perjantai 17. helmikuuta 2017

Pyryn aksakisat Helsingissä

Pyryn kanssa käytiin sitten ex-tempore torstaina HAU:n kisoissa Helsingissä. Aiemmin en ole käynyt kys. seuran kisoissa. Alempana pohdintaa hallista ja Pyryn tekemisestä.

Tuomarina Anne Savioja, ja rimat 3-luokassa 55 cm!!!

1. agirata, HYL:

Rata oli tosi kiva, eikä siinä mitään kovin vaikeaa ollut, ja oli muuten varsin porokoiralle sopiva virtaava rata.

Alku lähti hyvin, 3-putken jälkeen 4-esteen takaakierrolle olin asemoitunut vähän huonosti, ja tuli pieni katkos itsellä ohjaamisessa, mutta este suoritettiin oikein, en tiedä johtuiko siitä katkoksesta, mutta kepeillä Pyryllä aloitti hyvin, mutta yhtäkkiä nenä meni maahan, ja jouduttiin ottamaan uudestaan ja kepit oli vähän hitaahkot. Keppien jälkeen tulikin erinomaisesti vauhtia, ja putki-A-erottelussa Pyry valitsin putken, koska mulla jäi uupumaan rytmitys kokonaan. Toisaalta vielä parempi rytmityksen lisäksi olisi ollut vastakäännös. Eli tästä HYL. Otettiin A-esteen alastulolta, ja vastoin suunnitelmiani teinkin 13-14-esteellä takaaleikkauksen (kun en saanut A-esteeltä etumatkaa), ja sehän meni aivan mahtavasti. Siis nopeampi olisi ollut sokkarilla, mutta tämä toimi. Loput radasta pystyin vedättämään hyvin ja samoin keinun osalta.

Meidän rata näkyy hallin livestreamista kohdasta 28.55 → Livestream

2. rata, HYL: 
Toka rata oli myös ihan kiva, mutta jo alussa tuli virhearviointia mun osalta. 3-putken jälkeen olisi pitänyt joko tehdä putkelle päällejuoksu tai takaaleikkaus, ja mä yritin erittäin myöhässä olevaa valssia, enkä edes tehnyt Pyrylle putkijarrua ennen Pyryn putkeen menoa, joten vähän epäreilua Pyrylle. Aiemminkin on ollut vastaava kohta jossain kisaradassa, ja taisin silloinkin tehdä saman virheen. Sitten herpaannuin vielä lisää, joten Pyry hyppäsi 5-hypyn väärinpäin, tästä HYL. Kepeille menoon asti menikin hyvin, mutta kepit oli TOSI hitaat, en edes muistanut kuinka hitaat ne voi olla. Sitten keppien jälkeen jälleen saatiin tosi kivasti vauhtia alle, ja loppurata meni ihan hyvin, toki 16-esteellä mulla tuli jälleen pieni katkos, että missä kohtaa mun piti ollakaan kun koira tulee putkesta, mutta Pyryllä kesti onneksi hetki tulla sieltä (tai sitten se odotteli siellä että oon valmis :) )

Ja meidän suoritus Livestreamista kohdassa 1:30:50  Livestream

Kokonaisuudessaan meni hyvin, mun keskittyminen herpaantui ja unohtelin vähän ohjauksia, Pyryn kepit oli taas hitaat, mutta muuten Pyry kiihdytteli aika mukavasti joissakin paikoissa paljon paremmin kuin muissa tän kauden kisoissa. Maalissa koiran kytkemismahdollisuus ja lähtö- ja maalialueiden rauhoittamiset kyllä vaikutti mielipiteeseen hallista/seurasta, siitä tässä seuraavaksi.

Vielä täytyy mainita, että kyllä oli muutama tosi mielenkiintoinen koira radalla, joita mielelläni katselen useamminkin. Yksi kelpie, yksi partacollie (joka on tosi magee) ja yksi tsekki, joita en ole aiemmin nähnytkään livenä. Tsekki oli kyllä hauska ja iloinen pomppivainen otus :)

Hurtta-halli

Hallille oli suht helppo ajaa, aikaa meni reilu tunti, jonkin verran ruuhkassa sai ajella. Vähän ahdisti taas se autojen paljous Halli oli Konalassa, tai ainakin lähellä sitä. Hallin sijainti oli kyllä ihan kivalla paikalla, lähellä oli todella hyvät lenkkeilymaastot, paljon tilaa, ja jopa koirapuisto ihan vieressä. Plussaa myös siitä, että halli oli kylmä (sopii porokoirille), mutta lämpimät tilat vessoille ja kahvilalle. Hallissa oli erikoinen maapohja (geopad), ja Pyry tarkisti kokoajan, että oliko vaaleat palat pohjassa ruokaa.

Etukäteen vähän mietin, että paljon häiriötä aiheuttaa koirat siinä radan vieressä, kun aidat olivat reikämuovista tehtyjä. Lisäksi radan toisessa päässä oli lämmittelyesteet hyvinkin radalla olevan koiran nähtävissä (kun joku muu suorittaa niitä). Kuitenkaan radan reunalla ei paljoa koiria mennyt, mutta lähtö ja maalialueet olivat kamalat.

Yleensä on jo tottunut, että etenkin maalialueella on vähän rauhaa, ja hihnan saa otettua helposti siitä maalialueelta, mutta ei tuolla. Koska ekalla radalla maalialue oli oviaukon puolella, niin kylläpä siinä paljon kisaajia leikitti koiriansa tai muuten vaan hengailivat maalialueen tuntumassa. Lisäksi hihnasanko oli aitojen ulkopuolella, joten oli vähän hankala lähteä hakemaan hihnaa+pantaa koiran kanssa radan jälkeen, kun ympärillä parveili paljon muita koiria. Etenkin kun niitä leikitettiin siinä. En luottanut Pyryyn ollenkaan, vaan otin sitä kaulakarvoista kiinni ja mentiin yhdessä hakemaan hihnaa radan ulkopuolelta. Koska eihän siihen voinut jättää rata-alueellekaan Pyryä, koska seuraava koira tuli jo radalle. Näin jo ennen radalle menoakin kauhukuvia siitä, että Pyry pinkaiseekin jonkun koiran päälle, joka riehuu siinä edessä… lisäksi odottelualue oli aika ahdas, ja sain aika tiukassa kontrollissa pitää Pyryä. Olisi toki voinut olla ahtaampikin, että jonkin verran tilaa kuitenkin odotellessa oli. Mutta suuri miinus erityisesti maalialueesta. Toisella radalla onneksi maali oli kaukana oviaukosta, joten se oli rauhallisempi. Silti se hihnasanko oli pitänyt laittaa radan ulkopuolelle aitojen taakse, jolloin jouduin taas jättämään Pyryn istumaan, ja hakemaan hihnan.

Pyryn ominaisuudet

Olen miettinyt tuota, miksi Pyry on viime aikoina ollut tavallista vaikeampi saada vauhtiin kisoissa. Yksi syy voi olla siinä, että Halti on mukana, ja Pyry huolehtii Haltista ja ehkä kuuleekin jos Halti pitää meteliä autossa. Omissa treeneissä sitä ei haittaa, mutta ehkä haittaa kisoissa, kun on vieraita koiria paljon. Pitääkin kokeilla seuraavan kerran mennä ilman Haltia, ja näkyykö mitään eroa. Pyryhän nyt ei ole mitenkään muutenkaan erinomainen kisakoira, koska se on niin tuulella käyvä. Voin vain unelmoida, että se joskus käyttäytyisi samalla tavalla kisoissa kuin omissa treeneissä. Pyry on oikeasti todella taitava agilitykoira, ja se on suht. nopeakin ja tekee mageella draivilla viikkotreeneissä, mutta näitä ominaisuuksia en ole saanut kisoihin siirrettyä sen häiriöherkkyyden vuoksi. Kisoissa se ottaa häiriötä lämmöstä, juoksuista, uroksista, muiden leikkimisestä, mun mielentilasta… Sen huomaa jo valmennuksissa, joissa olen paljon tietoisempi itsestäni, niin Pyry jo käyttäytyy eri tavalla. En kuitenkaan Pyryn kanssa halua luovuttaa, koska tiedän siinä on paljon käyttämätöntä potentiaalia, etenkin kisoissa ja haluaisin pystyä sen kanssa kisoissa tekemään samalla draivilla kuin treeneissä. Ja kyllähän sitä vauhtia joissain kohdissa nähtiin näissäkin kisoissa. 

Täytyy vaan muistaa että Pyryä en ottanut alunperinkään harrastuskoiraksi, vaan ihan vain kotikoiraksi, ja Pyryn haasteellisista ominaisuuksista huolimatta ollaan saavutettu niin tokossa kuin agilityssä enemmän kuin tarpeeksi, etenkin kun kyseessä on ensimmäinen koirani, ja lisäksi miellyttämisenhalua, vilkkautta ja taistelutahtoa ei vaan ole, ja silti ollaan tähän asti päästy. Ja onneksi en luovuttanut silloin n. 4 vuotta sitten, kun pahimmat motivointiongelmat oli meillä molemmilla, paljon ollaan saavutettu myös sen jälkeen.

On Pyry paljon kehittynyt, mutta kuinka pitkälle pääsen tämän häiriönsiedon harjoittelun kanssa. Ensinnäkin Pyry pitäisi saada korkeaan vireeseen (jolloin Pyry reagoi herkemmin myös terävästi muihin - mikä on haastavaa Pyryn kontrollin kannalta), ja toiseksi sen pitäisi saada opetettua kestämään häiriöitä. Eli seuraava projekti voisi olla häiriöiden lisääminen treeneissä systemaattisesti treeneissä. Erityisesti koirahäiriöt ovat Pyrylle pahin, mutta aloitetaan ihmisillä, lisätään pallojen heittelyitä yms, ja sitten joitakin koiria. Katsotaan olisiko tällä vaikutusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti