torstai 15. toukokuuta 2014

Luonnetestipohdintaa, osa I

Luonnetesti lähestyy... 17.5.2014 saatiin luonnetestiaika Helsingissä Snautserien luonnetestistä.

Periaatteessa kuvittelen tietäväni miten Pyry käyttäytyy, ja uskon että Pyryn tulokset eivät ole kovin eroavia Pyryn emän luonnetestiin tai emän sisarusten luonnetestiin verraten (eli ei varmaan suuria pisteitä osa-alueista tule kuitenkaan).

MH-luonnekuvauksessahan käytiin Pyryn ollessa 1,5-vuotias ja siellä näkyi Pyryn pehmeys ja Pyry kaivoi esiin aggressiota varsinkin haalarilla ja aaveilla. Katsotaan miten nämä näkyvät luonnetestissä. MH-luonnekuvauksessahan Pyry ei reagoinut ihmeemmin laukauksiin, ja leikki mielellään.

Välillä Pyry tuntuu olevan vain hyvin häiriöherkkä (sen pitää hallita ympäristöään) ja joskus se tuntuu reagoivan joihinkin uhkiin suhteettoman voimakkaasti. Näihin seikkoihin toivon saavani jonkinlaista vahvistusta luonnetestistä, että mistä nämä käytökset Pyryn tapauksessa kumpuavat (eli johtuvatko vain testosteronista....).

Tässä oli keskustelua lappalaiskoirafoorumilla palveluskoirarotuisten luonnetesteistä ja siihen valmistautumisesta. Ilmeisesti ainakin saksanpaimenkoiraharrastajien keskuudessa on normaalia treenata luonnetestiä ja sen aiheuttamia reaktioita varten. Siis ihan kelkkaa, pimeää huonetta, hyökkäystä. Vaikuttaa vähän hassulta. Kyllähän tällainen toiminta luo aivan eri lähtökohdat treenatuille koirille ja ihan vaan kylmiltään testiin meneville. Kyllä varmasti 100 kertaa kelkan nähtyään ja tutkittuaan koira ei sitä enää hätkähdä. Tietty olen ymmärtänyt kyllä, että tuomarit yrittävät nähdä sen luonnollisen käytöksen opetetun alta. Toki pelastuskoiratreeneissä varmaan tulee treenattua pimeässä etsimistä ja suojelupuolella ihmisen hyökkäämistä, mutta että treenataan erikseen reaktioita koiralle halutunlaisiksi. Noh, en aio porokoiralla sellaisia treenata, saa mennä ihan originaalina tähän asti oppimiensa asioiden kanssa.

Alla olen eritellyt miten kuvittelen Pyryn reagoivan, ja millaisen pisteytyksen saavan. Katsotaan sitten luonnetestissä kuinka metsään mennään.

LUOKSEPÄÄSTÄVYYS

Pyry on hyvin avoin mielestäni, ja myös siinä mielessä että näyttää selkeästi jos ei joku ihminen sitä kiinnosta ja voi olla myös hyvin välinpitämätön. Mielistelevä Pyry ei ole ollenkaan. Yleensä kuitenkin ihmiset on ihania. Uskon että päästää hyökkäyksenkin jälkeen hyökkääjän lähellensä. Ei varmaan mielellään jää tuomarin kanssa odottamaan pimeään huoneeseen menoa, mutta varmasti käyttäytyy ystävällisesti.

+3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Koira, joka houkuttelematta hakeutuu kosketukseen myös vieraiden ihmisten kanssa käyttäytyen ystävällisesti ja avoimesti. Luoksepäästäväksi kutsutaan myös sellaista koiraa, joka ei tutustu ihmisiin oma-aloitteisesti, mutta sallii tutustuttaa itsensä heihin.


TAISTELUHALU

Alkuleikki

Pyryhän nykyään leikkii, ja nauttii lihasten käytöstä. Voi kuitenkin olla että taisteluhalua ei aina riitä tarpeeksi vieraassa paikassa vieraan ihmisen kanssa taistelemiseen, jos on vaikka mielenkiintoisempia hajuja tarjolla. Lisäksi mietin, että jos Pyry kuulee laukauksia ennen testiin menoa, että ahdistuuko Pyry jo siitä. Hyvällä fiiliksellä Pyry saattaisi jopa alkaakin leikkimään tuomareiden kanssa. Taisteluhalu on todennäköisesti pieni, tai parhaassa tapauksessa kohtuullinen.

+2 Kohtuullinen 
Koira ottaa esineen halukkaasti ja ote on melko luja, jonkin verran pureskelua ja otteen korjausta. Mikäli koira irrottaa otteensa uhattaessa sen tulisi ottaa esine uudelleen uhkauksen jälkeen. 

–1 Pieni 
Koira tarttuu esineeseen, mutta ei taistele vaan pureskelee sitä ja laskee heti irti, kun esineestä vedetään; tai koira ei ota lainkaan esinettä suuhunsa, mutta osoittaa jonkin verran taisteluhalua kelkalla ja muissa osasuorituksissa. 


TOIMINTAKYKY

Kelkka

Kelkka tulee olemaan vaikea kohdattava Pyrylle. Pyryhän nimittäin on nuorempana pelästynyt samantyylistä hökötystä. Varmasti taistelee kelkalla, tosin taistelee varmasti siitäkin, että ei varmasti mene sitä katsomaan (tästä voisi tulla toimintakyky -1). Ja ääntä tulee varmasti ja paljon! Tästä varmasti näkyy jo Pyryn pehmeys kun kelkka pitää lopulta ohittaa.

Pimeä huone

Tämä riippuu paljon siitä kuinka paljon Pyry on ehtinyt kuormittua tähän mennessä testistä. Voisin kuvitella että tulee kuitenkin etsimään minut. Karhutestissähän Pyry oli hyvin toimintakykyinen, eikä muutenkaan hirveän helposti turvaudu minuun, niin voisin kuvitella että toimintakykyä löytyisi edes vähän. Ei kuitenkaan ole mitään ihme, jos toimintakyky on pieni.

+1 Kohtuullinen 
Koira ottaa kontaktin kelkkaan suurestakin pelästyksestä huolimatta hyvin vähäisillä ohjaajan avuilla. Pimeässä koiraa voidaan joutua kutsumaan. 

–1 Pieni 
Koira selvästi pelkää kelkkaa ja ohjaaja joutuu auttamaan kontaktin saamisessa käymällä kyykkyyn kelkan viereen ja puheella. Pimeässä koiraa joudutaan kutsumaan useita kertoja ja koira epäröi ja etenee hitaasti. 

KOVUUS

Haalari + muut

Pyry on pehmeä, joten varmasti muistaa haalarin. Todennäköisimmin saa tuomioksi hieman pehmeä. En ihmettelisi jos olisi pehmeäkin.

+1 Hieman pehmeä 
Koira, joka osoittaa selviä merkkejä siitä, että se haluaisi välttää paikan, missä se pelästytettiin, mutta pystyy ohittamaan pelästyttämispaikan suhteellisen läheltä ohjaajan tukemana. 

–2 Pehmeä 
Koira, joka osoittaa selvästi pelästyneensä kohdetta ja osoittaa halunsa välttää paikkaa suhteellisen 
pitkänkin palautumisajan jälkeen ja vaatii ohjaajalta runsasta houkuttelua. 

TEMPPERAMENTTI

Tynnyri

Uskon että huomaa tynnyrin todella nopeasti. Vaikka välillä tuntuu että ei tuo mitään huomaa, mutta uusissa paikoissa se rekisteröi kaiken. Voisin kuvitella että Pyry on ihan normaalin vilkas.

+3 Vilkas 
Koiran pitää reagoida häiriöön välittömästi sen alettua. Väistön on oltava nopea, hallittu, lyhyt ja koira suuntaa huomionsa häiriöääntä kohden. Koiralta edellytetään reipasta ja iloista yleisolemusta. 

+2 Kohtuullisen vilkas 
Koiran reagointinopeus ja väistö on hieman hitaampi, mutta hallittu ja koiran huomio oikein suuntautunut. 

PUOLUSTUSHALU

Ihmisen hyökkäys

Tästä en osaa sanoa oikeastaan mitään. Koskaan ei ole ihminen hyökännyt meitä tai Pyryä kohti, eikä Pyry varmaan usko että ihminen voisi pahaa tehdä. Joskus on joku juoppo lähestynyt, ja silloin Pyry on kyllä murissut. Joten saattaahan se jopa puolustaakin. Lopulta varmasti väistää ihmistä mieluummin. Karhutestissä kyllä piti hyvää välimatkaa karhuun, ja puolusti itseään, mutta ei kyllä mua ollenkaan. Ihminen on tietty eri asia.

+3 Kohtuullinen, hillitty 
Koira puolustaa ohjaajaansa: joko haukkuu ja/tai murisee hyökkääjän lähestyessä, pysyy ohjaajan edessä tai sivulla. Koira palautuu nopeasti ja hyväksyy hyökkääjän hyökkäyksen loputtua, lyhyt viive sallitaan. 

+1 Pieni 
Koira on ohjaajan sivulla tai takaviistossa, ehkä muutama haukahdus, muuten vaisu esitys. Hyväksyy hyökkääjän samoin kuin luoksepäästävyydessä. 


TERÄVYYS

Seinä

Pyrylle on luultavasti täysin käsittämätöntä, että ihminen tekisi jotain pahaa sille. Uskon siis, että terävyyttä ihmiseen näkyy hyvin vähän. Vaikka Pyry vaikuttaakin olevan terävä kokemaansa uhkaa kohtaan ja varsinkin muita uroksia kohtaan juoksuaikoihin, niin taas usein Pyry on hyvin pitkäpinnainen muiden koirien, kissojen ja ihmisten kanssa. En siis usko että Pyry puolustaisi itseään ihmiseltä, vaan kaikki näennäinen terävyys on enemmänkin testosteronin aiheuttamaa uroksen uhmaa.

+1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua 
Koira reagoi hyvin laimeasti tai ei lainkaan hyökkäykseen, tai osoittaa pelkoa

HERMORAKENNE

Ainahan sitä omistaja toivoo että koiransa olisi tasapainoinen, mutta varmaan Pyry kyllä vuotaa, ja piippaus lisääntyy kuormituksen lisääntyessä. Ja uskon että tällainen kyllä kuormittaa Pyryä. MH-luonnekuvauksessa ei kuormitusta juurikaan näkynyt, mutta siinä kuormitus oli ihan eri luokkaa kuin luonnetestissä. Eli uskon että Pyry on hieman rauhaton.

+2 Tasapainoinen
Koira selviytyy kaikista osasuorituksista hyvin. Se ei ole hermostunut. Koira hallitsee kaikki tilanteet oikea-aikaisesti ja palautuu niistä nopeasti, pystyy käyttäytymään koko testin ajan tasapainoisesti.

+1 Hieman rauhaton
Koira selviytyy kaikista testin osasuorituksista. Siinä on havaittavissa lieviä merkkejä rauhattomuudesta, se rasittuu henkisesti testin edetessä. Palautumisajan pituus eri osasuoritusten välillä vaihtelee

LAUKAUSPELOTTOMUUS

Laukaukset

Alla on vaihtoehdot, ja en todellakaan tiedä mihin kategoriaan Pyry tässä asettuu. Viime syksyyn mennessä Pyry ei välittänyt laukauksista. Ollaan oltu ampumaradalla näyttelyssä kun vieressä on ammuttu, ja jopa agilitytreeneissä sotaharjoitusten keskellä, eikä Pyry ole tästä sen enempää hermostunut. Uusi vuosi on mennyt rauhallisesti. Mutta, viime syksynä siis ollessamme metsässä menin itse enemmänkin paniikkiin, kun siinä lähellä alettiin ampumaan, ja tuntui että ampuminen vain läheni ja lisääntyi, niin juostiin pois metsästä. Tästä kerrasta Pyry oppi että kannattaa varoa ampumista, ja haluaa välttää suuntaa, jossa ammutaan. Myöskin ilotulitteet saavat Pyryn ahdistumaan, jos niitä ammutaan enemmän.

Luonnetestissä todennäköisesti riippuu paljon mistä suunnasta ampuminen suoritetaan. Mutta todennäköisesti Pyry pysähtyy kuuntelemaan, ja ei suostu joko liikkumaan ampumisen jälkeen tai pyrkii takaisin tulosuuntaan. Eli joko Pyry on todennäköisesti laukausaltis tai laukausarka. Laukauskokematon Pyry ei varmasti ole, koska se tietää tasan tarkkaan mitä laukaukset on (ja meillä päin ammutaan aika paljon talviaikaan). Uskon että levottomuus kasvaa useamman laukauksen jälkeen. Ikävä kyllä. Toivon vain, että jos/kun Pyry kuulee laukauksia ennen testiin menemistä, että Pyry suostuu tulemaan mukaan. Jos Pyry ehtii ahdistumaan, niin ei ainakaan leiki tuomareiden kanssa.

Onneksi Pyry on muuten hyvin äänivarma. Vieressä voi käyttää vaikka naulapyssyä, eikä se hetkauta mitenkään. Ja voi kuulua vaikka mikä kovia pamauksia tai kolahduksia eikä ne vaikuta mitenkään Pyryyn.

+++ Laukausvarma 
Koira, joka käyttäytyy täysin välinpitämättömästi laukauksiin tai joka on niistä kiinnostunut vain luonnollisella tavalla. 

++ Laukauskokematon 
Koira, joka reagoi ensimmäisiin laukauksiin, mutta kuultuaan useamman laukauksen levottomuus pienenee. 

– Laukausaltis 
Koira, joka osoittaa melko selvästi epänormaalia, mutta ei hermostunutta käyttäytymistä. Reagoi suunnilleen samalla tavalla jokaiseen laukaukseen. 

– – – Laukausarka 
Koira, joka jokaisen laukauksen jälkeen reagoi hermostuneesti osoittaen yhtä suurta tai suurempaa 
hermostuneisuutta. Koiralla on vaikeuksia mielentasapainonsa palauttamisessa. 

No luonnetestin jälkeen mulla on silti aivan sama koira, kuin ennen luonnetestiä. Saan toivon mukaan ehkä jopa uutta tietoa Pyryn luonteesta, tai sitten varmistusta. Ja mahdollisesti luonnetestin valossa pystyn vaikuttamaan Pyryn koulutukseenkin jo eri tavalla, kun tiedän mistä tietyt reaktiot kumpuaa.

Noh, toivotaan että testiä ei ainakaan keskeytetä... :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti