maanantai 29. syyskuuta 2014

Onnea vaan valitsemallesi tielle..

Näin minulle todettiin, kun ilmoitin mistä pentueesta olen pentuni hankkimassa.. :D Odotettavissa on siis haasteita ja varmasti opettavaiset pari seuraavaa vuotta

Eli urospentu tulee Sysiväikeen kennelistä Keravalta yhdistelmästä Pihlajamäen Fafnir (Katla) x Tuulenkuun haltiamieli (Niilo).

Tämä yhdistelmä on kutkuttanut jo kesäkuusta lähtien, kun olen varta vasten etsinyt itselleni seuraavaa harrastuskoiraa Pyryn rinnalle. Molemmat vanhemmat ovat toimintakykyisiä, varmoja ja terveitä koiria, joiden pennuilla on hyvät edellytykset aktiiviseen elämään. Molemmat vanhemmat asuvat koiralaumassa, joten ovat sosiaalisia vähintään omalle laumalleen. Molemmilla on vahva turkki sekä voimakas luusto, olematta silti raskaita. Riistaviettiä löytyy, mutta tämän joudun hyväksymään. Molemmat ovat siis terveitä, A-lonkkaisia ja 0-kyynäräisiä, ja varsinkin emän edellisellä pentueella on hyvät terveystulokset ja kaikkien pentujen kanssa harrastetaan aktiivisesti. Tämä on yhdistelmä joka iski heti kaikilta osin.

Pentueen emä on myös Pyryn emä siskopuoli, joten pentu tästä yhdistelmästä tulee olemaan Pyryn serkkupuoli.

Tärkeimmät asiat pentueen valitsemisessa itselläni ovat (kaikki nämä täyttyvät tässä yhdistelmässä):

- vanhempien (ja suvun) terveys
- vanhempien lonkat ja kyynärät sekä silmät tarkistettuna
- vanhemmilla harrastustuloksia ja/tai luonnetestitulokset (löytyy toimintakykyä, taisteluhalua ja vilkkautta)
- vanhemmilla ei ääniherkkyyttä ja ja ovat varmoja, tasapainoisia koiria ja iloisia koiria
- vanhemmilla mielellään rodunomainen voimakas rakenne ja vahva turkki
- vanhemmat ovat vähintään oman lauman kesken sosiaalisia (varsinkin isäkoiran osalta)
- vanhempien jälkeläisnäyttö
- emä asuu kasvattajan luona (ei viedä kesken kaiken omaan kotiinsa)
- pentujen varhaiskasvatukseen panostetaan kasvuaikana (eri alustat yms)
- kasvattaja luovuttaa pennut vähintään 8 viikkoisina
- kasvattajan kanssa ajatukset sopivat yhteen

Eli meille muuttaa neljän viikon päästä, 9-viikon ikäisenä pentueen pienempi - aina iloinen -riistanvärinen urospentu. Katsottiin että tämä pentu uroksista olisi sopivampi myös Pyryä ja tulevaa yhteiseloa ajatellen.


väsynyt pentu 5 viikkoa
ja toinen kuva 
Pentuetta käytiin katsomassa ensimmäistä kertaa viime perjantaina, kun pennut olivat viisiviikkoisia. Kaikki pennut olivat todella sosiaalisia ja puuhakkaita (kunnes kaikki nukahtivat kesken kaiken), ja mielellään ottivat kontaktia ihmisiin. Ne kasvavat kaiken tapahtuvan keskellä ja tottuvat hyvin kiltteihin kissoihin ja ainakin perheen muihin koiriin.

Niin se vaan on, että porokoirassa on sitä shamaanirumpujen henkeä, jotain alkukantaista ja liioittelematonta. Porokoiraan vaan ei voi olla rakastumatta aina uudelleen.

4 kommenttia:

  1. Onnea vain valitsemallasi tiellä! ;-) Tämä on kyllä hyvä yhdistelmä, josta itsekin olisin voinut kuvitella ottavani pennun, jos olisin porkkista ollut ottamassa harrastuskoiraksi. :)

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Satuin tänne blogiin sattumalta ystävämme Googlen kautta. Meille on tulossa myöskin pentu tuosta yhdistelmästä, merkkivärinen narttu. Samoilla kriteereillä lähdin itsekin tuota yhdistelmää miettimään ja onnesta huokasin, kun narttuja syntyi edes se kaksi. Kyllä meille on pentujen myötä onnea valitsemallemme tielle tulossa :D

    Meillä asustaa ennestään porokoiranarttu Kielo, sekä osin etälaumaileva lapinkoirauros Justus.

    Toivottavasti nähdään pentutreffien merkeissä tai jossain koiratapahtumissa! "Morris" on ihana täpäkkä poika.

    VastaaPoista
  3. Se olisi tosiaan kiva nähdä pentutreffien merkeissä, jos asut täällä Etelä-Suomessa. Kyllä sitä sai myös jännätä että tuleeko tarpeeksi uroksia, ja tuleeko meille sopivaa urosta harrastuksiin. Nyt tässä on vielä pari viikkoa odottelua, onneksi nyt viikonloppuna pääsen taas katsomaan pentusia.. :) Kukas Kielo on virallisesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kielo on Nutukas Päivänporotus. Ja Vantaalla asutaan, eli ei kovin kaukana.

      Poista