maanantai 19. joulukuuta 2016

Sysiväikeen Rallytoko-koulutus

Viikko sitten lauantaina ja sunnuntaina Haltin kasvattaja järjesti Rally-Toko-koulutuksen Tuusulassa lämpimässä hallissa, ja osallistuin tietenkin Haltin kanssa molempiin päiviin. Oli kyllä tosi mukava tunnelma, glögiä ja kaikkea. Oli myös todella kiva nähdä molempien pentueiden pentuja, ja erityisesti Haltin veljeä Ärjää, jossa näkyi hyvin paljon samanlaisia piirteitä kuin Haltissa.

Haltin kanssa osallistuttiin kokemattomien ryhmään, eli ei ole mitään osaamista RT:stä. No osaahan se jotain seuraamistemppuja, ja etukäteen harjoittelin jotain muistamiani liikkeitä, joita ollaan aikoinaan Pyryn kanssa opeteltu. Kouluttajana oli Ärjän omistaja.

Ekana päivänä harjoiteltiin kylttejä yksittäisinä, ja Haltin kanssa meinaa tulla tosi paljon toistoja, koska se niin innokkaana jaksaa tehdä. Joten yritin muistaa pitää aika paljon taukoja ja hengailtiin vaan. Saksalainen (ohjaaja tekee täyskäännöksen vasemmalle, ja koira kiertää takaa toiseen suuntaan) oli Haltille uusi liike (Pyryn kanssa tosi helppo), ja en meinannut sitä saada toimimaan. Lopulta sain sen onnistumaan hieman kumartumalla alas, ja sitten vielä lisäsin siihen kierrä käskyn, jolla tuntui tajuavan idean (kunhan vain lähellä ei ollut mitään kylttiä mitä se olisi lähtenyt minun kiertämisen sijaan kiertämään). Sunnuntaihin mennessä sain Haltin opetettua tekemään saksalaisen ihan pelkästään suullisella käskyllä.

Tokana päivänä sitten saatiin tehdä sellaista helppoa ALO-rataa kouluttajan valvovan silmän alla. Vähän sekoilin kylttien kanssa, ja menin ihan tokomoodiin (eleettömästi, ilmeettömästi ja hiljaa), ja meni hetki että opin pääsemään siitä irti ja kehumaan kunnolla liikkeiden aikana. Haltin tekeminen muuttui tosi paljon parempaan ja innokkaampaan sosiaalisesta palkasta, mutta sehän nyt palkkaantuukin sosiaalisesti tosi hyvin. Agilityssä muistan kehua yms kiljua. 

Sen huomasin, että vaikka Halti käyttää paljon takapäätään ja tehdään peruutustreenejä, niin Haltin vasemmalle kääntyminen ja takapään käyttö on aika huonoa. Yksi neuvo oli opettaa koira peruuttamaan ensin sivulla, ja sitten siitä alkaa peruuttamalla kiertämään vasemmalle. Lisäksi takapään käyttötreeniä voi tehdä vadin avulla, siten että etutassut vadilla ja takatassut lattialla, ja sitten koira naksuttelemalla opetetaan tarjoamaan takatassujen liikuttamista, ja lopulta sitten molempiin suuntiin ihmisen sivulle tulemista ja vielä sitten ihmisen vierellä kiertämistä samaan suuntaan. Näitä ollaan aika säännöllisesti harjoiteltu kotona, ja alussa meinaa tarjota takajalkoja 2on2off-asentoon, ja sitten kaikki tassut vadilla, mutta olen saanut nyt "tassut" käskyllä opetettua pitämään etutassut vadilla ja muut tassut alhaalla. Ja hyvin on oppinutkin, ja liikkuu jo hyvin vadilla ihan vain naksuttelemalla. Tästä on varmasti hyötyä myös agilityssä, ja jos jossain vaiheessa jaksan alkaa treenaamaan myös tokoa tai rallytokoa, niin vasemmalle kääntyminen ja takapään käyttö olisi hallussa.

Rally-toko vaikutti Haltinkin kanssa ihan kivalta, ja se varmaan siinäkin loistaisi. Se on vaan niin pätevä. Harmi kun aika ei tunnu ihan riittävän, mutta voihan noita pikkuhiljaa kotona treenata, ja jossain vaiheessa sitten lyöttäytyä mukaan omatoimisiin tokotreeneihin, jotta saadaan häiriötreeniä, jos tuntuu että innostuisin. Tokoakin olisi toisaalta kiva tehdä myös Haltin kanssa, mutta edelleen ahdistaa uusien sääntöjen opettelu, ja tietenkin kisapaikkamakuu. Ja tietenkin agility on siitä kivaa, kun saa juosta ja huutaa ja hihkua, mikä sopii porokoiralle paremmin kun pystyy kokoajan innostamaan. Lisäksi tokossa pitäisi hillitä haukkumista ja ääntelyä, mikä taas on sallittua ja toivottavaa agilityssä. En ainakaan tällä hetkellä halua hillitä Haltin intohaukkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti