maanantai 24. lokakuuta 2016

Wessmanin agivalmennus sunnuntaina

Otin molemmat pojat valmennukseen, eli Pyryn vuoro jaettiin Haltin kanssa. Kun en osannut päättää kahdesta radasta, niin Pyryn kanssa tein toista rataa ja Haltin kanssa sitten toista rataa. Molemmissa radoissa oli hyvin tärkeää rytmittää oikeassa vaiheessa ja sitten taas ehtiä ajoissa suorien putkien jälkeisiin ohjauksiin.

PYRY

 • Kohta 1-5
  • 3-esteellä sain kommenttia, että lähetän taakse, ja ns. katkaisen päällejuoksumaisesti/saksalaisittain, vaikka riittää pelkkä persjättö, koska katkaisulla Pyryn linja on liian tiukka (se tulee jotenkin automaattisesti jostain vanhasta opitusta), pitää yrittää oikeasti oppia tästä pois
  • 4-esteen persjätön jälkeen jäin aluksi koiran eteen siten ettei Pyry nähnyt keppien aloitusta, joten tässä on mentävä putken ihan vierestä kohti 2-väliä, jotta Pyry löytää oikean välin mun takaa. Saatiin tosi hyvä onnistuminen tähän, kun itse asemoin itseni oikein!
  • Puomin kontaktia ei ottanut ekalla kertaa, ja tokalla otti kun painostin, Wessman sanoi että tuohon pitäisi saada jotain korjaussarjaa. Hän oli samaa mieltä ettei kannata Pyryä alkaa pysäyttelemään kontaktille, mutta että voisi yrittää korjata sitä joko rytmittämällä tai sitten tempun kautta. Tempun kauttahan sitä on yritetty, mutta kun toistoihin ei ole motivaatiota, eikä palkka koskaan tarpeeksi hyvä siihen, että siitä tulisi opittu tapa. Rytmittämistä voisin kyllä vielä kokeilla, ennen kuin otetaan tosi tehokuuri puomitreeniin, TAAS. Pitää saada hankittua kotipihaan joku minipuomi jolla harjoitella Pyrylle sopivia määriä.
 • 7-8 välissä oli tehtävä pieni rytmin muutos, toimi hyvin Pyryllä. 9-esteelle ei voinut hirveän paljon ottaa välimatkaa, koska Pyry muuten meinasi tulla esteen väärältä puolelta, mutta taas linja oltava selkeästi pois putken linjalta
 • 9-11-esteiden rytmitys toimi tosi hyvin Pyryn kanssa, eli ihan vain rytmityksellä Pyry kääntyi hyvin 11-putkelle. 
 • 12-14-esteillä oli meidän suurimmat ongelmat
  • 12-esteelle linjaus toimi hyvin
  • 12-13-esteillä rytmitin ja ohjasin ns. poispäin esteistä, ja hyvin Pyry tuli välistä
  • 13-esteelle jouduin harjoittelemaan paljon oikea-aikaista vapautusta, ja linjausta, koska sitten kun Pyry meni esteelle, niin se myös ampaisi sen takana olevaan putkeen, ja senkin jälkeen kävi tekemässä muutaman hyppyesteen (kyllähän se Pyry välillä irtoaa vaikka minne), saatiin tämä kerran varmaan toimimaan mutta pitää harjoitella vastaavia ohjauksia.
 • 14-21-esteet meni tosi hyvin!! 15-esteen numero piti olla toisella puolella, eli pystyin lähettämään Pyryn 14-esteen saksalaisen jälkeen itsenäisesti 15-esteen takaakiertoon, ja itse pääsin irtoamaan putken toiseen päähän juoksemiseen, jotta ehdin tekemään persjätön, toimi tosi hyvin! A-esteen juoksin edeltä A:n vasemmalta puolelta, ja jätin Pyryn suorittamaan A-esteen kontaktin itsenäisesti, tein persjätön 14-esteen kohdalla kun Pyry oli tulossa vielä A-esteeltä ja siitä vaan suoraan 19-esteelle, toimi hyvin!

Pyry jaksoi kaikkein parhaiten sellaiset 3-4 minuuttia, sen jälkeen suurin terä oli käytetty, ja osan radasta oli vaikeampaa rytmittää kun vauhti oli hitaampi. Toisaalta taas toi 14-esteeltä eteenpäin saatiin onnistumaan vauhdikkaasti.


HALTI
 • 4-6-kohta oli ensimmäisen jännityksen kohta, että osaanko rytmittää oikein (että Halti menee sinne putkeen eikä puomille). Ekalla kerralla ihan hetken selkeästi katsoi puomia, mutta valitsi putken kun suunta oli vahvasti sinne, ja seuraavilla kerroilla ei edes katsonut puomille. Kyllä se vaan näin on että jos rytmitys ja ohjaus on oikea-aikaista, niin ei se väärille esteille mene (mulle on hirveästi sanottu, että mun pitäisi ottaa enemmän Haltia hallintaan, eikä antaa sinkoilla puomille ja vielä palkata siitä - enkä ole kuunnellut, onneksi - hallinta tulee sitten kokemuksen myötä)
 • Kohdassa 6-7 oli meidän suurin ongelma. Olin alunperin ajatellut, että vaan jarrutan Haltia 6-putken jälkeen ja ohjaan 7-esteelle, mutta Haltihan sinkosi suoraan 8-putkeen joka kerta. Vaikka tein putkijarrun ennen putkea, jolloin Halti kyllä katsahti mua heti putken jälkeen, mutta kun mulla oli kiire ehtiä ohjaamaan, ja mun liike meni eteenpäin, niin Halti valitsi jälleen sen 8-putken. Joten putkijarrusta ei ole hyötyä jos oma liike menee voimakkaasti eteenpäin kun koira tulee putkesta. Olisi pitänyt ehtiä ennen Haltia putken toiseen päähän hidastamaan. Pyryllä toi putkijarru olisi toiminut aivan varmasti. Paras ohjaus oli sellainen, että lähetin voimakkaasti 6-putkelle, mutta leieröin A-esteen toiselle puolelle vastaanottamaan 7-putken lähelle. Siinä tuli ns. putkijarru, ja mun liike ei enää kertonut etenemään. Tää oli paras ohjaustapa. Pari kertaa tosin sai harjoitella, kun tokalla yrityksellä Halti tuli mukana A-esteelle.
 • 9-kepeille ohjaus oli tosi helppoa oikealla kädellä ns. ulkokautta ja puomin kontakti hyvä. 
 • 11-14-esteillä itsellä meni rytmi jotenkin sekaisin, ja Halti alkoi yllättäen väsyä (no olihan noita aikaisempia kohtia aika monta kertaa toistettu), mutta vaikka itse ähkäsin että ettei toimi, niin ohjauksethan menivät oikeasti oikein ja Halti tuli oikein esteille.
 • 16-putkelle ohjasin takaaleikkauksella, mutta piti olla tarkkana että juoksin suoraan seinää/okseria 17-kohti, koska muuten Halti kävi hyppäämässä heti putken jälkeen 7-hypyn
Tärkeää oli kyllä näissä treeneissä oppia nämä rytmitykset ja uuden tavat ohjata, vaikka koirat meinaavatkin väsyäkin. Niitä tarvitsee sitten kisaradoilla, jolloin vauhti on aina eri kuin pitkissä treeneissä. 

Pyryn vahvuus on erityisesti pikkutarkoissa paikoissa se, että se ohjautuu hyvin pelkällä rytmityksellä eikä sen kaarrokset ole laajoja (ei tarvi yleensä miettiä ansaesteitä), Pyryllä on tosi hyvä A-esteen juoksari, ja siihen voi luottaa. Puomin kontaktille pitää edelleen yrittää tehdä jotain, ja tosiaan rytmityksiä pitää vaan käyttää rohkeammin kisaradoilla Pyryn kanssa.

Haltin vahvuus on taas irtoaminen ja tietty kontaktiosaaminen. Keppien ohjaus etenkin oli tosi hyvä ja vaivaton. Ja ansaesteitä ei pidä pelätä, kyllä se Haltikin toimii rytmityksellä hyvin.

Tällä viikolla onkin aika paljon agilityä. Maanantaina viikkotreenit, tiistaina Haltilla omatoimitreenit Strömforsissa, torstaina Pyryllä Rannikon treenit Lahdessa, perjantaina Halti hierojalla ja sunnuntaina kaksi hyppyrataa Pyryn kanssa Sipoossa. Eipähän tarvi miettiä kontakteja niillä radoilla. Odotan tosin että keppikulmat voi olla haastavampia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti