sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Parin viikon agitreenit ja jäljestykset

Laitetaan tähän nyt vähän laahaavat treenipäivitykset.. pakko ne kuitenkin on kirjata ylös, koska itsehän en muista enää jonkun ajan kuluttua mitään...

Viime viikon perjantaina oli ensimmäiset perjantain viikkotreenit. Seuraavana päivänä oli kisat, joten ei pitänyt tehdä paljoa. Tosin kyllä tehtiin siltikin, pitää olla vähän tarkempi tuon treenimäärän kanssa taas. Rimat sai olla 50 cm, niin kuin muillakin.

Rata oli tämmöinen:


Pyryn kanssa tein persjätön varmaan 2-esteelle ja heti 10-esteen jälkeen, ja toimi hyvin.-esteelle tein saksalaisen, ja koska vaihdoin persjättöön liian aikaiseen, niin Pyry haki vieressä olevan hypyn sen sijaan että tuli mun mukaan. Pyryn kanssa tosin pieni odottaminen auttoi tuossa, ja samaa virhettä ei tehty uudelleen.  Puomin kontakteille pysäytin edelleen (osittain myös oman liikkeen pysäytyksellä tosin - Pyry ei ole yhtä itsenäinen kuin Halti), ja hyvin se edelleen muistaa 2on2offin. Ja siis olen yllättynyt siitä, että Pyry tulee aika hyvällä vauhdilla puomin tällä pysäytyksellä. Tietty se liikkeelle lähtö on hitaampaa. 11-esteelle tehtiin myös saksalainen, ja muuten meni aika hyvin. Tehtiin 4-9-11-esteillä jotain suoraa, ja Pyry tiputti 11-esteen riman ja törmäsi hassusti (ei pahasti), mutta jatkoi siitä heti kun palkka oli edessä. Ilmeisesti itse arvioi hyppynsä huonosti, sitä sattuu, vaikkakin harvoin. Pyry ei onneksi tuollaisista törmäyksistä välitä, eikä tuo sellainen ollut, mikä olisi voinut aiheuttaa mitään jumiakaan.

Haltin kanssa jumpattiin vähän enemmänkin, koska tein 4-5 välille persjätön, tai ainakin yritin tehdä. En meinannut luottaa tarpeeksi siihen, että ehdin ajoissa. Mutta ehdin kuin ehdinkin, silloin kun vaan juoksin, ja aloitin persjätön tekemisen jo 4-esteellä ajoissa. Rohkeutta vaan Haltinkin kanssa (Pyryn kanssahan olisin tuonkin uskaltanut tehdä, kun tiedän, että se vaihtaa selän takana puolta automaattisesti).

7-esteelle myös saksalainen, mutta tässäkin Halti haki vielä Pyryä helpommin sen vieressä olevan esteen (5), jos tein persjätön liian ajoissa. Piti siis kunnolla odottaa että Halti tuli päällejuoksun jälkeen mukana ja sitten tehdä persjättö. Tätä taidettiin ihan muutama kerta treenata. 11-esteen saksalainen oli useamman kerran ihan mukiin menevä, mutta yhden kerran tosi hyvä, kun oikeasti lähdin alta pois, ja olin jo ohjaamassa putken toisessa päässä ennen kuin Halti edes meni putkeen. Halti teki kyllä hyvin itsenäisesti hommia. Lopuksi vielä treenasin puomia, siitä ohi juoksua, palkkaamista sekä kohta 7-9, jossa juoksin vastaanottamaan suoraan 9-esteelle ja Halti teki itsenäisesti puomin. Hyvin se osaa.

Perjantaina oli edellisen ryhmän vetäjä tuuraamassa ja oli tällainen rata:


Rimat laitoin 50-55 cm, koska muut pitivät 50 cm korkeudessa, ja halusin muutaman riman edes vähän korkeammaksi (seuraavissa treeneissä on laitettava taas 55-60 cm, koska kisat).

Pyryn kanssa ihan pala kakkua. Sain tehtyä kaikki ohjaukset persjätöillä melkeimpä. Aluksi tein koko radan, ja 9-esteen vain Pyry meni väärältä puolelta, ja tokaksi tehtiin hetsaamalla kepeiltä eteenpäin, että saatiin 9 este oikein päin, ja keinulla heitin palkan heti kun keinu alkoi laskeutumaan. Molemmilla kerroilla keinu oli taas nopeampi kuin muuten viime aikoina. Jätettiin treeni siihen, että kerrankin ei ole liian pitkät treenit, ja muutenkaan ei kannata Pyryn kanssa toistaa näin lyhyttä treeniä kovin paljoa, koska se huomaa että tehdään samaa uudelleen ja uudelleen ja alkaa hidastaa.

Haltin kanssakin oli myös aika helppo, vaikka ei se niin varma olekaan persjätöissä. A-esteelle laitoin kehikon yläosan muistuttamaan taas hyppykohdasta. Eli persjätön tein 3-4-kohtaan ja 4-5-kohtaan, 9-10-kohtaan, ja 11-esteen jälkeen. Etenkin 11-12-esteiden välille oli parempi tehdä kyllä persjättö, koska vähän katsoin että valssilla linja olisi ollut auttamatta huono keinulle. Haltin kanssa yritettiin treenata vähän avokulmia kepeille, mutta sitä pitää sitten taas harjoitella myös kotona. Hyvin toimi myös vienti kepeille niistolla. Uskalsin Haltinkin kanssa tehdä paljon persjättöjä, ja kyllähän ne toimii hyvin kun vaan luottaa ja juoksee. Oli kiva että treeneissä oli keinu, Halti tykkäsi erityisesti, se olisi ollut taas kokoajan sitä tekemässä.

Haltia palkkaan yleensä nakin paloilla, ja yleensä kun Halti tarjoaa esteitä, niin heitä niitä aina nopeasti hyppysuuntaan maahan. Se on toiminut aika hyvin, eikä yleensä se ole häirinnyt kanssatreenaajiakaan ja niiden koiria, vaikka esim. yksi koira on ollut hyvin maavainuinen spanieli. No tässä uudessa ryhmässä nyt palkkasin samalla tavalla Haltia. Haltin jälkeinen koira sitten haistoi kuitenkin sen nakin hajun joissain kohtia maassa ilmeisesti, ja lähti jäljestämään niitä hajuja, eikä välittänyt ohjaajan lelusta enää. Vähän vaikutti että se olisi arvostanut nakkipalkkaa enemmän. Heidän treeni jäi sitten lyhyeen, kun ei ohjaajan palkka ei enää kiinnostanut ja maan haistelu kiinnosti enemmän, eikä kouluttajalta tullut apuja tähän ja koiran ohjaaja hermostui. Itse olisin ehkä panostanut oikein innostamiseen ja ihan vain parin esteen tekemiseen kun oli tuollainen häiriö tarjolla (ei aina onnistu, kuten Pyryn kanssa tiedetään). 

Pari treenikaveria sitten harmistui todella tästä kun olin palkannut Haltia nameilla ja meni treenit yhdellä ihan pieleen ja lähtivät jo jäähdyttelylenkille. Onneksi kuitenkin tulivat takaisin treeneihin, niin saatiin sovittua, että mä oon Haltin kanssa aina viimeisenä, niin ei haittaa ketään muita treenaajia mun palkkaaminen. Onhan mulla Lotus-pallo, ja olen yrittänyt sitä käyttää myös Haltin kanssa, mutta aina meinaa unohtua kun Halti tarjoaa aina niin paljon toimintoja kokoajan. Pitää nyt kuitenkin sitten muistaa, että jos meidän vuoro on oltava jostain syystä ennen muita, niin käytän lotus-palloa aina tarkkaan (etenkin kun saan uuden Lotus-pallon kohta puoliin joka ei aukea kesken heiton enää).

En kuitenkaan halua häiritä toisten treenejä, etenkin jos toiset haluavat vain harrastaa ilman häiriötekijöitä. Itse kun kisaan, niin niitä häiriöitä on vaan siedettävä ja yritettävä saada koira toimimaan. Etenkin Pyryhän on häiriötä ottavan koiran esimerkkitapaus, kun se huomaa heti maassa kaikki ylimääräiset (puun lehdet yms) jotka se käy tarkistamassa, sitä häiritsee lämpö ja aurinko, sitä häiritsee parin viikon päästä alkavat juoksut tai just loppuneet juoksut, sen kanssa tehdään vain nopeatempoista treeniä, jossa ei ole odotteluita enkä mä voi tehdä sen kanssa virheitä. Pyry lähtee riistan perään jos sellaisia hajuja kentältä löytyy... joten ei se ole helppoa muillekaan. Mutta toivotaan että tämä järjestely toimii kaikille, että Halti on viimeisenä, ei mua itseäni haittaa, kun usein kahden koiran kanssa joutuu aina olemaan viimeisenä toisen kanssa. 

EKL:n jäljestystreenit

Sitten jäljestyksiin, niistäkin on ajatuksia.

Pari kertaa olen tässä välissä niissä käynyt, ja on se maali löytynyt aina kyllä. Nyt olen huomannut että etenkin risteyksissä, joissa joudun pidättämään autojen takia Pyryä, niin jos joudutaan odottamaan, Pyry lähtee väärään suuntaan. Ilmeisesti lukee minusta, ettei saa mennä Pyryn haluamaan suuntaan jos joudun pidättämään sitä. Vähän haluaisin siihen itsevarmuutta, ja olin pyytänytkin sellaista (lähtö-) treeniä eiliselle että olisi narttu maalissa, ja silleen, että olisi heti risteyksen toisella puolella, jotta Pyryllä olisi varmuutta mennä haluamaansa suuntaan minusta huolimatta, vaikka joudun sitä pidättämään. No, eihän se suunniteltu jälki ollut sellainen, ja Pyry lähti taas väärään suuntaan, koska se maali oli monen risteyksen ja käännöksen jälkeen perusjäljen päässä. 

Välillä vähän ärsyttää kuinka vähän pääsee vaikuttamaan noihin treeneihin itse.. aina saa toivoa, mutta ei saa tarkasti itse määritellä omia jälkiä mitä siellä tehdään. Samoin, kun on aina vaihtuvat treeniringin vetäjät, jolloin ei ole kouluttajaa joka ottaisi vastuuta siitä, että saataisiin koulutettavat eteenpäin treeneissä. Etenkin kun koulutettava ei oikein voi ottaa vastuuta, koska treeniringin vetäjä suunnittelee jäljet, ja yleensä en pääse näkemään sitä jälkeä etukäteen koska ohjaaja ei saa nähdä sitä. Mun mielestä alussa voisi kyllä koiran ohjaajakin nähdä jäljet, jotta oppisi lukemaan koiraansa, ja myös pitäisi saada suunnitella jälkiä siten, että se vie eteenpäin. Haluaisin myös että olisi sama kouluttaja, joka voisi suunnitella jäljet koirakkokohtaisesti, vähän niin kuin itse teen agilityssä, otan huomioon kaikkien tason, ja pyrin edistämään jokaisen koirakon polkua.

Muutenkin tuossa yhdistyksessä on aika huono tunnelma, ja jäsenet riitelevät keskenään aika paljon, kun näkemyksiä on paljon. On paljon motivaatiopulassa olevia koiria ja niiden ohjaajia. Ja on monta koiraa jolla ei ole motivaatiota, ja sille ei systemaattisesti tehdä mitään. Tehdään vaan mitä sattuu jälkiä, eikä systemaattisesti opeteta koiralle mitä siltä toivotaan, vaan toivotaan parasta. Muutenkin alkeiskurssin jälkeen olisin toivonut jotain alkeisjatkokurssia, jossa olisi pysynyt yhdet kouluttajat, jotka olisivat voineet suunnitella sopivia jälkiä. Tarpeeksi helpoissa olosuhteissa, ja pikkuhiljaa vaikeuttaen. Nyt se ei toteudu hirveän monen kohdalla. Ja mitä olen itse seurannut jälkiä, niin ei kaikilla koirilla ole hajuakaan mitä ne on tekemässä, eikä kunnollista draivia tekemiseen, vaikka niillä olisi edellytykset siihen, kun vain olisi edetty koiran ehdoilla. Olen itse tietty ollut nyt 1,5 vuotta tässä yhdistyksessä, eikä selkeää lankaa tunnu olevan kouluttajilla kouluttamiseen. Olen kuitenkin aiemminkin Pyryn kanssa ollut jälkiryhmässä, jossa oli selkeä eteneminen, ja vaikeutetaan koiran mukaan treenejä. Näissä treeneissä näkyi kaikilla koirilla selkeää edistystä kokoajan, ja varmuutta tekemäänsä työhön..

Noh, katsotaan, miten saisin Pyryn treeneihin sellaisia elementtejä kuin haluasin.. se vaan vaatii kouluttajiltakin avoimuutta, ja uskallusta tehdä koiran ehdoilla ja "normien" ulkopuolella ajatustyötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti