perjantai 20. lokakuuta 2017

Pyry kipeenä..

Käytin molemmat koirat hierojalla keskiviikkona. Normaalisti olisin ottanut vain Haltin (joka käy 2kk välein), mutta koska Pyry on ollut äreä, niin halusin tarkistaa onko se jumissa myös.

Täytyy sanoa, että kun Halti on ollut joskus hankala käsiteltävä (ei ole suostunut rentoutumaan), niin nyt se oli jo hierojan nähdessään tosi iloinen ja kävi kovasti moikkailemassa sitä Pyryn kanssa. Samoin Pyryn hoidon aikana olisi kovasti halunnut olla mukana toiminnassa. Lisäksi Haltin käsittely oli kuulemma kovin miellyttävää nyt kun se ei enää jännittänyt. Useamman kerran kopsahti ihan makaamaan rentona mun kainaloon, eli tosi hyvää edistystä. Haltilla ei nyt sitten ollut juurikaan jumia. Hieroja lisäksi kehui että Haltilla on tosi leveät ja isot takajalkojen lihakset ja sisäreidessäkin on oikein pullottava yksi lihas. Eli hyvässä kunnossa, ja illalla veti sellaisetkin kierrokset sisällä kotona. 

Pyry taas olikin sitten huolestuttavan jumissa, etenkin kun se oli viimeeksi käynyt elokuun alussa, eli 2,5 kk sitten. Pyryhän on aiemmin voinut olla hoitamatta vaikka 6 kk ja siltikään ei ole ollut mitään erikoisempaa jumia.

Pyry oli jumissa lapojen takaa, ja lisäksi erityisesti lannerangan alueelta tosi jumissa ja se oli erityisen tiukka, sekä lähentäjät oli tiukalla ja samoin lonkankoukistajat olivat kireellä. Se pyöristää vähän selkää ja seisoessaan laittaa polvia vähän sisäänpäin.  Pyry suojasi erityisesti vasenta puolta, eikä aluksi halunnut ollenkaan kääntyä silleen, että pääsee sitä hoitamaan. Sitten se kiljaisi kun hieroja vasta koski vasempaan jalkaan, vähän polven yläpuolelle. Hieroja käsitteli sitten välillä jotain muuta, ja sitten uudestaan varovaisesti venytti vasenta jalkaa. Pyry potkaisi sen sitten kokonaan auki, ja ulvaisi taas. Eli jotain vikaa oli.
 

Hieroja oli sitä mieltä että kannattaa käyttää lääkärissä tuon takia. Hän epäili että se voisi kuitenkin olla eturauhanen, koska usein eturauhanen aiheuttaa tuollaisia oireita. Koska kyseinen kohta ei ollut lämmin, eikä mikään muukaan, niin mikään tuore trauma ei ole kyseessä. Voihan se olla myös lihasrevähdyt tai paha jumi, joka aiheutti kipureaktiot. Jalkaa Pyry nostaa kuitenkin merkatessaan ihan normaalisti ylös asti.

Joka tapauksessa varasin ajan torstaina Aveciin Porvooseen. Loviisan eläinlääkäriin en nyt tässä tapauksessa luota. Avecista kysyivät että pitäisikö suoraan varata ortopedille, mutta halusin nyt tarkistaa sen eturauhasen uudelleen. Loviisassahan se vain ultrattiin, mutta ei kopeloitu.

Pyry oli tosi jalaton nyt eläinlääkärissä, eikä halunnut ollenkaan että sitä käsitellään. Se oli myös kauttaaltaan jäykkänä, että lääkärin oli vaikea katsoa edes, mikä olisi vaan vastaanpistämistä ja mikä oikeaa jäykkyyttä. Vasemmalla puolella tuntui olevan enemmän jäykkyyttä, mutta oli myös kaula ja niska ja kaikki muutkin paikat ja jännitti vatsan tunnustelua. Selän tunnustelua se ei aristanut, joten selässä varmaan ei ole vikaa. Takajalkojen taivuttelussa oli tosi jäykkä ja etenkin lonkat oli tosi jäykät ja takapää kauttaaltaan jäykkä. 

Eturauhanen paploitiin, ja vaikutti olevan vähän suurehko, se myös ultrattiin, mutta se on aristamaton ja tasalaatuinen. Todennäköisesti suurehko sen vuoksi, että se intoilee noita juoksuja joka välissä. Siinä tuli taas suositukset Tardakiin (siihen sanoin, ettei enää koskaan kokeilla kun Pyry alkaa intoilemaan myös uroksista), kemialliseen kastraatioon ja oikeaan kastraatioon.

Ell tarkisti myös anaalirauhaset, ja ne oli täydet. Pyry kiljui kun niitä tyhjennettiin. Jännä kyllä ettei se Loviisassa oleva lääkäri tätä tehnyt, tai voiko olla että kahdessa viikossa anaalirauhaset olisi täyttyneet niin nopeasti, ja voiko se olla oire jostain muusta? Häntä tutkittiin myös tuon kiljumisen vuoksi, mutta ei löytynyt aristusta. Siinä vaiheessa joutuivat laittamaan kuonokopan Pyrylle, koska se alkoi näyttämään merkkejä, että kohta tulee hampaasta, jos ei lopeteta. Hätää sen silmissä oli rankkaa katsella, kun miten voin antaa jonkun satuttaa sitä silleen. Uudestaan kuitenkaan tuota kipureaktiota ei saatu, ja Pyry lamaantui täysin kuonokopasta, eikä reagoinut mihinkään.

Pyry sai kipulääkepiikin, ja viikon kipulääkkeet. Lisäksi pari viikkoa pitäisi olla rauhassa, eikä saa riehua (lyhyitä remmilenkkejä). Tuossa on kaksi vaihtoehtoa. Se, että sillä on niin paha lihasjumi tms, että se vaatii kipulääkityksen ja levon, että saadaan se kuntoon tai sitten jos kipulääkityksellä paranee ja sitten taas uusii oireet, niin tilanne voi olla luustollinen, ja pitää mennä ortopedille seuraavaksi. 

Eli Pyry on nyt sairaslomalla, ja kolmen viikon päästä mennään hierontaan uudelleen, ja katsotaan mikä on tilanne. Jos on yhtä paha, niin sitten ortopedille.


Samalla tutkimuksessa löytyi että väliposkihampaassa oli kärki kulunut. Sydämen sivuääntä lääkäri ei kuullut, vaikka kuinka yritti (mun mielestä sama lääkäri ei ole aiemminkaan Pyryllä sitä muutama vuosi sitten kuullut). Akupunktiota eläinlääkäri suositteli myös lihasjäykkyyteen. Jos tosiaan jäykkyys ei häviä, niin harkitsen sitäkin, mutta extrajäykkä se oli ihan vaan sen takia, että oltiin eläinlääkärissä.


Rimadyl oli mukavasti ilmeisesti maksanmakuista. Ei tarvinut laittaa kurkkuun suoraan, vaan Pyry söi suoraan kädestä. Kiva että lääkitseminen menee ainakin helposti.

On muuten vaikeaa pitää Halti kurissa, ettei se hypi Pyryn selkään. Se jostain syystä kokoajan on hyppimässä ja tönimässä Pyryä. Pitää yrittää enempi vielä aktivoida Haltia, jotta Pyry saa olla rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti