tiistai 8. lokakuuta 2013

Tokotreeniä

Lauantai

Käytiin pyöräilemässä Pyryn kanssa 1,5 tunnin lenkki Sarvilahden hiekkateillä, oli se kivan rentouttavaa. Pyry sai olla osan matkasta vapaanakin (tosin alussa jumitti juoksunartun tuoksuissa).

Sunnuntai

Pyryn kanssa käytiin Myrskylässä katsomassa Verttiä. Vertin kanssa leikkivät jopa kepillä ihan sulassa sovussa.

Tässä vielä videota alkuleikistä:Vertin kanssa riekkumisen lisäksi Pyry pääsi tapaamaan myös kahta belggarityttöstä, Romaa ja Hexaa. Romaa ei olisi pätkääkään kiinnostanut takapuolessa haisteleva uros, ja Hexa (1v.) päästi jälleen pentuvinkaisun, kun Pyry oli liian innokas. Sitten Verttikin pääsi mukaan joukkoon, ja hienosti meni. Vaikka Hexa otti kepinkin jolla yritti saada poikia mukaan leikkimään, niin Pyrykin hyvin herrasmiesmäisesti antoi tytön pitää keppinsä. Kyllä se yksi porokoira meni kolmen belgin mukana sisälläkin ihan helposti.

Eiliset tokotreenit

Meni ihan hienosti, seuraamisissa Pyryllä oli hieno vire, tehtiin vaihtelevaa seuruuta. Tehtiin myös liikkeet seuraaminen - liikkeestä maahan - liikkeestä seisominen - luoksetulo palkatta (siis luoksetulon perusasennossa palkkaus). Hyppyyn jumiuduttiin, ja se koitui meidän turmioksi.

Siis Pyryhän edelleen jää aika lähelle hyppyestettä ja vinoon. Sitä ei ole oikein saatu mitenkään korjattua, ehkä johtuu siitäkin, että en ole tarpeeksi yhdenmukaisesti treenannut. Lisäksi Pyry on alkanut välillä haistamaan estettä. Nyt alussa meni ihan hyvin, ja viimeiseksi meni ihan hyvin liikkeenomainen hyppy.

Tehtiin vaan aivan liian monta kertaa hyppyjä, jolloin Pyry alkoi kyseenalaistamaan koko hyppäämistä (tässä on oltava jotain vikaa kun tätä toistetaan), ja parisen kertaa meni hypylle, mutta ei hypännyt tai jäi ainoastaan minun sivulle, koska alkoi tarjoamaan toista toimintaa - kun hyppy kertaalleen ei kelvannut emännälle. No, tähän päätin, että tehdään myöhemmin vain muutama lämmittelyhyppy ja yksi liike, ja hyvällä vireellä. Nythän ennen koetta ei oikeasti kannata yrittää hienosäätää mitään liikkeitä vaan pyrkiä hyvään vireeseen. Itse vain jumiudun näissä treeneissä johonkin huonoksi onneksemme.

Kyllähän taas yksi treenikaveri sanoi, että mitä väliä sillä hypyllä nyt muutenkaan on, kun sitten taas ylempiin luokkiin se muuttuu niin paljon, niin ei näissä alemmissa luokissa siihen kannata käyttää aikaa. Miten tässä nyt aina oletetaan että Pyryn kanssa siirrytään ylempiinkin luokkiin joskus (Pekka Korrikin tästä mulle sanoi). Saas nähdä saadaanko me sitä ensimmäistä koulariakaan, vai loppuuko mulla mielenkiinto.

Agilityn kontaktitreenien edistyminen

Mutta hei, meidän agilityn kontaktitreenit ovat edistyneet aika hienosti. Ollaan kotona tehty kontaktipysähdystä uudella käskysanalla "pinta", ja olen saanut hyvin liikkua Pyryn pysähtyessä kontaktille. Ollaan tehty myös (eilenkin) tuolla koulutuskentällä A-esteellä kontakteja, niin hienosti pysähtyy mun liikkuessa. Kunhan muistan a) oikean käsky-sanan b) oikeasti liikkua samanaikaisesti c) sanoa käskyn kun Pyry on justlähes kontaktialueella. Treenattiin myös kontaktilta lähtemistä lelusaalistuksen avulla.

Tokotreenisuunnitelma tokokokeeseen su 20.10.2013 Orimattilassa

Pitäisi tehdä jonkinlaista tokotreenisuunnitelmaa näin ensi viikon tokokoetta ajatellen. Vähän tässä sotkee myös Äidin synttärit tokokoetta edeltävänä päivänä, mutta eiköhän siitä jotenkin selvitä.

Luvassa on kolmet ryhmätreenit (ke, ma, ke) ennen koetta, ja niihin teen treenisuunnitelmaa. Muuten sitten treenataan palkkaamattomuutta, sosiaalista palkkaa, leikkimistä, käännöksiä yms muulla ajalla. Lisäksi ensi sunnuntaina käydään ainakin arkitottistreeneissä eri kentällä, ja ehkä myös maneesissa. Lisäksi pitäisi käydä tällä viikolla ainakin kahdesti kaupungilla treenaamassa joissain puistoissa, ja ensi viikolla pyrin käymään kolme kertaa, ja viimeinen päivä perjantaina (ennen kuin lähden valmistelemaan niitä äidin synttäreitä).

Meillä kaiken onnen lisäksi on naapurissa alkamassa naapurin labbisnartulla juoksut. Tämä tuo sitten oma mausteensa meidän treeneihin, ja yritän pitää treenit mahdollisimman yksinkertaisina ja vauhdikkaina.

Keskiviikko: 
- lämmittelyhyppyjä + kerran hyppyliike ja leikkimään
- seuraamisliikkeet ja seuraamisesta maahanmeno palkattomana, palkkaus maahan jäävän jälkeen seuraavan liikkeen perusasennosta
- Paikkamakuun häiriöta ja kehumista
- liikkeenohjatusti seuraamisen 2 askelta

Perjantaina/lauantaina
- kaikki liikkeet palkattomana kotipihalla/vieraalla hiekkakentällä - vain sosiaalinen palkka mukana

Sunnuntai
- Kotkan Kivan treenit (maahanmeno, kohtaaminen, temppu)
- Tehdään nopeita maahanmenoja maahanpolkaisu tehosteena, paikkamakuuta häiriössä, kontaamisessa tiukka seuraaminen ja temppu hyvänä lopetuksena

Maanantai
 - liikkeenohjatusti jäävien liikkeenohjaajan pysäytyskäskyt kuitenkaan pysähtymättä heti (ettei Pyry ennakoi)
- liikkeenohjatusti kaikki liikkeet, palkkaus joka toisen liikkeen jälkeisen liikkeen alun perusasennosta. Paitsi luoksetulossa heti sivulleistumisesta.
- paikkamakuu

Keskiviikko
- liikkeenohjatusti heti palkka liikkeen aloittamisen jälkeen
- liikeenohjatusti hyppy
- luoksetulo siten, että joku pitelee ja itse juoksen pois
- paikkamakuu uroshäiriössä

Omia muistiinpanoja
 •  Pidä treenit vaihtelevina
 • Leikitä paljon ennen yksilöliikkeitä ja jälkeen
 • Käy tekemässä puistoissa, hiekkakentillä, maneesissa, asfaltilla
 • Palkkaamattomuustreeni, 2-3 liikettä ja leikkipalkka, tai liikkeiden välien palkkaus
 • Valmis-sanan vahvistaminen ja palkkaus
 • Sosiaalisen palkan vahvistaminen
 • Takapään treeniliikkeitä, ja käännöksissä palkkausta
 • Leikitä paikkamakuun jälkeen (muuten rauhallisen koiran kanssa)
 • Tee paikkamakuussa häiriötä, eripituisia paikkamakuita, toinen koira lähtee liikkeelle, oma liikkuminen kesken paikkamakuun (piiloon tms), liikkuminen koirien väleistä.
 • Kehu paljon liikkeissä ja lopussa aidosti
 • Palkkaa liikkeiden välejä, eli liike + sos. palkka, ja sitten seuraavan liikkeen perusasento ja palkkaus (tai parin liikkeen päästä)
 • Liikkuritreeniä - liikkuri käskee liikkeelle ja palkkaan Pyryn parin askeleen jälkeen, tai että ekan käännöksen jälkeen leikkiminen
 • Seuraaminen
  • nopeat käännökset
  • puolenvaihdot
  • ympäripyrähdykset kesken seuraamisen sivulla
  • estehyppy ja seuraaminen
  • muutaman askeleen jälkeen leikkipalkka
  • kehu aina välillä seuraamisissa
 • Jäävissä palkkaus jo takaisin tullessa ja kehu pysähtymisestä
 • Luoksetulossa vauhtiluoksetuloja ja vierelle istumisia
 • Estehypyssä 10 cm korkeammat hypyt, ja alussa hyppyverryttelyitä, ja 1 kerta hyppy , palkkaus joko eteen tai viereen ja sitten tekemään muuta!
 • Ennen treeniä vireen nostaminen, leikkiminen ja lämmittely kentän reunalla (jotta on sama tilanne myös koetilanteessa)
Muuta treeniä

Ollaan vahvistettu lisäksi noutoa, ja Pyry menee aika hyvällä vauhdilla kapulalle, pitoa pikkuhiljaa ollaan harjoiteltu siten, että kosketan pikaisesti kapulaa siten, että Pyry ei ehdi tiputtamaan sitä mun käden ojentuessa. Tavoite on, että Pyry pitää kapulaa vaikka pidän siitä kiinni tiukasti, ja irroittaa siis vasta käskystä.
Lisäksi uskalsin aloittaa tunnaritreenit! Ei olla tehty sitä, koska nouto ei ole ollut niin varma, mutta nyt lopulta uskalsin siis aloittaa tunnistusnoudon. Ihan oppikirjan mukaan (jep, mulla on Salme Mujusen oppikirja), ensin toistelin moneen kertaan "oma" sanaa, ja pidin tunnistuskapulaa kädessä, ja Pyry koski siihen. Sitten heitin kapulan, ja Pyry haki sen kun sanoin "oma".
Kolmas vaihe oli sitten, että otin ulkoa tuodun (koskemattoman) kapulan ja asetin sen kädet suojattuna muovilla lattialle. Kävin laittamassa ensin kauemmas "oman", ja Pyry haki hienosti ja seuraavaksi laitoin "oman" koskemattoman vierelle, ja hienosti Pyry haki omansa. Tässähän on ongelma, että vaikka kuinka pidän ulkona noita koskemattomia kapuloita, niin silti niissä voi olla meidän hajuja. Jossain vaiheessa pitää sitten vaihtaa kapuloita muitten treenaajien kanssa No, kunhan tulee selkeä hajuero kuitenkin siihen "omaan" ja koskemattomiin, että Pyry hiffaa mitä tässä haetaan ja sitten ruvetaan tekemään eri kapuloilla.

Pitäisi myös palautella muistiin ruutuakin jossain vaiheessa.

2 kommenttia:

 1. It's nice to watch how Pyry and Vertti play with each other :) I'm happy that everything is fine.

  VastaaPoista
 2. I would like to show you my dog: Kulka -> http://img703.imageshack.us/img703/3253/yysg.jpg and Molly -> http://img10.imageshack.us/img10/5197/ho9i.jpg
  Molly is Kulka's mother. Molly is nineteen year old, Kulka is thirteen years old. In my opinion, Kulka is very similar to lapinporokoira. What do you think?

  VastaaPoista