maanantai 9. kesäkuuta 2014

Rytmitys-koulutus lauantaina

Kouluttajana oli Sampo Kokkonen Kiitorekusta. Pidin tästä kouluttajasta, ja meni hyvin koulutettavien mukaan koulutettavat asiat. Muissa ryhmissä oli vähemmän treenanneita, joten niillä kuitenkin ilmeisesti oli vähän erilaiset harjoitukset.

Tehtiin neljässä lyhyessä erässä ja radanpätkässä rytmitysharjoituksia. Kentällä oli ollut joku ihanatuoksuinen narttu, ja jo lämmittelylenkillä en meinannut saada Pyryä mukaan. Pyryllä meinasi ekalla kierroksella ennen treeniä olla nenä kokoajan maassa, ja meni vähän aikaan että sain sen muistamaan meidät muutkin. Huomasi ekan radan vauhdissa, että Pyry oli vähän hmmm.. hajamielinen. Ei se mitään, toinen ryhmän uros meni ihan sekaisin hajuista, ja sitä olikin sitten vaikeampi motivoida mihinkään agilityyn, kun hajut motivoi enemmän. Se narttu oli juurikin pissannut kentälle yhteen kohtaan.

Aluksi tehtiin putki-este-putki-yhdistelmää pari kertaa, jotta kouluttaja näki vähän miten koirat hakee esteitä, ja opittiin vähän ennen hyppyestettä rytmittämään omaa liikkumista käännöstä varten.


 Jätettiin varmana kolmen toiston jälkeen, kun ei Pyry oikein ollut mukana, ja olihan se painostavan lämminkin. Ongelmana huomasin heti sen, että kun eka este on mutkaputki, niin Pyrylle ei tule kunnon vauhtia heti alkuun. Ja se alun vauhti on Pyryllä tärkeää, kun se tosiaan yleensä pitää sen vauhdin millä se aloittaakin. Seuraavissa harjoituksissa oli myös aloitus aina putkelta, mutta mä sain luvan lisätä yhden hyppyesteen rataan ennen putkea, että sain Pyryyn vauhtia.

Toka harjoitus oli kivempi, ja Pyryllä oli ihan eri fiilis, voi tietty vaikuttaa että tehtiin treeniä kauempana siitä nartun pissakohdasta. Aloitettiin siis 4-esteeltä putkelle.

Tehtiin pari kertaa rataa, ja ekalla kerralla meni paremmin. Tosin ennen lähtöä kouluttaja rapisteli jotain karkkiaskia, ja Pyryhän päätti heti neljännen (3-hyppyeste) esteen jälkeen käydä tarkistamassa tilanteen, kun kouluttaja oli siinä vieressä. Pyryllähän on vähän ongelma se, että kun radalla on porukkaa, niin meinaa käydä moikkaamassa niitä usein jonkun putkenkin jälkeen. Kouluttajathan ei yleensä palkkaa Pyryä, joten siitä se ei johdu. Kouluttaja meinasi, että tätä kannattaa tosiaan treenata, että ihmisiä on radalla seisoskelemassa (tää on ollut tarkoituksenakin). Tätä on pitänytkin treenata, mutta harvemmin muistaa pyytää ihmisiä seisoskelemaan radalle.

Toinen kerta meni vähän huonommin (vanhan tutun toistoa), ja kouluttajakin huomasi sen, ja tehtiin tässä ja parissa seuraavassa niin, että tehtiin enintään kaksi toistoa radalla, ja sitten muutettiin radan suorittamista vaikka päinvastaiseen suuntaan, ettei Pyryllä mene mielenkiinto saman toistamisessa. Tämä toimi ihan hyvin, ja kiva että kouluttaja oli sen verran ymmärtäväinen. Joka tapauksessa oli tarkoitus juuri ennen estettä vähän hidastaa selkeästi (muuttaa rytmiä), että koira tietää että tulee suunnan vaihdos ja heti kun koira on laskeutumassa esteeltä niin kiihdyttää rytmiä. Ei tehty mitään erityisiä ohjauksia, vaan ohjattiin siis pelkästään rytmittämällä omaa liikettä ja koirat luki tätä hyvin. Pyry kääntyi myös joka kohdassa hyvin tiukasti.

Kolmas- ja neljäs rata mentiin kerralla, kun mun piti lähteä vähän aikaisemmin. Kolmannessa radassa piti pystyä ennen tokaa putkea (5-putki) rytmittämään siten, että koira itse sijoittuu edellisellä esteellä (este 4) niin sivuun, että se selkeästi tietää kumpaan putken päähän se on menossa.

 Yhden kerran ilmeisesti joka 2-esteen jälkeen pysähdyin paikalleni odottamaan Pyryä kun se tulee esteeltä. Kouluttajakin sanoi, että pitää olla tosi tarkka Pyryn kanssa, että en pysähdy, koska se hidastaa välittömästi vauhtia. Myöskään en tehnyt kääntymisrytmitystä 2-esteellä tarpeeksi selvästi kummallakaan kerralla, koska Pyryllä tuli aika iso kaarros esteen jälkeen, ja kouluttajan mielestä sen vauhti selkeästi hidastui loppuradalle kokonaan kun Pyry ei tiennyt hetken minne piti mennä 2-esteen jälkeen. Tähän ehkä pitää kiinnittää huomiota. Tehtiin vielä saman tapainen harjoitus toisilla esteillä, jotta ei tullut liikaa saman toistoa.

Viimeinen rata oli kaikkein kivoin, koska se oli pisinkin, ja itse osasin olla liikkeessä.

Itse taas lisäsin pari estettä alkuun, että sain vauhtia ennen ekaa putkea. Ennen 5-estettä piti rytmittää liike käännöstä varten heti lähteä suoraputkelle juoksemaan, ja se meni just siten kuin kouluttajan mielestä pitikin. Ja suoraputkella piti tehdä putkijarru, eli juuri kun koira on putken suulla, niin pieni rytmin hidastus, ja vähänkö hienosti Pyry tuli tiukasti putkelta seuraavalle esteelle. Pari kertaa tehtiin tämä, ja hienosti meni.

Kouluttaja sanoi, että se ei tiedä että mitä minä tälle koiralle aina teen tauoilla, mutta se toimii, koska joka kerta se tulee hyvällä innolla kentälle. :) Kun siis on ollut epiksissä ongelmana useamman radan suorittaminen. Tokalla radalla yleensä ei ole tarpeeksi energiaa enää. Sehän sai nyt treeneissä odottaa autossa kun itse hengasin kentän vierellä, niin se auttaa motivaatiossa. Ja autolta suoraan kentälle, jotta ei tule odottelua (kun odottelua tuo ei kestä, vaan rupeaa keksimään kaikkea muuta haistelua) tai sitten jatkuvaa temputtamista enne omaa suorittamista. Ja oli sen verran lämmin, että oli kuivan pyyhkeen alla pakastettu pyyhe viilentämässä takapaksin pohjalla (ei suostu menemään märälle pyyhkeelle) ja kastelin Pyryn vatsaa viilentääkseni sitä välillä.

Tästä saatiin hyviä eväitä treeneihin, ja oli kyllä hyvin tarpeen. Joissakin kohdissa olen ennenkin osannut ehkäpä rytmittää, mutta ehkä tämän jälkeen opin rytmittämään oikein jokaisessa radan kohdassa. Varsinkin kun mulla on ollut kesähelteillä hidas pieni porokoira, niin se on ollut yhtäkkiä vaikeampi rytmittää omaa liikettään, kun normaalisti menee aika paljon kovempaa. Tähän ongelmaan saatiin jonkin verran ratkaisumalleja.

Huomenna on kesän ekat Nina Mannerin agitreenit, ja saatiin ratapiirros tänään. Siinä on taas sellaistakin pyöritystä, että en tiedä miten selviän Pyryn kanssa siitä niin ettei Pyryllä mene motivaatio. Kuitenkaan ei päästä sitä läpi ihan tuosta vain, vaan joudutaan varmasti junnaamaan monessa kontaa että saadaan oikein. Noh, katsotaan saanko hyödynnettyä rytmityskoulutusta huomisissa treeneissä.

Pitäis saada ulkoilutettua kameraakin että saisin Pyrystä vähän kesäisiä kuvia. Seuraavaan postaukseen sitten myös kuvia yritän laittaa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti