keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Paimennusta, kisavalmennusta ja ratasuunnittelua viime viikolla

Paimennus

Viime viikon maanantaina käytiin paimentamassa Vantaan Seutulassa lampaita muiden porokoirien kanssa. Oli muuten eri kivaa. Haltin kanssa tehtiin sellaisessa pienessä aitauksessa sytyttelyä ja Halti söi niin paljon lampaankakkaa, että jouduin vähentämään sen iltaruokaa. Osittain varmaan söi senkin takia, että vähän jännitti, mutta kyllä se selkeästi oli aivan fiiliksissä kaikista herkkupaloista mitä löysi. Saatiin kyllä sitten lopulta tarpeeksi hyvä vire lampaisiinkin keskittymiseen, ja sillä samalla jatketaan seuraavan kerran jos vaikka lähiaikoina käytäisiin uudelleen.

Pyry taas oli aivan mahtava. Oltiin heti aluksi isossa aitauksessa. Sanoin kouluttajalle, että Pyry menee liian kiihkeäksi liian helposti ja se pitäisi saada katkaistua heti alussa ja siihen tarvin kouluttajan apua, koska itse en osaa keskeyttää tarpeeksi tiukasti. Heti ekan ryntäyksen kohdalla kouluttaja löi paimensauvalla lampaiden ja Pyryn väliin, ja siitähän Pyry tuli taas heti tolkkuihinsa. Sen pystyi lähes heti sen jälkeen päästämään liinasta vapaaksi, ja sehän paimensi tosi hyvin. Välillä tosin mulkoili kouluttajan suuntaan ja välillä oli vähän hämmentynyt, että mitä se saa tehdä, mutta muuten kuljetti tosi hyvin lampaita, kuunteli minua tosi hyvin, jäi käskystä hyvin odottamaan jos mun tarvi ehtiä lampaiden eteen, ja kiersi monta kertaa lampaat oikeaan suuntaan. Tokalla kerralla erityisesti oli tosi hyvässä "tilassa" kokoajan tarkkaavaisena ja mukana.

Treeneissähän oli myös juoksuinen narttu, joten se toi omat haasteensa joillekin. Halti ei kyllä huomannut ollenkaan, ja Pyry huomasi kyllä ennen aitaukseen menoa, mutta aitauksessa ei muistanut ollenkaan enää juoksuja. No, kerran kävi nuolemassa jotain pissakohtaa, ja olis halunnut lopettaa paimennushommat. Itsellä oli toki ongelmia pysyä lampaiden kanssa samassa tahdissa kun Pyry paimensi niin tiukasti välillä. Kouluttaja sanoi, että tykkäsi Pyrystä paljon, ja on aika hauska koira. Mitä lie sekin tarkoittaa :)

Olis kyllä kiva esim. kerran kuussa käydä paimentelemassa, etenkin kun paikka on paljon lähempänä kuin muut paikat.

Tiistain kisavalmennus

Viime viikon tiistaina alkoi Ruukissa Strömforsin hallilla Haltin kanssa Kisaamisen tehovalmennus, joka järjestetään 6 viikon ajan. Etukäteen piti täyttää esitietokysely, ja vastattiin moniin erilaisiin kysymyksiin tavoitteista ja osaamisesta. Tämän ekan kerrankin jälkeen tuli etätehtävä, jossa mietitään valmistautumista kisoihin. Tykkäsin valmentajasta paljon. 

Ekan kerran tein rataa siten kuin olin suunnitellut, ja sitten harjoiteltiin pari kertaa keppien suoritusta siten, että leieröin A-esteen (aluksi palkka edessä ja sitten ilman palkkaa) ja otin ns. pakkovalssilla vastaan 13-putkelle ja sitten tehtiin koko rata uudelleen tämä ohjaus mielessä. Sitten (liian lyhyen) tauon jälkeen tehtiin sama rata, mutta piti tehdä eri ohjaukset mahdollisimman moneen kohtaan. Ennen A-estettä olevalta hypyltä Halti irtosi lähele olevalle suoralle putkelle, kun ei jaksanut enää kääntyä, mutta muten meni ihan ok. A-esteellä joka kerta hyppäsi liian ylhäältä (osui silti kontaktille), ja en taaskaan ollut muistanut ottaa sitä kehikon yläosaa mukaan.  Treenasin sitten loppuviikostakin A-estettä Haltin kanssa, ja joka prkleen kerta otti sen kontaktin tosi hyvin.

Perjantaina Ratasuunnittelukurssilla

Perjantaina oli Haminassa Ratasuunnittelukurssi. Tosin ei ollut mitenkään järkevää, kun lähdin suoraan töistä, ja unohdin syödä ennen lähtöä, joten kurssin jälkeen puol ysiltä olin jo ylitöiden jäljiltä aivan kuollut. Koulutus oli tosi mielenkiintoinen, ja täytyy sanoa, että jokaisen agikouluttajan tulisi käydä tuollaisella kurssilla. Käytiin läpi millaisia ratoja voidaan tehdä, mitkä ovat vaaranpaikkoja, mitä pitää ottaa huomioon erilaisten ohjaaja- ja koiratyyppien osalta ja tehtiin ohjeiden mukaisia ratapiirroksia, joita sitten analysoitiin. Aiheeseen liittyen tästä saisi pidemmänkin koulutuksen, mutta ideaa sain tästäkin. Kyllähän esim. koulutusohjaajakurssilla näitä vastaavia juttuja on käyty läpi, nyt ehkä yksityiskohtaisemmin.

Lisäksi vielä talkoilin sunnuntaina oman seuran kisoissa (ja viikonlopun molempina päivinä vierailin oman äidin ja isän äidin luona)  ja siinä oli sitten turhan kiireisen viikon loppu lopulta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti