keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Haltin alkeistoko

Ollaan kyllä Haltin kanssa edistytty todella paljon, vaikka ei juurikaan olla ehditty treenaamaan kuin varsinaisella treenipäivällä. Ei kyllä tulisi oikeasti tällaista edistystä ilman alkeiskurssia, ja olisihan se kiva muutenkin käydä ohjatuissa tokotreeneissä, varsinkin Haltin kanssa. Pyrylle ei taas sellainen tunnin intensiivinen treeni sovi.

Aloitimme toistemme ohi pujottelemalla, mä panostin olemalla mahdollisimman suorana ja palkka oikeassa kädessä, ja siitä palkatessa otin vasempaan käteen aina palkkaa. Halti vaan menee niin hienosti, ja jaksaa keskittyä todella pitkiä aikoja, ja tähän mennessä olen pääasiassa onnistunut palkkaamaan siten, että Halti ei ole ehtinyt ollenkaan herpaantua, joten hyvästä työstä joka kerta.

Sitten tehtiin seuraavanlainen seuraamisharjoitus. punaisia merkkikartioita oli laitettu ns. neliön muotoon, ja yhdelle neliön sivulle useampia. Ensimmäisellä sivulla normaali seuraaminen, seuraavalla sivulla kartioiden pujottelua juosten ja seuraavan käännöksen jälkeen kolmannella sivulla istuminen ja palkkaus. Seuraavaksi tehtiin sama, paitsi kolmannella sivulla oli maahanmeno ja odottaminen kun kiersin Haltin ympäri. Hienosti teki kaiken keskittyminen ja kontakti ei herpaantunut hetkeksikään. Haltin seuraamiskohta on vielä tosi hyvä, vaikka aluksi kun aloin liikuttaa kättä sivulla, vähän vierasti ja väisti sitä (useampi viikko sitten). Nyt seuraa aika tiiviisti.

kuva on viikonlopun tokovalmennuksesta
Tehtiin estehyppyä, tehtiin ns. kokeenomaisena (yhdellä laudalla kuitenkin), kävin palkkaamassa odottamisesta, ja sitten kutsuin suoraan sivulle, annoin kuitenkin käsiapua edelleen vähän (vähän siihen tyyliin kuin Pernilla Tallberg ohjasi tekemään).

"Uutena" juttuna tehtiin liikkeestä seisomista. Ollaan Haltin kanssa treenattu pelkästään seisomista, ja siitä olen lisännyt liikettä, ja nyt sitten tehtiin siten, että peruutin, ja käskin seisomaan käsimerkillä, liikuin muutaman askeleen taaksepäin, ja palasin palkkaamaan (pitää muistaa että kaivan sen palkan vasta Haltin kohdalla enkä jo takaisin kävellessä).

Vielä tehtiin noutoharjoituksia, ja tämän harjoitus sopi hyvin Haltille. Peruutin noutokapula kädessä, Halti otti sen suuhun, jolloin sanoin "käskyn" ota, irrotin otteeni ja peruutin, jolloin Halti tuli perässä noutokapula suussa. Ei ollut suussa kovin kauaa, mutta kauemmin kuin muilla tavoilla yrittäessä opettaa. Noh, kantoihan se sitten puolenkentän verran noutokapulaa takaisin kentän reunalle, mutta se on eri asia kuin "pitäminen".. Tää on hyvä harjoitus Haltille, ja tätä pitää muistaa treenata, koska tällä Halti hiffasi nopeasti mitä pitää tehdä.

Lopuksi tehtiin vielä luoksetulo, ja aluksi kokeilin palkata lelulla, mutta Haltilla oli taas niin kova ruokapalkan odotus, että tehtiin uudestaan luoksetulo siten, että kouluttaja hetsasi, minä hetsasin namilla, ja palkkasin namilla (vähänkö tuli lujaaaa!), ja sitten sen jälkeen leikittiin pienen haistelun jälkeen lelulla, ja tottakai leikittiin aina kun tuli pidempiä taukoja.

Hyvin keskittyy leikkimiseen, hyvin keskittyy vaikka toinen uros karjuu ja rähisee aika lähelläkin, eikä kyllä häiriinny mistään. Näin se kouluttajakin sanoi, että ei taida mikään häiritä Haltia.

Halti meinaa vaan mennä kierroksille aina tällaisten treenikertojen jälkeen, niin agilitytreenien ja tokotreenien. Se tarvitsee näköjään joka kerta kunnon tuuletuksen aina treenin jälkeen, että kaikki paineet saa purettua. Tänäänkin käytiin vielä pieni lenkki tokotreenien jälkeen, ja kun päästiin kotiin, niin se riehui ja juoksi seuraavan tunnin, kunnes oli saanut tarpeeksi tuuleteltua. Lähdin nimittäin Pyryn kanssa vielä pyörälenkille, niin Halti oli koko sen ajan riehunut ja juossut yksinään rinkiä pihalla (Jani tietty istutteli siinä samalla puita yms). Samoin on ollut agilitytreenien jälkeen, että Halti vetää ihan täysiä sitten kotona pihalla jonkin aikaa jos ei saa kunnon tunnin lenkkiä heti sen jälkeen. Ja jos ei saa tuuleteltua, niin on tosi rasittava sisällä ja on rauhaton.



Jaaa.. meidän ihana rasittava kohta 9 kk pentu tiistaina oli pissannut ihan kunnolla meidän sänkyyn, Janin puolelle. Ollaankin päästy Murren kanssa aika vähällä pentuaikana (mitä nyt ärräpää tuhosi vähän tapettia, ja pentuporttia ja ärräsi kaiken ylimääräisen ajan).  Petauspatjaan asti oli pissa ulottunut ja sai laittaa kaiken pesuun, paitsi patjan. En tiedä oliko edellisen päivän agilitytreenit jättäneet energiaa seuraavalle päivälle, vai oliko niin kova hätä kun oli litkinyt tosi paljon vettä kun oli saanut aika ison puruluun, vai oliko jonkin asteista ahdistusta, kun oli pari pientä oksennustakin lattialla.

Noh, nyt sitten makuuhuonekin on suljettu näiden yksinoloaikana, ja sohvalle laitoin pari tuolia kumoon, ettei pääse tekemään hölmöyksiä. Tänään ei ainakaan mitään tullut, mutta Jani oli käynyt päivällä pissattamassa koirat. Kyllä varmaan vähintään kuukauden tai pidempään saa pitää makkarin huoneen oven kiinni ja sohvan suojattuna, että voi olla varma ettei Halti toista pissausta. Parempi reagoida heti, ettei pääse toistamaan uudestaan väärään paikkaan pissausta.

Käytiin eilen kanssa etsimässä Haltille Loviisan Mustista ja Mirristä valjaita ja uutta pantaa,  mutta eipä löytynyt kokoja. Halti kävi vaa'allakin ja on nyt 16,5 kiloa, sehän kasvaa vielä!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti