tiistai 19. toukokuuta 2015

Meidän viime viikko


Pitäis päästä vähän kärryille ja tälle viikolle. Tässä pikainen päivitys meidän viime viikkoon, vähän kiirettä piti ja joka päivälle jotain menoa.

MAANANTAI

Haltin alkeisagility

Alkeisagilityssä harjoiteltiin puomin kontaktia (puomin alasmeno pöydän päällä) ja saatiin neuvoksi harjoitella siten, että liikun jo ohi ja vapautan erikseen kontaktilta. Tällä kurssillahan opetetaan pelkästään 2on2offina, ja puomihan meillä tulee näillä näkymin pysäytyksellä. A:lle tulee sitten varmaan joku wannabe-juoksari, kun ei varmasti ole kärsivällisyyttä opettaa oikeita juoksareita.

Sitten tehtiin putkea, ja parin esteen kautta putkea. Palkkasin lähinnä namitaskulla, jota Halti sai repiä ensin.


Oli helppoa antaa Haltin irrota, ja mennä itsekseen 2-3- esteet, mutta sitten kun kouluttaja halusi että saatan Haltia, niin ei ollutkaan helppoa, yhden onnistumisen saatiin, ja sillä välin turhautuneen Haltin joka oli ehtinyt näykätä mulle käsivarteen (kerrospukeutumisen alle) kivan mustelman.

Pyryn agility

Teemana oli ansat, ja ainoastaan yhteen ansaan Pyry meni, 11-esteelle kun piti mennä, niin kävikin 3-esteen kautta. Alkuperäiseen ohjaukseen paranneltiin mun ohjausta sen verran, että 6-putkelle tein putkijarrun, jolla Pyry kääntyi suoraan putken suulta A:lle, 9-10-esteiden välille vastakäännös ja toinen samanlainen 10-11-esteiden välille, ja Pyry kääntyi hienosti. Lopputreeni tehtiinkin sitten vaan suoraa rallatusta, kun oli kisat tiedossa.

Halti sai purkaa tauolla alkeisagilitystä jääneitä energioitaan kujakepeillä ja muutaman hyppyesteen päähän juoksemiseen. Halti meinaa mennä vähän kierroksille aina tuon alkeisagilityn jälkeen, joten täytyy antaa sen vähän purkaa paineita aina jälkeenpäin.



KESKIVIIKKO

Haltin alkeistoko

Tehtiin lyhyitä seuraamisia, pujottelua muiden ohitse, paikallaoloharjoituksia, eli paikkamakuuta ja paikkaistumista. Halti on aika pätevä tässä. Lisäksi Haltin lelulla (sellainen muovinen "autonrengas") harjoiteltiin noutoa. Eli leikittiin lelulla, ja hiljakseen piti himmata leikkiä ja kun irroitin niin kehui ja Halti alkoi pikkuhiljaa pitämään pidempään lelua, ja tähän pitäisi sitten lisätä "pidä"käsky. Tehtiin varmaan kaikenlaista muutakin, mutta en muista enää puoliakaan. Halti on kyllä niin ihanan varma, ja ei välitä juurikaan muista ympärillä olevista.

Pyryn kisatokoryhmä ja PRKLE!!

Pyry teki hienosti, tehtiin palkattomanakin muutamat liikkeet, ja ihan täydellistä. Noutoa tein hetsaten. Paitsi sitten lopuksi Pyryn arkkivihollinen Purnu meni ohi omistajansa kanssa turhan läheltä (ei kumpikaan omistajina tajuttu varoa) ja Pyry vapaana, just kun lopetettiin edellinen liike, ja Pyry lähtikin Purnun päälle. Meni hetki että sain Pyryn irti, ja sen jälkeen molemmat oli taas kuin ei mitään olisi tapahtunut. Otettiin naksuttelemalla paikkamakuuta, ja molemmat saatiin rennoiksi ja luottavaisiksi. Kaksi vuotta sittenhän Pyry ja Purnu viimeeksi pääsivät tappelemaan, ja sen jälkeen oltiin tarkkoina pitkään. Nyt taas pitää olla tarkkana.. ehkä taas parin vuoden päästä taas ollaan liian luottavaisia..

Kivat vaan kun seuraavana päivänä oli tokokisat...

TORSTAI

Pyryn Toko-koe Ojangossa, AVO1-tulos surkeilla pisteillä.. tuomarina Pirkko Bellaoui, joka oli tiukka, ja monia muiden saamia tuloksia liikkeistä en oikein ymmärtänyt, ihan tosi reilusti vähensi pisteitä pienistäkin asioista, kuten paikkamakuussa pienestä levottomuudesta useamman pisteen ja seuraamisesta ei kovin moni saanut hyviä pisteitä. Harva sai 10-pistettä mistään.

Silti meidän esitys ei ollut kovin hyvä, joten oli odotettavissa huonot pisteet.

Kehääntulotarkastuksessa tuomarilla oli narttujen juoksutarkastuspaperi kädessä, ja yritti kopeloida Pyryn, mutta Pyry ei suostunut tähän pätkääkään, ja painoi takamuksensa maahan. Monta kertaa yritettiin, mutta ei tullut tulosta. Tuomari meinasi, että olisiko Pyryllä kipuja tai sitten niissä papereissa oli outo haju.  Tuomari antoi kuitenkin mennä paikkamakuuseen. Pyry oli tuon koettelemuksen jälkeen tosi itseään rauhoitteleva, haisteli nenä tiukasti maassa paikkaansa, ja oli vaikea saada siihen kontaktia. Sain sen jotenkuten istumaan sivulle juuri ennen paikkamakuuta, mutta aika työn alla oli. Paikkamakuuseen meni vasta toisella käskyllä maahan, ja tuomarin mukaan Pyry oli puuhaillut kaikenlaista; rapsutellut itseään, haistellut ympäriinsä ja ollut levoton. Luulen että oli paineistunut sen verran tuosta kopelointiyrityksestä, ja siitä johtuen sitten tuli näitä sijaistoimintoja. Ei normaalisti siis hirveästi kapsuttele yms itseään paikkamakuussa. Paikkamakuun päätteeksi istui kyllä yhdellä käskyllä nopeasti. Kun lähdettiin kehästä, niin Pyry tuijotti pitkään tuomaria mennessään. Tarkistin vielä paikkamakuun jälkeen Pyryn paikat ja kopeloin, mutta ei reagoinut mitenkään tällä kertaa. Ja normaalistihan mätsäreissä, näyttelyissä tai muissa toko-kokeissa ei mielestäni ole ollut mitään ongelmaa kopeloinnissa. Noh, varmaan pari vuotta sitten joku imelä mätsärituomari ei ollut saanut kunnolla tarkastettua, kun Pyryn mielestä se oli epäilyttävä.

Muut liikkeet meni ihan, no, ok, vaikka ei tehnyt kyllä siten kuin treeneissä.  Mutta ei olla ehditty treenatakaan, joten ei ihmekkään, että otti häiriötä vähän kaikesta (vieressä oli toisessa kehässä ALO-luokka ja agilitykisat kahdella kentällä samaan aikaan). Kehään tullessa taas tuijotti tuomaria. Noutoon harmittavasti tarvitsi taas kaksi käskyä. Tuomarin mielestä Pyry kyllä kuuli käskyn, mutta ei vaan lähtenyt.

Seuraaminen oli vähän onneton, tuli kyllä mukana, mutta vasta toisen suoran loppupuolella alkoi antamaan katsekontaktia. Tuomarin mukaan seilasi jonkin verran, ja oli hyviä seuraamispätkiä, mutta olisi toivonut innokkaampaa seuraamista.

Estehypyssä Pyry meni istumaan todella sivuun, että ei olisi ollut mahdollista saada sitä varmasti takaisin esteen kautta. Tein pienen vartaloliikkeen kutsuessa ja Pyry tuli oikeaa kautta takaisin. Tuomari vähensi tästä yhden pisteen, ja sanoi että olisi itsekin tehnyt vastaavasti, kun muuten olisi menny liike nollille.

Luoksarissa tuli aika hyvää vauhtia, ja pysähtyi hyvin, mutta tuli hitaammin luokse (pysäytin liian myöhään ja Pyry ehti aika lähelle minua), ja tästä lähti pisteitä, hyvä pysäytys muuten kuulemma.

Tuomari ei kommentoinut liikkeiden välissä ollenkaan, vaan sitten kommentoi pitkästä lopussa. Ihan kiva. Lopuksi liikkuri tuomarin pyynnöstä kopeloi Pyryn, ja ei mitään ongelmaa. Tuomari epäili edelleen jotain outoa hajua, joka vaikutti, mutta sanoi että Pyry meni aika hitaasti maahan jäävässä, että voiko olla jotain jumia. Kävin kuitenkin agilitykisojen puolella ja siellä oli ilmainen lihaskunnon tarkastus, ja se hieroja sanoi, että ei Pyryllä mitään erityisempiä jumeja ole. Ainoastaan niska/kaula-alue oli jäykempi, mikä taas saattaa johtua seuraamisasennosta tai sitten siitä että Haltin riehuessa Pyry joutuu jännittämään enemmän lihaksia siitä kohtaa, varsinkin silloin kun ei itse halua riehua, ja Halti härkkii. Pitäisi siis ohjata Haltin riehuminen näissä tilanteissa muualle, ja myös tehdä venytysliikkeitä Pyryn kaulaan, ja seurauttaa enemmän myös oikealla.

Pyry oli hyvällä fiiliksellä juuri ennen koetta, ja oli innokas, mutta fiilis laski kun piti mennä kehään. Mietin että uskaltaisinko haukuttaa ennen koetta Pyryä. Treeneissä Pyryllä menee siinä vaiheessa ääntely yli, mutta ehkäpä kokeessa se voi nostaa oikeampaan moodiin vireen. Tosin kerran olen ottanut Pyryn autosta treeneihin samalla tavalla kuin agilityssä, ja siitä jäi hirveä älämölö päälle, ja töitä ei tehty senkään vertaa.

Tässä on vielä pisteet osa-alueittain ja kootut selitykset:

Paikalla makaaminen: 7 (2 maahan-käskyä + levoton)
Seuraaminen taluttimetta: 7,5 (seilailua, hyvä pätkiä)
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 8 (meni hitaasti maahan, tuomari epäili sen vuoksi jumeja, taisi tulla seuraamiseen viiveellä)
Luoksetulo: 8 (hyvä vauhti alussa, hyvä pysäytys, mutta loppumatka tuli hitaammin)
Seisominen seuraamisen yhteydessä: 10 (hyvä seisominen, ja hyvä seuruu - Pyry alkoi vähän piristymään)
Noutaminen: 7 (2 käskyä noutoon, olisi voinut tulla takaisin nopeammin)
Kauko-ohjaus: 8 (hidas maahanmeno)
Estehyppy: 9 (Pyry hyppäsi vähän sivuun esteestä, joten jouduin antamaan pienen vartaloavun, että tuli hypyn kautta)
Kokonaisvaikutus: 8 (tuomarin mukaan olisi tarvinut olla energisempi - noh, jos olisi ollut energisempi, niin olisi tehnyt kaikki liikkeet todella hyvin)

Kokonaispisteet: 160, AVO1

Seuraavaa koetta varten muistetaan sitten treenatakin jossain välissä.. yritetään päästä siis kesäkuun lopussa kokeeseen vielä.

Halti sai olla kotona Janin seurana..

PERJANTAI

Pyryn agikisat, molemmat koirat olivat mukana.. Pyry oli ihan innoissaan kun tajusi että ollaan taas KKS:n hallilla, on hiffannut että siellä tehdään agilityä. Meillä oli tuomarina Pertti Siimes, mutta radat oli suunnitellut italialainen tuomari Sandra Deidda. Radat olivat mielenkiintoisia, ja hieman erilaisia kuin suomalaiset radat, ja todella pitkiä, molemmat radat olivat reilusti yli 180 m.

Eka rata (20-este on heti 19-esteen jälkeen ja 13-este on takaakierto):


Oli mielenkiintoinen rata. Epäilin kepeille vientiä, mutta se meni hienosti. Putkiin meni vauhdilla. 13-hyppy piti siis olla takaakierto, ja Pyry tulikin mun takaa ja meinasi hypätä suoraan, mutta kilttinä koirana huomasi tekevänsä väärin, ja käppäili toiselta puolelta kuin ohjasin takaakiertoon. Tästä ei tullut kieltoa tai mitään. Puomin alasmenokontaktin Pyry hyppäsi yli, ja jäin tuijottamaan sitä, ja unohdin ohjata, joten tuli 18-esteestä ohi, ja tuli HYL.

Toka rata:


Toka rata menikin sitten puhtaasti läpi, vähän itsellä oli ajoitusongelmia, ja huomasin ennen meidän rataa, että en ollut tajunnut viimeistä estettä, enkä ollut miettinyt ohjauksia siihen.

Muuten siis meni hyvin, kepit meni varmalla vauhdilla (ei hitaasti, mutta ei täysiä), joihinkin kohtiin sain vauhtiakin, mutta putket hidasti jonkin verran, kun Pyry ei mene normaalisti vauhdilla putkiin. Keinulla meni molemmilla kerroilla hyvin, eikä hidastanut erityisesti. Mutta muistin siis itse treenityylillä innostaa keinulle. Ohjasin puomin vasemmalta puolelta, ja räpiköin 20-22 esteet ihan vaan juoksemalla läpi, ja tuli 0-rata, mutta ikävä kyllä pitkältä radalta tuli sekunti yliaikaa ja 2. sija. Sekunnin päässä siis oli taas Luva ja Sert.. Torstaina mennään Orimattilaan kisaamaan, mutta ulkokisoista en odota kovin kummoisia.


SUNNUNTAIKUVIA













SUNNUNTAI

Sunnuntaina Pernilla Tallbergin tokovalmennus.

 Ensin tehtiin Haltin kanssa ihan vaan peruskäännöstä vasemmalle, hain siis vinkkejä vasemmalle kääntymiseen. Sain hyvin ohjeita, etten auttaisi niin paljon Haltia vaan antaisin sille enemmän vastuuta. Eli nami käteen, ja käsi kiinni jalkaan sopivalle korkeudelle (ettei koiran tarvitse pomppia vasten) ja annoin Haltin tulla sivulle. Sitten tein pienin askelin siirtymistä ympyrässä, ja Haltin piti asettua oikealle paikalle sivulle. Hyvin auttoi, tätä pitää siis jatkaa. Halti oli vähän turhautunut, ja pomppi jonkin verran mua vasten, kun olisi pitänyt tehdä jotain vauhdikkaampaa eikä tiennyt mitä tehdä, niin pari kertaa lähti huitelemaan ympäri kenttää. Jouduin pitämään pannasta kiinni sen aikaa, kun ei tehty Haltin kanssa mitään.

Lopuksi ohjeita leikkimiseen, eli esim. luoksetuloon palkkaus lelulle, ja vauhdikkaampiin liikkeisiin ensin. Tehtiin luoksetulo siten, että Pernilla piti Haltista kiinni ja heitin lelun vapautussanan jälkeen (kun oli juossut tarpeeksi lähelle). Halti tosin tällä kertaa ei lähtenyt pitkään leikkimään, ehkä paineistui kun käyttäydyin eri tavalla koulutuksessa kuin normaalisti treeneissä.

Lounastauolla kävin vaihtamassa koiria.

Pyryn kanssa tehtiin aluksi siis ohjattua noutoa, joka on meille ihan uusi liike, mutta ajankohtainen, koska kesällä aloitetaan voittajan treenaaminen. Yllättävän helposti se menikin. Käytiin laittamassa ohjatut noutokapulat paikoilleen, ja käytiin näyttämässä sitä haettavaa kapulaa, ja koira käännetään ohjaajaa kohti, ja näytetään käsimerkillä suunta, ja käsketään hakemaan, hyvin lähti aina hakemaan oikeaan suuntaan. Ja kun oli hakenut ensimmäisen, niin sitten haetutettiin toinen kapula (Voittajassa on enää 2 kpl ohjattuja kapuloita 3:n sijaan). Sitten voi tehdä välillä siten, että heitän kapulat yksitellen oikealle ja vasemmalle, ja hetsaan haettavalle kapulalle, käännän koiran, ja lähetän. Jees, tästä jatketaan. Pitänee hankkia ohjatun noudon kapulat kotiinkin..

Tehtiin myös kaukokäskyjä ja siis seisominen mukaan ottamalla. Olihan vaikeaa. Pyryhän noita on tehnyt mutta ei ilmeisesti tarpeeksi tarkasti. Heti kun vähänkin takajalka liikkui, niin saatiin tehdä aina vaan uudelleen. Itselle oli vaikea osata siirtää omaa kättäni siten, että Pyryn jalat ei liiku ollenkaan, varsinkin seisomisesta istumiseen. Seisomisesta maahanmenossa myös pienestä liikkui takajalat, ja sain olla tarkka. Parhaiten varmaan meni maasta seisominen. Pitää olla myös tarkka, että kun koira nousee seisomaan, että se seisoo hyvässä asennossa, jotta sen on helppoa laskeutua muihin asentoihin. Tämä joudutaan jälleen ottamaan aivan alusta, että saan varmasti sen varman liikkeen ettei jalat liiku. Ja itse on oltava vähän koiran sivussa, jotta varmasti näen myös takajalkojen liikkeen, etten palkkaa väärästä asiasta (edestä koiraa liikuttamalla ei näe takaosan pieniä liikkeitä). Pernillan mielestä Pyry todennäköisesti oppii tuon todella nopeasti, kun se ei ole häslä, vaan suht. rauhallinen liikkeissään.

Sain hyvin ohjeita muiden treeneistä ruutuun (ruutua oikeaa kohtaa takaosassa käydään näyttämässä/taputtamassa kohtaa koiralle ja palkataan koira ruudussa), tunnarissa on hyvä ensin piilottaa oma tunnari, ja pitää omaa lähellä korkeaa kasaa muita tunnarikapuloita, ja sitten lopulta hajoittaa kasaa, ja piilottaa tunnarikapulaa kasaankin. Mutta aina paljon muita hajustamattomia tunnarikapuloita jo alusta asti mukana. Tästä on varmaan vuosi että näitä viimeeksi ollaan treenattu, mutta otetaan kohta taas ohjelmistoon. Katsotaan miten Pyry muistaa.

Sori, kuvat on vähän sekai



Pyryn hetsaus ohjatulle noudolle
Pyry osaa "seiso" käskyn
"Maahan"

Silittämisen tuska..

Haltin "Sivulle"








Haltin kanssa leikkimistä

Ja sitten päästään päivittämään tulevaa viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti