maanantai 22. toukokuuta 2017

Agikisat Kouvolassa

Sunnuntaina käytiin Haltin kanssa kisaamassa Kouvolassa, tuomarina Martti Salonen. Käytiin juoksemassa kolme agirataa.

Samalla oli Haltin ensimmäiset ulkokisat, joten vähän testattiin tuleeko siellä mitään häiriönottoa, etenkin kun Halti on vain pari kertaa vasta treenannut ulkona. Pyryhän ottaa Kouvolassa ulkokentällä häiriötä ihan reilusti, mutta Halti ei ehkä samalla tavalla.

Oli tosi lämmin, 21 astetta näytti mittari kun lähdin kisapaikalta. Haltia pyrin pitämään viileänä, muistin ottaa sille mukaan, viilennysalustan, kanankeittovettä ja runsaasti vettä. Lisäksi pyrin viilentämään sitä mahdollisimman paljon kainaloista, nivusista, kaulasta ja vatsasta. Aika vähän oli varjoisia paikkoja lenkkeillä. Halti pysyikin ihan virkeänä kyllä kokoajan, eikä siinä näkynyt sellaista väsymystä mitä Pyryssä olisi näkynyt. Uskon kuitenkin että toi sen kaksinkertainen turkki kyllä varmasti pakosti vaikuttaa jotenkin tekemiseen. Itse toki unohdin suojakertoimet ja lippiksen, olimpa punainen kisojen jälkeen.

A-rata, rimat 60 cm


Ekalla radalla oli tosi pahassa kulmassa keinun lähestyminen, aika vaarallinen, etenkin kun siihen tultiin renkaan kautta. En arvostanut ollenkaan. Tähän mennessä missään kisoissa ei juurikaan vaarallisia lähestymisiä ole ollut kontaktiesteille ainakaan.

Just ennen rataa Haltilla vaan meni taas pasmat jotenkin sekaisin, se näki edellisen pitk. collien juuri menevän loppusuoran, veti keesin pystyyn ja alkoi jännittämään. Ei suostunut tulemaan jalkojen väliin lähtöön aluksi, ja meni hetki että sain sen siihen. Olisihan se pitänyt tietää, että ei koskaan tule mitään siitä, jos Halti jännittää radalla. Se lähti 5-esteen takaakiertoon - siis 5-esteen ohi suoraan putken suuntaan, sieltä sain kalasteltua takaisin oikealle hypylle, ja piti improvisoida seuraava ohjaus, josta Halti taas lähti juoksemaan putken suuntaan ja siinä kesti taas aikaa että sain sen oikealle esteelle kaartamaan. Tässä se jännitys näkyy hyvin, kun ei ihan pysty keskittymään silloin.

Sain lähetettyä hyvin 10-esteelle joten ehdin siitä hyvin renkaan jälkeen hidastamaan ja suoristamaan keinulle. Puomin Halti teki oikein nätisti, ja siitä sain hyvin hypyn kautta suoralle putkellekin. Tein takaaleikkauksen suosiolla 16-putken jälkeen, josta sain A-esteen suuntaan Haltin kaartamaan, olisi voinut olla vähän pienempi kaarros taas. Vikan riman tiputti, kun hyppäsi turhan kaukaa. A-esteen kontaktinkin tuli tosi hyvin alas. 

Eli tältä radalta (yllätysyllätyskaarteineen) yliaikaa + 5 riman tiputuksesta. Ihme kyllä noista 5-6-esteiden kaarratuksista ei tullut kieltoja, vaikka tosiaan ei se sinne putkelle ehtinyt eikä mennyt ohi esteen ihan täysin, vaikka kaukana kaartelikin omiaan.

Eli tulos 5,98, 3. sija (etenemä 3,14 m/s)

Tästä saatiin ihan palkintoina pehmolelua, lakua ja lihatikku koiralle. Vähän kyllä nauratti kun kuulin kuulutuksesta että Halti kolmannella sijalla yliaikavitosellaan...

B-rata, 60 cm rimat


Tää rata meni ihan hyvin. Halti teki keinun pysäytyskontaktilla itsenäisesti ja itse pystyin juoksemaan renkaan taakse ohjaamaan kunnolla 10-esteelle. Oli kyllä tämä 7-10-kohta aika kökkö koirille ja niiden linjoille. Vähän olin epävarma miten saan Haltin 14-esteeltä 15-esteen oikealle puolelle, mutta sain vedettyä hyvin ja tehtyä valssinkin, vaikka vähän oli hosuvaa ohjaus. Kepeillä sitten Halti ei ilmeisesti taipunut tarpeeksi hyvin, vaan meni tokaan väliin. Joten tämä jouduttiin korjaamaan. Tein sitten vielä keppien jälkeen persjätön, jotta en ohjaa Haltia väärälle puolelle hyppyä.

Eli tulos 5, 5. sija (etenemä 3,29 m/s)C-rata, rimat 55 cm


Vikalle radalle tuomari sentään laittoi 55 cm rimat. Ihan hyvä, kun oli niin lämminkin ja kaikki koirat oli aika väsyneitä. Tässä meinasin ensin tehdä 2-esteelle pakkovalssin, mutta päädyin sitten päällejuoksuun ja persjättöön ja siitä reilulla vauhdilla A-esteelle jotta ehdin työntämään 4. esteelle. 

5-puomi olikin jännä juttu, koska tuomari seisoi aivan puomi vieressä (numeroiden 5 ja 9 välissä), ja itse juoksin puomin vasemmalta puolelta siten, että tuomari jäi mun ja Haltin väliin. Joku koira tossa kohtaa hyppäsi puomilta pois. Halti kuitenkin meni loppuun asti, mutta hetken vilkaisi tuomaria. Nyt meni kepit hyvin, mutta kulma oli vähän parempi.10-11-esteet persjätöllä, mutta unohdin 11-12-välissä että piti tehdä siihen valssia, mutta pienen sekoilun ja pelastelun jälkeen sain Haltin valssilla oikealta puolelta estettä. 

17-esteelle piti ehtiä edeltä valssiin, mutta jotain sähläsin varmaan, ja Halti tuli keinulta siten, etten ihan ehtinyt, joten valssi levisi ja Halti kaarsi taas laaaaajan kaarteen, josta lopulta päästiin taas oikealle esteelle. A-esteeltä lähety 19-putkeen ja loppuun rata. Ja nolla tuli. Tuntui muutamassa kohtaa taas pelastelulta, mutta sitä se joskus on.

Tulos 0, 4. sija (etenemä 3,40 m/s)Ei ole koskaan ollut noin hitaita etenemiä Haltilla. Voi johtua ekoista ulkokisoista, helteestä, häiriöstä, tai rataprofiilista tai kaikista noista.

Jonkin verran itseasiassa johtui rataprofiileista, koska aika harva sai yli 4 m/s etenemän edes. A-radalla makseissa paras etenemä oli 4,11 m/s, B-radalla 4,13 m/s yhdellä ainoalla ja voittaja-bordercolliella 3,71 m/s ja muilla vielä hitaammat etenemät ja C-radalla paras etenemä voittajalla JOPA 4,37 m/s, ja muilla reilusti hitaammat ajat. Radoilla ei vauhtia juurikaan saanut kukaan, joten ei ehkä haittaa jos yksi porokoirakaan ei pääse lähellekään nelosen etenemiä.

Positiivista

  • Haltin A-esteen kontaktit oli tosi hyvät!!! Siis tuli puoleen väliin kontaktia joka ikisellä!
  • Puomin kontaktit oli tosi hyvät, mutta muistinko tarpeeksi kehua??!!  Ainakin palkkailin ennen ja jälkeen ratojen läheisillä rappusilla "kontakteista"
  • Keinulta Halti vähän varasti pari kertaa (en siis antanut lupaa tulla, ja tuli silti - mutta olin huolimaton), mutta tätä olen miettinyt että tarviiko sen enää jäädä pysähtymään, koska keinun suorittaminen on aika varmaa, ja se ei ehkä enää tee lentokeinuja.. porokoiran kanssa kuitenkin pitää saada niitä sekunteja jostain pois, ja kontaktit on yksi alue (puomillakin pitäisi nopeuttaa edelleen vapauttamista)
  • Kepit oli hyvät pääosin, olispa päässyt vähän edes vedättämään tai irtoamaan ihan mihin tahansa suuntaan

Kehitettävää
  • Mitä tehdään keinun kontakteille? Annetaanko suorittaa itsenäisesti ja tulla pysäyttämättä vai nopeutetaanko pysäriltä vapauttamista?
  • Puomin kontakteilta nopeampi vapauttaminen
  • Olisi tietty hyvä jos saisi Haltin pasmat pysymään aina koossa, ettei jännitys veisi koko koiraa silloin kun alkaa jännittämään
  • Itselle ripeämpi ohjaus (ikuisuuskehityksenaihe)
  • Itselle täysi keskittyminen radalla, ettei unohdu rata


Halti kävi viihdyttämässä makkaranmyyjääkin näyttämällä miten 2on2offin voi tehdä vaikka hallin seinää vasten ja löysi jotain lavoja, minkä päällä sai tehtyä kanssa temppuja. Ihan kivaa oli, ja kyllä aina oppii ohjaamaan ja miettimään joka radalla aina enemmän.

Ainiin, mulla oli tän vuoden tavoitteena (siis sen jälkeen että noustaan Haltin kanssa kolmosiin), päästä vähintään 5. sijalle kisoissa. Ei nyt olis uskonut että ihan tällaisilla sekoiluradoilla, mutta päästiinhän me 3. sijalle, 4. sijalle ja 5. sijalle, joten kolminkertaisesti saavutettiin se tavoite. Ja eikun keksimään uusia tavoitteita...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti