maanantai 22. elokuuta 2016

Lammapaimennus la 13.8.2016

Osallistuin Pyryn ja Haltin kanssa Haltin kasvattajan Sysiväikeen lammaspaimennuspäivään. Oli ihan järjettömän surkea ilma, satoi vettä koko päivän ja tuuli ihan hirveästi. Onneksi olin varustautunut saappaisiin ja sadevaatteisiin, joten ei tuntunut missään (paitsi kun satoi päin naamaa).

Haltin odotin kiljuvan, että "apua apua, täällä on hirviöitä", mutta Halti käyttäytyikin varsin järkevästi. Kovasti Haltia etenkin ekalla paimennuskierroksella jännitti, se pystyi hyvin toimimaan, ja osasi ottaa aina etäisyyttä kun jännitti liikaa. Hyvin paljon oli kiinnostunut, ja löysi ihanaa lampaankakkaakin aina matkan varrelta. Välillä teki sellaisia pomppuhaukkuja, kun kokeili miten lampaat reagoi.

Tokalla kierroksella Halti olikin päässyt aika hyvin eroon jännityksestä, ja piti silmällä herkeämättä lampaita Se teki pomppuhaukkuja ehkä kerran tai pari, ja muuten keskittyi, mitä ilmeisimmin paimentamiseen. Halti useamman kerran pyrki itse pysäyttämään lampaat edestä, itse en vaan tajunnut. Lopulta kun itsekin olin kartalla, niin useamman kerran käännettiin lampaiden suuntaa ja Halti paimensi aika läheltäkin. Oli se jännää. Ja tosi hienoa tietää että Haltilta oikeasti löytyy järkeä, ja silti se on kuulolla, vaikka lähellä on noinkin jännä juttu kuin lampaat.

kuva: Kennel Sysiväikeen
kuva: Kennel Sysiväikeen
Pyryä en meinannut ottaa lampaille, kun edellisenä päivänä se vinkaisi pari kertaa pahasti nivusten seudun kivusta johtuen, mutta koska se lauantaina ennen lähtöä riehui ja juoksi Haltin kanssa, niin sai luvan mennä lampaille (Pyryhän ei tee mitään jos se on vähänkin kipeä).

Pyryhän on aiemminkin ollut lampailla ja poroillakin, ja suurin ongelmahan sillä on se tormuuttaminen, eli epävarmuuttaan yrittää käyttää liikaa voimaa paimennuksessa. Koska Pyryn reaktiot tiedettiin, niin aika nopeasti sain ohjeet, että sitä nyt vaan kielletään lampaisiin kohdistuvista ryntäyksistä. Minuahan se ei kuuntele, mutta kun kouluttaja otti esiin sauvan, niin alkoi Pyrykin kuuntelemaan paremmin, ja se teki ihan kivasti töitä ja käänsi lampaiden suuntaa yms. Ihan pätevä koira, ja kuulemma siitä voisi saadakin ihan paimennuskoiran. Tokalla kierroksella Pyryllä sitten meni ihan yli, Halti huusi autossa ja Pyry halusi vaan autolle, eikä keskittynyt juuri ollenkaan lampaisiin, vaan huusi aidan toiselle puolelle. Kuulemma Pyrynkin saisi vaan treenaamalla kestämään noita häiriöitä.

Pyry ja lampaat, kuva: Kennel Sysiväikeen

Oli kiva nähdä Haltin kaikki sisarukset, etenkin Haltin veli Ärjä oli hienoa nähdä. Ärjä oli aika paljon sosiaalisempi ihmisiä kohtaan kuin Halti, vähän isompi ja ehkä vähän kevyempi. Nähtiin myös hienosti kun lammaspaimennusta enemmän harrastanut Haltin sisko Heksu kävi hakemassa lampaat laitumelta ja myös vei päivän lopuksi ne laitumelle, omistajan avustuksella tietty. 

Halti ja lampaat, kuva: Kennel Sysiväikeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti