keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Joulua!

Tässä muutamia JOULUKUVIA:

Mitäs tässä ollaan tehty ennen joulua, ei pysty kaikkea muistamaankaan. Jonkin verran ollaan käyty Loviisassa kävelemässä ja harjoittelemassa omaa itsehillintää, näin Joulun aikaan huomasin että päätä ei kiristä enää niin paljoa, ja lenkitkin ovat menneet paljon mukavammin.

Viime viikolla käytiin Kymenlaakson lappalaiskoiratreeneissä torstaina Kotkan Ruonalassa. Meitä oli kolme uroksen kanssa treenaavaa, ja Pyry meni  vähän kierroksilla, en tiedä oikein johtuiko pakkasesta vai että ei olla vähään aikaan tehty mitään treeniä. Ei Pyry siis muille kovinkaan haukkunut, mutta mun kanssa treenatessa esim. seuraamista alkoi hyppimään käteen, vinkui ja haukkukomensi minua..Käännöksissä ei oikein pystynyt keskittymäänkään. Tietenkään kun en hirveästi voi palkata sellaisesta komentamisesta ja hyppimisestä, ja komensin lopettamaan, niin Pyryhän tietty lopetti kokonaan tekemisen ja meni vähän lukkoon ja katseli vaan muualle kun ei tiennyt mitä saa tehdä. Ei se oikein ymmärrä, että jos komennan, että komennanko seuraamisesta vai haukkumisesta/riekkumisesta.
No silti sain Pyryn kuitenkin tokenemaan, ja vähän innostamalla Pyry taas teki normaaliin malliin, eikä jäänyt lukkoon koko loppuajaksi. JEE!

Tehtiin luoksepäästävyyttä (henkilö tulee suoraan eteen, kättelee, henkilö menee ohitse) ja Pyryn piti istua ja pitää kontaktia sen ajan minuun. Aika hyvin tällä kertaa hiffasi jutun jujun. Muutaman kerran sanoin istu, kun ihminen tuli kohti, jotta tietää että ei mennä tapaamaan. Tässä onkin tavoitteena, että tarvitsee sanoa kerran istu ennen ihmisen tulemista, ja käsky kestäisi. Sitten tehtiin tosiaan vasemmalle ja oikealle kääntymisiä törppien avulla, ja liikkeestä juoksua ja takaisin kävelyliikkeeseen. Kokeiltiin myös hitaasti kävelyä, vaikka sitä ei ollakaan harjoiteltu ollenkaan. Lisäksi Pyry teki yhden luoksetulon ja tehtiin vähän jääviä ja paikallaanmakaamista sekä pujottelua. Alkuriekkumisen jälkeen Pyry meni aika hienosti. Ja sitten lopulta käytiin kävelylenkki yhdessä ja muutamat koiratkin ohitettiin, noh, ainakin hiljaa.

Myöhemmin seuraavana päivänä tehtiin myös jotain treeniä kotona, ja kun jouduin komentamaan Pyryä ja se lopetti taas kaiken tekemisen, niin myös tällä kertaa sain sen tokenemaan ja jatkaan työskentelyä. Alkaako mun herkkä koirani vähän aikuistumaan vihdoinkin.

Viime viikonloppuna käytiin lauantaina lapinporokoira Hiiren kanssa Porvoossa lenkillä. Alussa oli vähän kommentointia suuntaan ja toiseen, mutta nopeasti n. 5 minuutin sisään jo kävelivät nätisti. Ei voitu päästää kuitenkaan koirapuistoon tms leikkimään, koska näytti siltä että eivät tulisi vapaana välttämättä toimeen. Saatiin kuitenkin tehtyä hieman paikallaan makuuta noidenkin kanssa sekä tehtiin jonkin verran tokoliikkeitä.
Sunnuntaina kävikin sitten paljon vieraita, ja maanantaina jouluaattona Pyry pääsi vähän treffaamaan Verttiä. Tällä kertaa näillä kahdella oli vähän enemmän kitkaa keskenään, ja useamman kerran sai vähän toppuutella. Vertille taisi olla vähän liikaa sekin, että Pyry painiessa murisee, ja Verttiä ahdistaa sellainen, ja meinasi niissä tilanteissa tunteet kuumeta liikaa. Pyry myös pyrki olemaan päällä mahdollisimman paljon ja pistämään Verttiä maihin (enemmän kuin aikaisemmin), joten tämäkin varmasti vaikutti vähän tilanteeseen.
Lahjoja avatessa ahtaassa olohuoneessa Pyrylle ja Vertille tuli riitaa, kun Pyry tuntuu reagoivan hyvin terävästi yllättäviin tilanteisiin. Nopealla toiminnalla Vertin omistaja sain Vertin irti ja riita loppui siihen ja sitten molemmat päästettiin irti ja oltiin kuin ei mitään olisi tapahtunut. Ja niin oli koiratkin. Pyry oli vaisumpi ja makasi loppuillan tosin. Päästettiin vielä pojat ulos leikkimään ennen kuin lähettiin, mutta eivät ne jaksaneet kauaa leikkiä ja Pyry lopetti leikin aika nopeasti. En kuitenkaan usko että tämä mitenkään vaikuttaisi niiden väleihin.

Eilen Pyry pääsi leikkimään Jästin kanssa kaiken lisäksi meidän pihalla, ja voi että kun oli hurjia lumipetoja:Ja tänään kaiken lisäksi Pyry pääsi leikkimään Pian, karkeakarvaisen saksanseisojan kanssa pitkästä aikaa, joten joulu on ollut kaikenkaikkiaan leikkipitoista.Eilen käytiin myös lenkillä Loviisassa, ja se oli kyllä tosi mukavaa rauhallisessa hiljaisessa kaupungissa käydä vähän kävelemässä. Meni jopa muutama koira ohi, mutta niistä nyt ei tarvinut sen enempää välittää.

Tänään tehtiin ulkona vähän tokoliikkeitä. Pyrin siihen että liikkeitä tehdään mahdollisimman vähän 1-2 toistoa, ja mahdollisimman huolellisesti. En sitten pääse itse mokaamaan, ja hinkkaamaan liikaa joitakin liikkeitä. Molemmat jäävät liikkeet; liikkeestä seisominen ja makaaminen menivät tosi hienosti. Niitä tehtiin vain ne yhdet kerrat. Seuraaminen ja täyskäännös tehtiin kerran, ja siinä Pyry ehti istumaan kun oletti että olisi tehty pysähdys, mutta nopeasti seurasi mukana. Luoksetuloja tehtiin useampi, ja viimeiseksi oikein pitkä matka, joten Pyry sai kiihdyttää kunnolla tullessaan sivulle. Luoksetulossa mulla on ollut palkka valmiiksi kädessä, jotta pääsen palkkaamaan heti oikeasta asennosta vierellä. Käännöksiä ei taidettu hirveästi tehdä, mutta tehdään seuraavan kerran. Sen huomasin, että Pyry seurasi nyt aavistuksen liian takana, ja sitä pitää yrittää korjata. Mulla on ollut heijastin siinä vasemman taskun kohdalla mikä on muutaman kerran häirinnyt Pyryä, joten voi johtua ihan siitä. En aina vaan ole muistanut laittaa sitä heijastinta taskuun pois edestä. Muutamia liikkeitä tehtiin nyt siten, että palkkasin vain kehuilla. Ja sitten joidenkin liikkeiden jälkeen sai myös palkan. Yritän nyt alkaa vähentämään palkkauskertoja, jotta voitaisiin joskus harkita sinne kisoihin menemistä.

Noutoa ollaan aina välillä harjoiteltu ja nyt taas treenattiin sitäkin ulkona. Ollaan päästy siihen pisteeseen, että heitän noutoesineen ja Pyry menee lelun luo ja siinä vaiheessa annan käskyn "ota", ja Pyry tuo esineen mun luo pudottamatta sitä. Vähän houkuttelen Pyryä luokse ottamalla askeleita taaksepäin ja kutsumalla Pyryä. Tänään vaihdoin sanan "nouda" aikaisemman tilalle siinä vaiheessa kun Pyry alkaa ottamaan askeleita minuun päin. Muutamia kertoja olen saanut tuon esineen pitämisen niin vahvaksi, että Pyry on pystynyt tulemaan sivulle esine suussa. Sitä ollaan kuitenkin harjoiteltu vain silloin kun on ensin paljon onnistumisia esineen pidossa. Olen nykyään voinut laittaa esineen Pyryn suuhun, ja Pyry pitää sen suussa pudottamatta jo aika pitkän aikaa. Ja ei edes pudota vaikka olen ehtinyt ottamaan namin käteen. Nyt oikeastaan pitäisi vielä vahvistaa esineen pitoa ja sen suuhun laittoa ja alkaa kokoamaan liikkeitä yhteen kun sivulle tulo saadaan toimimaan varmasti esine suussa. Vielä pitää miettiä että haluanko että Pyry tuo esineen eteen vai sivulle. Kyllä se tästä. Nyt se näyttää jo aika hienolta noutoliikkeeltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti