tiistai 21. heinäkuuta 2015

Wessmanin agilityvalmennus lauantaina ja muuta

Olin molempien, Pyryn ja Haltin kanssa Wessmanin valmennuksessa.

Tulikin yllättäen aikas lämmin päivä, ja itse paloin oikein huolella. Pyrystä tiesin että se ei vaan jaksa, ja kun tämän tietää niin ei voi pettyäkään. Kuitenkin tiedän että se jaksaa sitten syksyllä mahtavalla tarmolla, niin tässä sitten vaan harjoiteltiin lämpimällä ilmalla treenaamista ja vähän muuta. Valittavana oli kaksi rataa, ja otettiin se helpompi ratatreeniksi. Se vaikeampi oli sitten tosi vaikea ja tekninen, joten tällä kuumuudella ei Pyryn kanssa sellaisia suoriteta (tai varmasti jopa ehkä puhtaasti mutta se menis jo kävelyvauhdiksi).



PYRYN TREENIT

Pyryn kanssa tehtiin koko rata kerralla, tietty puhtaasti, mutta aika hitaasti. Samin sanoin "virkamiesotteella", eli teki kun oli tehtävä, mutta ei suurella palolla. Selkeästi sen huomasi ensin kepeillä, kun tuli todella hitaasti ja keppien jälkeiseltä putkelta tuli ravaten. Mutta yllättäen aika vauhdilla lähti 12-esteeltä, kun pääsin vedättämään suoran ja suoralla oli Pyryn rakastama rengaseste, joten meinasi tulla kiire persjättöön ennen putkea (ehdin silti). Sitten hömpsöteltiin loppurata.

Harjoiteltiin sitten tuota 12-16 suoraa, ja 16-putkelle harjoiteltiin rytmittämällä, vaikka se ei Pyrylle sopivin ohjaus olekaan (ulkokautta putkelle, ja Pyryllä ei vielä kovin kovaa paloa putkelle ole). Pyry kuitenkin on todella tarkka siitä rytmistä ja tuli hyvin muuttamalla rytmiä oikein.

Hidastavat esteet

Lisäksi Pyryn kanssa harjoiteltiin meidän hidastavia esteitä. A-este on ihan ok, keinu on tarpeeksi nopea (tälläkin kertaa oikeasti kävi suorittamassa keinua ihan itse, vaikka puoli vuotta sitten vielä inhosi koko hökötystä). Paneuduttiin siis putkiin, ja puomiin.

Putkiin ei Pyry mene kovinkaan innolla, ja sillä kestää mun mielestä aika pitkään putkissa. Pyryllä nyt ei ole kovin hyvä rakenne putkia varten, ja ei pystykään kovaa suorittamaan putkia, kuten esim. bortsut kevyempinä. Harjoiteltiin kilpailutaktiikalla, eli namialusta oli muutaman esteen päässä ja kilpailtiin Pyryn kanssa putken kautta namialustalle. Ja mun piti oikeasti ottaa nami itselleni, jos ehdin namialustalle ensin. Hyvin meni niin kauan, kunnes ehdin ensin ja otin namin. Sen jälkeen seuraavan kerran Pyry ohitti täysin namialustan, koska se oli "mun". Sami sanoi, että "tätä ei todellakaan odottanut tapahtuvan. Kukaan ei tiedä mitä porokoiran päässä voi liikkua". Joo, että silleen. Jatketaan kuitenkin tätä harjoitusta (ilman että itse ehdin namialustalle) ja suoremmalla putkella aluksi, jos saataisiin vauhtia lisää tulla putkesta.

Toinen oli puomin suorittaminen, Pyry usein ravaa puomin. Tämä selvisi nopeasti, laitettiin puomin jälkeisen hyppyesteen taakse namialusta, ja Pyry suoritti joka kerta laukaten puomin, ja otti kontaktikohdatkin tunnollisesti joka kerta. Tätä pitäisi harjoitella myös paljon, että saataisiin se lihasmuistiin.

HALTIN TREENIT

Halti väsyi lämpöön yllättävän nopeasti, tosin voi johtua myös muusta (no oltiin me edellisen päivän 12 tuntia liikenteessä kun käytiin Padasjoella sukuloimassa). Halti ei suostunut leikkimään ollenkaan, ja nameilla meni sitten.

Aluksi tehtiin 1-4 esteitä, ja heti aluksi sitten sain ohjeita, että ei noin. Ohjasin vähän niin kuin tassusta pitäen samoin kuin Pyryä, ja samoin ohjeeksi ohjata vain n. 2-esteen jälkeen vähän kauempana esteitä, ja parilla askeleella 1-hypyltä esteet putkeen, ja paremminhan se meni, kun sai ottaa etäisyyttä ja tehdä itsenäisesti. Tästä sain ohjeeksi, että pitää harjoitella paljon tällaisia, jossa Haltin pitää itse ajatella mikä on seuraava este ja suorittaa itsenäisesti. Ja etten itse sitten opeta sitä juoksemaan mun oman liikkeen mukaisesti.

Sitten tehtiin 18-21-pätkää, jossa tuli ongelmia, kun Halti ei hae edessä olevia esteitä, tai sitten itse ohjasin hölmösti että Halti ei irrronnut. Ja itselle oli vaikeaa yrittää mennä valmentajan ohjeiden mukaan oikein. Saatiin kyllä onnistumisia. Tässä saatiin sitten ohjeeksi, että vahvistetaan hypyn tarjoamista, ja nimenomaan vahvistetaan "hyppy"-käskyä, ja mitä se tarkoittaa. Eli Halti osaa käskyllä tarjota edessä olevaa hyppyä.

Kolmas harjoitus oli 12-16. Aluksi pari kertaa tehtiin rengasta, kun sitä ollaan tehty vain muutamia kertoja yksittäisenä (rengas miniasennossa). Sitten tehtiinkin kokonaan rataa, ja Haltihan meni joka kerta hienosti renkaan oikein, vaikka itse olin vaikka missä. Hyvin on hiffannut idean. Aluksi tehtiin taas rytmittämällä, ja muuuuutaman suoraan putken menon jälkeen, sain rytmitettyä oikein keppejä kohti, ja Halti tuli oikeaan päähän putkea. Ja tämä oli aika hyvä, koska se aika monta kertaa ehti singahtaa väärään päähän putkea. Sitten kokeiltiin tehdä valssilla, mutta olin todella myöhässä ja valssi valui. Sitten kokeiltiin tehdä persjättöä ja se onnistui paremmin (koska osaan sen paremmin), mutta Halti vähän hidasti tehdessäni persjätön, kun ei vielä kunnolla osaa sitä. Silti verrattuna siihen ettei sitä vielä osaa, niin meni hienosti. Pätevä pieni koira, mutta väsyi kyllä aika lailla, häntäkin oli aivan alhaalla.

Kontaktit

Keskuteltiin jonkin verran myös Haltin kontaktiesteistä. Haltillehan on opetettu niin hyvin pysäytyskontaktit, että se tarjoaa niitä joka esteellä (myös muurilla, pituudella ja renkaalla). Olen alkanut jo puomille opettamaan pysäytyksiä, ja hyvin kyllä on sisäistänyt asian. Olen miettinyt toisaalta taas A-esteelle juoksukontakteja, koska A-esteen pysäytys kuormittaa enemmän. Sami oli sitä mieltä että kuormittaahan ne äkkipysäytykset metsässä juostessa sekä tietty radalla muut pysäytykset ja on ollut paljon tapauksia, joissa on opetettu juoksukontaktit ensin A-esteelle, ja puomille pysäytyskontaktit, ja loppujen lopuksi koira alkaa tekemään pysäytystä myös A-esteelle. Ja Haltin tuntien se tarjoaa pysäytystä mieluusti myös A-esteelle. Mietin sitten, että kuinka mielekästä on yrittää saada se pois siitä pysäytyskontaktimoodista. Eli voi olla siltikin että opetan Haltille pysäytyksen myös A:lle, mutta pitäisi saada se jotenkin vähän hidastamaan eikä ehkä tulemaan niin täysiä, vaikka puomilla näin olen opettanut. Todennäköisesti yritän opettaa Haltille molemmat; juoksu- ja pysäytyskontaktit eri käskyillä, ja katsotaan mitä siitä tulee.

Leikin vaikeus

Leikitin Haltia vielä molempien koirien treenien jälkeen, ja ihan hetken leikki, paitsi ei pystynyt sitten kun muut koirat alkoivat haukkumaan. Ottaa siis häiriötä, ja tätä pitää alkaa treenaamaan. Tää on niin hassua, kun tää koira on niin kova leikkimään ja taistelemaan, että varsinkin kotona se tunkee lelua käsiin äristen, ja vetää kuin mielipuoli, ja sitten häiriössä en meinaa aina saada leikkimään ollenkaan. Ja Haltin kanssa ollaan leikitty kuitenkin kaikenlaisissa epiksissä ja tapahtumissa keväänkin aikana. Osittain uskon että johtuu myös minusta, koska olen varautuneempi kun on muita ihmisiä, enkä osaa olla yhtä täysillä mukana, kuin olen vaikka kotipihalla tai omatoimisissa treeneissä. Kotonakin esteillä palkkaan aina melkein lelulla. Lisäksi Pyry pitää aika paljon meteliä kun treenaan Haltin kanssa, joten tämä voi olla aika paha häiriö. Alkaahan tietty murkkuikäkin olemaan ajankohtainen ja muut koirat alkavat kiinnostamaan (urokset ja nartut). Pitää nyt vaan keskittyä ja tehdä töitä tämän eteen.

Eli Haltin treenattavat
  • Hypyn tarjoaminen (ja kauempaa)
  • Haltille itsenäisempi suorittaminen
    • Oma ohjaaminen vähäeleisemmäksi ja juoksen vähemmän mukana
  • Leikkiminen häiriössä
    • Käydään pelkästään leikkimässä häiriössä; agikisoissa, agitreeneissä, muualla
    • Treenataan agilityä aluksi vähemmässä häiriössä (eli jonkin verran yksin ja sitten ilman muiden koirien häiriötä) jotta saan palkattua aina lelulla ja voin antaa Haltin rallittaa paremmin kentällä lelun kanssa, kun ei ole muita koiria joiden luo lähteä - häiriötä lisätään pikkuhiljaa, kun leikkiminen alkaa olla vakio
    • Leikkipalkka aina kun mahdollista, namipalkka (huonompi sellainen) sitten kun en saa leikkimään - esim. suuremmassa häiriössä
    • itse yritän vapautua leikkiessä
Pyryn treenattavat
  • Puomin laukkaaminen
  • Putkesta ulostuloon vauhtia

Haltin maanantain agitreenit

Kävin meidän Loviisan kentällä yksin treenamassa Haltin kanssa, tehtiin kahta rataa, ja välissä Halti sai levätä. Palkkasin vinkupallolla koko treenin ajan, ja Halti sai rauhassa rallittaa ympäri kenttää sen kanssa. Harjoiteltiin siis pelkästään hypyn tarjoamista, ja sitten itsenäistä etenemistä hyppyjen kautta putkeen ja putkesta hypyille. Pitäisi vielä saada ohjattua kauempaa esteistä, ja lisäksi siten, että olen ensimmäisen esteen kohdalla ja saan ohjattua putkeen.

1. rata:

Tässä harjoiteltiin Wessmanin treenin alkua mahdollisimman vähällä omalla liikkeellä. Hyvin onnistui. Palkkasin yleensä putken jälkeen. Ei onnistunut pituudelle kääntäminen, meni aina ohi kovalla vauhdilla, mutta tähän en kiinnittänyt huomioita, koska nämä olivat irtoamistreenit, eikä hallintatreenit.
2. rata

Tokalla radalla oli myös irtoaminen ja varsinkin hyppyjen tarjoaminen aiheena, mutta tässä sitten myös putkelta lähetin loppuesteet irtoamaan, ja palkkasin aina pallolla 5-hypyn taakse.



Hienot treenit, ja olin tyytyväinen kun sain palkattua kokonaan lelulla tällä kertaa. Nyt oli kyllä lämmin, 22 astetta, mutta oli ilta ja aurinko ei paistanut täydeltä taivaalta. Ei ollut häiriötä ollenkaan, ja itse olin aika rentona.

Haltilla alkaa 9.8. sunnuntaisin agilityn jatkoryhmä Loviisassa. Pyryn treenit ovat taas Heinlahdessa maanantaisin. Yritän saada Haltille talvipaikan Agi-Kotkista ja toivottavasti siihen mennessä ollaan saatu agility hyvälle mallille. Meidän Agi-Kotkien halli vaihtuu, saatiin halli Loviisan puolelta Kotkaa, Hakamäestä ja n. 10 minuuttia lyhyempi matka. Ei enää lasit tipu katosta, ja vähän lämpimämpi halli. Pienempi se on, mutta eiköhän sillä pärjätä talvet.

Pyry sai illalla treenata ohjattua noutoa, Pyry osaa sen kuin vanha tekijä, menee joka kerta oikealle kapulalle, ja tyytyväisenä tuo minulle. Minulla on aika vahva vartaloapu tietenkin tässä alussa, mutta tästä on hyvä jatkaa. Pätevä ukko sekin on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti