tiistai 17. huhtikuuta 2018

Poropaimennustaipumustestaustapahtuma

Kyllä suomen kieli on parasta, kun yksi sana on lauseen pituinen..

Käytiin pääsiäisen jälkeisellä viikolla Lapissa Kittilässä poropaimennustapahtumassa. Sain Haltille taipparista paikan, Pyry ei mahtunut isosta hakijamäärästä johtuen uusintatestaukseen.

Oltiin Oulussa yötä Nallikarissa mennessä ja tullessa ja oli mukavat koiraystävälliset mökit ja maastot. Ei ollut kerralla sitten liian pitkä matka taittaa matkaa.

Rovaniemellä

oululaisen kaupan pihalla

Paimennustapahtumista ei saa noin yleensä ottaa videota, mutta muutaman kuvan videosta pystyn julkaisemaan.Halti oli kyllä aivan superkilttikoira. Sen mielestä antaa kaikkien kukkien kukkia, ja oli oikea herrasmies poroille (ehkä liiankin). Halti haukkui paljon poroja ja lähinnä liikutti poroja haukkunsa avulla, mutta aina saadessaan ne liikkeelle, se löysäsi heti painetta niihin. Heti alussa oli huvittavaa, kun Halti "eksyi" ihan porojen eteen, ja hetken oli molemmat osapuolet kummastelemassa että mitäs nyt.


Testin osioiden mukaan Halti oli hallinnassa ja rauhallinen, avoin ja ystävällinen, terve ja soveltuva. Haltin kiinnostus parttioon oli huomioiva, hieman epäröivä (hieman välinpitämätön välillä). Hallittavuuden osalta Halti oli hallinnassa ja valpas. Asenteeltaan tasapainoinen ja rauhallinen. Tuomareiden mielestä Halti sopeutti voimankäyttöä parttiota kohtaan vähän, pyrki pitämään parttiota koossa vähän ja työskenteli liikkumalla vähän (vaihtoehdot oli sopivasti, vähän, ei lainkaan). 

Tuomareiden kommentit:

Napakka haukku. Rauhoittuu hyvin omistajan pyynnöstä. Kiinnostunut, hyvin antaa poroille tilaa, periksiantamaton yksittäistä poroa kohtaan. Auktoriteetti toimi, mutta koko parttiota kohtaan ei voima riittävä. Ei syttynyt tarpeeksi poroille. Joten Halti suositeltiin testattavaksi uudelleen. Naureskelin niille, että mulla on tällainen tottelevainen koira, joka ei käytä tarpeeksi voimaa, ja sitten on toinen, joka käyttää liikaa voimaa eikä kuuntele. Ja että ehkä tää tottelevaisempi on mukavampi olla. Tuomarit kuitenkin sanoivat, että hyvin meni testi siihen nähden että Halti ole ikinä nähnyt poroja aiemmin.


Oli rankka ajomatka, mutta ehkä sen jaksaa sitten taas joskus ajella. Empä tiedä onko mitään mieltä käydä uudelleen testissä, ellei poropaimennusta pääse harjoittelemaan tässä välissä. Mutta mistäs sitä tietää jos niitä paimennuspäiviäkin tulisi joskus eteen. Lampaiden kanssahan Halti käyttääkin hyvin voimaa, ja pitää lammaslauman hyvin koossa. Voi kyllä johtua siitä että ne on niin paljon pienempiä eläimiä ja sopivampia Haltille.

Pyry oli kyllä mukana, ja se kyllä olis syttynyt poroille. Jo siinä vaiheessa kun avasin takaluukun, niin Pyry otti jo ilmavainua, ja oli menossa aidan läpi suoraan porojen luo.. tosin empä nyt tiedä että onko se Pyryllä sittenkin sitä riistaviettiä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti