lauantai 22. elokuuta 2015

Halti 1v.

Halti 1v, 23.8.2015, eli huomenna.

Tänään käytiin eläinkaupan vaa'alla katsomassa paino, ja 18 kiloa. Voisi kuvitella että olisi enemmän, kun se tässä viimeisen kuukauden aikana on jykevöitynyt reilusti, ja näyttää jo ihan koiran kokoiselta. Mittasin sen näyttelymitalla, ja sain useiden kymmenien mittausten jälkeen 50-51 cm. Eli on se vähän kasvanut. eikä Pyryyn verrattuna ole enää oikeasti niin pikkuruinen.




Millainen sitten on Halti 1v.

Halti on aika hauska tapaus. Se on ahne, leikkisä, pomppivainen, ärräävä ja aika tasapainoinen luonteeltaan. Sillä ei koskaan mene kuppi nurin, vaan pystyy rauhoittumaan hetkessä, mutta myös kiihtymään hetkessä.

Haltilla on aika tarkka oma tila, ja varsinkin väsyneenä tai kiihtyneenä ärrää ihmisille, jos ne tulevat häiritsemään, kuitenkaan en näe siinä terävyyttä, vaan ennemminkin jonkinlaista dominanssia ja taisteluhalua, eli mielellään vastustaa ihmistä.

Se tykkää leikkiä vetoleikkejä, ja tykkää juosta pallon perässä pihalla. Halti on aika kaikkiruokainen, varsin kasvissyöjäksi on ryhtynyt, syö mm. sipulia ja salaattia, kurkkua, voikukan lehtiä ja apilaa. Pyryhän ei koske näistä mihinkään, yök. Vaikka Halti on ahne ja taistelunhaluinen, silti sillä ei ole juurikaan näkynyt resurssiaggressiivisuutta juuri ollenkaan. Pyryllä sitä on sitten molempien puolesta. Haltia ei haittaa vaikka kuka siinä syödessä pyörii ympärillä ja voi leikkiä helposti leluilla muiden koirien kanssa siitä kiihtymättä.

Pyryn kanssa tulevat erinomaisesti toimeen, joskus Halti törmäilee turhan rajusti Pyryyn kun Pyry syö ruohoa tms, ja siinä vaiheessa Pyryltä tulee hammasta, ja jahtaa Haltin pois. Tosin useimmiten tuokin päättyy siihen, että rupeavat painimaan ja leikkimään. Leikkivät joka päivä, ja jokseenkin täydentävät toisiaan. Riitoja ei tämän vuoksi ole tulleet, kun ovat niin erilaisia siinä mikä on tärkeää ja hyvin kunnioittavat toistensa tilaa. Odottelen Haltin aikuistumista ja sitten taas naapurin nartun juoksuaikoja, että muuttaako se näiden suhdetta jotenkin.

Haltilla on tällä hetkellä jonkinlainen mörköikä, lauman nuorimmaisena se hoitaa ilmoittajan roolin, eli ilmoittaa jos jotain epäilyttävää tapahtuu, ja odottaa että muut hoitaa tilanteen. Halti vaan ilmoittaa vähän kaikesta; jos se kuulee meidän ulko-oven takana harakan, näkee illalla ikkunasta oudon porokoiran näköisen hahmon tai bussipysäkillä jonkun tyypin vain seisoskelemassa epäilyttävän näköisenä. Aika paljon saa käyttää aika näiden asioiden kanssa.

Opiskellaan lähinnä agilityä tällä hetkellä ja siinä pääpaino esteiden tarjoamisella ja itsenäisellä suorittamisella. Tokon alkeiskurssihan käytiin, mutta taitaa tokoilu aika vähälle jäädä. Kyllä malttia ja arkitottelevaisuutta harjoitellaan silti päivittäin. Halti osaa odottaa paikallaan lähes 100 % ja osaa maata paikallaan rauhallisesti häiriössä ja tulee kovaa luokse. Ne on oikeastaan ne mitä pienen porokoiran tarvitsee osata tällä hetkellä.

Haltilla ei oikeastaan riistaviettiä ole, eikä hiffaa oravien ja jänisten perään vieläkään, mutta lintuja se tykkää lennättää ilmaan. Siitäkin olen saanut Haltin luopumaan käskyllä, joten oikeaan suuntaan ollaan menossa.















Ostin tänään molemmille pojille naudan putkiluut puuhattavaksi ja synttäripurtavaksi, ja niissä on ollutkin puuhaa.




Lisäksi eilen kävin Eläköön Koirat-tapahtumassa Victoria Stilwell showssa, ja samalla ostin pitkän haaveilun jälkeen kevythäkin koirille. Otin sen isoimman, koska siinä pystyy koirat tarvittaessa seisomaan, ja siihen mahtuu molemmat koirat. Oli tarjouksessa 50 euroa, ja se on halvin hinta ikinä tuollaisesta kevythäkistä. Se on tosi kevyt ja helppo kantaa, ja olisimpa sen tajunnut jo paikan päällä (ja purkanut sen pahvilaatikosta), koska oli aika vaivalloista kantaa se mukaan bussiin pahvineen päivineen.




Ostin Haltille sieltä synttärilelujakin, tää oli mieluisin niistä. Pyrykin sai sellaisen pehmopossun, mutta se piilotti sen  jo jonnekin omaan jemmaan.


leiki mun kanssa!!


Huomenna vielä itse käyn katsomassa samaisessa tapahtumassa Agilityn kutsuvieraskilpailun, ja katsotaan jos sieltä tarttuisi vielä jotain mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti