maanantai 17. lokakuuta 2016

Lahden agikisat ja lappalaiskoirien agilitymestaruudet!

Pitihän se osallistua kerrankin lappalaiskoirien mestaruuskisoihin, kun ne kerran olivat näinkin lähellä kuin Lahdessa. Olisin kyllä mennyt ihan vaan katsomaan vaikka en olisi osallistunut, koska se on vaan niin ihanaa nähdä paljon lappalaiskoiria kerralla aksaamassa. Tämän takia haluaisin osallistua lappalaiskoirille tarkoitettuihin agilityvalmennuksiin, mutta niitä ei oikein järjestetä samalla tavalla kuin esim. tokovalmennuksia.

Videoita löytyy sunnuntailta.

Lauantaina oli 3-luokkalaisten kisat, ja Pyry siis vuorossa. Nämä oli Pyrylle Pyryn ensimmäiset syksyn kisat sitten viime kevään, ja tuomarina oli Pertti Siimes, joka oli tuomarina myös meidän kevään vikoissa kisoissa. Keväällä ei mennyt kovin hyvin radat, enkä odottanut kovin paljoa näiltäkään, kun ei ne Siimeksen radat taida olla profiililtaan ihan Pyryn ratoja.

Pyryn ratoja en tajunnut pyytää ketään kuvaamaan, mutta muutama kuva siitä oli räpsitty :)



Eka agirata, HYL (rimat 60 cm)

Alku oli tosi vaikea Pyrylle, heti tokalla esteellä tiukka käännös ja vielä kepeille. Pyry ei ehtinyt saamaan mitään vauhtia, ja kepit meni pitkästä aikaa lähestulkoon kävellen. Tokavikan välin jotenkin Pyry jätti väliin ja vielä jouduttiin uusimaan kepit (jota ennen Pyry kävi haukkumassa viereisessä putkessa (??), joten tuli HYL. Vähän mietin että mitä varotoimenpiteitä pitäisi tehdä, jotta saisin koiran 4-esteelle, mutta linjaamalla onnistui hyvin (ja tietty Pyryllä ei ollut ollenkaan vauhtia - Haltin kanssa olis ollut vaikeampi). Puomilla Pyry hyppäsi iloisesti kontaktin yli, ihan juuri niin kuin näköjään opetettukin. Keinu oli tosi hidas (se oli kyllä erilainen kuin tää perusalumiinikeinu mikä meillä on hallilla) ja sekosin 16-17-esteillä ja Pyry meni 17-esteen väärältä puolelta. Loppuradalle tuli jotain vauhtia jo.



Toka rata oli eka rata toisin päin, pienillä muutoksilla. 5 VP + YLIAIKAA 0.99, tulos 5,99  (rimat 60 cm)

Tässä saatiin Pyrylle hyvä vauhti alkuun, ja keinulle asti menikin hyvin, mutta Pyry meni keinun taas TOSI HITAASTI. Sitten sain taas vauhtia renkaalta eteenpäin, ja valssitkin oli ehkä suht. hyvin ajoitettua, mutta meinasi Pyry vähän hyytyä valsseihin. Puomilta tulikin sitten ainoa virhe, kun Pyry jälleen hyppäsi kontaktin yli iloisesti, ja näytti kyllä just niin tyytyväiseltä, että kun näinhän se piti mennä. Eli puomin kontaktiharjoituksia jatketaan edelleen, ehkä ne joskus kisoissa. Treeneissähän ne menee lähes aina oikein. 


Kepeillä itse tietty mokasin, ja olisi pitänyt aikaisemmin näyttää sille kepit. Nyt olin vähän tiellä ja ne tuli Pyrylle vähän yllätyksenä. Kepit meni jälleen tosi hitaasti kävellen, mutta keppien jälkeen saatiin taas vauhtia lisää. Tältä radalta tuli 5vp + yliaikaa, joka mitä ilmeisemmin johtui tosi hitaista kepeistä ja keinusta. Noh, katsotaan miten menee seuraavissa kisoissa, koska treeneissä kepit ja keinu ovat menneet ihan riittävällä vauhdilla. 

Ja sitten sunnuntaina, 1-luokkalaisten radat, ja Halti


Radat oli tehnyt Satu Laru, tuomariharjoittelija. Mun mielestä ne olivat vähän vaikeammat mitä olin odottanut 1-luokkalaisilla olevan. Olen siis ollut itse Pyrynkin kanssa vain viidellä 1-luokan radalla, joten hirveästi kokemusta ei ole. 

1. agirata, 0-tulos + LUVA, 2. sija, Jee! Etenemä 3,97 m/s (rimat 55 cm)

Ekalla radalla oli ihan kiva profiili, tosin parit valssit piti jopa tehdä, ja mä jouduin Haltille tekemään vastakäännöksen ennen keppejä olevalle hypylle koska sillä on niin laajat kaarrokset. Ja ihan hyvä että tein, mutta mietin vaan että pitääkö oikeasti 1-luokassa osata tehdä vastakäännöksiä...

Yritin pitää kolme pääasiaa mielessä; kontakteilta kehuminen, oikeaan paikkaan ehtiminen ajoissa (varmistelematta) ja lähdössä luvan odottaminen.


Erityisen tyytyväinen olen 7-8-esteillä tekemääni valssiin, se ainakin tuntui ja näytti olevan oikein ajoitettu sekä oikeapaikkainen. Tosiaan 10-esteelle tein vastakäännöksen, jotta Halti ei olisi tullut kepeille huonossa kulmassa. 15-putkelle linjasin vain sivuun, ja hienosti meni suoraan putkeen. Puomilla en hidastanut liikettä (kuten en treeneissäkään), mutta Halti ei pysähtynytkään odottamaan, vaan vapautti itsensä heti. Mutta toisaalta otti kyllä kontaktin.

Tällä radalla olisin itse voinut liikkua vielä rohkeammin, ja vastakäännöksen jälkeenkin lähteä terävämmin liikkeelle. Keinulla tuli pieni odotus Haltilla, mutta mieluummin se nyt alussa, kuin lentokeinut.


2. agirata, tulos 10, etenemä 3,27 m/s (rimat 55 cm)



Tokalla radalla otin sitten aiheeksi kontakteilla kehumisen, koska se vähän jäi edellisenä radalla vähemmälle. Puomilla Halti pysähtyi hienosti, ja kehuin sitä kunnolla siitä ja vasta sitten jatkettiin putkelle. 5-esteellä olin sitten myöhässä ja Haltilla tuli iso kaarros, ja meinasi mennä putken ohi. Tässä kohtaa mulla meni pasmat sekaisin, ja lähdin myöhässä 7-esteen persjättöön, ja sen vuoksi Halti tuli sitten ohi, kun vedin sen pois A-esteen linjalta. Tästä eka kielto.

Kepeillä en ole ihan varma mitä tapahtui, mun linja oli varmaan vähän huono, ja sitten vielä kädellä huitaisin keppien suuntaan (Halti reagoi aika vahvasti käsiliikkeisiin), jolloin Halti juoksi ohi kepeistä etsien mun ohjaamaa estettä. Tästä toinen kielto. Loppu menikin ihan kivasti siten kuin olin suunnitellut, Halti tuli keinun aika kovaa, mutta pysähtyi nätisti, eikä meinannut sieltä tulla ihan helposti, kun en muistanut sanoa oikeaa vapautussanaa! Hyvin opetettu!

A-esteen kontaktit meni molemmilla radoilla tosi hyvin ja näissä en edes varmistellut. Ja tosiaan tällä radalla Haltilla oli ehkä enemmän kierroksia (oli tajunnut että ollaan agilitykentällä), ja itse sitten olin myöhässä kolmessa paikkaa. Lähdöissä Halti pysyi hyvin, ja olin varautunut siihen, että Halti saattaa yrittää lähteä tokalla radalla ennen lupaa, joten käskytin vähän tiukemmin.

Jatkossa pitää muistaa vaan vielä vähän varmistaa kontakteilla (hidastaa ja kehua) kisoissa, ennen kuin voi luottaa kisatilanteessa täysin kontakteihin. Kaikenkaikkiaan kontaktit ja lähtö olivat tosi hyviä, ja mä oikeastaan pelkästään mokailin ja myöhästelin. Kepeille pitää muistaa vielä ohjata kunnolla. 

Positiivista oli myös se, että vaikka Haltilla tuli kaksi kieltoa ja tosiaan toinen kielto kepeillä aika pitkälle sekä vielä odotutin sitä puomin kontaktilla pidempään, ja keinun kontaktilla oli pidempään, niin siltikään ei mennyt yliajalle. Aika paljon kuitenkin on tekemistä, että saadaan radat sujuviksi ja nopeiksi ajatellen erityisesti 3-luokan ratoja. Mun pitäisi itsestäni kaivaa vielä sellainen säpäkämpi ohjaaja.

Halti oli palkintojen jaon jälkeen vielä sen verran rento, että veti leluakin ihan normaalisti.


Ja.. kivan päivän lopuksi voitettiin Haltin kanssa lappalaiskoirien 1-luokan mestaruus!!!


Enää 1 luva ykkösistä. Toivotaan että hetken ehditään vielä harjoittelemaan 1-luokassa erityisesti niitä kontakteja, ja myöskin saataisiin hyvä kisadraivi aikaiseksi.

1 kommentti:

  1. Onnittelut 1-luokan rotumestaruudesta ja LUVASTA! Kieltämättä varsin kinkkisille näyttää ykkösluokan radoiksi nuo radat...

    VastaaPoista