tiistai 13. toukokuuta 2014

Agitreenit; ratatreeni

Eilen Heinlahden treeneissä meillä oli ratatreeni, tällä kertaa 1-luokan rata, joka oli tällainen:


Ainoa vaikea kohta oli keppien aloitus. Aluksi Pyry meni ohi, kun itse rynnin kepeille ja sanoin käskyn kepeille liian myöhään. Aloitettiin alusta, ja Pyry meni hyvin kepeille, kun maltoin antaa sen mennä itse. Muuten kepit oli edelleen tosi hitaat. Pitäis vaan saada aikaiseksi käydä treenaamassa niitä erikseen lelupalkalla, niin saataisiin ne taas paremmiksi, mutta mistä löytyy aikaa..

Ekalla kierroksella Pyryllä oli sellainen hengailumeno päällä, ei mikään kiire mihinkään. 5-esteeltä oli rima jäänyt alas, joten se vaan juostiin läpi. Meiltä otettiin aika ja taisi olla 48s/48s. Eniten aikaa meni kepeillä, kontakteilla ja kaarroksissa. A:n kontaktilta jouduin tosin poistamaan edelliseltä treenaajalta jääneen namialustan kesken rataa. Puomin kontaktille meni myös tosi hitaaaasti. Tosin tajusin myöhemmin että molemmilla radansuorituskerroilla unohdin kokonaan sanoa kontakti-käskyt, joita olen niin huolella Pyrylle opettanut. Onko ihmekään että Pyry taas hidastelee kontakteilla kun ei tiedä mitä mä siltä odotan. Noh, eipä me hirveästi olla muutamaan kuukauteen ei oikeasti päästy treenaamaan näitä meidän ongelmakohtia kunnolla muutenkaan.

Tässä tästä meidän hengailuradasta video:


Tokalla kerralla piti ohjata sitten paljon sujuvammin eikä töksähdellä joka kohdassa. Tästä ei saatu videota, kun ketään ei ollut sopivasti hollilla, mutta olisi pitänyt saada videolle. Nimittäin olisi näkynyt suuri ero vauhdissa, kun laitoin namialusta radan päähän. Joten tuli itselle vähän kiirekin. Edelleen kontaktit ja kepit olivat hitaat (yllättäen unohdin taas ne käskyt), mutta eivät yhtä hitaat, ja muuten rata mentiin tosi hyvällä vauhdilla ja itsekin pystyin pitämään hyvän vauhdin itselläni ja ohjaus oli sujuvampaa. Tosin ekan putken jälkeen Pyry meinasi varastaa namialustalle, ja tuli isompi mutka matkaan, mutta oli meidän toka rata nopeampi silti.

Eli, pitäisi saada kontaktit ja kepit sujuviksi ja nopeiksi (siis sellaisiksi mitä ne oli viime syksynä!!! kun treenattiin enemmän). Lisäksi pitäisi saada Pyrylle aina sellainen motivaatio radalle, että se tekee rataa sillä vauhdilla mitä se tekee namialustan tai lelupalkan kanssa. Vähän dieselhän Pyry on, mutta kyllä se halutessaan oikein motivoituna menee aika kivalla vauhdilla ja kyllähän se silloin kiihdyttää heti, eikä (kuten videossa) sitten pidemmällä suoralla.

Ja siis miten saadaan Pyry tekemään radat hyvällä draivilla? Noh, treeneissä sen voi saada tietty aina laittamalla se namialusta radan päähän tai johonkin kohtaan, mutta koska Pyry on niin tarkka siitä namialustasta, niin se vauhti riippuu täysin siitä näkeekö Pyry sen namialustan vai ei. Samoin lelun kanssa, Pyryllä pitää olla lelu näköpiirissä, että se oikeasti motivoituu. Pyryllä selkeästi pitää olla joku kohde mitä se tavoittelee kun sen vauhti on ihanteellinen.

Epiksissä tai kisoissa ei sitten sitä namialustaa voi laittaa maalin lähelle, jo (monien muiden syiden ohella) siksi, että Pyry vahtii sitä namialustaa niin vahvasti, että voi hyvin päättää lähteä hoitelemaan toisen koiran, joka menee sen namialustan läheltä, ellei Pyry oikeasti sillä hetkellä ole vahvassa hallinnassa (mitä se agirataa suorittaessa ei ole). Samoin on lelun kanssa, en uskalla sitä jättää mihinkään haettavaksi, paitsi avustajalle. Eli pitäisi treenata jo treeneissä sitä, että Pyry pääsee avustajan luo namialustalle tai leikkimään radan lopussa.

Tai sitten treenataan se loppupalkka/namialusta niin vahvasti aina radan loppuun, että Pyry olettaa että se namialusta on aina siellä maalissa (ehkä vihjesanalla), varsinkin jos ollaan treenattu sitä siten, että Pyry ei aina itse näe kun se namialusta sinne laitetaan. Tosin kuinka monennen kisan jälkeen Pyry hiffaakin, että se namialusta ei ole siellä radan lopussa, ja kisoissa alkaa hidastelemaan kun ei ole määränpäätä. Se ei riitä että radan lopussa vedän lelun esiin ja sitten sitä riepotellaan (se ei ole putkiaivourokselle selkeä määränpää).

Noh, tätä miettiessä pitää ainakin treenata sitä räjähtävää lähtemistä esteeltä toiselle (treenataan siis kiihdyttelyä), ja varsinkin palkaten käännöksistä ja kieputuksista lelupalkalla heti käännösten jälkeen. Käytetään paljon namialustaa. Treenataan taas kontaktit ja kepit kuntoon.

Radan jälkeen treenattiin vielä kiihdyttelyä lelupalkalla parin putken ja parin hypyn voimalla, ja ihan kivasti menee, kunhan saisin sen siirrettyä pidemmälle radalle, vaikka pätkissä.

Saisinkohan otettua esteet kotipihallekin esiin lopulta, jotta jäisi tää ihmettely blogissa pois, ja oikeasti tekisin ongelmille jotain.......




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti