sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Agilityä ja tokoa (vaihteeks)

Eilen oltiin taas agitreeneissä Porvoossa sisähallissa. Treenattin vähän samanaikaisesti, yksi teki radan pätkää ja muut yksittäisiä esteitä tarpeen mukaan.

Tässä
A: erillishyppyesteet
B: Radan pätkä
C: erillisesteetAluksi tehtiin Pyryn kanssa radanpätkää, eli piirrokseni B-vaihtoehtoa. Tämän radan suunnittelin itse, koska halusin treenata putkelle menoa siten, että koira ei näe sen putken aukkoa, ja tietenkin A-esteen kontakteja piti treenata. Eli tarkoituksena oli mennä A:lta putkelle siten, että koira seuraa ihmisen kropan suuntaa putken kohdalla, ja sen jälkeen sitten kaksi takaa kiertoa esteille, rengas ja uudelleen putkeen ja seuraavalle esteelle. Nuo meni todella hyvin, ainoastaan oikeastaan putken jälkeen takaakiertoon en ollut valmistautunut ja ajatellut loppuun, mutta sitten kun tajusin että eka takaakierto voi mennä kahden esteen välistä, niin sitten meni hienosti.

A-estettä harjoiteltiin aluksi enemmän pelkästään kontaktilla palkaten (unohdin täysin lisätä häiriötä) ja sitten treenattiin stop-sanalla A:n ylittämistä että Pyry itse jarruttaa ja pysähtyy A:lle. Tämä siis sen vuoksi, että Pyry meinaa mennä turhan vauhdilla tuon kohdan. Lopulta tosi hienosti Pyry tajusi sen pysähdyksen merkityksen, ja oma-aloitteisesti alkoi jarruttamaan ylhäällä ja pysähtyi kontaktille. Pitkästä aikaa Pyry taas kunnolla hiffasi tuon kesän jälkeen. Pitää vaan panostaa paljon enemmän noille kontakteille.

Treenattiin keppejä verkoilla vaihteeksi, ja mun mielestä Pyry vaan ei tajua noita kepeiksi, kun siinä on verkot. Se vaan "menee" sen läpi, mutta näyttää että se ei oikein sytytä sillä. Mutta kuitenkin aina sitä kuulee, että kannattaa vaan treenata verkoilla, niin pitää nyt antaa mahdollisuus tuolle tyylille. Paremmin Pyry tosin tajuaa kepit, kun se saa itsenäisesti miettiä sitä pujottelua ilman verkkoja. Noh, katsotaan nyt vähän aikaa...

Keinua myös harjoiteltiin erikseen, ja siinä itse pidin keinua vähän keskivälistä siten, ettei se pääse kovaa alas. Tässä Pyry varmaan ensimmäisen kerran osasi muutaman kerran itse tasapainottaa keinua, ja laskea sen omalla painollaan alas. Vähän Pyry on varovainen keinulla, ja ei ihmekkään. Mutta harjoittelulla saadaan se varmaksi, nyt oli kuitenkin selkeää edistystä.

Vielä tehtiin erikseen kolmella hyppyesteellä takaakiertoja muutaman kerran. Tässä Pyry pitäisi ehkä saada kiertämään vähän kauempaa, että sillä olisi tilaa hypätä paremmin takapuolelta, yhden kerran tiputti esteen kun meni ahtaasti, mutta muuten meni aika hyvin. Silti pitäisi varmaan kiinnittää huomiota tuohon kiertoon.

Puomia harjoiteltiin myös erillisesteenä, ja kontakteja siinä. Kontaktit meni hienosti ja pääsin palkkaamaan Pyryä paljon kontakteilla. Pyry tuntui menevän aluksi vähän varovaisesti puomille, mutta luulen että se johtui viime kerrasta kun musta putki oli siinä alapuolella, tai tarkemmin ajalteltuna voi johtua puomistakin, koska se huojui pikkasen. Eräs toinen koira ei uskaltanut ollenkaan mennä puomille sen tärinän vuoksi. Ei tuossa puomissa muistaakseni ollut tukijoita erikseen, mutta pitää seuraavalla kerralla varmistaa että puuttuiko siitä mahdollisesti ne tms.. Tosin muut koirat meni kyllä puomista ihan hyvin..

Kaikenkaikkiaan onnistumisia oli paljon, kaikilla kolmella kontaktiesteellä. Kepit mua vähän vielä mietityttää. Ens viikolla onkin sitten sunnuntaina kahden tunnin agitreenit + tokotreenit.. saa nähdä mitä siitä tulee.. todennäköisesti otetaan vähän rennommin tokotreenit, koska todennäköisesti agitreeneissä on taas hävikkiä osallistujissa, niin saadaan tehdä enemmän treeniä niissä.

Ennen agitreenejä käytiin moikkaamassa Askolassa Tuhkavuorten Quunsumua "Jästiä", ja pojat saivat painia ja riehua keskenään. Vähän talon kolmannen koiran sekaanmeno meinasi aiheuttaa konfliktia, mutta kun se saatiin pois sieltä välistä niin meni ihan hyvin leikit. Ja agitreenien jälkeen käytiin vielä Myrskylässä hakemassa Jani, ja sitten Pyry pääsi leikkimään vielä Vertin kanssa vähän aikaa illalla. Kotona sitten oltiin kymmenen jälkeen. Sain tänään sunnuntaina nukkua sitten jopa yhdeksään asti, mutta mitään muuta väsymyksen merkkiä ei ainakaan Pyryssä näy.

Ollaan vähän tokotreenattu tällä viikolla. Noudossa päätin sanaksi "Nouda", ja liikkeeksi tulo eteen. Ja nyt ollaan treenattu uudella sanalla pelkästään noutamista ja luoksetuloa dummy suussa. Aika hyvin ne on menneet. Muuten ollaan treenattu myös sivulle istumista dummy suussa ja seuraamista dummy suussa. Siis olen vahvistanut sen esineen suussa pitämistä.

Lisäksi tänään tein sen virheen, että innoissani katsottuani ALO-videoita, niin menin Pyryn kanssa kylmiltäni tekemään liikkeitä. No eihän se onnistunut, ja syyn tiedän hyvin. Pyryä pitää kuitenkin eka lämmitellä vireeseen ja leikkiä sen kanssa, ja sitten se tekee ihan eri moodilla. Tein pari kertaa kaikki ALO-luokan liikkeet, palkitsin tosin liikkeiden jälkeen, paitsi ehkä maahanmenon jälkeen vain rapsutin. Ainoastaan jäi tekemättä hyppy. Lisäksi käytiin 1,5 tunnin lenkillä osittain vapaana metsässä ja siellä metsätiellä vähän aikaa leikittyäni Pyryn kanssa treenattiin seuraamista käännöksin molempiin suuntiin ja täyskäännöstä, ja meno oli leikin jälkeen ihan erilaista ja ihan eri vireella, verrattuna aikaisempaan.

Eli, koiran ohjaaja muistaa aina hakea sitä motivaatiota etukäteen koiraan ja nostattaa koiran virettä, ennen kuin tehdään mitään liikkeitä.

Ensi viikolla onkin sitten lappalaiskoiratreenit, omatoimitokotreenit ja agitreenit. Jess!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti