sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Korrien tokovalmennus viime viikon lauantaina

Riitta Jantunen-Korri ja Pekka Korri pitivät taas tokokoulutusta meillä Loviisassa. Viimeeksi käytiin elokuun lopulla heidän koulutuksessa. Kaksi tuntia ensin Riittaa ja tauon jälkeen Pekka koulutti.

Riitan kanssa katsottiin ensin Pyryn jumittamista paikkamakuun jälkeen ja liikkeestä maahan-liikkeestä istumista (tarvitsee kaksi käskyä istumaan molemmissa). Ja tämä on tapahtunut ainoastaan kokeissa. Riitta päätteli, että kyseessä on häiriöongelma, ja yritettiin saada ongelma esiin sillä, että jätin Pyryn maahan, kävelin kuten jäävissä eteen ja käskystä takaisin koiran viereen. Tässä odoteltiin sitten vähän aikaa, ja Riitta heitteli Pyryn edessä kiviä maasta ja sitten juuri yhdellä heittokerroista mun piti pyytää sivulle. No, Pyry oli kyllä niin katse minussa, että tuli se sivulle, mutta ehkä sillä kesti pieni hetki ennen istumista. Mutta tätä häiriötä voitaisiin silti tehdä, jotta Pyryllä vahvistuisi häiriönsieto sitten koetilanteessa. Juuri tajusinkin tuolla koulutuksessa että paikkamakuussa AVOimessa luokassa ei olekaan enää mitään luoksepäästävyysosioita, joten tässä ei tule niin paljoa odotteluitakaan tästä lähtien. Tilanne ainakin siis paikkamakuussa voi olla aivan eri.

Katsottiin Riitan kanssa myös kaukokäskyjä, tai lähinnä niissä vinkumista (takapalkalla). Vinkui pienesti ekalla yrittämällä. Kokeiltiin myös että molemmilla sivuilla on palkka takapalkan sijaan. No siitähän se mölisi ja vinkui kahta kauheemmin. Tästä siis voitiin olla varmoja, että se vinkuminen oli vaatimista ja palkan vahtimista. Joka kerta kun palkkasin edestä, niin ääntä ei tullut. Onnistumisia saatiin myös sillä, että apuohjaajalla/liikkeenohjaajalla on palkka ja hän heittää palkan mun vapauttaessa ja joskus itse heitän palkan Pyryn taakse edestä. Tultiin tulokseen, että sitä voi treenata ensin takapalkalla vielä tekniikkaa (jos vinkuu niin väärintekeminen pitää merkitä ja vaikka kääntyä pois vähäksi aikaa) jotta ei saa liikkeestä palkkaa vinkumalla, sitten itse heittämällä palkkaa taakse, ja sitten apuohjaajan kanssa (tosin siten, että apuohjaajalle annetaan palkka ennen kuin Pyryn ottaa autosta, kun se muuten hiffaa heti tilanteen).

Pekan kanssa katsottiin luoksetulon pysäyttämistä vetskarileikin avulla. Eli minulla oli avustaja, ja lähetin Pyryn avustajan luokse vihjesanalla, ja avustaja kutsui Pyryä ja palkkasi, ja heti palkkaamisen jälkeen avustaja antoi Pyrylle luvan lähteä, ja minä kutsuin Pyryä ja palkkasin, ja lähetin Pyryn avustajan luo. Ja muutaman suoran luoksetulon jälkeen mä pysäytin Pyryn käsimerkillä ja käskyllä sen ollessa tulossa mun luo, ja sillä hetkellä avustaja kutsui Pyryä ja palkkasi. Tällä tavalla saadaan myös hauskuutta koiralle ja leikintuntua pysähdyksiin. Tätähän tietty on kiva treenata, kun saisi vain aikaiseksi aina kysyä avustaja treeniin mukaan.

Toisena treeninä tehtiin Pekan kanssa kaukokäskyjen seisomista. Pyry meinaa aina liikkua eteenpäin jossain vaiheessa kun seisominen on mukana, ja ei olla paljoa treenattu sen vuoksi tekniikkaa etten opeta sille väärin. Pekka sanoi, että tekniikka on jo sinänsä hyvä ja Pyry osaa. Sain muutaman vinkin, mitä voitaisiin tehdä Pyryn kanssa ilman takapalkkaa että saadaan seisomisen tekniikkaa treenattua, ja saan edettyä välimatkan lisäämiseen:

  • pidän rimaa Pyryn etutassujen edessä, ja tavoitteena on, että Pyry istumisesta seisomiseen nostaa tassut riman yli, ja takaisin istumaan nostaa tassut riman yli takaisin kokonaan.
  • Palkka on jossain Pyryn kohdalla vieressä vähän korkeammalla, eli avustajan kädessä, tai vaikka pöydällä. Ja mä aina annan palkan kun on tehnyt oikein (ei avustaja).
  • Vastareaktio. Teen namin kädessä "jätä"-käskyä, ja käskyn jälkeen vedän vähän Pyryä pannasta itseäni kohti, jolloin tulee Pyrylle vastareaktio ja vetää vastaan. Tätä voisi käyttää apuna vihjesanalla myös kaukokäskyissä. Vastareaktio toimi kyllä hyvin ainakin näissä treeneissä
Muuta koulutuksessa kuultua
  • Jos uroskoira on "perso" hajuille, niin sille ei kovin paljon mitään voi. Kannattaa harkita kastrointia, tai pyrkiä hallinnan avulla ja opetetun rutiinin avulla saada koira pitämään kuonon ylhäällä
  • Tunnarin opettelu. Voidaan näyttää aluksi tunnarikapulaa, ja heittää sitä leikin avulla koiralle. Tästä tulee kiva juttu. Sitten toisena treeninä tehdään sitä, että joukko vieraita kapuloita on maassa, ja koiralle heitetään lelua niiden yli ja koira hakee lelua edes takaisin, eli koira oppii olemaan huomioimatta muita kapuloita kuin omaa
  • Koiraa kannattaa kiittää ja huomioida sosiaalisella palkalla, kun se tekee oikein. Jos koira haukkuu ja vinkuu paljon, niin kannattaa aina käyttää hyödykseen hiljaiset hetket ja palkata silloin. Jos koira menee kierroksille treenatessa, kannattaa treenata mahdollisimman rennon oloisesti ja vähäeleisesti
  • Kannattaa opettaa koiralle temppu pelkästään sosiaalisella palkalla (ei palkata ollenkaan muuten), ja tätä voi käyttää vaikka kokeissa välitemppuna, kun koira on tottunut saamaan siitä vain sosiaalisen palkan (Pyryllehän on opetettu sosiaalisella palkalla aikoinaan postin tuominen postilaatikolta sisälle asti, mutta ehkä treenataan joku muu temppu kokeita varten)
  • Koiralle voi opettaa käsitargetin ja käyttää sitä hyväkseen eri koulutustilanteissa. Koira saa koskettaa huonolla kättä vihjesanalla, ja sitä voi käyttää esim. antamalla käsitargettikäskyn, ja kosketuksen jälkeen käskeä maahan, jolloin pitäisi saada vauhdikkaampi maahanmeno. Ja maasta käsitargettiin, niin koira oppii nopeamman istumaan nousemisen.
  • Usein voi käyttää vaikka tötsän kiertämistä monessa tilanteessa. Esim. jos koira jää kokeilemaan tunnarissa jokaista kapulaa (viettää aikaa kapuloiden kanssa), niin voidaan opettaa koira ensin kiertämään kapula suussa merkkitötsän, ja sitten omaa tunnistuskapulaa haettaessa sen voi lähettää heti kiertämään tötsää, jolloin koiralle tulisi kiireempi tulla suorittamaan toista tehtävää.
Tällä kertaa oli selkeästi teemana vetskarileikki, sivupalkat ja käsitargetti. Paljon oli kannustavaa opettamista, ja paljon opittavaa. Ajattelin, että vähäisen AVO-liikkeiden treenaamisen vuoksi ei olisi ollut oikein aiheita treenata, mutta löytyipä niitäkin.

Yksi treenikaveri manasi Pekka Korrille, että hänellä pitäisi olla laiskempi koira kun se kiihtyy niin paljon treenatessa, ja minähän huikkasin että vaihdetaan koiria. Pekka oli kyllä tosin sitä mieltä että mulla ei tosiaankaan ole mikään laiska koira :) Noh, lämpötila oli päälle 10 astetta, eli aivan täydellinen meidän tekemiselle jälleen. En voi ainakaan valittaa liian kuumasta kesästä tällä kertaa treenien suhteen. Ehkäpä pidetään heinäkuussa treenivapaata, varsinkin agilityn suhteenhan kannattaa pitää useampi viikko vapaata, että koira saa fyysisestikin levätä. Pidetään jossain välissä varmaan joku nelisen viikkoa vapaata, ainakin agilitystä, ja ehkä myös vähän tokosta.

Niin. Tehtiin tässä noita tokotreenejäkin uusilla ohjeilla. Kaukokäskyt saatiin tosi hyvin eteenpäin ilman vinkumista, kun heitän palkan taakse ja seisomisharjoituksiakin kaukokäskyillä ollaan treenatt menestyksekkäästi kun olen pöydälle Pyryn viereen laittanut palkan, ja kepit Pyryn jalkojen eteen. Pyry tosi hyvin ainakin sisällä treenatessa laittaa etujalat hyvin kepin taakse takaisin. Nyt kun saataisiin sitten sitä etäisyyttä.

Tein tällä viikolla kaikki AVO-liikkeet kokeenomaisesti omalla pihalla testatakseni missä mennään. Seuraaminen oli hieman lyhyempi kuin kokeessa. Seuraaminen sos. palkalla (tosi hieno kontakti ja käännökset - täyskäännös vasemmalle), jäävät sos. palkalla, jäi maahanmenossa istumaan (?) takaisin tullessa käskin maahan uudelleen. Kaukokäskyistä palkkasin taakse, tosi hyvät liikkeet. Noudon otin sivulle asti ja palkkasin namilla ja luoksetulon otin varmaan 15 metrillä. Mun mielestä nouto oli tosi kiva, ja luoksetulon stoppi oli tosi kiva. Eli kaikki liikkeet olisivat aika hyvät, paitsi luoksetuloa pitää treenata välillä myös täyspitkällä matkalla ja liikkurin/videoitsijan kanssa. 

Liikkeet on sillä mallilla, että ne tarvitsee nyt vain paljon häiriötreeniä, liikkuritreeniä, ja paljon vahvistusta. Tuollaisenaan niiden kanssa voisi periaatteessa mennä kokeeseen, mutta en usko että ne kestää häiriötä juurikaan vielä ja voi hajota. Pitäisi vaan treenata vähän useammin, että voi haaveilla kokeisiin menemisestä. Ollaan tosi laiskasti treenattu.... Ja tietty piilopaikkamakuuta pitäisi treenata myös urosten vierellä jonkin verran, ja eri porukoissa/paikoissa kaiken lisäksi. Eli jonkin verran on vielä treenattavaa että kehtaa mihinkään julkisesti lähteä näyttämään taitoja. Vähän kyllä kutkuttaisi käydä vielä tänä vuonna AVO-kokeissa (varsinkin kun se toko-liikkeetkin saattavat ensi vuonna muuttua kokonaan). Katsotaan jos tässä loppukesästä käytäisiin jo jossain möllitokoissa treenaamassa.

Tässä vähän kesäisiä kuvia Pyrystä ja Pyryn kavereista..


Pyry ja Vertti
Pyry hurjana..
Jani taltuttaa Pyryä rapsuttamalla etujalkojen välistä
Vähän vielä lisää rapsuttelemalla..
Näin se raivoisa koira on taltutettu.. älkää yrittäkö tätä kotona ilman asiantuntijan apua...

Pyry ja Jästi moikkaa..

Pyry ja Jästi laiduntavat..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti