lauantai 10. kesäkuuta 2017

Viime viikkojen agitreenit ja valmennukset (itselle lähinnä muistiinpanoiksi)

Laitetaan kaikki valmennukset ja koulutukset tähän samaan postaukseen, kun selkeästi on jäänyt päivittämättä...  Kuitenkin tarvii laittaa itselle muistin vuoksi, mitä on tullut tehtyä. Olin siis toissa viikon torstaina Taija Mäkelän valmennuksessa Haltin kanssa Ruukissa, perjantai viikkotreeneissä molempien kanssa, sunnuntaina Haltin kanssa Kati Kylliäisen valmennuksessa ja vielä viime viikon tiistaina Haltin kanssa Kisaamisen tehovalmennuksessa ja toisissa perjantain viikkotreeneissä.. vähän siis on treenattu kuitenkin, agilityä tietenkin.


Helatorstaina 25.5.2017 käytiin Haltin kanssa treenaamassa yllätys yllätys aksaa Ruukin hallissa. Kouluttajana Taija Mäkelä joka piiskaa aina tekemään paremmin ja taas tuli opittua.

Etenkin treenattiin vekkausta (este 7), mikä on mulle tällä hetkellä vaikea. Kuitenkin tuntui että pikkuhiljaa oikeasti aloin saamaan siitä ajatusta.. Haltin kohdalla oma sijainti on hirveän tärkeä, etten työnnä sitä takaakiertoon, koska se ottaa herkästi etäisyyttä minuun ja toinen tärkeä asia on katsekontakti koiraan ennen estettä ja oikeasti sen huomion saaminen (sanomalla "tässä" tms). Halti meinaan aika monta kertaa syöksyi suoraan putkeen täysin vilkaisemattakaan minuun, kun en saanut siihen tarpeeksi tiukasti kontaktia esteellä.

Kerran saatiin toimimaan tosi hienosti ja kerran välttävästi, ja muut kerrat sitten meni pipariksi. Mutta se pari kertaa jolloin Halti kääntyi ja tiesi tasan tarkkaan mitä teki (kun mä tiesin mitä tasan tarkkaan teen), oli hienoa.

Tärkeät kohdat radassa:
  • 10-esteen taakse valmiiksi valssiin ja 11-esteen valssi ajoissa kun koira kuitenkin on estevarma (ei tehty pyörityksellä)
  • 16-17-esteillä ei ollut niin kiire, vaan ehti hyvin ensin ohjata 16-esteen ja tehdä pakkovalssi 17-esteelle.
  • 22-esteelle takaakiertoon lähetys ja 22-24-esteille päällejuoksu
  • 26-27-esteiden välinen valssi valui aluksi, mutta saatiin sekin vähän paremmin ohjattua
Muuten oli ihan kiva rata, kuten aina.

Treenin positiiviset:
  • päästiin taas lähemmäs vekkauksen oppimista
  • moni kohta radassa oli ihan hyvin hallussa
Treenin oivallukset:
  • se vekkauksen ydin

Perjantaina (26.5.2017) oli viikkotreenit, ja sielläkin oli kiva rata missä sai kyllä juosta. 


Tällä kertaa meistä muodostettiin kaksi joukkuetta, ja se joukkue voitti, jonka jäsenet sai eniten esteitä suoritettua oikeassa järjestyksessä, ihan hauska juttu. Haltin kanssa mentiin koko rata muuten hyvin, paitsi kepit jouduttiin uusimaan ja Pyryllä kosahti jo neljännellä esteellä, kun en vienyt sitä tarpeeksi tarkasti 4-hypylle (tuli mun puolelle eikä hakenut esteen toista puolta). Meidän joukkue kuitenkin voitti.

Molempien koirien kanssa ongelmallisin kohta oli kyllä kepit. Ne oli avokulmassa ja suoraan pussista (ja pussi ei syöttänyt ihan keppien päähän joten joutui mennä työntämään), jolloin näkyvyys kepeille tuli vasta pussin suorituksen jälkeen. Tosi hankala kohta, etenkin kun oli pitkä suora ennen pussia, ettei oikein ehtinyt kuin tosi rohkealla liikkumisella edelle.

Lauantaina 27.5.2017 sitten lauantaina käytiin vielä agilityn koetoimitsija-kurssilla kahden muun seuran jäsenen kanssa, ja sitten pitäisi vielä saada tehtyä harjoitteluita siihen liittyen..

Sunnuntaina 28.5.2017 käytiin sitten vielä Kylliäisen Katin valmennuksessa:

Rata oli haastava muistamisen kannalta, varmasti osasin muistaa 1-8-esteet ja sen jälkeen oli kyllä vaikeeta. Yritin vaikka kuinka pitkään tavata rataa, mutta ei meinannut mennä päähän.


Kun käytiin yhdessä sitten läpi, niin jollain tavalla loksahti rata kohdilleen, vaikka kyllä siellä useamman kerran unohdin rata. Oli aika lämmin (siis alle 20 astetta), siis aurinkoista ja se lämmitti vaaleaa hiekkakenttää mukavasti. Aika hyvin Halti kyllä jaksoi. Ja treeneissä oli mukana myös juoksuinen narttu (jonka takia en Pyryä ottanut treenaamaan), ja Halti kyllä reagoi lenkillä jumittaen pissoissa, mutta kentällä ei ollut enää mitään huolta nartuista. Hyvähän näitäkin juttuja on treenata (sellaisella koiralla joka ei mene ihan sekaisin).

Rata oli aika paljon täynnä teknisyyttä, ja onneksi oli takaakiertoja, niin se pelasti vähän mun ohjaamista, kun Halti hakee takaakierrot aika hyvin.

Mä yllätyin kuinka hyvin rata meni Haltin kanssa, ja tehtiin lopuksi vielä ihan vauhtisuoria omaksi ja koiran iloksi.

Tiistaina kisaamisen tehovalmennus


Tää oli kiva treeni, Salme Mujusen eräs SM-rata muutaman vuoden takaa. Oli kyllä vaikeita kohtia, mutta niistähän selvittiin yllättävän hyvin.


Rata on lainattu Mujusen arkistoista..

Onni on lähdössä pysyvä koira. Haltin pystyn jättämään lähtöön ja juoksemaan lähemmäs 4. estettä josta vapautin Haltin ja ensimmäisten esteiden jälkeen lähdin juoksemaan ja sain hyvin 6-esteen takaakiertoon. Ekalla kerralla unohdin jo sen 7-esteen takaakierron (se keskittyminen!), mutta tokalla yrittämällä sekin onnistui. Haltilla muutenkin onnistuu noi takaakierrot perfectly. 

8-kepeille mietin pitkään miten ohjaisin. Vaihtoehtoina olisi siis vaihtaa puolta ennen keppejä, jolloin pitäisi ns. poispäinkäännöksenä ohjata kepeille ja tässä olisi hyvä muistaa ne laukanvaihdot koiralla. Helpompi vaihtoehto olisi viedä kepeille ja vaihtaa puolta päällejuoksuna keppien jälkeen, jonka sitten ensin valitsinkin. Ja toimi muuten tosi hyvin, ja vielä harjoiteltiin sitäkin, että oikeasti reilusti vaihdan puolta päällejuoksuna kun Halti edelleen tekee keppejä, ja hyvin se kesti senkin (hyvin ollaan saatu treenattua kotona näitä juttuja). Kepeille kyllä jälkeen päin harjoiteltiin myös sitä poispäin käännöstä ja Halti kyllä osaa, kunhan mä en sekoile omassa päässä.

Jokatapauksessa erityisesti päällejuoksulla pääsin hyviin asemiin, jotta pystyin kauempaa lähettämään 9-putkeen, ja sain etumatkaa hyvin viimeiselle suoralle putkelle, jotta sain tehtyä hyvän putkijarrun ja toimi mahtavasti!. Välistävetoja saatiin harjoitella, etenkin kun mainitsin kouluttajalle, että en ole niissä kovin hyvä. Ja saatiin nekin toimimaan tosi pienellä ohjauksella. Eniten ongelmaa aiheutti ekan välistävedon jälkeinen välistäveto jossa mun ohjaus oli myöhässä tai liian vahva.

15-17-esteet selvitin siten, että kun olin Haltin lähettänyt 15-esteelle, ja siitä lähdin käskemään suullisella käskyllä putkeen, itse samalla suuntasin (jo ennen Haltin putkeen menoa) 17-esteen toiselle puolelle päällejuoksuun. Ja toimi mahdottoman hyvin. Halti tiesi suunnasta jo ennen putkeen menoa. 17-18-esteille persjättö ja loppu rytmittämällä. Tosi kiva päästä tekemään tällaista rataa ja ehdottomasti blogikirjoituksen arvoinen. 

Positiivista
- kepeillä tosi hienoa varmuutta
- lähtö oli tosi hyvä
- takaakierrot varmoja
- putkiin lähetykset varmoja

Oivalluksia
- oma poispäinkäännös kepeille tarvii harjoitusta ja nyt pitäisi harjoitella niitäkin (vähän ymmärsin mitä pitäisi osata jo tehdäkin)

Viime viikon Perjantain viikkotreenit

Olipa kivat treenit, pääsin tekemään yhden ylimääräisen porokoiran Teslan kanssa tekemään radan kerran, ja oli aika samantapainen kuin Pyry. Muutamia virheitä tuli, mutta kun pari kertaa olisi tehty rataa, niin olisi varmasti mennyt aika hyvällä yhteistyöllä. Pitäisi taas päästä lainakoirien kanssa tekemään enemmän hommia.


Meidän kouluttaja taas sai lainata vuorostaan Pyryä, ja Pyryhän lähti tosi hienosti toisen ohjaajan kanssa tekemään. Kerran se kävi moikkaamassa mua, ja sitten lähti iloisesti toisen mukaan. Jotenkin kiva nähdän Pyryä menemässä toisten ohjaajien kanssa. Se kävi myös aloittelijoiden kanssa aikaisemminkin tässä esittelemässä agilityä, ja huomasin kyllä miten onnellisesti se lähti ihan vieraan ihmisen kanssa kentälle, kun sillä oli makkaraa!

Mulla meni Pyryn kanssa aika hyvin, en muista että olisi tullut mitään erityisiä virheitä. Erityisesti 9-esteen saksalainen oli tosi hyvä, pystyin hyvin irtoamaan toiselle puolelle, kun Pyry vielä teki hyppyä. Lisäksi pystyin hyvin lähettämään 13-esteelle, jotta itse pääsin juoksemaan 16-esteen takaakiertoon. Ainoastaan kepit oli ongelmallinen Pyrylle, ihan kuin se ei olisi nähnyt niitä ollenkaan. Voi johtua myös renkaasta, koska renkaalle tulee aina vauhdilla, kun onhan se sen lempieste. Keinulle jälleen useamman kerran hetsasin ja lähetin palkalle kauemmas, ja hyvin meni keinua epäröimättä.

Haltin kanssa erityisesti 5-esteen vienti ei sujunut. Pyryn ja Teslan kanssa olin tehnyt erittäin sujuvasti "pakkopersjätön" siihen, mutta Halti tuli ohi. Pakkovalssilla tuli jotenkin kaarella ja "pakotetusti", eli jotenkin mun ajoitus oli tosi huono siinä. Muistaakseni ollaan tehty näitä kyllä, enkä muista että olisi ongelmaa, mutta ehkä pitäisi vaan sitten treenata varmuuden vuoksi. Lopulta päädyin tekemään siten, että lähetin 4-esteeltä takaa pimeään putkikulmaan, ja ehdin siitä vielä juosta takakautta 6-esteen jälkeen persjättöön ja tää ratkaisu toimi erittäin hyvin, kun Halti sai tehdä itsenäisesti hommia. 8-esteen tuli oikealta puolelta ja 9-esteelle tuli tosi hyvä saksalainen. 13-esteelle lähetin, mutta vähän hirvitti että lähtee lähellä olevaan putkeen ja kutsuin vielä varmuuden vuoksi mukaan oikeaan suuntaan (ei varmaan olisi tarvinut). Aika laajan kaaren Halti teki siellä, mutta toisaalta se vei kyllä hyvälle linjalle ajatellen seuraavia esteitä, enkä nyt ihan hirveästi voinut jäädä tekemään tiukkaa käännöstä sille 13-esteelle, koska sitten se olisi kostautunut 16-esteen takaakierrossa.

Kepeille Halti meni hyvin ja keinun tietty. Tehtiin vielä koko rata nollana läpi ja sitten treenattiin vielä erikseen puolenvaihtoja kepeille molemmin puolin, ennen ja jälkeen.

Positiivista
- Oli kiva rata ja juostava
- Molemmat koirat toimi hyvin, ja erityisesti Pyry 
- Haltin kepit oli tosi hyvät
- Molempien keinu oli hyvä

Pitää nyt muistaa kyllä enemmän treenata kepeille ja kontakteille ihan treeneissäkin erikseen puolen vaihtoja, vedätyksiä ja muuta erikoista. On tullut taas vähemmän treenattua niitä. Haltin erityisesti tarvisi treenata puolenvaihtoja treeneissä häiriössä, kun on tullut tehtyä niitä enimmäkseen kotona.

Ja sitten seuraava päivitys on tän viikon tapahtumista, eli kisoista ja tiistain tehovalmennuksesta...








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti