radoistaan paljoa mitään tietoa. Sipoossa tietty on parempi keinu, mutta vähemmän tilaa odotella. Tutumpi halli kuitenkin Haltille, ja Pyry on kulkenut ihan ok tuolla viimeeksi.
Voi olla että ihan vain keinun takia päädyn kuitenkin Sipooseen, vaikka niin päätin aikaisemmin tuon Lahden.
Ja muuten en varmaan meniskään nyt heti viikon päästä edellisistä kisoista kisaamaan, mutta alkaa näyttää että pääsiäisestä lähtien voi olla jo aika lämmin Pyrylle ja toi viikonloppu saattaa olla vikat kunnon kisat Pyrylle, missä se saattaa liikkua vielä vauhdikkaasti (jos kuu ja tähdet ovat asennossa).
Käytiin tilaisuuden tullen vielä Strömforsin hallilla treenaamassa LSK:n viikkoryhmän viimeisenä itsenäisesti. Tarkoitus oli treenata kisoja ajatellen Pyryn keppejä, keinua ja puomin kontaktia..
Nojoo, mitään ongelmaahan Pyryllä ei taas ollut.
Pyry
Keinu meni reippaasti joka kerta, ja heitin palkan heti kun keinu alkoi laskeutumaan.
Kepit meni älyttömän hyvällä vauhdilla, vaikka tehtiin vielä lopuksi kun suurin energia oli käytetty.
Puomilla ei Rannikon tyyli eikä myöskään ihan kädellä näyttäminen onnistunut kunnolla, joten muutosta on tultava. Vähintään siihen, että peruutetaan treenissä taaksepäin tai pysytään kriteerissä. Tarkoitus on alkaa työstää tavalla tai toisella taas Pyryn puomin kontaktia kun kisakausi päättyy ja treenataan pelkästään.
Pyryhän osaa pysärit, kun ne on opetettu sille aikoinaan, ja se tekee 2on2off-treeniä aina samalla kun teen Haltinkin kanssa, Ainoastaan takapään käyttö on aina ollut vähän heikkoa, ja esim. takajalkojen tarjoaminen korokkeelle on Pyrylle vaikeaa (tätä ollaan treenattu aina silloin tällöin).
Joten tehtiin puomia pysärikäskyllä (eri käsky kuin käytetty juoksarin treenissä).Ja siihenhän se Pyry aina pysähtyi hienosti 2on2offiin joka kerta. Ajattelin nyt sitten perjantain kisoissa vetää Pyryn kanssa 2on2offilla, vaikka se vie tosi paljon sekunteja Pyryltä pois. Eri asia on sitten se, että muistanko koko asiaa kisoissa, muistanko sanoa oikeaa käskysanaa, ja pystyykö Pyry tekemään sen häiriössä kun ei olla treenattu. Noh, suunnitelma voi muuttua matkan varrella monta kertaa.
Monille koirillehan opetetaan 2on2off ja juoksarit rinnakkain, että eri käskyillä tehdään eri toiminto, joten tämän suhteen ei pitäisi olla ongelmaa.
Ainoa ongelma, että Pyryllä ei ole toimivaa juoksaria, ja 2on2offia ei ole treeneissä herran aikoihin käytetty. Eli Pyryllä on työkalupakissa monta eri tapaa tehdä, mitä yhtäkään ei ole vahvistettu tarpeeksi, ja osa ei toimi, ja koira varmasti vähintään yhtä sekaisin kuin ohjaaja. Reilua on opettaa koiralle 1 tapa joka toimii... älkää siis tehkö miten minä teen, vaan niin kuin minä sanon.
Pyryn kanssa siis enää parit kisat, ja sitten ei tehdä puomia ennen kuin on metodi lyöty lukkoon, ja sitä on OIKEASTI treenattu siten, että sen voi tehdä osana ratana!! Ja oikeasti raahaudutaan sinne lähikentälle tänä kesänä useamman kerran viikossa tekemään niitä kontakteja. Pitää varmaan uusille kouluttajille muistaa mainita, etten taas lipsu näistä tavoitteista ja ettei mua päästetä tekemään Pyryn kanssa puomia osana rataa. Tää on kuitenkin ikuisuusongelma, niin niin kauan kuin haluan kuitenkin myös kisata, niin aina harmittaa ne kontaktit, vaikka tulostavoitteita ei olekaan. Ja sitten aina luovutan, että kivempi vaan mennä rataa, kuin miettiä niitä kontakteja, kun ei ole kuitenkaan tulostavoitteita...
Halti
Ja Halti oli taas pieni partiolainen. Se tekee kaiken oikein ja just niin kuin on opetettu. Se tekee täydellisesti keinun, puomi ja kepit, irtoaa kaukaa hypyille ja putkille. Tein kepeille takaaleikkauksia ennen keppejä ja jälkeen keppien, persjättöjä, sivuttaisirtoamista, lähettämistä kauempaa. Halti osaa sen kaiken. Vitsit, kuin ihana se on.
Rimat oli molemmilla 55-60 cm.
Ainoastaan A-estettä ei päästy tekemään, kun se oli nostettu pois kentältä kokonaan. Harmillista.
Niin.. saatiin tuossa reilu viikko sitten kuulla, että meidän maanantain agiryhmä hajoitetaan ja lopetetaan. Meidän kouluttajat siirtyvät kouluttamaan alkeisryhmää.. oli kyllä kivan kisapäivän päätteeksi tieto tästä yksinkertaisesti kamala. Meidän ryhmässä oli tosi hyvä henki, ja kaikki tuli toimeen hyvin. Koirat oli kaikki uroksia, mutta kaikki ovat tulleet toimeen ilman rähinöitä. Itse olin tässä ryhmässä 3,5 vuotta ja siinä oppi tuntemaan kaikki. Tässäkin harrastuksessa kun ei ole vain kyse siitä itse lajista, mutta myös sosiaalista puolesta. Ja aina ei löydy sellaisia ryhmiä joissa viihtyy, ja voi olla että sen vuoksi myös harrastaminen jossain ryhmässä loppuu, kun ei ole yhteishenkeä.
Itse taas olen treenannut myös kahden treenikaverin koirilla (russeli Udo ja staffi Rambo), kun heidän ohjaajat ovat olleet muualla. Nyt tämäkin mahdollisuus poistuu, juuri kun pääsin starttaamaan Udon kanssa kisat, ja oli suunnitelmissa huhtikuussa toisetkin kisat Udon kanssa. Saa nähdä miten ehtii Udon kanssa treenaamaan, erityisesti kun asutaan eri kaupungeissa. Pitää vaan jotenkin yrittää.
Joka tapauksessa harmittaa ihan valtavasti, ja harkitsin jo siirtymistä Agi-Kotkista kokonaan LSK:n riveihin, mutta koska tämäkin muutos tuli niin nopeasti ja itse en oikein osaa reagoida nopeisiin muutoksiin, niin annetaan olla, ja katsotaan syksyllä mitä tapahtuu. Mitenkään tyytyväinen tähän ratkaisuun en ole, ja se on ilmaistu kouluttajille. Pitkäaikaisen ryhmän hajoittaminen on kuitenkin aika brutaalia..
Noh, mä siirryin siis perjantai-illan ryhmään, joka alkaa mun osalta ensi viikolla (jolloin viikonloppuna on taas ehkä kisat - ja treenit jää este- ja vauhtitreeniksi vain). Perjantai on ajallisesti ja jaksamisen osalta vähän huono päivä, ja jos on mitään valmennuksia tai kisoja, niin treeni jää aika pintapuoliseksi. Positiiviset asiat ovat tietty se, että toukokuussa kun alkaa tiistaisin meidän kisatehotreenit Haltin kanssa, niin eipä ole treenit peräkkäisinä päivinä, eikä perjantaisin haittaakaan, jos treenit jää välistä. Lisäksi perjantairyhmää kouluttaa maksikoiraohjaajat, jotka osaa ehkä ottaa huomioon ratojen suunnittelussa myös maksikoirat paremmin.
Mutta katsotaan sitten miten sopeudun taas tähän..
Maanantain vikat agitreenit, rata
Rimat 55-60 cm.
Otin eka Pyryn, ja olipa aika sähläystä eka rata, useampi este mentiin väärään suuntaan (mm. 3 ja 11), keinu oli hidas, ja jopa A-esteen kontaktin Pyry hyppäsi yli (erittäin harvinaista). Otettiin välissä pari kertaa keinua ja A-esteen jälkeistä ohjausta 15-18, ja yritettiin koko rata uudelleen ja hyvin meni vauhdikkaasti ja puhtaasti läpi. Piti vaan muistaa hakea Pyry putkilta asti, että sain hyvän kiihdytyksen aikaiseksi jatkoa ajatellen. Ihan täydellistä ja Pyryllä oli kivaa.
Halti oli taas odotellessa vetänyt hyvät kierrokset, ja eka kerta meni ihan oikein suurimmilta osin, valsseissa muistin odottaa hetken, että Halti kääntyy, ettei kaarrokset menneet liian laajoiksi (tai väärille esteille). A-esteen jälkeisellä hyppysuoralla oli hyvä, jos meni ainakin Pyryn kanssa vasrmmalta puolelta, ja sai A-esteellä vähän etumatkaa, mutta Haltin kanssa teki tiukkaa saada sitä etumatkaa, ja luulen että olisi ollut parempi mennä oikealta puolelta ja tehdä leikkaus putkelle, Haltia kun ei leikkaukset hidasta juurikaan.
Vähän treenattiin molempien kanssa keinua ja A-estettä, mutta lisää pitäisi erityisesti Pyryn kanssa treenata, etenkin kun ollaan menossa kisaamaan. On aika huonossa hapessa Pyryn keinu/kepit/puomin kontakti, mutta paree kisata nyt, kun alkaa kohta olla viimeisiä kisoja Pyryn osalta tältä keväältä. Tulostavoitteita ei Pyryn kanssa ole tältä keväältä, ainoastaan toiveena, että on intoa ja vauhtia. Haltin kanssa nyt vasta tunnustellaan 3-luokan kisoja, ja katsellaan mitkä asiat tarvitsee nyt sitten vahvistamista kisojen valossa.
Järkkäsin
seuralle tällaisen radanlukuvalmennuksen TOP-teamissa olleen kaverini
suosituksesta. Oli muuten hyvä! Maanantaina pidettiin teorialuento, josta tuli
paljon miettimisen aihetta ja keskiviikkona sitten käytännön treenit, joista
tuli seurattua tiiviisti muidenkin treenejä.
Mulla oli Halti treenikoirana, koska sen kanssa tarvitsen enempi radanlukutreeniä. Rimat oli 50 cm.
Teorialuennolla käytiin läpi koiran ohjaukseen, toimintaetäisyyteen, koiran radanlukuominaisuuksiin ja radan lukuun liittyviä asioita. Tässä luennolla tulleita ajatuksia, jotka mulle on merkitseviä:
Mitkä ovat suunnitellut koiran linjat, ja mitkä ovat todelliset, ja aina ei kannata pyrkiä siihen suunniteltuun lyhyimpään tai nopeampaan linjaan.
Koira ei näe maksimuurin läpi, eikä näe seuraavaa estettä, joten muurin jälkeen oltava voimakkaampi ohjaus
suorissa putkissa koira näkee hyvin pitkälle, ja pitää tietää koiran ominaisuuksista, että jatkaako se helposti suoraan (Halti) vai kääntyykö kun ei näe omistajaa (Pyry)
Mutkaputkissa koira näkee ulos kaaren jälkeen, ja kutsuääni saattaa kuulua useammasta suunnasta putkeen (etenkin jos koira on keskellä putkea), koiran olisi hyvä tietää ennen putkeen menoa kääntymissuunta
Huomioitava miten koira näkee kepit (jos keppien takana on esim. pituuden merkkikeppejä, tai samanvärinen tausta kuin kepit on), tässä on merkitystä silloin, kun on lyhyt lähestyminen, pidemmällä matkalla koira pystyy löytämään paremmin kepit
50/50-hypyt, eli koira ei pysty suoraan tietämään kummalta puolelta hyppyä sen pitäisi hypätä, ja koirilla on taipumukset hakea joko omistajaa kohti tai poispäin (takaakiertoihin). Paras olisi, jos koira tietäisi ennen edellistä hyppyä, ja omalla sijoittumisella (hypyn eri puolille) voi vaikuttaa mille puolelle koira hakee
Koiralle opetetut ohjausvihjeet pitäisi olla aina samoja
Koiran pitäisi ennen hyppyyn valmistavaa askelta tietää suunta mihin jatketaan hypyltä (askel ennen ponnistavaa askelta)
Mitä ohjausvihjeitä (rytmitys, ääni, etäisyys koirasta) käytän, ja mitkä on vahvimmat ja mitkä on heikoimmat?
Huippujen onnistumiset tapahtuvat aina vahvuusalueilla, joten eniten pitäisi vahvistaa niitä mitkä ovat omia vahvuuksia (opi tunnistamaan omat ja koiran vahvuudet)
Käytä ohjauksia, jotka osaat ja tiedät niiden merkityksen
toinen toisto lisää kokemusta, kolmas toistaa opittua
hypyn arvon vahvistaminen (estevarmuus)
kun koira haluaa suorittaa esteen vaikka 6 metrin päästä ilman saattelua tai lähettämistä
kun koira on vapaana, sillä on lupa mennä esteille, muuten pidetään kytkettynä, jos ei haluta koiran menevän esteille
estevarmuuden puutteita ei kompensoida huonoilla ohjauksilla, vaan opetetaan esteet varmoiksi
esim. takaakierto opetetaan siten, että koira hyppää aina takaakierron huolimatta mitä ohjaaja tekee
Kilpailunomaisen agilityradan suorituksen tavoitteena on virheetön rata ja vauhti (hienot ohjaukset ei tarpeellisia jos niitä ei oikeasti tarvitse)
Destination points = missä ohjaajan pitää olla seuraavana
Pujottelun puolen vaihto ennen tai jälkeen, riippuu koiran taidoista, ja mieltymyksistä
koiralle on tarkoitus ohjauksessa antaa reitti vapaaksi, jotta koira pystyy suorittamaan mahdollisimman nopeasti radan
Sitten käytännön treeneissä tehtiin yhteen pötköön Haltin kanssa. Oli valittavana kolme rataa, ja me tehtiin niistä kaksi. Eka rata oli valkoisilla numeroilla oleva ja toka rata mustilla.
Eka rata (valkoiset) meni hyvin, ja siitä ei ollut kouluttajalla mitään sanottavaa, muuta kuin se oli tosi hyvä.
Sitten kokeiltiin toista rataa (mustat numerot), eka yritys oli tosi hyvä ja puhdas rata (siis mun paras). Sitten tokalla kierroksella piti ottaa 5-este siten, että 3-4-esteillä teen persjätön ja ohjaan 5-hypyn vasemmalta puolelta, rytmitän hypyn jälkeen ja siitä muurille. Ekalla kerralla tämä yritys meni hyvin, mutta taisi sitten 8-putkelta tulla ohi... ja sitten seuraavat kerrat 5-hypyltä Halti lähti putkelle, kun alkoi väsymään.
Kouluttaja puhui luuppiin menemisestä, kun Halti ei enää kuunnellut mun ohjauksia, mutta luulen että se putkeen sinkoilu oli enemmän sitä väsymystä toistoista tai että se alkaa varioimaan, jos tehdään useamman kerran sama kohta. Vielä kokeiltiin tässä 7-9-esteitä, että olisin saanut tehtyä 8-putkella putkijarrun ja vielä olisin ehtinyt 8-putken jälkeen valssiin, mutta Halti alkoi hakemaan 8-putkelta suoraan edessä olevaan putken päähän, joten selkeästi väsymys alkoi tulla toistoihin.
Lopuksi tehtiin vielä paria ongelmakohtaa Haltin kanssa, joita on ilmennyt kisaradoilla. Toinen on valkoisilla numeroilla oleva, jossa Halti lukitsee putken jo kepeiltä ja sinkoaa putkeen, ihan sama mitä tansseja vieressä esitän. Toinen kohta on mustilla numeroilla, joilla jos yritän vekata, niin Halti hakee takaakiertoon.
Ensin valkoiset numerot. Tässä on hirveän yksinkertainen ratkaisu. MItä lähempänä omistaja on koiraa esteillä, sitä paremmin se on hallinnassa. Eli jos haluan Haltin haltuun kepeiltä poispäin putkelta, mun pitää liikkua lähellä keppejä, ja ns. pyörittää koira vikan keppivälin ympäri, ja viedä nenästä. Toimi hyvin. Yleinen ongelma tässä ilmeisesti on se, että liikun yleensä liian kaukana kepeistä ja hallintaa ei ole ja Halti tekee omat lukitukset.
Mustien numeroiden kohdalla ratkaisu oli myös, että itse liikun lähempänä (enemmän hallintaa) ja kun "vekkaan" niin vekkaan oikeaa siivekettä kohti, jotta en työnnä takaakiertoon.
Lopuksi puhuttiin, ja kuulemma tavoiteltavaa olisi, että sitä onnistuisi heti ekalla kerralla (ns. nollatreeni), ja monet parantavat kerta kerran jälkeen, mutta mun ja Haltin parhaat kerrat oli ehdottomasti ensimmäiset, ja me vaan huononnettiin toistojen myötä. Eli mun pitää vaan oll tarkka ohjauksissa, ja edelleen pyrkiä parhaaseen ekalla yrittämällä. Lisäksi kun yksi kohta tehty, siirrytään toiseen kohtaan, ja mennään rata kohta kohdalta läpi, ja sitten vasta uudelleen, jolloin onnistumiset pysyisivät hyvinä. Voi olla että se ei ole koirat jotka väsyy, vaan myös mä väsyn ja ohjaan aina vaan huonommin, mitä enemmän toistoja on tullut. Lisäksi kouluttajakin sanoi tuosta, että kun Halti alkaa väsymään, niin se alkaa varioimaan ratoja, ja tekemään aina laajempia kaarroksia (ei jaksa enää kääntyä). Tähän on hyvä kiinnittää huomiota, kun Halti alkaa "tekemään omaa rataa".
Eli opin hyvin hyödyllisiä asioita, nämä etenkin Haltin osalta:
Onko koiralla tapana ottaa etäisyyttä ohjaajaan vai tulla lähelle esteiden jälkeen (esim. suora putki)
Tärkeä rytmittää, jotta koira tietää ajoissa mihin mennä
Koiran linja aina vapaana
Koira on enemmän hallinnassa, kun ohjaa läheltä
meidän ekat kerrat on aina parhaimpia, ei sotketa niitä toistoilla
Täytyy sanoa, että Taija Mäkelän treenit ei kyllä koskaan petä. Aina saa opetella uusia asioita ja esteosaamista, ja Taija osaa olla tarpeeksi tiukka, mutta ystävällinen, että päästään eteenpäin. Haltin kanssa oltiin näissä.
Paikkana oli Sipoon JAU-halli, oli ihan hyvä että päästiin treenaamaan kisahallille, niin ehkä vaikuttaa Haltinkin tekemiseen kisoissa, kun on saanut paljon palkkaa esteiltä kyseisessä hallissa. Rimat oli 50 cm, ja pituudessa kolme palikkaa (ei koko pituus oikein mahtunut).
Rata oli ihan mukava, ja helposti muistettava. Monta kysymyskohtaa oli, mutta oikeastaan suurin osa meni siten kuin suunnittelin, enempi virheistä johtui siitä, etten ohjannut tarpeeksi tarkasti.
2-esteen ohjasin takaakierto-persjättönä. Tässä piti muistaa itse ohjata keskellä 2-rimaa, koska muuten Halti lähti 22-esteelle.
Tämä ohjaus toimi hyvin, koska 4-esteen ohjasin kauimmaisen siivekkeen kautta, ja siitä valssilla 5-esteelle. Jos 4-esteen olisi ohjannut putken jälkeen persjätöllä ja pyörittänyt vasemman siivekkeen kautta, niin 2-esteelle olisi pitänyt tehdä pakkovalssi, jotta olisi ehtinyt. Kepeille ohjasin ulkokautta (en mennyt tekemään ennen keppejä mitään persjättöjä), ja sitä jumpattiin vähän aikaa, että muistin ajoissa alkaa antamaan käskyä kepeille, että Halti tietää jo 7-esteellä mennä sinne poispäinkäännöksellä.
9-esteelle tein takaakierto-persjätön ja Haltille tuli hyvä linja putkelle. Unohdin tehdä putken jälkeen suunnittelemani valssin, joten tuli hätäratkaisuna sylkkäri, joka toimi yllättävän hyvin. Harjoiteltiin tähän kohtaa myös persjättöä, mutta ei vaan toiminut. Parhaiten toimi takaaleikkauksella kääntö pituudelta.
12-13-esteille tein valssin, mutta 13-esteelle melkein joka kerta unohdin ohjata, jolloin Halti tuli ohi. Kerran sain ohjattua sen oikea-aikaisesti. 15-este pyörityksellä, ja puomin jälkeen persjättö. 18-esteelle Halti haki kokoajan takaakiertoon, ja oma linjani sai olla hyvin nurkkaan (toiseen siivekkeen) kohti, jotta Halti otti esteen suoraan. Tässäkin voisi muistaa jatkaa suoraan hyppäämisen ja takaakierron eron opettamista.
22-23-esteiden välillä Halti teki taas ison kaarroksen, mutta loppu meni aika sujuvasti. Lopuksi tehtiin vielä koko rata, ja alkoi ainakin itsellä jalkoja painaa, ja ehkä Haltillakin (alkoi olla kaarrokset aika pitkiä, kun ei jaksanut kääntyä), ja nollalla ihan loppuun asti, paitsi helpotuksesta jäi ohjaaminen vikalle esteelle, ja Halti tuli ohi. Mutta tosi hyvä rata, ja kaikki toimi tosi hyvin. Tykkäsin erityisesti 8-keppien poispäinkäännöksestä ja 11-pituuden takaaleikkauksesta. Olisin toivonut enempi irtoamiskohtia rataan mutta olipa siitä ainakin takaaleikkausten irtoamisia.
Halti on kuulemma tosi taitava, ja kisoissa pitäisi mennä ihan hyvin, kunhan vain itse ohjaan tarkasti. Välillä tulee näitä huolimattomuuksia. Onneksi Taija tulee Strömforsiin taas "ruoskimaan" touko- ja kesäkuussa, niin taas päästään haastamaan itsemme.
Ja, ilmoittauduin 1.4. Vantaalle agikisoihin molempien kanssa. Vähän on vaikeaa, kun jaksan vain olla kahden radan verran paikan päällä, ja Haltin kanssa olisi parempi kaksi agirataa, ja Pyrylle vähintään 1 hyppyrata, ja se pakollinen agirata. Mutta ehkä tässä jossain vaiheessa aletaan tekemään kolmen radan kisoja, jolloin Halti saa ne kaksi agirataa juosta ja Pyryn ei tarvi.
Pyryn kanssa oltiin eilen etsijäkoiratreeneissä Porvoon keskustassa. Oli suht. helppo jälki Pyrylle, mutta edelleen vaikeuksia aiheuttaa vilkkaat risteykset, joissa joutuu himmaamaan Pyryä ja odottamaan pitkäänkin, että pääsee yli. Pyry taas kokee, etten anna lupaa mennä yli, joten tarjoaa sitten toiseen suuntaan menemistä, vaikka pitäisi mennä suoraan. Tosi hankalaa. Vähän mietin, että kaupungissa pitäisi tehdä näkölähtöjä, ja vielä risteyksen yli, jotta Pyryllä olisi tarpeeksi suuri motivaatio pidätyksestä huolimatta mennä risteyksen yli.
Tässä jäljessä kahdessa risteyksessä (joissa jouduin Pyryä pidättämään) Pyry meinasi mennä toiseen suuntaan (johon kyllä toinen etsijäkoirakko oli juuri mennyt), mutta kolmannessa risteyksessä ei ollut liikennettä, ja sai mennä vapaasti, joten se onnistui hyvin, ja siinä oli käännöskin. Pyry ilmaisi tosi kaukaa koiran (leikattu narttu), ensin jo korttelia ennen ja ennen käännöstä, ja sitten vielä pari kertaa n. 50-100 m ennen koiraa. Pyysin kyllä näyttämään vähän lähempää, ja Pyry kyllä näytti oikein iloisena.
Kunhan vain saataisiin varmuutta noihin risteyksiin, joissa joudutaan odottamaan ja joudun olemaan lähellä.
Päivä aloitettiin aamulla Udo-russelin kanssa. Eka rata oli hyppyrata, ja meni yllättävän hyvin. Vähän varmistelin joissain kohdissa, ja 8-putken kohdalla Udon jäi pyörimään (olisi varmaan tiukemmin hakea putkelta ja olla näkyvissä paremmin). Kepeissä olin vähän epävarma miten osaa hakea avokulmaa, ja päätin kuitenkin vähän antaa sille tilaa hakea, mutta meni keppien kahden ekan kepin välistä ohi. Keppien alkua haettiin vähän aikaa, mutta löytyi sekin. Olisi varmaan pitänyt mennä tekemään niisto kepeille asti. Keppien jälkeen päätin tehdä takaaleikkauksen, mutta koska en rytmittänyt, niin meni kaarros pitkäksi. Oikealle reitille kuitenkin päästiin, mutta toka vikan esteen takaakierrossa Udo kielsi, koska lähdin liian nopeasti liikkeelle.
Näitä liikkeelle lähtöjä pitää treenata Udon kanssa, että tottuu siihen, että se este pitää suorittaa, vaikka lähden liikkeelle itse. Ja niin kauan kun ei toimi, niin voinhan tehdä aika monen kohdan pyörityksellä, tai sitten odottaa hetken.
Udon agirata, HYL
(ratapiirros tulee myöhemmin..)
Agilityrata oli myös ihan tehtävissä, mutta meillä kämähti ekaan A-esteeseen, kun Udo menikin putkeen, eli tästä HYL. Itse taisin vähän väistää putkea, enkä malttanut odottaa, että Udo hakee A:n pinnan ensin. A-esteen jälkeinen takaakierto meni ihan hyvin ja kepeillä maltoin odottaa (ja olla hiljaa) että Udo tekee loppuun. Keinun jälkeisessä takaakierrossa Udo meinasi taas kieltää vaikka pyöritin. Viimeisen A-esteen jälkeen ohjasin vähän huonosti, kun Udo selkeästi meinasi lähteä vähän eri suuntaan, kuten myös 16-esteen jälkeenkin putkeen viedessäni.
Udo lähti keinulta turhan ylhäältä ja A-esteeltä tuli turhan korkealta, joten näitä pitää treenata ja olla tiukempi niissä.
Udon treenilistalle:
- takaakierrot ja niiltä liikkeelle lähteminen
- avoimet keppikulmat
Mun treenilistalle:
- Pitää muistaa käskyttää kontaktit!
- Maltti liikkeelle lähdöissä
Sitten tuli kolmen tunnin tauko, ja kävin tankkaamassa äidin luona muutaman kilsan päässä, ja omat koirat olin vienyt sinne hoitoon aamulla.
____________________________________________________________________________
Sitten päästiin maksien radoille, Pyry agi- ja hyppyradalle, ja Halti ekaa kertaa nyt vain yhdelle radalle. En myöskään tiennyt että miten jaksan näin pitkän kisapäivän, mutta hyvin se olisi mennyt vaikka Haltinkin kanssa olisin juossut enemmän.
Tuomarina Mika Moilanen, rimat 60 cm. Pyryn agirata, 5 virhepistettä + yliaikaa 0,35 = 5,35
(ratapiirros tulee myöhemmin..)
Yliaika tuli puhtaasti kepeistä ja keinusta. Näitä osasin odottaa, kun käytiin lauantaina treenaamassa, niin en millään meinannut saada näille esteille vauhtia, muuten kuin laittamalla palkan eteen. Keinu oli ihan älyttömän hidas, ja mietin että suostuuko se nyt tulemaan keinua kokonaan.
Lähtin Pyryn kanssa samaa matkaa alusta, ja Pyry lähti ihan hyvin liikkeelle (pitäisi aina muistaa lähteä samaan aikaan). Tosi hyvin, kun taas oli juoksuisten narttujen hajuja, missä Pyry jumitti hallilla ja yritti sinkoilla taas sen takia muiden koirien luo hihnassa odotellessa.
Kepit oli siis hitaat, mutta sen jälkeen saatiin taas persjätöillä sopivasti vauhtia. Harmillisesti oli pari valssia just ennen keinua ja putki keinun jälkeen, joten vauhti kuoli melkein kokonaan, ja osaltaan vaikutti keinulla jumittamiseen. Puomilta tuli selkeä vitonen, kun iloisesti taas hyppäsi yli (edellisenä päivänä varmaan 5-7 krt peräkkäin otti sen kontaktin!).
A-este oli muuten tosi hyvä, niin kuin aina.
Haltin agirata, HYL
Haltille tein alkuun valssin, mikä oli parempi (ei olisi kääntynyt persjätöllä kuten Pyry), ja haki kepit hyvin. Sitten jonkun ihmeen ajatuskatkoksen tuloksena päätin tehdä ennen 5-hyppyä vekkauksen, jotta saisin Haltin oikealle radalle putkeen, mutta en taas muistanut että se oikeasti hakee takaakiertoja herkästi, ja meidän vekkaukset on toimineet tosi harvoin....... Eli Halti haki takaakierron ja vielä sen jälkeen väärän pään putkea. Kun kerran Halti kestää vedätyksen kepeillä, niin olisin hyvin voinut mennä vastaanottamaan hyppyesteen taakse valssilla.
Olin putken jälkeen ajatellut tekeväni persjätön, mutta olisi pitänyt tehdä valssi, joka olisi kääntänyt enemmän. Loppu menikin aika hyvin. Paitsi, että koska vapautin nopeasti Haltin keinulta, niin se taas vapautti itsensä puomilta (toki otti puomin kontaktin). Seuraavan kerran taas muistetaan vahvistaa ekaa kontaktiestettä.... Tosi hyvä, kuitenkin ekaksi 3-lk kisaksi.
Pyryn hyppyrata, HYL
(ratapiirros tulee myöhemmin..)
Oli siis ihan porokoirarata, oli heti alkuun kaksi pitkää suoraa, missä saatiin vauhtia hyvin, ja sitten mä menin kämmäämään meille tosi helpossa ohjauksessa, eli piti tehdä päällejuoksut neljännen putken jälkeen, mutta mulla jäi takaakiertoon lähettäminen vajaaksi, ja Pyry tuli väärältä puolelta esteen. Pyry oli hieno, ja teki vielä lopuksi kepit niin vauhdilla, että pystyin luottaamaan sen tekemiseen ja pystyin vedättämään. Pyryhän osaa, mutta se vaatii aina sen tietyn vireen, että sen kanssa voi tehdä mitään vedätyksiä tai muuta esteosaamisia. Ja se vire on ollut nyt tämän vuoden aikana kadoksissa, etenkin kisoissa.
Haltin treenilistalle:
- kontaktien vapautukset
- vedättäminen kepeillä
- saaminen toiseen putken päähän kepeiltä, kuin minkä Halti näkee (lukitsee keppejä tehdessään)
- A-esteen kontaktin vahvistaminen
Pyryn treenilistalle:
- Pyry on täydellinen → treenilistalla ainoastaan oikea vire häiriössä!
- okei... puomin kontaktit!
Omalle treenilistalle:
- tee kisoissa niitä ohjauksia, mitkä tiedät koiran osaavan (tai edes osaa 80 %)
- huolellisuutta ja keskittymistä ohjauksiin, etenkin Haltin kanssa!!!
Jaaa, puhuin taas agilityvalmentaja Wessmanin kanssa Pyryn kontakteista, niin oli taas puhetta, että jos kokeiltaisiin mattoa kontaktille (ei ole ulkoneva, ja pystyn treenaamaan kotona).. Olen tätä pyöritellyt jonkin aikaa, olen ajatellut ottaa sen käyttöön kyllä. Koska Pyry osasi hyvin puomin kehikolla, ainoa ongelma oli se, että kun tulee vauhtia, niin helposti luonnostaan tulee hypättyä yli kovasta vauhdista (vaikea hypätä kehikon sisään vauhdissa). Pitää vaan keksiä sellainen hyvä pitävä mattomateriaali (rautakaupasta?). Ja tietty Pyryn kanssa on ongelmana myös se, ettei toistoja pysty tekemään, kun "tää on jo nähty" ja Pyry ei tarjoa toimintoja, mutta Pyryn puomin kontaktit onkin sen loppuelämän projekti, niin ei hätää. Mennään silti Rannikon metodilla niin kauan kunnes oikeasti saan hankittua sen maton..
KKS:n kisoihin oli laitettu tosi hyvät maali-ja lähtöalueen aidat. Koirilla oli tosi hyvä rauha lähteä radalle, ja myös tulla radalta. Ei itsekään tarvinut yhtään miettiä leikittääkö joku koiraansa heti maalin edessä ja täysi luotto ja rauha omaan koiraan. Jäi tosi hyvä fiilis näistä kisoista vaikka rankkaa oli (aamulla kasilta lähtö ja seiskalta illalla kotona).
Jos pystyn vaan Udon kanssa treenaamaan niin seuraavat KKS:n kisat olisi tähtäimessä huhtikuussa!
Pyry täytti 13.3. 6 vuotta! Jotenkin tuntuu ihan uskomattomalta, että se on niin vanha. Tai lähinnä se, että se on vuoden päästä jo 7v, joka on jo lähes seniori-ikäinen.
Tässä on 15 tosijuttua Pyrystä, jota ei kaikki välttämättä tiedä:
1. Pyry osaa ottaa kopin melkeimpä mistä tahansa suunnasta ja kulmasta ja etäisyydeltä
2. Pyry lempparia on metsästää hiiriä pellolla, se voi mennä jopa maaniseksi metsästämisen kanssa
3. Pyry puhuu kissaa erittäin hyvin ja osaa käyttäytyä todella hyvin myös tottumattomien kissojen kanssa
4. Pyry tykkää suolestaa leluja, ja sen lelut harvoin pysyy kauaa ehjinä.. nuorempana se sai luvan hajoittaa yhden vanhan patjan, ja sitä repiessä riitti Pyryllä puuhaa pidemmäksi aikaa
5. Pyry tykkää suklaasta, ja on eräskin joulu syönyt yksinollessaan 400 gr joulukonvehteja, ja ainoa
oire oli pikkaset ylikierrokset
6. Pyry inhoaa kärpäsiä ja erityisesti paarmoja. Erityisesti mökillä missä ollaan paikallaan paljon, Pyry voi mennä jopa neuroottiseksi - ja on purrut Jania nenään jahdatessaan paarmoja
7. Pyry kantaa postin aina kotiin - jääkaapille asti. Postilaatikolta on yli 100 metriä kotiovelle, ja Pyry yrittää tavalla tai toisella pölliä postin kädestä, ja kantaa sen mielellään koko matkan ja pitää siitä tiukasti kiinni kunnes jääkaapin ovi aukeaa. Alunperin opetettu viemään aamuposti aina toiselle meistä sänkyyn.
8. Pyryllä on tapana ottaa rapsutukset aina selällään hymyillen ja aina tilaisuuden tullen kopsahtaa selälleen rapsutettavaksi (kerran jopa toko-kokeessa liikkeiden välissä mun kehuessa sitä). Ja Pyrylle ei ole tullut tähän ikään mennessä kertaakaan rajaa vastaan silitysten määrässä
9. Pyry on hyvin suojelevainen Haltista, eikä hyväksy ihan mitä tahansa koiraa lähelle Haltia, mikä aiheuttaa aina välillä dilemmaa
10. Pyryn lemppari"luu" on Puruluu-kengät
11. Illalla kun mennään nukkumaan, niin Pyry tuhahtelee merkitsevästi, jos puhutaan liikaa vaikka pitäisi nukkua..
12. Tämä on ehkä vaikea uskoa, mutta Pyryn kanssa keskustellaan hyvin usein kävelylenkkien suunnasta. Sillä on paljon mielipiteitä (erityisesti narttujen hajujen perusteella), ja jos on eri mieltä suunnasta, se jumittaa paikalleen, näyttää kuonolla suunnan ja tuijottaa suoraan silmiin merkitsevästi.. Joskus näissä keskusteluissa menee jonkin aikaa, kun kumpikaan meistä ei suostu menemään toisen haluamaan suuntaan.
13. Pyry tykkää vanhoista ihmisistä paljon! Mitä vanhempi, sitä kivempi. Sukulaisten ollessa vanhainkodissa ja sairaalassa, on Pyryn kanssa vierailun ohessa "jouduttu" käymään sitten monta muutakin huonetta läpi, että Pyryä päästään silittämään, ja Pyryhän tykkää todella paljon.
14. Pyry inhoaa lämmintä (+20 astetta), ja sitä on turha yrittää saada käyttämään energiaa lämpimällä
15. Pyry myös säästää energiaa muutenkin tehokkaasti, ja aina jaksaa seuraavanakin päivänä, ihan sama kuinka tapahtumarikas päivä olisi edellinen päivä ollut. Ihan vain, koska Pyry ei tee mitään täysillä, koska on jaksettava seuraavana päivänä, ja sitä seuraavana päivänä.
Paljon onnea minun viisaalle ja rakkaalle ensimmäiselle koiralleni!!!
Pyryn kanssa on saatu käytyä nyt lähes viikottain etsijäkoiratreeneissä tämän vuoden puolella. Suurin osa treeneistä on mennyt hyvin. Vaikeinta on paikoissa, joissa on paljon liikennettä (joudun ottamaan Pyryn liinassa lyhyemmälle), tai paljon muiden koirien hajuja, jolloin Pyry saattaa haluta valita jonkun toisen ihanamman hajun.
Pari rauhallisemmalla alueella ollutta jälkeä on mennyt aivan täysin jäljen päällä ja päättäväisesti, varmasti ja nopeasti.
Yksi Porvoon keskustassa oli vaikea. Pyry näytti kuonollansa joka käännöksessä oikean suunnan missä koira oli, mutta jostain syystä ei halunnut mennä kohti, vaan kierrettiin aika kaukaa. Vaikka ilmaisi ja näytti kaukaa missä koira on (itsekin näin sen), niin olisi halunnut siitä jatkaa toiseen suuntaan. Toki alue oli Pyrylle vaikea kun piti pitää sitä lähellä (ylitettiin Mannerheimintie), mutta luulen että (uros)koirassa oli jotain sellaista, ettei Pyry halunnut sen lähelle.
Toinen epämääräinen jälki oli Loviisan keskustassa. Pyry olisi halunnut oikaista (ja olisi oikaissut aivan etsittävän koiran luo), mutta kun ei oikaistu, niin todellisessa käännöksessä koiran suuntaan Pyry meni ohi läheistä puistoa kohti, missä oli ihania hajuja (myös etsittävä maalikoira olisi halunnut sinne). Sieltä kyllä Pyry kiersi sitten vähän kauempaa itsenäisesti koiran luo ns. takakautta. Kuitenkin helposti huomasi, ettei Pyry ollut jäljen päällä, kun vähän hidasti vauhtia, ja usein näyttää kuonon suunnalla (kun ottaa ilmavainua), että missä suunnassa koira on. Useimmitenhan pystyn kyllä Pyrystä lukemaan missä koira on, vaikka Pyry kiertää kauempaa tai jostain syystä ei halua sen lähelle.
Halti on saanut olla mukana maalikoirana treeneissä muille, ja vähän olen jopa miettinyt jospa sen kanssa voisi alkeiskurssin kautta tulla toimintaan mukaan..
Pitää kohta taas aktivoitua, ja yrittää saada tänne kuva- ja videomateriaalia..
Maanantaina oli agitreenit, ja otin vain Pyryn. Halti oli sairaslomalla, mutta siitä kerron myöhemmin. Pyryllä oli myös synttärit maanantaina, ja se täytti 6v. Olikin kiva olla Pyryn kanssa kahdestaan liikenteessä.
Pyryn kanssa tehtiin rataa ja putki-puomi-erottelua, ja sillä on taas vaihteeksi vauhtia silleen, että moni olisi kateellinen. Ottaispa se sen vauhdin joskus kisoihinkin mukaan.. toivossa on hyvä elää. Mutta treenaaminen on kivaa, etenkin silloin kun aurinko ei paista ja ulkona pakkasta.
Eka kierros tais mennä ihan lähestulkoon puhtaasti ja parhaiten. Ehkä vaikein kohta Pyryn kanssa oli kohta 4-6, kun piti rytmittää liikettä, että sai Pyryn käännettyä esteillä, mutta piti yrittää pysyä liikkeessä, ettei Pyryn vauhti hidastu.
10-11-esteillä kaarros meni vähän pitkäksi. Ja 11-esteen takaakierto oli tosi haastava, kun Pyry oli kokoajan sitä mieltä että kouluttajalla on palkkaa sille, ja joka välissä ja etenkin tässä kohtaa suuntasi kouluttajan suuntaan eikä ihan keskittynyt. Lopuksi hinkattiin puomin kontaktia, ei ollakaan moneen viikkoon treenattu puomia (vaikka edistymisen kannalta pitäisi treenata useamman kerran viikossa). Tuli osumia, mutta kyllä mä tähän keksin paremman systeemin Pyrylle, ajatus on taas lähtenyt liikkeelle asiasta.. Ja ihan viimeiseksi tehtiin sellaista kivaa suoraa. Pyryllä oli muuten taas tosi hienot ja vauhdikkaat kepit.
Lopuksi tein vielä radan pari kertaa Udon (russeli) kanssa. Meni itseasiassa aika hyvin Udonkin kanssa. Suurin ongelma oli 2-putkelle vieminen, kun jos lähdin liian hätiköidysti liikkeelle, Udo kielsi putken ja lähti mun mukaan. Porokoirien kanssa kun on tottunut, että ei ne siitä enää mihinkään edes ehdi kääntyä. Sain joka tapauksessa Udolle hyvät tiukat käännökset ja yritin muistaa oikeat kontaktikäskyt (puomille olisi pitänyt olla "puomi" ja sanoin "ota" - joka on A-esteellä ja keinulla). Myös 10-esteellä olisi pitänyt erityisesti minikoiran osalta osata tehdä tiukempi käännös.
Kepeillä kokeilin kerran valssia keppien jälkeen, kun en muista että olisin koskaan Udon kanssa tehnyt puolen vaihtoja keppien jälkeen.
Jaaaa, sitten nyt ensi sunnuntaina lähden siis kisaamaan Udon, Pyryn ja Haltin kanssa Kotkaan. Udolla on aamusta radat, välissä käyn äidillä syömässä ja lenkittämässä koirat ja iltapäivällä sitten porokoirien kanssa kisaamaan. Tulee pitkä päivä, katsotaan miten jaksetaan.
Mitään odotuksia ei tosiaan ole yhdenkään koiran kohdalla, kun Halti vasta nousi 3-luokkaan, eikä sen kanssa ole osaamista vielä tarpeeksi, Pyryllä taas vaikuttaa se vauhtiin, jos aurinko paistaa ja autossa on lämmin odottaa, ja Udon kanssa ollaan tehty niin vähän rataa, että se on vaan jännää mennä sen kanssa kisaamaan.
Otin molemmat koirat mukaan tällä kertaa treeneihin, tän valmentajan radat on sen verran juostavia, että voisi sopia Pyryllekin.... jos se nyt sattuisi joskus olemaan motivoitunut valmennuksissa..
Ulkona aurinko paistoi ja oli 6 astetta lämmintä, ja auto oli lämmin. Mulla oli takaluukkukin auki, mutta Pyryllä oli ihan kuuma turkki. Arvelin jo lämppälenkillä että se ei lähde tekemään mun kanssa, ja eihän sitä kiinnostanut kunnolla. Kyllä se palkkaa otti ja tekikin sen verran että pystyin palkkaamaan, mutta aika laiskasti liikkui ja raviaskeleitakin otti. Ei se kuitenkaan luovuttanut ja halusi omalla tavallaan tehdä mun kanssa juttuja.
Ratapiirros Kati Kylliäinen
Päästiin ekalla kerralla aika pitkälle (esteelle 19 palkkasin), ja se taisi olla paras veto. Mä kokoajan olin liian pitkällä, ja Pyry otti vain suorassa putkessa kiinni mut kun vedätin, ja muissa ei oikein, Mitään selkeitä virheitä ei tainnut tulla Pyryllä, mulla tuli ajoitusvirheitä ja olisi pitänyt odottaa enemmän. Kerran 6-esteen takaakiertoon lähettäessäni kun lähdin itse liikkeelle, niin Pyry meinasi kieltää, mutta sain sen vakuuttuneeksi että kyllä se hyppy pitää tehdä vaikka lähden juoksemaan. Muutenhan Pyry on hyvinkin varma noiden esteiden kanssa, ja jää tekemään estettä vaikka itse liikun eteen. Vauhtia sillä ei tällä kertaa ollut.
Halti oli taas lentoon lähdössä. Se jaksoi kyllä toistaa uudelleen ja uudelleen ja etenkin alussa kävi ottamassa ylimääräisiä esteitäkin. Meidän vaikein kohta oli 4-este, eli kun itse kiihdytin suoralla putkella, niin Haltikin kiihdytti ja ajatteli että nyt mennään kovaa ja eteenpäin, ja meni aina 4-esteen väärältä puolelta, eikä pätkääkään katsonut mua, vaikka kutsuin ja tein jotain ohjausliikkeitä.... Vasta alkoi toimimaan, kun kutsuin ja käännyin valssimaisesti ottamaan kontaktin kroppa suoraan Haltia kohti, ja siitä sain ohjattua 4-esteen oikealle puolelle.
Muuten täytyy sanoa, että meni tosi hyvin, radassa oli paljon takaakiertoja, jotka Halti osaa hyvin, ja hakee kauempaakin ja jonkin verran päällejuoksua jotka Halti handlasin tosi hyvin, vaikka joku aika sitten vielä tuli niistä välillä ohi.
Suoran putken jälkeen kepeille kokeilin kouluttajan ehdottamaa sylkkäriä kepeille ja toimi hyvin, samoin kuin keppien jälkeen valssi.
Toinen vaikeahko kohta oli liikkeelle lähtö 23-putken jälkeen. Siinä piti vauhdikkaasti lähteä suoran putken takia liikkeelle, mutta mulla oli joku katkos aina siinä, ja unohdin lähteä, jolloin olin myöhässä 25-esteen ohjauksessa, mutta sain sen korjattua vaikka olin myöhässä. Tätä mun liikkeelle lähtöä treenattiin sitten pari kertaa, niin saatiin munkin liikkuminen paremmaksi.
Näiden treenien jälkeen tuntuu että Pyryn kisaaminen alkaa päättyä tältä keväältä, jos alkaa olla näin aikaiseen näin lämpimiä päiviä. Harmittaa, kun meidän kisakausi on ollut vähän huono, yhteistyö on ollut puutteellista, ja vain muutama hieno rata ollaan tehty (nekin toki yliaikaisia), ja nyt se loppuu jo. Kisaaminen kun ei oikein ulkokentillä sovi Pyrylle, kun on niin monta liikkuvaa asiaa ympärillä ja häiriöitä + aurinko.
Voi olla että käydään kesäkuussa joissain kisoissa, jos näyttää tulevan tarpeeksi koleaa, niin kuin yleensä kesäkuussa. Onneksi iltaisin Pyryn kanssa pystyy treenaamaan vielä pitkään kunnolla silleen että Pyryllä on vauhtia, ja kesälläkin se meidän treenivuorolla iltaisin on ollut innokas, etenkin kun on pitänyt treenit lyhyinä, ja ollaan jättäydytty viimeisiksi (aurinko ehtii laskea).
Ensi viikonloppuna KKS:n Kotkan kisoihin ajattelin ottaa Pyryn ja Udon the russelin, mutta vähän tuntuu, että voisin sittenkin ottaa yhdelle radalle Haltin, niin ei harmita sitten niin paljoa, jos Pyry ei ole yhteistyössä.
Olempa saanut haalittua koulutuksia nyt keväälle, ja lähes kaikki Haltille. Pyrylle tosin on turha varata etukäteen keväälle ja kesälle mitään koulutuksia, kun ei tiedä ilmoista ja sen motivaatiosta.
Haltin ilmoitin kisaamisen tehovalmennuskurssille, joka alkaa 9.5.2017 ja kestää 6 kertaa. Vaikuttaa lupaavalta kurssilta. Lisäksi nyt maaliskuussa mennään Radanluku-kurssille, ja touko-kesäkuussa on Taija Mäkelän pari valmennusta, joita odotan innolla. Vielä on keväälle yksi Rannikon valmennus ja ollaan Agi-Kotkien valmennusryhmässä, josta yritän todennäköisesti myydä muutaman kerran pois touko-kesäkuussa, kun ei meinaa ehtiä joka paikkaan omien koirien kanssa. Tai sitten voisin harkita Udoa noihin valmennuksiin.
Muutamiin kisoihinkin pitäisi koirat ilmoittaa, Pyry ainakin KKS:n kisoihin Kotkaan nyt ensi viikolla, mutta katsotaan mitä Haltin kanssa tehdään. Viimeistään huhtikuun alussa Haltikin kyllä pääsee kisaamaan. Kisatessahan sitä oppii parhaiten.
Joihinkin näyttelyihin tai paimentamaan pitäisi myös koirien kanssa mennä, katsotaan niitä sitten vaikka kesä-elokuulle.
Niin, koirat olivat työpäivän aikana päässeet eteiseen (kissa avannut ton pikkuoven)... sotku ei ollut niin paha kuin kuvassa näytti..
Koska treenaaminen on kivaa, mulla oli taas kolme koiraa treenattavana, eli omien koirien lisäksi Udo-russeli.
Tehtiin ihan radanomaista treeniä, ja tuntui että oli taas tosi ahtaaksi tehty koirien reitit, ja lähinnä pieniä koiria ajatellen tehty rata (ei ollut meidän kouluttajan suunnittelema rata). En yksinkertaisesti oikeasti A:n jälkeistä tiukkaa käännöstä voinut ajatellakaan tekeväni noitten porokoirien kanssa, joten muutettiin rataa siten, että porokoirat meni yhden ylimääräisen hypyn välissä (musta 17 →), ja Udo meni radanmukaisesti valkoisilla numeroilla. Lisäksi renkaan jälkeen oli aika ahdas kääntyminen, sekä 4-5-esteiden väli, jos veti 4-esteen vasemman siivekkeen kautta. Lisäksi A-este oli turhan lähellä putken suuta (törmäysvaara) ja keppien jälkeen A-esteelle piti saada koira oikaistua ja lisäksi sen piti saada A-lle tarpeeksi vauhtia, ei helppoa olenkaan.
Pyryn kanssa oli ongelmallista renkaan jälkeinen kääntyminen, koska se vain kiihdytti renkaalla, eikä malttanut kääntyä. Sen kanssa kokeilin 4-esteen oikean siivekkeen ympäri pyörittämistä (tarvi olla tosi hyvä jarru, että se kääntyi) ja myös sokkari renkaan jälkeen, josta 4-esteelle ja 4-esteellä sitten tiukasti 5-esteelle kääntäminen valssilla. Kumpikin toimi. Ekalla kierroksella sain itseasiassa 7-8-esteiden välin kääntymään valssilla, mutta sen jälkeen ei meinannut onnistua. Oli tiukka käännös ja vähän tilaa isolaukkaiselle koiralle kääntyä. Pyrykin tuli monta kertaa ohi 8-esteen. Muuten meni ihan hyvin, Keinunkin Pyry kävi tekemässä kerran jopa itsekseen.
Udon kanssa toimi renkaan jälkeen valssi, mutta melkeimpä paremmin sokkari. Myös Udo piti saada tiukasti 4-5-esteiden käännös käännettyä. Udon kanssa piti olla tarkkana, että se tuli 7-esteelle, ja parhaiten onnistui, kun menin valmiiksi 7-esteelle vastaanottamaan Udon niistolla, ja siitä hyppysuoralle. Keinun Udo otti tosi täsmällisesti.
13-esteen hyppy jäi pari kertaa tekemättä, kun lähdin liian aikaiseen liikkeelle, ja Udo tuli mun liikkeen mukana pois hypyltä. Pitää olla tarkempi ohjauksessa ja selkeästi lähettää esteille ennen liikkumista. Kepit oli tosi hienot, Udo kesti hienosti mun irtoamisenkin sivulle. A-esteen jälkeinen ohjaus valssilla valkoiselle 17-esteelle vaati kyllä Udoltakin aika kääntymistä, mutta onnistui ihan ok. Udon kanssa varmaan meni koko treeni parhaiten, ja parannettiin joka kerta.
Oli varmaan tosi järkevää ottaa Halti viimeiseksi. Halti meni taas kierroksilla, ja alku radasta oli aika vauhdikasta. Ekalla radalla ohjasin huonosti kepeille, ja vähän aikaa jumpattiin että sain sen kepeille, koska Halti vaan huusi ja sinkoili ympäriinsä, kun ei tajuu! Sillä oli taas enemmän vauhtia kuin järkeä.
Renkaan jälkeen tein Haltille valssin, koska sillä se kääntyi paremmin. 4-5-esteiden välisessä valssissa piti pitää ohjaus tiukkana suoraan 4-esteen siivekkeeltä ohjaten, ettei Halti lähtenyt A-esteelle. 7-8-esteiden väliin en meinannut saada Haltille kunnollista kääntymistä. Varmaan kerran saatiin tehtyä kunnolla se, siten, että valssissa en voinut liikkua yhtään ennen kuin sain Haltin reagoimaan valssin suuntaan. Loppu meni kyllä tosi hienosti.
Olipa kivaa taas pitkästä aikaa treenata myös Udon kanssa, ehkä voitaisiin joskus käydä kisaamassakin..
Käytiin Salme Mujusen kahdella agiradalla Haltin kanssa. Nämä kisat olin päättänyt jo vuoden alussa, kun näin, että Mujunen on tulossa tuomaroimaan. Mujusen radat on yleensä vauhdikkaita, ja rimat usein alimmassa mahdollisessa, eli hyvin porokoirasopivat radat. Tosiaankin, muille roduille ei ehkä niin hyviä ratoja, kun ekalta radalta tuli vain yksi nollatulos ja tokalta radalta vain kaksi nollatulosta.
Salme Mujunen on myös Haltin isän kasvattaja, mutta en usko että Mujunen sitä tiesi, etenkin kun ei taida enää juurikaan kasvattaa porokoiria.
Rimat oli 55 cm. Otin tällä kertaa Haltin ensin etukäteen tutustumaan halliin ja temputin jonkin verran, ja sitten ennen ratoja otin muutamaa koirakkoa ennen, juuri siten, että ehdin kuivaamaan Haltin tassut ja menoksi, niin se ei ehtinyt keskittymään liikaa ympäristöön, ja jännitti mun mielestä vähemmän. Paitsi ennen tokaa rataa halliin tuli just kaksi räyhäävää koiraa, josta Halti veti vähän kierroksia ja keesin pystyyn, mutta sain sen rauhoittumaan ennen meidän vuoroa tarpeeksi.
1. agirata, 1. sija, 0-tulos (etenemä 4,29 m/s)
Ekalla radalla haasteet toi monelle pitkä alkusuora, etenkin jos et voinut jättää koiraa pitkäksi aikaa lähtöön odottamaan. Seuraavaksi 8-este ei ollut linjassa putken syötön kanssa, ja viimeistään 14-15-hypyillä oli ansaesteinä putket.
Haltille alku oli helppo, sillä on hyvä osaaminen lähdössä odottamisessa, ja saatoin mennä vastaanottamaan 3-esteen kohdalle. Muistin 8-esteellä ohjata kunnolla, ja sanoa kepit ajoissa!
11-esteen käännöksen kaarros oli aika laaja, varmaan mun ohjaus oli liian löysä/myöhässä/valuva. A-esteen kontaktilta tuli taas liian ylhäältä, mutta osui kyllä. 14-15-esteiden kohdalla ohjausta vähän jännitin, että lähteekö putkiin, mutta Halti oli tosi kuulolla, ja tuli vähän laajalla kaarroksella oikeaan suuntaan. Itse jäin selkeästi 13-14-esteiden väliin lähettämään 14-esteelle, jotta ei mene liian pitkäksi. Keinu oli hyvä, ja itse etenin kokoajan putken suuntaan ja vapautin itse pysähtymättä. Ehkä olisin voinut vapauttaa aikaisemmin.
Tuli siis puhdas nollatulos, ja vielä ainoa, eli voitettiin tämä rata ja saatiin toinen LUVA! Etenemäkin oli ihan hyvä, ja olisi ollut parempi jos muutamat kaarrokset olisi olleet pienemmät. Rata ei ollut ansoineen ihan helppo, mutta helpoimpia 2-luokan ratoja hallita Haltin suunta, kuin moni muu. Siltikään, moni muu ei onnistunut tällä radalla.
2. agirata, 2. sija, 0-tulos (etenemä 4,30 m/s)
Tämän radan alussa piti olla tarkka, että Halti laajoine kaarineen osuu 2-3-4-esteillä oikeaan linjaan. Taas 7-8-esteillä oli jännää, että kääntyykö, koska siinä oli kaksi putkea ihan hollilla. Itse jäin 6-7-esteiden puolväliin lähettämään, jotta en ota liikaa askeleita hyppyesteitä kohti ja Halti olisi sen vuoksi singonnut putkeen. Oli tosi laaja kaarros taas, ja jouduin kutsumaan 8-esteen takaa Haltia, ja sehän tuli kuitenkin sitten oikealle esteelle ja jopa kuunteli kerrankin. A-esteen kontaktin katsoin että ottaa kunnolla, ja 11-esteen kaarros oli taas niin laaja, että piti vähän odottaa että Halti kaartaa kunnolla kepeille. 15-putkelta piti kyllä lähteä tosi reippaasti liikkumaan 5 esteen loppusuoralle, jotta ehtii, ja kyllä jouduin vikalle esteelle lähettämään edeltä.
Kuvassa oikealla näkyy loppusuora.. ja ratapiirroksesta poiketen siis radalla oli keinun jälkeen pituus, ja ei muuria tokavikan putken jälkeen.. vähänkö huono muisti mulla on..
Ja, siis se oli ihan puhdas suoritus, eli nollatulos, 2. sija JA SERT eli siirto 3-luokkaan!!!
Halti sai uusia leluja!
Oli jälleen ehkä aika helppo rata, vaikka vain kaksi sai nollatuloksen (eli ainakin näennäisesti helppo). Ainakin oli vauhdikas ja päästiin juoksemaan.
Ihan kivat etenemät oli. Tietty paremmat etenemät oli kaikilla muilla, mutta toisaalta Halti kisasi tällä kertaa pelkästään bordercollieita, kelpieitä ja aussieita vastaan. Yksi erirotuinen oli lisäksi, mutta se joutui keskeyttämään. Mutta porokoiralle ihan hienot etenemät.
Tavoitteena olisi kuitenkin, että päästäisiin näihin etenemiin myös mutkikkaammilla 3-luokan radoilla, mutta se vaatii kyllä Haltin kaarrosten pienentämistä ja kontaktien nopeuttamista. Haltin vahvuuksia on hyvät ja nopeat kontaktit puomilla ja keinulla, keppien suoritus umpikulmista, nopeat putket, hyvät kiihdytykset pyörityksistä ja erityisesti takaakierrot ja irtoaminen ja hyvä esteosaaminen. Heikkoutena on avokulmat (ilman saattoa), laajat kaarrokset ja ohjaajan osalta kontaktien hidas vapauttaminen.
Halti on nyt kisannut vähän alle puoli vuotta, ja on vasta 2,5-vuotias. Tuntuu ettei se ole ihan vielä valmis 3-luokan haasteisiin. Toki jotkut radat on Haltin tehtävissä, mutta osa radoista tuntuu vaikeilta sen kanssa, nyt kun olen katsellut kevään eri tuomareiden aikaisempi ratoja. Katsotaan, missä startataan sitten meidän 3-luokka, tässä keväällä kuitenkin, se on varma :)
Ja.. videoita ei ole radoista, harmillisesti. Olisi ollut kiva katsella niitä jälkikäteen.
Maanantaina treenasin kolmen koiran kanssa. Mulla oli siis Pyryn ja Haltin lisäksi staffi Rambo, kun omistaja oli ulkomailla matkoilla.
Aloitin Rambon kanssa. Yllättävän hyvin meni kyllä, viimeeksi menin sen kanssa syksyllä kisoissa, ja sitä aikaisemmin kesällä treeneissä. Vähän itse pitää muistaa olla huolellisempi sen kanssa ohjauksissa, ja viedä loppuun asti, kun se ei ihan irtoa samalla tavalla kuin nuo porokoirat. Mutta joka kerta parannettiin suoritusta ja tehtiin tosi hienoja keppikulmiakin Rambon kanssa.
Haltin otin seuraavaksi, kun se meni autossa ihan kierroksilla. Halti oli kyllä tosi ihana, kun se irtoaa, ja aikaa on, kun ei tarvi saatella. Sillä oli hirvee meno, ja menossa ihan mihin tahansa suuntaan, jos suuntaa ei annettu.
Eniten treenattiin ekaa keppikulmaa kohdassa 11. Aluksi lähetin kepeille, ja tein keppien päässä päällejuoksun, joka toimi tosi hyvin. Sitten harjoiteltiinkin puolen vaihtoa keppien alussa sen jälkeen kun Halti on aloittanut keppien suorittamisen. Meni ihan hyvin, KUNHAN VAIN MALTOIN ODOTTAA, että Halti menee kolmanteen väliin. Sen jälkeen pystyin vaihtamaan puoltakin. Vähän välillä pienesti hidasti mun vaihtaessa puolta, mutta se varmasti johtuu myös siitä, että ei vielä kokemusta ole niin paljon näistä. Keppien loppuun meneminen oli Haltille peace of cake, vaikka leieröin 12- esteenkin.
14-16-kohdassa parhaiten meni siten, että sain lähetettyä 14-esteen takaakiertoon ja kun rohkeasti lähdin 15-esteelle juoksemaan, ehdin tekemään (jopa) tiukan valssin 15-esteelle ja tälleen tuli paras käännös 16-esteelle ja kepeille. Haltin ihan ekan kerran ikinä varmaan kävin vetämässä 2-välistä kädellä, ja meni tosi hyvin.
Pyry ei ollut yhtään treenifiiliksessä, sen huomasi hyvin yleisessä menossa, ja se hidasteli. Putkesta putkeen oli jo ihan jolkottelua ja kepit tosi hitaat. Sain sitten kuitenkin hetsaamalla, haukuttamalla ja palkkapallo kädessä juoksemalla Pyryyn kivasti vauhtiakin, mutta jouduin kyllä välttämään liian vauhtia vieviä juttuja. Kokeilin Pyrynkin kanssa kepeillä puolen vaihtoa alussa, joka onnistui kerran, mutta Pyryllä oli niin hidas vauhti, ettei tosikaan. Ei tosiaankaan Pyryn ohjaustapa. Pyrylle sopi parhaiten myös päällejuoksu.
Välillä mietin että onko se vain unelmaa, että saisin Pyryn kulkemaan sitä sen parhainta vauhtia kisoissa, kun treeneissäkään ei aina mene vauhdilla (useimmiten tosin menee - ainakin talvella). Tapahtuukohan sitä Pyryn elinaikana. Koska parhaimmillaan se menee upeasti, mutta kisoissa sitä on nähnyt ehkä pari kertaa...
Mutta lauantaina Haltin kanssa Sipooseen kisoihin, ja maanantain treenit on nyt vikat treenit ennen kisoja. Alunperin ajattelin, että kävisin viikolla Strömforsissa treenaamassa, mutta väsymyksen vuoksi se jäi väliin.