sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Pyryn jäljestystreenit

Mä oon ollut nyt talkoilemassa viimeisten viikkojen aikana vaikka missä kissanristiäisissä, ja omat treenit ovat jääneet sitten vähemmälle. Hirveästi ei olla edes omalla pihalla treenattu, mitä nyt olen naksutellut Haltille seuraamista (ihan järkyn hienosti osaa naksuttelemalla).

Viime viikon vai oliko se vielä edellisen viikon sunnuntaina käytiin Etsijäkoiraliiton Pyhtään suurtreeneissä Pyryn kanssa, ja Pyry sai etsiä hemaisevan nartun. Jälkenä oli Pyhtään keskustassa pitkä suora asfalttitie, josta lähti hiekkatie, jonka päässä oli maali. Ei onneksi kovin lämmintä ollut, joten Pyry jaksoi ihan hyvin. Tosin keskittyminen taas oli jossain ihan muualla, kun mentiin palolaitoksen ohi, ja siellä olevaa miesporukkaa olis pitänyt päästä moikkaamaan. Siitä kun päästiin ohi, niin Pyry kävi pari kertaa metsästämässä myyriä, tosin hyvin jatkoi jäljestystä heti myyrähyppyjen jälkeen. Kulma oli vaikea. Huomasin, että aika paljon ennen kulmaa Pyry näytti suunnan, mutta kulmassa se olisi sitten lähtenyt eri suuntaan todennäköisesti ja vinkui risteyksessä, mutta johtuikohan siitä että jouduin siirtymään pyöräilijää sivuun juuri eri suuntaan kuin mihin jälki meni. Annoin uudestaan hajun, ja annoin Pyryn miettiä uudelleen, ja hyvin lähti oma-aloitteisesti oikeaan suuntaan, ja ilmaisi aika kaukaa koiran. 

Nyt kun oli vähän eri kouluttaja kuin aiemmin, niin häneltä sain neuvoksi, että pitää välttää sitä, etten vahingossakaan ohjaa koiraa mihinkään suuntaan, varsinkaan ennen mahdollisia käännöksiä ja Pyryn ilmaisun kestoa voisi pidentää. Nyt reagoin aika nopeasti kun Pyry "ottaa asennon".

Noissa kulmissa on ainakin se hyvä puoli, että Pyry ilmoittaa aina koska on käännös, mutta siinä käännöksestä liikkuminen on haastavaa. Välillä vähän tuntuu että olisi oikeasti hyvä välillä tukea sitä oikeaan suuntaan lähtemistä vahvemmin ja nopeammin, jolloin Pyry saattaisi saada varmuutta kulmiin. Yleensä vaan en tiedä että koska käännös tulee, niin saatan sekoittaa enemmän sen pakkaa, jos liikun vaikka eteenpäin. Tiedän, että lopputulemaksi halutaan se, että koira ei ota mitään häiriötä ohjaajasta tai muista ihmisistä ja tekee itsenäisesti päätökset, mutta vähän haluaisin silti tälleen alussa tukea sitä oikeissa valinnoissa.

Seuraavat treenit olivat viime viikon torstaina, Huutjärvellä, suht. rauhallisella asuinalueella (ns. lähiössä). Pyrylle tehtiin Y-jälki, eli kaksi koira lähtee samaan aikaan, mutta toinen lähtee seuraavasta kulmasta toiseen suuntaan. Ei mitään ongelmaa, Pyry meni kuin juna sen kulman. Ennen todellista käännöstä Pyry kääntyi edellisestä risteyksestä ja olisi halunnut ilmeisesti kiertää tai oikoa koiran luo, koska otti vainun pihojen läpi oikeaan suuntaan. Sehän on sallittua etsijäkoirille etsiä missä on tuorein haju. Tällä kertaa ei pystytty vaan oikaisemaan. Pyry jäi jumittaa siihen, mistä olisi halunnut oikaista ja annoin siinä hajun, ja pienen miettimisen jälkeen taas lähti oikealle jäljelle, ja kulman meni hienosti, sekä ilmaisi ekaa kertaa ihan täydellisesti, vähän kauempaa, mutta selkeästi pysähtyi katsomaan koiraa, ja kääntyi mua kohti hakemaan palkkaa. Tää jälki meni kyllä tosi hyvin, ja Pyryllä oli tosi hyvä motivaatio, ja sai kehujakin jäljen seuraajalta.

Tän viikon torstaina käytiin ennen juhannusta tekemässä keskipituinen jälki, joka meni metsäpolun kautta asuinalueelle, taisi olla pari käännöstä. Pyry lähti ekasta käännöksestä väärään suuntaan, ja tultiin takaisin, sitten lähettiin oikeaan suuntaan, ja olisi mennyt yhdestä kulmasta tiettyyn suuntaan, mutta jäljen seuraaja oli sitä mieltä että väärä suunta (ei ollut, oikeaan suuntaan oli menossa, vaikka ei jäljen päällä, mutta ilmavainulla). Sitten mentiin taas ohi oikean kulman, ja sitten kun päästiin oikeaan suuntaan, niin Pyryn ilmaisu oli täydellinen. Se ilmaisi kulman takaa koira, pysähtyi hetkeksi, häntä heilahti ja kääntyi mua kohti. Just täydellisesti. Muuten Pyry oli melkein koko jäljen ulalla, ja silloin kun tiesi, niin seuraaja ohjasi Pyryn eri suuntaan. Ei tällä kertaa mennyt ihan hyvin nää treenit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti