perjantai 3. toukokuuta 2013

Tokotreenit & agitreenit: sylikäännös ja esteteho


Viikon tokotreenit

Viikolla meillä oli kahdet omatoimitokotreenit, maanantaina meitä oli kolme treenaamassa, ja ihan hyvin meni kaikki, paitsi luoksetuloa Pyry ei suostu tekemään tuolla kentällä vauhdilla. Sen se tekee kyllä kotipihassa, ja kerran kokeilin tokotreenien jälkeisen lenkin jälkeen siinä treenikentän vieressä, siellä teki hienosti. Mutta kentällä ravaa verkkaisesti luokse. Todennäköisesti ei siitä pisteitä tipu, mutta saisi tulla siten, kuin normaalistikin. Ja ainahan taas kisoissa tilanne on eri, eli saattaa tulla vielä hitaammin. Tähän apua varmasti toko-valmennusrenkaan kouluttajalta Elina Niemeltä huomenna koulutuspäivänä.

Keskiviikon treeneissä myöskin luoksetulo oli hidasta, vaikka tehtiin silloin kun ketään muuta ei ollut enää paikalla, ja innostin Pyryä tulemaan, lisäksi otin pitkän matkankin, että olisi saanut vauhtia. Onnistuin taas pitkästä aikaa painostamaan Pyryä, mutta sain sen innostumaan kuitenkin taas, kun seuraamisessa käytin A-estettä ja hyppyä. Seuraaminen "tötsiä" kiertäen meni hienosti. Vähän tein takaperin ketjutustakin hypylle.

Hypyssä Pyry menee edelleen turhan sivuun, ja vaikka palkkasin aina suoraan hypyn toiselta puolelta keskelle, niin kerrankohan se jäi keskemmälle. Ajatellen AVO-luokkaa se hyppy voisi olla keskemmällä. Lisäksi ongelmana on, että jos Pyry joutuu odottamaan pitkään käskyä, niin sitten se ei välttämättä reagoi ekaan käskyyn, ja vaatii toisen. Tätä olen yrittänyt treenata odotuttamalla sitä eri aikoja ennen kuin käsky tulee. Paikkamakuu meni hienosti. Sitä vielä treenaan myös erikseen siten, että pääsen palkkaamaan kontaktista ja kieltämään mahdollisesti keskittymisestä muihin koiriin.

Lauantain Elina Niemen koulutukseen mietin ongelmakohtia meille:

  • luoksetulon nopeus
  • takapään käyttö
  • seuraaminen, kääntymiset, täyskäännös
  • hypyn taakse suoraan
  • motivointi, vire (joka vaikuttaa suoraan kaikkiin muihin noihin yllä oleviin suorituksiin paitsi hyppyyn)


Vähän jännittää että mitähän siitä koulutuksesta tulee, kun en meinaa aina jaksaa niin tavoitteellisesti treenata, ja mietityttää miten saan Pyryn edes johonkin fiilikseen, varsinkin kun siellä joutuu odottamaan pitkiä aikoja ja mahdollisesti vielä autossa, maailman kököimmässä paikassa Pyryn mielestä.

Vappuna käytiin Myrskylässä, ja oli kuin ei Pyry ja Vertti olis nähneet viikkoihin (viimeeksi sunnuntaina).

Tuossa yhdessä kuvassa on hyvä huomata, että Vertti järsii keppiä, ja Pyry ei välitä pätkääkään. Pyryhän yleensä menee ottamaan kepit pois Vertiltä, mutta tällä kertaa kun se suunnitteli kaappausta, niin pyysin Pyryn vaan luokse ja palkkasin, ja sen jälkeen se meinas että ei sen tarvi ottaa sitä keppiä kun kerran kutsuttiin pois sieltä.

Tässä vähän leikkivideota, ekassa videossa on korni kantribiisi, kun muuten kuuluis hirveä kälätys taustalta ;)
Eilen oli agitreenit, ja aiheena sylikäännös ja esteteho.

Sylikäännöksessä tehtiin ensin kuivaharjoittelua ohjaamalla koiraa sylin kautta pois päin ja itse juoksemalla vierellä. Sitten tehtiinkin ensin yhdellä esteellä, että ohjaaja (minä) tajuaa miten pitää liikkua. Pyryhän siis osasi, varsinkin jos tein oikein.

Yritin koko ajan mennä saattamaan Pyryä sinne esteelle, ja myöskin yritin antaa kovasti tilaa hyppäämiselle, kun taas kouluttaja yritti saada mut pysymään vain taakse/eteen liikkeessä ja ettei olisi tarvinut antaa tilaa paljoakaan. Tuntui lisäksi että en mitenkään pysty peruuttamaan vauhdilla sotkeentumatta jalkoihini. Myöskään Pyry ei mielellään tullut lähelle kohti minua, joten sain odottaa oikeasti että melkein vedin kuonosta sen esteelle peruuttaen (vauhdilla).

Kuvassa alhaalla: 

Aluksi treenattiin yhden esteen kanssa. Itse olin esteen vieressä ja vedin/kutsuin koiran hieman esteen taakse,  itse liikkumatta sivusuunnassa, ja lähetin kädellä esteelle sylin kautta. Sama kahden esteen kanssa, paitsi Pyry lähti 1-esteen takaa, ja itse olin kahden esteen välissä, ja siitä peruutin Pyryä "vetäen" suoraan taaksepäin ja kädellä vasemmalla kädellä koukkasin Pyryn esteelle ja itse juoksin eteenpäin takaisin ykkösesteen ohi, kolmosesteelle.Lopulta munkin päässä syttyi valo, kun tajusin miten pitää ohjata. Siinä vaiheessa kun itse tajusin, niin meni aivan mahtavasti. Pienellä liikkumisella taakse ja vauhdilla eteen ja pienellä käden liikkeellä sain Pyryn hienosti kääntymään esteelle, eikä mitään saattamisia yms tarvittu, muutakuin puupääomistajan sytyttäminen. Sitten vaan pyrittiin saamaan Pyryyn vähän vauhtia menoon. Huomasin nimittäin kotikentällä treenatessa Pyry meneekin tosi mahtavaa vauhtia, kun taas treenikentällä (kuten tokossakin) Pyry pidättelee, ja sitä on vaikeampi saada rentoutumaan, johtuen varmasti häiriöherkkyydestä, mutta myös varmaan mun pidättyväisemmästä käytöksestä. Ja tietty siitä että joudutaan aina odottamaan pitkiä aikoja, ja treenatessa joudun keskittymään kouluttajaan kuitenkin jonkin verran, kun keskittyminen pitäisi olla Pyryssä.

Pyry ei muuten taas suostunut alussa leikkimään ollenkaan, mutta sitten lopussa oltiin sen verran rentoja, että suostui repimäänkin lelua. Jännä että tokossa saan sen helpommin leikkimään nykyään kuin agitreeneissä.

Lisäksi tehtiin yksittäisillä esteillä treeniä, jotta kouluttaja näki että missä tarvitaan kehitystä.

Kepit menee, varsinkin loppua kohti hyvällä rytmillä. Nyt pitää päättää että alanko ensin häivyttämään lähettämistä (kädellä oikean sisäänmenokohdan näyttämistä) ja irtaantumaan pikkuhiljaa, vai alanko ottamaan etäisyyttä vierellä kulkemisessa.

Pussissa jälleen Pyry sotkeentui, vaikka menin edellä selkeästi, enkä jäännyt hidastelemaan. Liekö alkanut hidastelemaan pussiosuudessa itse. Muutaman kerran pääsi tulemaan itse. Ei kuitenkaan hirveästi hätääntynyt, ja sotkeentumisen jälkeen mentiin uudestaan muutaman kerran. Onneksi Pyry ei muistele mitään esteisiin liittyviä vaikeuksia. Mietin tässä jälkeenpäin, että seuraavat kerrat voisi joku pitää pussia vähän auki, jotta Pyry oppii tulemaan taas niin vauhdilla pussiosuuden, ettei hidastele pussissa. Kuulemma pussikin kyllä on niin vanha, että sellainen muovinen pussiosa olisi parempi.

Rengasta meni hienosti sivusuunnasta tullessa, ja myös siten että itse tulin Pyryn takana. Ekalla kerralla meni renkaan ohi kun ohjasin takaa, mutta sen jälkeen uudestaan meni kyllä hyvin läpi.

Keinu meni hienosti, tosin ei tarvitsisi sanoa sille mitään muuta kuin "keinu", eikä mitään "stop"-kontaktisanaa. Kunhan hidastan keskivaiheella omaa liikettä, niin Pyrykin muistaa hidastaa sen verran että keinu menee alas. Hienosti kyllä pamautteli keinua alas. Ei kuulemma mitään ongelmaa keinun kanssa.

Ensi kerralla mennäänkin taas rataa. Ohjelmassa on pimeät putkikulmat, missä ei pitäisi olla mitään suurempaa ongelmaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti