maanantai 23. helmikuuta 2015

Halti 6 kk

Halti 6 kuukautta, on se aika mennyt nopeasti.

Millainen Halti 6 kk on:

13,5 kg ja 47 cm, hieman kippurahäntä, vahva ja tasapainoinen rakenne ja vahva turkki.




Halti on kuuden kuukauden iässä vieläkin hyvin pomppivainen, puuhakas, iloinen ja ei ota turhaan huolta mistään, paitsi ruoka-ajoista. Ruoka on hyvin tärkeä asia Haltille, ja varmasti tulevaisuuden ammatti olisi koemaistaja jossain ravintolassa. Sen voisi vaan jättää sinne töihin lähtiessä, eikä varmaan huomaisi ajankulua kun seuraisi ruoan laittamista.

Viimeisin mörköaika on taas menossa ohi, ja ei pöhistä ihan kaikelle pimeässä. Aika rohkeasti nyt menee itsenäisesti katsomaan jänniä asioita, esim. pressuja jotka tuulessa pitää paukkuvaa ääntä. Ja lopulta menee pomppimaan pressujen päällekin, riippuen pääseekö sinne. Halti muutenkin tykkää edelleen kiipeillä joka paikassa. Useimmiten juoksee kiveltä kivelle ja tässä kartanon lähellä, kun on kiviaitoja, niin hirveästi tykkää juosta sellaisia pitkin. Myöskin lumivallit käy.

Halti on hyvin seurallinen ja hellittävä pentu. Se tykkää olla sylissä, ja sen takia sitä tulee pidettyä sylissä paljon :)

Halti halisylihaavan aamuherätys tänään





Halti ei ole sellainen kyseenalaistava älykäs koira, vaikka oppiikin nopeasti. Toisaalta Halti on niin touhukas, että se ei ehdi miettimään tai kyseenalaistamaan. Haltissa on edelleen sitä räyhäkkyyttä, mikä kumpuaa taistelutahdosta ja ehkäpä dominanssista. Pyryä kohtaan Halti on edelleen pienen pieni pentu, joka uskoo pienemmästäkin ärähdyksestä. Ihmisiä Halti kyllä tykkää vastustaa, mutta toisaalta suuren miellyttämisenhalun vuoksi on helppo antaa palautetta sille. Herkkyyttä (mitä Pyryllä on) Haltista ei juurikaan löydy - muuta kuin miellyttämisenhalun muodossa - eikä Halti ota siis hirveän herkästi itseensä palautteesta, eikä osaa pahoittaa juurikaan mieltään.

Halti on nostanut jo aika pikkupennusta jalkaa, mutta tekee koko hädän aina kerralla, eli ei tee vielä merkkauspissoja, tai osaa yleensäkään nostaa jalkaa mitään pystysuoraa vasten. Tämä voi johtua siitä, kun on vanhempi uros talossa, niin Halti ei merkkaile helposti.

Pyry on alkanut olemaan tiukempi Haltille nyt viime viikkojen ajan, johtuen ilmeisesti että Halti on alkanut tulla enemmän urokseksi. Kuitenkin suht lempeästi Pyry Haltia edelleen kouluttaa. Näin saakin tehdä, niin pitkään kun pysyy sopuisana.

Kissojen kanssa Halti tulee hyvin toimeen, pienenä pentuna toki yritti purra ja jahdata kissoja, mutta ajan kanssa, oppi hyvin hengailemaan kissojen kanssa, ja tykkää seurustella niiden kanssa.

Haltilla on ranteet hieman löysät, mutta toivotaan että iän myötä nekin vahvistuu.

Ensimmäisten viikkojen aikana mietin kyllä, että mitenköhän pärjätään, kun Halti oli sellainen pureva duracell-pupu, mutta hyvinhän tästä selviydyttiin.

Halti 9 vk







Halti 6 kk












Mitä Halti 6 kuukautta osaa
  • istua, seisoa, odottaa, seurata, tulla luokse käskystä, mennä maahan (tarvittaessa menee maahan kaikilla edellä olevilla käskyillä)
  • laittaa etujalat pinnoille ja takajalat pinnoille
  • antaa tassua
  • kiertää puut jos on kiertänyt itsensä jumiin hihnassa
  • vahtia vieressä, jos joku tekee ruokaa tai syö ruokaa
  • nostaa jalkaa
  • temppuja: antaa tassua, pyöriä itsensä ympäri, kumartaa
  • lenkillä häslätä mun ja Pyryn ympäri niin, että kukaan ei sen hihnasotkun jälkeen liiku mihinkään
  • keskittyä todella hyvin
Mitä Halti 6 kk ei vielä osaa
  • vetää hihnassa
  • etsiä leluja
  • jäljestää hiiriä/myyriä, tai muita eläimiä (ei vielä ainakaan omaa selkeää riistaviettiä tai kovin vahvaa saalisviettiäkään)
  • sanaa "missä"
  • pidättää koko työpäivän (8h) ajan
  • merkata
Huomaa kyllä että tälleen toisena tulleen koiran kanssa ei tule tehtyä kaikenlaisia temppuja samalla tavalla kuin ensimmäisen, ainoana olevan koiran kanssa. Pyry osasi jo paljon tuossa iässä, ja oli jo ennen 5 kuukautta sisäsiisti työpäivien ajan, ja Haltilla tuo sisäsiisteys on vielä ajan päässä.

Silti olen erittäin tyytyväinen tähän pentuun, ja se on ihanan taistelunhaluinen, miellyttämisenhaluinen ja ahne pentu, joka osaa keskittyä ja kiihtyä nollasta sataan, mutta osaa myös rauhoittua sadasta nollaan sekunnissa. Mielestäni myös todella tasapainoinen, mukava ja vilkas porokoiran alku, joka sopii hyvin meidän laumaamme.

Pienesti aloitetun harrastelun valossa sanoisin että saan myös Haltista mukavan harrastuskaverin, kunhan vaan tulevan murkkuiän korvattomuudesta selvitään ja jos Haltista kasvaa terverakenteinen koira niin ranteiden kuin myös lonkkien, kyynärien ja selän osalta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti