tiistai 11. heinäkuuta 2017

Agirotu ja mittaukset

Tän hetken tietojen mukaan viimeinen Agirotu oli viime viikonloppuna. Sinne suunnattiin maksien joukkuekisaan Kisaavien radalle, erittäin kuvaavalla nimellä "Haukkuvat Kaistapäät". Kaistapäihin osallistui siis järjestyksessä Haltin veli Ärjä ja omistajansa, Haltin sisko Heksu & Robin (kasvattajapuolisko) ja Haltin puolisisko edellisestä Katlan pentueesta Haiku & Jenni (Haltin kasvattaja) ja Halti & Minä.

Oli muuten sitten taas lämmintä, varmaan 23 astetta, ja ei varjoa missään. Haltille piti ottaa kevythäkki mukaan, kun autoille oli niin pitkä matka. Aika paljon sai viilentää, vaikka kyllä Halti jaksoi aika hyvin.

Joukkerata oli ihan kiva, olisko ollut 55 cm rimat. Vika este oli muilla 20, mutta ankkurilla rata jatkui 19-esteeltä 21 esteelle.


Meillä meni Haltin kanssa ihan kivasti 14-putkelle asti. Kaikki ohjaukset toimi tosi hyvin (toki oli lämmintä ja porokoirat ehkä vähän hyytyneitä). Olisko ollut 5-esteen rima joka tippui, kun käsky oikeaan suuntaan tuli myöhään. 

Sen lisäksi en vaan ehtinyt 15-esteen takaakiertoon, eli tarkoitus oli oli viedä oikean kautta, mutta olisi pitänyt pyörittää vasemman siivekkeen kautta, niin ei olisi tullut yhteentörmäyksen vaaraa. Halti meni siis suoraan hypyn. Se korjattiin... Puomin kontaktin otti (Open Classissa ei ottanut), ja ankkurina 21-esteelle lähdin rynnimään liian ajoissa enkä ohjannut, joten 19-esteelle tuli kielto (tuli ohi) ja se korjattiin ja maaliin. Pieniä huolimattomuusvirheitä, mutta kivaa oli.

Tässä meidän rata:


Open Class-rata oli itseasiassa ennen joukkuerataa, ja olin vielä Haltin kanssa kävelyllä kun kuulin että radalle kutsuttiin tutustumaan (10 minuuttia ennen ilmoitettua rataantutustumisaikaa - oletin siis että aikataulut ei ainakaan ole ajoissa). Ja siinä vaiheessa kun pääsin tutustumaan, niin ehdin ensimmäiset viisi estettä käydä läpi kun aika loppui kesken... kiva..No rata meni ihan jees alusta, mutta A-esteen jälkeen en ohjannut kunnolla, ja Halti veti 14-esteen ohi, ja suoraan hyppäsi 15-esteen.. siitä sitten jatkettiin ja puomin alasmenokontaktin hyppäsi hienosti yli, tosin itse olin vähän kuutamolla siinä loppuradasta, ja en kyllä sanonut varmaan mitään kontaktilla Haltille. No mutta HYL tuli. Aika hauska kokemus tämäkin. Halti nyt ennen meidän rataa yritti sinkoilla vähän joka suuntaan, ja meinas tosissaan mennä hermot. Etenkin belggareiden suuntaan. Tuntui että kiukkusin sille vähän väliä. En tiedä vaikuttiko rataan jommalla kummalla vai molemmilla.

Hieno juttu oli se, että kaverin porokoira pääsi tällä radalla kolmanneksi, kiva että porokoiraedustus ei pettänyt!

Mittaukset

Käytiin vielä ratojen välissä mittauksessa. Eli Halti mitattiin, että meneekö ensi vuoden puolella pikkumaksiluokkaan vai maksiluokkaan. Olipa yllätys että Halti mitattiin sitten maksiksi, lukemalla 51-52 cm! Etenkin kun pari isomman näköistä porokoiraa oli mitattu pikkumaksiksi ja pari selkeästi isompaa sentin Haltia pienemmäksi. Huom! Pyry on 55 cm, niin mitenköhän Halti olisi vain muutaman sentin matalampi, en tiedä..

En tiedä johtuuko sitten Haltin lyhytrunkoisuudesta vai mistä, että näyttää pieneltä?? Haltin sisko Hekla mitattiin tosin 47 cm korkeaksi vaikka aiemmin pari kertaa virallisesti mitattu 44 cm.. mutta ehkä mittauskäytännöt ovat muuttuneet. Tuomarin mielestä Halti oli kuitenkin selkeä maksi, ettei sitä kannata enempää mitata, ja sanoi että onhan sillä hyvä pomppuvoima, että pärjää kyllä korkeammat esteet.. No pärjäähän se onneksi etenkin ne 55 cm korkeudet, 60 cm meinaa olla vähän työlästä sillä (menee hypyissä pidempään). 

Jos epäilen mittausta, saan kai kerran vuoden sisällä mitauttaa sen kollegion kautta uudelleen. Laitetaan harkintaan, että pitäiskö yrittää, että saisiko kolmen tuomarin yhteistulokseksi edelleen maksin?

Enivei, Halti on tähän mennessä ollut maksi ja todennäköisesti siis maksina pysyy, ellei ihmeitä tapahdu. Sääntömuutoksen myötä rimakorkeudet muuttuu maksiluokassakin korkeuksiin 50-60 cm, ja onneksi 65 cm korkeudet jää kokonaan pois, ettei niitä tarvi pelätä. Toivon kovasti, että tuomarit uskaltaisivat kolmosluokassakin laittaa tulevaisuudessa myös enemmän niitä 50-55 cm korkeuksia, jotta sääntömuutoksesta olisi jotain hyötyäkin.

Pitäisi varmaan alkaa vahvistaa Haltille tuota voimantuottoa korkeammille hypyille, jotta saisi tehokkaammaksi 60 cm hypyt. En mielellään kokoaikaa sitä hypyyttäisi niin korkeita, mutta enemmän pitäisi sitäkin tehdä (tai sit vähentää kisaamista). Hyppytekniikkatreeniä on siis elokuussa luvassa pitkästä aikaa ja pitäisi tehdä enempi pyörälenkkejä mahdollisesti.

Tästä alkoi molemmilla koirilla agitauko, ja jatkuu ainakin sen 4 viikkoa. Jos Haltilla on ollut jotain jumia (kun himmailee), niin ne pitäisi aueta, ja molemmat pääsee hierojalle sitten elokuun alussa. Voihan se olla myös tää Janin kesäloma tai ihan vain lämpimät kelit että Halti himmaa, joten näkee sitten syksyllä että millaista meno on. Pitää kuitenkin varman päälle treenata elokuussa lähinnä vaan vauhtia ja vähän rennompaa treeniä.

Saa nähdä vain miten noi meidän perjantain ryhmän treenit tulee onnistumaan syksystä alkaen.. Pari perjantaita jää elokuulta jo valmiiksi väliin ja syksystä lähtien olen ilmoittautunut lappalaiskoiratreeneihin joka toinen lauantai. Lisäksi kun on kisoja viikonloppuisin, niin ei todellakaan jaksa treenata/kisata 2-3 päivää peräkkäin. Eikä muutenkaan just ennen kisoja kannata hirveästi treenata. Joten jää aika monta perjantaita väliin.  Tässä pitää sitten miettiä, että antaako vaan jäädä treenejä välistä, vai pitäisikö vaihtaa ryhmää. Tai vaihtoehtoisesti käydä omatoimitreeneissä vain ja valmennuksissa. No. Onneksi on aikaa miettiä vielä parisen kuukautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti