tiistai 23. heinäkuuta 2013

Pirunkirkolla ja lappalaiskoiraleirillä

Perjantaina käytiin Pyryn ja Janin siskon & Pyryn "isovelibelgin" Vertin kanssa Heinolassa läpi muutamia luontopolkuja. Aluksi käytiin lintutarhassa, josta löytyi paljon hoitoonotettuja lintuja. Pöllöt olivat hyvin tarkkaavaisia koirien suhteen, mutta koirat eivät edes huomanneet liikkumattomia pöllöjä.. Pyrykin löysi eräästä papukaijasta kaverin itselleen, joka rupesi juttelemaan kovasti meille ja Pyry kuunteli pää kallellaan :)








Käytiin kävelemässä Pirunkirkolla, n. 5 kilometriä metsäpolkuja. Koirien kanssa oli helppo liikkua, ja hyvä että otin mukaan 3m hihnan. Pirunkirkko on aika magee paikka, ja sinne olis hienoa lähteä uudestaankin retkeilemään. Käytiin myös yhdellä nuotiopaikalla grillaamassa ja syömässä ja lepäämässä.

Matkalla Pirunkirkolle:


















Pirunkirkon "päällä"

Pirunkirkolla:















Leiriytymisen jälkeen käytiin vielä parin kilometrin luontopolku pienessä saaressa, joka oli aika kiva paikka.

Lauantai oli sitten meidän rentoutumis- ja palauttelupäivä, kun sunnuntaina lähdettiin sitten Pyryn kanssa kohti Jyväskylää Korpilahteen Matkailutila Surkeejärvelle, jossa järjestettiin tänä vuonna lappalaiskoirien kesäleiri. Ajettiin Myrskylän kautta (Pyry sai juosta vähän aikaa Vertin kanssa), ja sitten ajeltiin Padasjoelle, jossa pysähdyttiin sukuloimassa ja levähtämässä, ja sen jälkeen ajeltiin sitten Jyväskylään.

Saatiin oma huone, ei tarvinut jakaa sitä kenenkään muun kanssa. Oviin ei tosin saatu avaimia, joten niitä ei saanut lukkoon, joten oli todella ahdistavaa jättää koira huoneeseen, jonka oven se halutessaan olisi helposti saanut auki.

Tervetuliaispuheen jälkeen käytiin syömässä ja sitten parin tunnin päästä oli kahden tunnin luento koiran aggressiivisuudesta. Ei oikeastaan mitään uutta siinä ollut, oikeastaan vaan vahvistuksia omille tiedoille. Tärkeinhän mikä siinä tuli esiin (minkä tiesinkin jo ennestään): 

Jos koira murisee, niin siitä ei kannata rankaista. Muuten koira oppii olemaan murisematta ja käyttää hampaitaan seuraaavan kerran. Eli kun koira murisee, se on varoitus ja yleensä keino saada etäisyyttä, ja tällöin se etäisyys pitää järjestää (varsinkin lasten ollessa lähellä) jotta koira ei joudu käyttämään hampaitaan. Ja kannattaa näissä tilanteissa tarkkailla tilannetta jo siten, että jos koira käyttää muita rauhoittelevia/etäisyyttä lisääviä signaaleja ennen murinaa, niin jo siinä vaiheessa kannattaa toimia, jotta tositilanteissa aikaa olisi vielä murinan jälkeen rauhoittaa tilanne. Aggressio taas usein voi johtua pelosta, tai syystä, jossa koira haluaa käyttää uhkailua/pelottelua hyväkseen halutessaan etäisyyttä tilanteeseen/ihmiseen/koiraan jne.

Liian paljon koiria lopetetaan vain ihmisten hölmöyden vuoksi, kun murina/pureminen kohdistuukin lapseen, vaikka koira onkin käyttäytynyt aivan luonnollisesti, eikä tilanteissa ole osattu vain lukea koiraa. Se onkin hassua, kun/jos koira puree aikuista ihmistä, toista koiraa, kissaa tai hevosta, niin ei niitä koiria lopeteta. Karjakoirilla hampaiden käyttö on toivottavaa ja luonnollista karjan suhteen. Mutta kun se pureminen kohdistuukin lapseen (mikä koiralle ei paljoa eroa edellämainituista), niin koira lopetetaan kun se on vaarallinen? Tämän vuoksi pitää aina olla tarkka ja varovainen lasten ja eläinten kanssa. Koskaan niitä ei jätetä keskenään, ja tällöin varsinkin eläinten lukeminen on hyvin tärkeää, eikä ikinä pidä kuvitella että eläinten pitäisi kestää mitä tahansa lapsilta tai edes aikuisilta. No, tää asia ottaa vaan pannuun, kun tähän asiaan ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota...

Oolrait, sitten luennon jälkeen oli kiihdytyskilpailu. Jästi ja Pyry olivat päässeet tapaamaankin lenkkeilyn yhteydessä, ja onhan se kivaa että 2,5-vuotiaat porokoiraurokset tulevat keskenään toimeen. Niinkin hyvin, että Jästikään ei suostunut lähtemään kiihdytyskilpailuun kun Pyry oli toisessa suunnassa. Eli tässä jouduttiin vähän fuskaamaan, ja juoksin Pyryn kanssa maaliviivan luokse, jotta Jästikin suostui menemään eteenpäin. Ja samoin tehtiin Pyrylle, koska ei ne muuten suostuneet liikkumaan oikeaan suuntaan. Niin hyvin tulevat sitten toimeen. Toka kerta saatiin tehtyä silleen, että toinen koirista vietiin huoneeseen, jotta toinen pystyi keskittymään. Ja muutenkin jos tultiin eri aikaan paikkoihin, ja koirat kuulivat toisensa, niin pakko oli päästä toistensa luo, koska muuten ne huusivat toisilleen, että "mä oon täällä, missä sää oot".. No, viimeisten tietojen mukaan Jästi oli jaetulla 2. sijalla ja Pyry jaetulla 5. sijalla kiihdytyskilpailussa.

Sunnuntai-illalla käytiin grillaamassa koirien kanssa, ja jostain läheisyydestä meinasi tulla riitaakin, mutta saatiin ne sitten rauhoitettua, ja oltiin taas kavereita.

Paljon paremmin kuitenkin meni tämä leiri, kun oltiin erillisissä huoneissa. Pyryn pystyi jättämään hyvin yksin ja kummallekaan ei jäänyt mikään stressi päälle eroamisten yms jälkeen, vaan saivat levätä tarpeeksi. Lenkit käytiin yhdessä, mutta harrastusryhmissä oltiin erikseen.

Maanantaina oli sitten aamulla tiedossa agilityä, jossa oli aloittelevat ja pidempään harrastaneet samassa ryhmässä. Saatiin se jotenkin toimimaan, ja saatiin harjoiteltua ohjauskuvioitakin. Tehtiin kahta eri rataakin. Harmi, etten otattanut videolle niitä.

Tässä oli eka rata mitä tehtiin (en muista oliko tuota 6/11-estettä):

Tässä radassa muuten meni hyvin, paitsi unohdin taas huudella esteiden nimiä (esim. putkeen). 12-esteen/putken jälkeen piti mennä pussille, ja tässä tiesin etukäteen että puomi imisi Pyryä, joten tein valssin putkelta pussille. Ekalla kerralla Pyry joka tapauksessa meni mun selän takaa puomille, mutta tokalla kerralla sain Pyryn pussille. Ja valssista johtuen tein sitten pussin jälkeen persjätön, mikä sujui tosi hyvin ja ehdin hyvin tekemään senkin ajoissa.

Tässä on toinen rata:


Tässä meidän ongelma olisi ollut puomin kontakti, koska putken vuoksi joudun menemään hyvin kaukana, nyt tosin kouluttaja houkutteli Pyryä kontaktiosuudelle (normaalisti mulla olisikin namialusta). 5-esteelle/putkelle mennessä ongelma oli taas puomille imaisu (yllättäen). Ja tässä mä itse en pitänyt kontaktia koiraan, kun se jäi selän taakse 4-hyppyesteellä valssissa. Sitten kun tehtiin uudelleen este siten, että muistin katsoa koiraa, niin pystyin näkemään että se tuli mukana. 6-7-hyppyesteillä tein päällejuoksun tapaisen (pysymällä putken puolella)  - juoksemalla suoraan esteiden vierellä liikkumatta sivusuuntaan, ja vasemmalla kädellä vetämällä koiraa ja oikealla kädellä lähetin esteelle, ja toimi ihan hyvin siinä. Se sopii tosi hyvin Pyrylle.

Ruoan jälkeen oli rallytokoa, ja sillekin oli varattu kolme tuntia, ja tiesinhän minä että jo tunti olisi liikaa Pyrylle, varsinkin kun satoi vettä. Ihme että sain Pyryn menemään innostamalla edes jotenkin sitä rataa loppuvaiheessa, kun koira oli jo aivan EVVK. Eli jotain edistystä ehkä motivoinnissa.

Alussa oli vielä aivan mukana ja saatiin harjoiteltua liikkeitä, tosin paikalta löytyi useampi porokoirauros, joten ihan kokonaan ei osannut rentoutua, vaan piti tarkkailla ympäristöä kokoajan. Mutta olosuhteisiin nähden meni hyvin. Ja rallytoko on ihan kivaa, sopis meille kun siinä sais kehua paljon koiraansa samalla. Me oltiin vain 1,5 tuntia, koska sitten meidän matka jatkui kohti kotia Padasjoen kautta, ja kotona oltiin illalla kymmenen aikoihin. Leiri jatkuu vielä keskiviikkoon, mutta meille sopi paremmin tällainen lyhyempi leiri, ja molemmat ollaan nyttenkin jo ihan väsyneitä ja huomenna lisäksi mulla alkaa työt.

Tänään on vähän tällainen lepopäivä, huomenna pitäisi treenata enemmänkin tokoa, ja torstaina on möllitokot kuudelta Kotkassa (samalla kun on Meripäivien paraati!!!). Ehkä sen jälkeen käydään kävelemässä Meripäivilläkin.

Tehtiin vähän tokoliikkeitäkin leirillä muutamassa välissä ja keskityin nyt palkkaamaan käännöksistä heti, kun häiriössä ne käännökset aina meinaa venyä, toivittavasti auttaa. Tehtiin myös Padasjoella palkattomana useampi liike taas, ja tosi hyvällä innolla (tosin tuleva palkka oli kermajuustoa). Tänään tehtiin joissakin kohdin palkaten kaikki liikkeet läpi omalla pihalla, mutta Pyry oli kyllä tänään suht väsynyt. Tosin aina jaksaa lelua repiä :)



1 kommentti: