sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Pyryn luonnetesti 17.5.2014

Kylläpä mä jännitin tätä, en nukkunut edes edellisenä yönä juurikaan. :)

Luonnetesti siis järjestettiin Oulunkylässä Helsingissä, ja tuomareina olivat Lea Yli-Suvanto ja Lea Haanpää.

Aika arvatunlaisesti testi meni, muutamia yllätyksiä myöskin tuli.


  • Toimintakyky +1 kohtuullinen
  • Terävyys +3 kohtuullinen
  • Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty
  • Taisteluhalu -1 pieni
  • Hermorakenne +1 hieman rauhaton
  • Tempperamentti +2 kohtuullisen vilkas
  • Kovuus +1 hieman pehmeä
  • Luoksepäästävyys +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
  • Laukauspelottomuus +++ laukausvarma


Pisteitä + 114

Videot (muokattu video tulossa myöhemmin):

Alkutesti:
Seinä ja laukaukset:


Ja loppuarvostelu (tynnyri lähti tuulesta itsekseen liikkeelle kesken arvostelun):



Huom! Pitäisi laskea kuinka monta kertaa Pyry katsoo kameraan (eli Janin suuntaan), se ei millään voinut käsittää miksi Jani on kauempana kuvaamassa. Tämä on syy miksi en ota Jania kuvaamaan meidän toko- tai agilitykisoja, koska Pyry ei vaan pysty keskittymään jos Jani on jossain taustalla kuvaamassa. Eikä se hirveän hyvin siedä sitä että "lauma erkaantuu toisistaan". Eli me ei saada erota, muista ihmisistä viis. Ja mikä vinkuminen ja älämölö heti alussa. Aaargh..

Toimintakyky: +1 kohtuullinen

Kelkka

Kelkalla oli kokoajan edessäni rähjäämässä kelkalle ja kiersi muutamaan otteeseen sitä kelkan pysähtyessä. Kun Pyry oli haistanut kelkkaa ja piti kehua, niin Pyry aloitti uudelleen haukkumisen. Kelkalla varsinkin kaikki haukku tuli vahvalla murinalla.

Pimeä huone

Ei Pyry oikeastaan erityisemmin kuormittunut testistä, ja pimeässä huoneessa tuli tuomarin sanoin "suorin jaloin suoraan luokse, eikä mikään pimeä pidätellyt". Kaikissa muissa osa-alueissa näkyi hyvä toimintakyky ja otti kantaa vahvasti. Mutta kelkalla kun meni hieman pidempään, niin sen vuoksi vain kohtuullinen toimintakyky. Tämä ei ollut kuitenkaan yllätys.

+1 Kohtuullinen 
Koira ottaa kontaktin kelkkaan suurestakin pelästyksestä huolimatta hyvin vähäisillä ohjaajan avuilla. Pimeässä koiraa voidaan joutua kutsumaan. 

Terävyys: +3 kohtuullinen, ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

Siis kyllähän Pyry reagoi tietyissä tilanteissa hyvinkin terävästi, mutta silti olisin uskonut että kynnys ihmisen vastustamiseen olisi ollut aika korkea. Seinällä kuitenkin otti kantaa hyökkäykseen ilman minunkin läsnäoloa, ja siitä tuli kohtuullinen terävyys. Se hyvä puoli tietty oli, että ei ole jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Koskaanhan ei Pyryä ole ihminen uhannut, joten ei ollut tästä kokemusta.

Se hyvä puoli Pyryssä on, että se on aika rauhallinen ja aika varma koira eikä siis koe uhkaa hirveän herkästi (mitä nyt juoksuaikaan muilta uroksilta), niin voi kuitenkin aika hyvin luottaa Pyryyn. Kuitenkin tämä varmistaa sen, että Pyry on terävä, eikä terävä käyttäytyminen ole johtunut esimerkiksi pelkästä puolustushalusta tai epävarmuudesta (tai testosteronista).

+3 Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua 
Koira reagoi aggressiivisesti hyökkäykseen, hyökkääjän tultua selvästi esille. Palautuu nopeasti.

Puolustushalu: +3 kohtuullinen, hillitty

Tästä en osannut sanoa oikein mitään etukäteen, mutta kyllähän se puolustaa minua. Eikä ihan heti hyväksynyt tuomaria, vaikka aika nopeasti. Tuomarin luota Pyry juoksi kyllä ihan täysiä mun luo (tai siis meinasi mennä Janin luo).

+3 Kohtuullinen, hillitty 
Koira puolustaa ohjaajaansa: joko haukkuu ja/tai murisee hyökkääjän lähestyessä, pysyy ohjaajan edessä tai sivulla. Koira palautuu nopeasti ja hyväksyy hyökkääjän hyökkäyksen loputtua, lyhyt viive sallitaan. 

Taisteluhalu: -1 pieni

Meni kuten ajattelinkin, ei sitä taisteluhalua riittänyt vieraassa paikassa leikkimiseen eikä sitä yksinkertaisesti kiinnostanut kun oli hieman levoton muutenkin. Pyry itseasiassa kokoajan tähyili ja vinkui Janin suuntaan (joka kuvasi) koska sen mielestä nyt yleensäkään me ei saada erota laumana vieraassa paikassa. Vieraista ihmisistä se nyt ei muutenkaan välittänyt. Helpottaisihan se kyllä harrastuksissa, jos olisi hieman enemmän taisteluhalua.

–1 Pieni 
Koira tarttuu esineeseen, mutta ei taistele vaan pureskelee sitä ja laskee heti irti, kun esineestä vedetään; tai koira ei ota lainkaan esinettä suuhunsa, mutta osoittaa jonkin verran taisteluhalua kelkalla ja muissa osasuorituksissa. 

Hermorakenne: +1 rauhaton

Kuvittelin että piippaus olisi lisääntynyt kuormituksen lisääntyessä, mutta tuntui että Pyry pikemminkin rauhottui alkuun verrattuna, ei se mielestäni mitenkään erityisemmin kuormittunut. Mutta voi elämä, kuinka paljon se piippasi ja metelöi siinä alkuhaastattelussa (ja jo ennen sitä) kun Jani lähti sinne kauemmas kuvaamaan. Ja ainakun joutui olemaan paikallaan ja vähän toimeton, niin piippasi. Teki mieli ärähtää sille heti aluksi, mutta eipä sitä luonnetestissä voi tehdä. Heti testin jälkeen makaili rauhallisena vieressä kun oltiin kaikki koolla, mutta sitten kun oli loppukeskustelun aika, niin armoton vinkuminen alkoi. Taas teki mieli kuristaa koko koira, mutta eipä siinä mitään voinut kuin yrittää silittelemällä rauhoittaa koiraa (ei varmaan auttanut pätkääkään), kun oli videoinnin alaisuudessa.

Tuomareiden mukaan Pyryllä on vähän vaikeuksia toimettomuuden kanssa.

+1 Hieman rauhaton
Koira selviytyy kaikista testin osasuorituksista. Siinä on havaittavissa lieviä merkkejä rauhattomuudesta, se rasittuu henkisesti testin edetessä. Palautumisajan pituus eri osasuoritusten välillä vaihtelee

Tempperamentti: +2 kohtuullisen vilkas

Olisin voinut kuvitella että Pyry on ihan vaan vilkas, mutta onkin kohtuullisen vilkas. Sinänsä parempi näin, varsinkin tuon terävyyden vuoksi. Ehkä ehtii siis ajattelemaankin hetken ennen kuin reagoi mahdollisesti terävästi. Vilkkaus ja terävyys olisi ehkä hankalampi hallita.

+2 Kohtuullisen vilkas 
Koiran reagointinopeus ja väistö on hieman hitaampi, mutta hallittu ja koiran huomio oikein suuntautunut. 

Kovuus: +1 hieman pehmeä

Tämä vähän yllätti. Nimittäin tuomareiden mukaan Pyry ei näyttänyt pehmeyttään juurikaan missään muualla, kuin pelkästään erikoiskokeessa, eli haalarilla. Tosin siellä hyvin selkeästi. Olisin kuvitellut että se olisi näkynyt myös muilla osa-alueilla.

+1 Hieman pehmeä 
Koira, joka osoittaa selviä merkkejä siitä, että se haluaisi välttää paikan, missä se pelästytettiin, mutta pystyy ohittamaan pelästyttämispaikan suhteellisen läheltä ohjaajan tukemana. 

Luoksepäästävyys: +2a Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen

Mielestäni Pyry on hyvin avoin (myös siinä että jos joku ei kiinnosta), ja hyväntahtoinen, ystävällinen ihmisille. Mutta tuomareiden mielestä Pyry on hieman pidättyväinen, ja Pyry on aika välinpitämätön vieraita ihmisiä kohtaan. Mutta sietää kyllä vieraiden ihmisten läsnäoloa. Tuli mieleen että jotain sen suuntaista sanottiin myös Pyrystä poropaimennuksessa.

Niinhän se voi olla, eihän se kaikista ihmisistä välitä, varsinkaan vähän erikoisemmissa tilanteissa. Joskus se vaan olis tutustumassa kaikkiin vastaantuleviin. Kyllähän tuomarit lopussa sanoivat (kun Pyry menikin moikkaamaan tuomaria kun hän antoi minulle testipaperin), että nyt Pyry onkin ystävällinen, luoksepäästävä, avoin... Hyökkäyksien jälkeen Pyry antoi tuomareiden koskea, mutta ei se kyllä syliin kiivennyt.

+2a Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen 
Koira, joka houkuttelematta tai pienin houkutuksin hakeutuu kosketukseen myös vieraiden ihmisten kanssa, käyttäytyen ystävällisesti. Koira on ns. ujo. 

Laukauspelottomuus: +++ Laukausvarma

En oikein osannut tästä sanoa mitä Pyry on. Pyryhän tunnistaa haulikon laukaukset (ja erottaa selkeästi muista kovista äänistä), ja yleensä niitä kuullessaan ei halua edetä siihen suuntaan. Mainitsin tästä meidän viime syksyn episodista tuomareille. Kovista äänistä Pyry ei välitä ollenkaan.

Ennen meidän testiä kuultiin kahden testin laukaukset, ekalla kerralla Pyry ei reagoinut mitenkään, ja tokallakin meni oikeastaan autoon sillä hetkellä. Kyseessä tosin oli starttipistooli, jossa on erilainen ampumisääni, ja Pyry mielestäni reagoi eri tavalla tähän.

Ei Pyry mitenkään erityisemmin reagoinut ampumiseen. Ekaan vähemmän (siis kuunteli mistä ääni tuli) ja tokassa vähän ehkä jo miettiä että pitääkö reagoida. Tuomareiden mielestä oli siis kuitenkin laukausvarma (laukauskokenuthan se on).

+++ Laukausvarma 
Koira, joka käyttäytyy täysin välinpitämättömästi laukauksiin tai joka on niistä kiinnostunut vain luonnollisella tavalla. 

Sitten pitäisi miettiä voinko näillä tiedoilla jotenkin vaikuttamaan koulutukseen. No taisteluhalulla en pysty kouluttamaan, ja usein varmaan sen vuoksi paukut loppuu harrastuksissa kesken. Onneksi Pyry leikkii useimmiten ja saan siihen vähän enemmän tekemisen intoa. Tosin on päiviä, jolloin Pyryä ei vaan kiinnosta, joten silloin on tosi hankala motivoida. Kohtuullisen vilkkaana, ja vähän hitaammin reagoivana voi olla että en saa koskaan Pyryyn mitään nopeita reaktioita agilityssä.

Kuitenkin toimintakykyä Pyryllä on, tästä ehkä tietää että Pyry oikeasti pystyy toimimaan kaikissa tilanteissa hyvin (kunhan on oikein motivoitu). Terävyys on hyvä pitää mielessä, mutta tähän astikin on pitänyt ennakoida tilanteita Pyryn kanssa. Ei ainakaan kannata ottaa toista terävyyteen taipuvaista koiraa Pyryn seuraksi.

Sama koira kuitenkin tuli testistä mukaan, eikä tämä mitenkään oikeastaan muuta meidän arkea, tai harrastuksia. Testin jälkeen Pyry pääsi leikkimään Vertin kanssa.

Seuraavaa (poro)koiraa ajatellen, toivoisin sen vanhemmilla olevan myös vähintään kohtuullinen toimintakyky, sekä vähintään kohtuullisen verran taisteluhalua. Puolustushalua tai terävyyttä mielestäni kotikoiralla ei tarvitse olla, ja se voi enemmän haitata harrastuksia ja arkielämää.

Hermorakenne vähintään saisi olla hieman rauhaton, mieluiten tasapainoinen, ja kovuus hieman pehmeä, tai ehkä kovempikin. Tempperamentti ehkäpä mieluiten vilkas, ja luoksepäästävyydellä ei niin väliä, saa olla ystävällinen tai välinpitämätön vieraita kohtaan. Koiran vanhemmat saisivat olla vähintään laukauskokemattomia tai sitten laukausvarmoja.

3 kommenttia:

  1. Kiinnostava tämä Pyryn testi. Videolla Pyry on mielestäni selvästi pidättyväinen. Piditkö Pyryä pannasta kiinni tuossa ihan alussa? Ehkä se oli Pyrystä outoa, joten tilanne oli sen näkökulmasta epäilyttävä ja reagoi siksi pidättyväisesti. Jos se siis normaalisti vaikuttaa avoimelta ja luoksepäästävältä. Silloin kun tulin katsomaan teidän tokokoetta, niin Pyryhän ei juurikaan ottanut muhun kontaktia, minkä tulkitsisin pidättyväisyydeksi.

    Monessa kohdassa Pyry vilkuilee sua. Kiinnitin siihen erityistä huomiota tuossa laukauskohdassa, jossa Pyry katsoo molemmilla kerroilla suhun, ikään kuin tarkistaen ilmeestäsi, että kaikki on näköjään ihan ok.

    Pyry vaikuttaa varmalta koiralta, juuri niin kuin sanoitkin. Ja hyvin uskoi käskyä ettei Janin luokse mennä. Hieno koira! :)

    VastaaPoista
  2. Niin tuossa alussa tarkistettiin siru ja pannan kireys, niin silloin pidin kiinni paikallaan että siru löytyisi nopeammin. Sitten se itse luoksepäästävyysosuus katsottiin sen punatakkisen naisen kanssa, sekä noiden hyökkäysten jälkeen vaikka saattoi tuomarit katsoa jo tuossa alussa miten Pyry reagoi (Pyryhän ei koskaan oikein tykkää että tuon skannerin kanssa tullaan kopeloimaan).

    Pyry on usein ystävällinen vieraita ihmisiä kohtaan, mutta tosiaan vain tietynlaisia ihmisiä kohtaan, ei tosiaan kaikista välitä. Avoimesti se sen näyttää jos ei jostain tykkää tosin :) Eihän se kyllä tuollaisissa tilanteissa välttämättä kiinnostu ihmisistä juurikaan. Eli kyllähän se on ilmeisesti pidättyväinen, ja se sopii ihan hyvin, parempihan se on että ei oo aina kaikkia moikkaamassa, vaikka välillä taas tuntuu että sen pitää päästä liikaa moikkaamaan ihmisiä (kaikki meidän lenkillä vastaantulevat mummot ja papat). Ehkä mä oon vaan pidättyväisempi kuin Pyry, niin se tuntuu niin paljon avoimemmalta.

    VastaaPoista
  3. Hienostihan Pyryn luonnetesti meni! Ihan kivat osa-alueet kuitenkin! :)

    VastaaPoista