keskiviikko 13. elokuuta 2014

Hyppytekniikkakoulutus viime viikonloppuna

Oltiin Vappu Alatalon hyppytekniikkakoulutuksessa Loviisassa viime viikonloppuna lauantaista sunnuntaihin. Aluksi käytiin luennolla läpi mitä kaikkea on koiran vastuulla ja mitä on ohjaajan vastuulla ja muuta tärkeätä hyppytekniikasta. Laitan tähän jossain vaiheessa tiivistelmän luennosta. Vapun mielestä parhaiten hyppytekniikkaa saa opetettua aloitteleville koirille, ja taas 3-4 vuotiaille koirille hyppytekniikan opettaminen on jo työläämpää ja sitä ei saa enää opetettua yhtä hyvin, kun tämän ikäisellä koiralla on jo tuhansia hyppyjä takanaan. Eli Pyryn ikäinen ei enää hyödy tästä yhtä paljon, eikä ehjä opi kunnollista hyppytekniikkaa enää, jos on oppinut sen huonosti. Tosin säännöllisellä harjoittelulla tämän ikäinen koirakin pystyy kehittymään hyppytekniikassaan.

Luennon jälkeen käytiin lauantaina läpi painonsiirtoharjoituksia ja set-point-harjoituksia (vauhditon korkeushyppy). Oli sellaiset 28 astetta lämmintä, joten ei ole vaikea arvata että minkä rodun edustaja oli sitä mieltä että voitaisiin olla ihan jossain muualla kuin kentällä (muut koirat olivat sitten belgejä ja bortsuja, olipa joukossa holsku ja aussiekin).

Vappu oli sitä mieltä että ohjaajan oli oltava aloituksessa tai palkan luona edessä paikallaan, jotta koira ei häiriinny ihmisen liikkeestä ja liike on oikeasuuntaista. Eihän siitä Pyryn kanssa tullut mitään, kun jo lämmön takia se himmaili ihan kunnolla. Kouluttaja suositteli että käytetään lelua edessä, mutta lappalaiskoiran tullessa, oli ihan samaa mieltä kanssani että namialustaa käytetään, kun lappalaista on vaikeampaa motivoida hellesäällä lelun kanssa leikkimiseen, tai yleensä itsensä rasittamiseen. Ihan ymmärrettävää että himmaillaan, kun porokoiran näkökulmasta pitää jaksaa se seuraavat 100 km, niin silloin on säästeltävä energiaansa.

Sen verran Vappu näki Pyryn työskentelyä, että painonsiirrot se tekee oikein, ja venyttää askeleita oikein, mutta takaosan työskentelyä ei oikein näkynyt, kun teki niin "laiskasti".Set-pointissa saatiin tehtyä kai vain kaksi toistoa, eikä rimaa saatu nostettua, kun, noh, Pyryä ei kiinnostanut.
setpoint (väärä koira)
Sunnuntaina Vappu sitten oli samaa mieltä kanssani, että kokeillaan siten namialustalle menoa, että itse juoksen Pyryn kanssa, ja sehän toimi (ei pelkkä namialusta edessä, tai minä edessä, mutta se yhdessätekeminen) ja Pyrylle saatiin aika hyvä vauhti, eikä Pyry välittänyt mun liikkeestä pätkääkään vaan suuntasi eteen. Sunnuntaina tehtiin etäisyyden arviointia siten, että neljäs este siirrettiin aina kauemmas ja koiran piti arvioida etäisyys ja sovittaa askeleensa sen mukaan. Vappu sanoi, että Pyry arvioi etäisyydetkin todella hyvin.

etäisyyden arviointi
etäisyyden arviointi
Taipumisharjoitukset jäi kaikilta paitsi yhdeltä koirakolta tekemättä, ja se yksikin koira (belgi) alkoi olla sitä mieltä että tarvii levätä, ja hakeutui varjoon leluinensa kokoajan). Tässä kuitenkin alla estesommitelma ja tarkoituksena on saada koira taipumaan molempiin suuntiin esteille, ja ohjaaja ohjaa paikaltaan koiran palkalle.Loppuarvioinnissa Vappu totesi että ne mitä Pyry teki (painonsiirrot, etäisyyden arviointi), niin se teki hyvin. Ne asiat mitä hän ei nähnyt, niin Vappu oli sitä mieltä että todennäköisesti nekin Pyry tekee hyvin kun motivaatiota on. Sen verran Vappu sanoi, että Pyrylle tulee sellainen keinuhevosmainen liike, mitä kuulemma usein lappalaiskoirilla tulee kun motivaatiota ei ole niin paljoa. Mun mielestä tämä keinuhevosmainen liike on ollut Pyryllä myös silloin kun sillä on hyvä motivaatio ja hyvä vauhti. Lomakkeeseen tuli joihinkin kohtiin "osaa" ja "opettelee" kohtiin ei tullut mitään. Lisäkommentteihin hän lisäsi koiran motivaation huomioimisen harjoituksia tehdessä, ja ei tehdä samaa montaa kertaa. Ohjeeksi saatiin tehdä kaikkia harjoituksia ja lisäksi takapääharjoituksia (tikapuut yms), koska Pyry oli hieman jäykkä takaosastaan, mikä voi johtua "laiskuudesta" hellesäällä, tai muusta jäykkyydestä. Pyry joutui myös "läskitarkastukseen", kun bortsuihin ja belgeihin verrattuna Pyry oli aika raskaanoloinen, ja Vappu halusi varmistaa että onko Pyryllä ylimääräisiä kiloja. No, joutui toteamaan, että ei ollut. :)

Osa meidän ryhmäläisistä oli porvoolaisesta seurasta, ja he innostuivat jatkokoulutuksen järjestämisestä ja ovat jo varanneet marraskuun lopusta viikonlopun koulutuksen Vapulta. Mekin mennään sitten sinne, ehkä marraskuussa on tarpeeksi viileätä Pyryllekin tehdä kunnolla. Tosin en tiedä tekeekö se ponnistuksia yms, yhtään sen paremmin. Nyt sitten pitää vaan itse muistaa edes pari kertaa kuussa treenata hyppytekniikkaa, ja ratatreeneissä on hyvä käyttää eri korkuisia rimakorkeuksia (45-65 cm), jotta koira oppii itse aina arvioimaan korkeudet, eikä totu tiettyyn korkeuteen.

2 kommenttia:

  1. Tuota viimeistä taipumistreeniä me ei tehtykään! Onko sulla noita etäisyyksiä missään ylhäällä? Olisi tosi kiva kokeilla tuota vaikka seuraavan kerran hallilla.

    VastaaPoista
  2. En saanut ylös niitä etäisyyksiä, ja luulen että Vappu ei laittanut siihen palautelomakkeeseenkaan niitä meille. Idea kuitenkin oli siinä että itse seisoit toisen esteen edessä ja siitä paikaltaan siirretään kroppaa ja kättä ympäri ja koira tekee työn. Pitää yrittää tehdä salapoliisityötä jos tuosta saisi lisää tietoa

    VastaaPoista