sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Haltin kisat Sipoossa

Käytiin Salme Mujusen kahdella agiradalla Haltin kanssa. Nämä kisat olin päättänyt jo vuoden alussa, kun näin, että Mujunen on tulossa tuomaroimaan. Mujusen radat on yleensä vauhdikkaita, ja rimat usein alimmassa mahdollisessa, eli hyvin porokoirasopivat radat. Tosiaankin, muille roduille ei ehkä niin hyviä ratoja, kun ekalta radalta tuli vain yksi nollatulos ja tokalta radalta vain kaksi nollatulosta.

Salme Mujunen on myös Haltin isän kasvattaja, mutta en usko että Mujunen sitä tiesi, etenkin kun ei taida enää juurikaan kasvattaa porokoiria.

Rimat oli 55 cm. Otin tällä kertaa Haltin ensin etukäteen tutustumaan halliin ja temputin jonkin verran, ja sitten ennen ratoja otin muutamaa koirakkoa ennen, juuri siten, että ehdin kuivaamaan Haltin tassut ja menoksi, niin se ei ehtinyt keskittymään liikaa ympäristöön, ja jännitti mun mielestä vähemmän. Paitsi ennen tokaa rataa halliin tuli just kaksi räyhäävää koiraa, josta Halti veti vähän kierroksia ja keesin pystyyn, mutta sain sen rauhoittumaan ennen meidän vuoroa tarpeeksi.

1. agirata, 1. sija, 0-tulos (etenemä 4,29 m/s)


Ekalla radalla haasteet toi monelle pitkä alkusuora, etenkin jos et voinut jättää koiraa pitkäksi aikaa lähtöön odottamaan. Seuraavaksi 8-este ei ollut linjassa putken syötön kanssa, ja viimeistään 14-15-hypyillä oli ansaesteinä putket.

Haltille alku oli helppo, sillä on hyvä osaaminen lähdössä odottamisessa, ja saatoin mennä vastaanottamaan 3-esteen kohdalle. Muistin 8-esteellä ohjata kunnolla, ja sanoa kepit ajoissa! 

11-esteen käännöksen kaarros oli aika laaja, varmaan mun ohjaus oli liian löysä/myöhässä/valuva. A-esteen kontaktilta tuli taas liian ylhäältä, mutta osui kyllä. 14-15-esteiden kohdalla ohjausta vähän jännitin, että lähteekö putkiin, mutta Halti oli tosi kuulolla, ja tuli vähän laajalla kaarroksella oikeaan suuntaan. Itse jäin selkeästi 13-14-esteiden väliin lähettämään 14-esteelle, jotta ei mene liian pitkäksi. Keinu oli hyvä, ja itse etenin kokoajan putken suuntaan ja vapautin itse pysähtymättä. Ehkä olisin voinut vapauttaa aikaisemmin.

Tuli siis puhdas nollatulos, ja vielä ainoa, eli voitettiin tämä rata ja saatiin toinen LUVA! Etenemäkin oli ihan hyvä, ja olisi ollut parempi jos muutamat kaarrokset olisi olleet pienemmät. Rata ei ollut ansoineen ihan helppo, mutta helpoimpia 2-luokan ratoja hallita Haltin suunta, kuin moni muu. Siltikään, moni muu ei onnistunut tällä radalla.


2. agirata, 2. sija, 0-tulos (etenemä 4,30 m/s)



Tämän radan alussa piti olla tarkka, että Halti laajoine kaarineen osuu 2-3-4-esteillä oikeaan linjaan. Taas 7-8-esteillä oli jännää, että kääntyykö, koska siinä oli kaksi putkea ihan hollilla. Itse jäin 6-7-esteiden puolväliin lähettämään, jotta en ota liikaa askeleita hyppyesteitä kohti ja Halti olisi sen vuoksi singonnut putkeen. Oli tosi laaja kaarros taas, ja jouduin kutsumaan 8-esteen takaa Haltia, ja sehän tuli kuitenkin sitten oikealle esteelle ja jopa kuunteli kerrankin. A-esteen kontaktin katsoin että ottaa kunnolla, ja 11-esteen kaarros oli taas niin laaja, että piti vähän odottaa että Halti kaartaa kunnolla kepeille. 15-putkelta piti kyllä lähteä tosi reippaasti liikkumaan 5 esteen loppusuoralle, jotta ehtii, ja kyllä jouduin vikalle esteelle lähettämään edeltä.

Kuvassa oikealla näkyy loppusuora.. ja ratapiirroksesta poiketen siis radalla oli keinun jälkeen pituus, ja ei muuria tokavikan putken jälkeen.. vähänkö huono muisti mulla on..



Ja, siis se oli ihan puhdas suoritus, eli nollatulos, 2. sija JA SERT eli siirto 3-luokkaan!!!




Halti sai uusia leluja!





Oli jälleen ehkä aika helppo rata, vaikka vain kaksi sai nollatuloksen (eli ainakin näennäisesti helppo). Ainakin oli vauhdikas ja päästiin juoksemaan.

Ihan kivat etenemät oli. Tietty paremmat etenemät oli kaikilla muilla, mutta toisaalta Halti kisasi tällä kertaa pelkästään bordercollieita, kelpieitä ja aussieita vastaan. Yksi erirotuinen oli lisäksi, mutta se joutui keskeyttämään. Mutta porokoiralle ihan hienot etenemät. 

Tavoitteena olisi kuitenkin, että päästäisiin näihin etenemiin myös mutkikkaammilla 3-luokan radoilla, mutta se vaatii kyllä Haltin kaarrosten pienentämistä ja kontaktien nopeuttamista. Haltin vahvuuksia on hyvät ja nopeat kontaktit puomilla ja keinulla, keppien suoritus umpikulmista, nopeat putket, hyvät kiihdytykset pyörityksistä ja erityisesti takaakierrot ja irtoaminen ja hyvä esteosaaminen. Heikkoutena on avokulmat (ilman saattoa), laajat kaarrokset ja ohjaajan osalta kontaktien hidas vapauttaminen.

Halti on nyt kisannut vähän alle puoli vuotta, ja on vasta 2,5-vuotias. Tuntuu ettei se ole ihan vielä valmis 3-luokan haasteisiin. Toki jotkut radat on Haltin tehtävissä, mutta osa radoista tuntuu vaikeilta sen kanssa, nyt kun olen katsellut kevään eri tuomareiden aikaisempi ratoja. Katsotaan, missä startataan sitten meidän 3-luokka, tässä keväällä kuitenkin, se on varma :)

Ja.. videoita ei ole radoista, harmillisesti. Olisi ollut kiva katsella niitä jälkikäteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti